επί του πιεστηρίου

Στις εξετάσεις που έδωσε η κυβέρνηση, εκεί όπου υπήρξε έλλειμμα ήταν ο συντονισμός. Και γι’ αυτό φταίνε μάλλον οι διάσπαρτες αρμοδιότητες και οι πολλοί αρμόδιοι. Άμεσος στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός φορέα, που μόνο αυτός θα έχει την ευθύνη αντιμετώπισης των φυσικών φαινομένων (κακοκαιρίες, πλημμύρες, σεισμοί κ.λπ.) και της κινητοποίησης και όλος ο κρατικός μηχανισμός θα υπακούει σ’ αυτόν. Από κει και πέρα θα πρέπει με αυστηρότητα να εφαρμόζουν τις εντολές όλα τα όργανα του κράτους. Αν οι αστυνομικοί δεν άφηναν να μπουν στην εθνική οδό νταλίκες, φορτηγά, λεωφορεία και ΙΧ χωρίς αλυσίδες, σίγουρα δεν θα συνέβαινε το Βατερλώ των Τεμπών, και να πάει στράφι η προσπάθεια και η κούραση όλων των επιστρατευθέντων για τον περιορισμό της ταλαιπωρίας του κόσμου. Είναι καιρός ο καθένας να κάνει τη δουλειά του με υπευθυνότητα… Το «ωχ, δεν βαριέσαι» θα πρέπει να ξεριζωθεί από τη νοοτροπία που τα τελευταία χρόνια καθιερώθηκε στον χώρο του Δημοσίου, γιατί μόνο εκεί δεν λογοδοτείς…

Δεν είναι δυνατόν να φυλάς σκοπιά σε στρατόπεδο και να κοιμάσαι ή ν’ αφήνεις χωρίς έλεγχο να περνάει ο οποιοσδήποτε, ακόμη και ολόκληρο… τανκς! Και βέβαια την ευθύνη έχουν οι επικεφαλής μέχρι ψηλά, γιατί αυτοί πρέπει να γνωρίζουν την ποιότητα του έμψυχου υλικού και αν κάποιος δεν ασκεί σωστά τα καθήκοντά του σημαίνει ότι κανένας δεν του έδειξε ή δεν τον ήλεγξε.

Δεν καταλαβαίνουμε την εμμονή της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων να μπουν στο αρχείο οι υποθέσεις όλων εκείνων των δικαστών που δεν υπέβαλαν «πόθεν έσχες» τα τελευταία χρόνια, λόγω… αμέλειας. Καλά, το 2005, που είχε ξεσπάσει ο… οχετός του παραδικαστικού κυκλώματος, γιατί δεν έτρεξαν να υποβάλουν έστω και εκπρόθεσμα όλοι εκείνοι που τα προηγούμενα χρόνια από… αμέλεια δεν κατέθεσαν «πόθεν έσχες»; Και πώς εξηγείται το γεγονός ότι αυτοί που εμπλέκονται στο παραδικαστικό κύκλωμα όλοι τους δεν είχαν υποβάλει «πόθεν έσχες»; Σύμπτωση ήταν; Πόσοι από τον κόσμο θα το πιστέψουν;

Εποχή για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Δεν προλαβαίνουν να κάνουν έρευνες που τις παραγγέλνουν υποψήφιοι δήμαρχοι! Και το κόστος κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο. Η τιμή για «δείγμα» μέχρι 500 άτομα, για δήμους εντός λεκανοπεδίου, φθάνει τα 7.000 ευρώ, ενώ για επαρχία, όπου χρειάζονται και οδοιπορικά για τις έρευνες, το κόστος φθάνει τα 10.000 ευρώ!

Με αφορμή την περικοπή, διά νόμου, των μισθών των προέδρων, διευθυνόντων συμβούλων και διοικητών ΔΕΚΟ, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου κ. Σ. Σιμόπουλος αρνήθηκε να πάρει τον μισθό του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΑΣΑ. Περιορίστηκε μόνο στον μισθό που παίρνει ως καθηγητής και είναι πολύ μικρότερος.

Θα το πούμε ξεκάθαρα! Λάθος Δημήτρη Τσοβόλα η ανάληψη της υπεράσπισης του Σάκη Κεχαγιόγλου που κατηγορείται για συμμετοχή στο παραδικαστικό κύκλωμα. Δημήτρη, δεν είσαι όποιος όποιος. Ένας ανώνυμος δικηγοράκος ή ένας από τους επώνυμους που στόχο έχουν τις πλούσιες αμοιβές. Ο κόσμος αλλιώς σε έχει μετρήσει. Αν ένας πολιτικός, με τη διαδρομή τη δική σου Δημήτρη, με τον μοναχικό αγώνα σου με το ΔΗΚΚΙ, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει διαφθορά στη Δικαιοσύνη και κακώς διώκεται ο Κεχαγιόγλου, τότε τι να πει ο πολίτης μʼ αυτά που βλέπει; Και το λέει ποιος, εσύ Δημήτρη, που έζησες στο πετσί σου εκείνη τη δικαστική προβοκάτσια του Ειδικού Δικαστηρίου. Δεν σου αρνιέται, Δημήτρη, κανείς το δικαίωμα ως δικηγόρος να αναλαμβάνεις παντός είδους υποθέσεις. Όμως υπάρχουν και όρια. Και το λέει κάποιος που σ’ αγαπάει και σ’ εκτιμάει…

Ένα άλλο θέμα που έχει προκύψει με αφορμή τη διαφθορά στη Δικαιοσύνη και τα κυκλώματα που δρουν σ’ αυτήν είναι η απαγόρευση που πάνε τα ΜΜΕ κυρίως να επιβάλουν για λόγους… συγγενείας. Ξεκινώντας από την κυρία Βαληνάκη, θέμα δεν θα είχε δημιουργηθεί αν δεν ήταν σύζυγος υφυπουργού. Αυτό σημαίνει ότι σύζυγος και παιδιά δημοσίων προσώπων δεν μπορούν να δουλεύουν, να ασκούν το δικηγορικό λειτούργημα, να έχουν ένα δημόσιο αξίωμα, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να κατηγορηθούν ότι με την ιδιότητα του συγγενούς επηρεάζουν αποφάσεις. Οπότε τι πρέπει να γίνει; Να απαγορευθεί στα παιδιά και στις γυναίκες πολιτικών να εργάζονται ή να επιβληθεί στους πολιτικούς να μην παντρεύονται και να μην αποκτούν παιδιά; Υπάρχει λογική; Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να συζητηθεί από τον επιστημονικό κόσμο και τους φορείς του, αλλά και στη Βουλή.

Έκλεισε η φωνή του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου από την αγωνία και τις παρεμβάσεις 24 ώρες το 24ωρο όλες αυτές τις μέρες της κακοκαιρίας. Το ίδιο και ο υπουργός Ανάπτυξης Δημ. Σιούφας. Μέρα-νύχτα δεν έφυγαν από το υπουργείο. Τους αξίζει αυτή η μικρή αναφορά.


Σχολιάστε εδώ