Κάτω στον Πειραιά

• Η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών δεν έγινε ιδιαίτερα αισθητή στον Πειραιά. Στα όρια του δήμου προβλήματα παρατηρήθηκαν στον Προφήτη Ηλία, στο ύψος του Βεάκειου, στον λόφο Βώκου, στην Εθνικής Αντιστάσεως (παγετός το πρωί της Πέμπτης), στην Καλλέργη, τη Φ. Κορυτσάς και ορισμένες άλλες παραπλήσιες οδούς. Ωστόσο, επειδή οι θερμοκρασίες ήταν πολύ χαμηλές (την Τρίτη το βράδυ και την Τετάρτη ο υδράργυρος δεν… ανέβηκε πάνω από το μηδέν, ενώ το βράδυ της Τετάρτης έδειξε -2), ο μηχανισμός του δήμου κινητοποιήθηκε, κυρίως για να βοηθήσει άτομα που δεν είχαν επαρκή θέρμανση ή αντιμετώπισαν προβλήματα από το κρύο. Έτσι από το πρωί της Τρίτης τέθηκε σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας η Δημοτική Αστυνομία και οι υπηρεσίες του δήμου που είχαν την αρμοδιότητα να καθαρίζουν τους δρόμους από τα χιόνια και να ρίχνουν αλάτι. Από το μεσημέρι της Τρίτης μέχρι και προχθές η αίθουσα υποδοχής της Δημοτικής Αστυνομίας, που διαθέτει ισχυρά θερμαντικά σώματα, ήταν ανοιχτή και δεχόταν άστεγους ή μοναχικούς δημότες που φοβούνταν ότι θα πάθουν κάτι από το κρύο. Το ίδιο και η αίθουσα του Β΄ Δημοτικού Διαμερίσματος.
• Αν ο δήμος Πειραιά δεν… δοκιμάστηκε από το χιόνι, ο δήμος Κορυδαλλού βρέθηκε στο… επίκεντρο του χιονιά. Γιατί περιλαμβάνει στα όριά του και μεγάλο τμήμα από τον Σχιστό, όπου το χιόνι δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα. Όμως και εδώ η κατάσταση αντιμετωπίσθηκε με ψυχραιμία και με σωστή οργάνωση, αφού από την περασμένη Δευτέρα ο δήμαρχος Στέφανος Χρήστου, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γρηγόρης Γουρδομιχάλης και υπηρεσιακοί παράγοντες έκαναν απανωτές συσκέψεις για να μην τους… πιάσει στον ύπνο η κακοκαιρία. Έτσι, όταν την Τρίτη έκανε την εμφάνισή του το χιόνι, βρήκε τον Γρηγόρη Γουρδομιχάλη, παρ’ όλο που γιόρταζε, στον Σχιστό με τα εκχιονιστικά μηχανήματα, τον Στ. Χρήστου να περιοδεύει στις γειτονιές επικεφαλής συνεργείων για να λύνει επιτόπου τα όποια προβλήματα και γενικά όλο τον δημοτικό μηχανισμό επί ποδός. Γι’ αυτό και δεν αποκλείστηκε κανένας δρόμος του δήμου, ακόμα και εκείνοι που βρίσκονται στα ψηλότερα σημεία, ούτε… μισή ώρα!
• Επίθεση… φιλίας έκανε την περασμένη Κυριακή στον δήμαρχο Χρήστο Αγραπίδη ο Πέτρος Μαντούβαλος. Συγκεκριμένα, στην τελετή για την κοπή της πίτας του Συνδέσμου Γυναικών Κρήτης και Νησιών Αιγαίου, που έγινε στο κέντρο «Πόρτο Λεόνε» του Προφήτη Ηλία, και ήταν παρόντες όλοι οι βουλευτές της Α΄ Πειραιά, ο δήμαρχος, αντιδήμαρχοι, σύμβουλοι και πολλά μέλη του συνδέσμου, ο Π. Μαντούβαλος πήρε τον λόγο και τόνισε ότι πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο ο Χ. Αγραπίδης για να κερδίσει και την τρίτη τετραετία στον δήμο του Πειραιά! Η τοποθέτηση αυτή του ανεξάρτητου βουλευτή ξάφνιασε βέβαια, γιατί κανένας δεν την περίμενε, ενώ αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη για τον δήμαρχο που την υποδέχθηκε με πλατύ χαμόγελο και φιλοφρονήσεις προς τον Μαντούβαλο. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι υπεύθυνος για την παρουσία του ανεξάρτητου βουλευτή στην πολιτική σκηνή είναι ο ίδιος ο Αγραπίδης….
• Μια που μιλάμε όμως για πίτες, να πούμε ότι σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα κόψει την πίτα του ο δραστήριος Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιωνιδείου Σχολής, του οποίου πρόεδρος είναι ο γνωστός πειραιώτης δικηγόρος Τάκης Δέγλερης, και στις 7 το απόγευμα το Β΄ Διαμέρισμα στο Πνευματικό Κέντρο του Προφήτη Ηλία.
• Όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο έντονο γίνεται το ενδιαφέρον για τις εκλογές. Και αν στη ΝΔ ο Αγραπίδης έχει στην… τσέπη του το χρίσμα, στο ΠΑΣΟΚ το ερώτημα «Μπεντενιώτης ή Φασούλας;» είναι, όπως είχαμε ξαναγράψει, όχι απλώς υπαρκτό αλλά και βασανιστικό. Ο ίδιος ο Π. Φασούλας σε σύσκεψη που είχε γίνει προ δεκαημέρου, στην οποία μετείχαν εκτός του ψηλού, ο Μ. Μπεντενιώτης, ο Σ. Σουμάκης, ο Δ. Καρύδης και για πρώτη φορά ο Κ. Σημίτης, κατέστησε σαφές ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα κάνει και ότι προέχει η οικογένειά του που αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται. Μάλιστα τόνισε ότι πριν από τον Μάιο δεν πρόκειται να πει τίποτα, αλλά και το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να ανακοινώσει κάποιον υποψήφιο για να μην τον… κάψει. Μετά απ’ αυτό η αίσθηση στο ΠΑΣΟΚ είναι πως τελικά ο Γ. Παπανδρέου θα υποχρεωθεί να… επιστρατεύσει κάποιον μεταξύ των δύο. Πάντως, ο Μ. Μπεντενιώτης ετοιμάζει τις επόμενες μέρες την τελική αντεπίθεσή του, την οποία θα παρατείνει μέχρι τις εκλογές, ενώ θα σκληρύνει και την αντιπολιτευτική του τακτική.
• Επιβεβαιώθηκαν μέχρι κεραίας όσα γράφαμε την περασμένη Κυριακή για το άγριο παρασκήνιο που οργιάζει στις εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ στον Σύλλογο Απανταχού Μανιατών. Ο ένας από τους τρεις υποψηφίους, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Βοϊδονικόλας, με μια θαρραλέα και λιτή δήλωση (καθαρά… λακωνική) ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του. Όταν λοιπόν ένα μέλος μιας από τις μεγαλύτερες μανιάτικες οικογένειες του Πειραιά φθάνει στο σημείο να αποχωρεί από την εκλογική διαδικασία, τι χρείαν έχομεν μαρτύρων;
• Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της ΔΗΡΑΠ, Γιάννη Σπυράκη, στην τελευταία εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη που παρουσίασε γκάλοπ, σύμφωνα με το οποίο προβάδισμα στον Πειραιά έχει ο Π. Φασούλας. Με δήλωσή του κατήγγειλε ότι ο διενεργείσας την έρευνα κ. Νικολαράκος είχε εμφανισθεί στο παρελθόν ως «άνθρωπος του Κ. Λαλιώτη», ενώ στο γκάλοπ δεν υπάρχουν καθόλου οι συνδυασμοί που πρόσκεινται στα κόμματα της Αριστεράς. «Μετά από αυτά είναι δυνατόν να θεωρηθεί αξιόπιστο και πραγματικό ένα τέτοιο γκάλοπ;», διερωτάται ο κ. Σπυράκης.


Σχολιάστε εδώ