Θεαματικές εξελίξεις στη γεωπολιτική της ενέργειας

Έριξε επίσης φως στην αναγέννηση του διεθνούς ενδιαφέροντος για την πυρηνική ενέργεια. Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και η σχετική ανασφάλεια προμηθειών έστρεψαν πάλι το ενδιαφέρον προς τους πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Οι μεγάλες αλλαγές στο τοπίο της ενέργειας και η θεαματική αύξηση των αναγκών αποτυπώνονται ανάγλυφα στην περίπτωση της Κίνας. Η χώρα αυτή ήταν πλήρως αυτάρκης σε πετρέλαιο μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Σήμερα είναι ο δεύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο. Το ήμισυ της αυξήσεως στη ζήτηση πετρελαίου στον κόσμο καλύπτεται από την Κίνα.
Εάν η Κίνα και η Ινδία, ο άλλος αναδυόμενος γίγαντας στην Ασία, έφταναν στο σημείο να καταναλώνουν κατά κεφαλήν όσο πετρέλαιο καταναλώνει σήμερα κατά κεφαλήν η Ιαπωνία, δεν θα αρκούσε για τις ανάγκες τους ολόκληρη η σημερινή παγκόσμια παραγωγή.
Με τα δεδομένα αυτά δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Κίνα έχει αποδυθεί σε έναν πραγματικό αγώνα, για να διασφαλίσει νέες σταθερές πηγές ενεργειακού εφοδιασμού, από την κεντρική Ασία μέχρι την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Η πρόσφατη επίσκεψη του βασιλέως της Σαουδικής Αραβίας στο Πεκίνο ήρθε να αναδείξει μια νέα διάσταση της παγκόσμιας μάχης για την ενέργεια. Η Σαουδική Αραβία προμηθεύει ήδη στην Κίνα ετησίως 400.000 βαρέλια αργού πετρελαίου, έναντι 1,43 εκατ. στις ΗΠΑ. Η επίσκεψη στο Πεκίνο υπογράμμισε μια πολυεπίπεδη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και των πετρελαϊκών τους εταιρειών.
Η νέα αυτή σχέση μεταξύ Κίνας και Σαουδικής Αραβίας προσθέτει ένα νέο δεδομένο στον γεωπολιτικό ενεργειακό χάρτη. Αναδεικνύει επίσης, μέσα στις σημερινές συνθήκες των υψηλών τιμών και της σχετικά περιορισμένης προσφοράς, την αυξημένη σημασία του ενεργειακού παράγοντα με τη μορφή του πετρελαίου, του φυσικού αερίου ή της πυρηνικής ενέργειας. Είναι ένα νέο δεδομένο, που η σημασία του δεν αναμένεται να μειωθεί κατά τα προσεχή χρόνια. Αρκεί μόνο να λάβει κανείς υπόψη τον ετήσιο ρυθμό αναπτύξεως του κινεζικού κολοσσού, που ανέρχεται στο 9%.


Σχολιάστε εδώ