Φτιάχτε μηχανισμό ελέγχου του πόθεν έσχες και αναθέστε τη μέτρηση της τηλεθέασης σε ανεξάρτητη αρχή

Αν υπήρχε η βούληση, τότε οι υπάρχοντες νόμοι και το Σύνταγμα έφθαναν και παραέφθαναν για να βρίσκεται η Ελλάδα σε άλλο επίπεδο. Θα είχαμε σηκωθεί λίγο ψηλότερα, όπως λέει ο ποιητής…

Πάρτε για παράδειγμα το πόθεν έσχες. Θεσμοθετήθηκε από τον Γεώργιο Παπανδρέου σε μια στιγμή που πάλι η διαφθορά και η πολιτική συναλλαγή είχαν πάρει διαστάσεις. Ποτέ δεν εξετάσθηκε η ουσία του. Μεταβλήθηκε σε μια τυπική διαδικασία.

Κανένας έλεγχος, καμία σύγκριση με προηγούμενα. Έτσι και αποφάσιζε η κυβέρνηση τον έλεγχο π.χ. του πόθεν έσχες 100 βουλευτών απ’ όλους τους νομούς, ασφαλώς πολλοί θα είχαν τρομάξει και θα έβγαιναν στο φως απίστευτα. Και οι εισαγγελείς δεν θα προλάβαιναν να υπογράφουν κατηγορητήρια. Ιδού, λοιπόν, ένα πρώτο βήμα, το οποίο μάλιστα δεν στοιχίζει τίποτε… Υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες», άμεση διασταύρωση, καταγραφή των διαφορών και από τη στιγμή που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, άμεση ΔΗΜΕΥΣΗ όλων των περιουσιακών στοιχείων που δεν καλύπτονται από τα δηλωθέντα! Εκεί να δεις πόσο συνεπείς θα είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι στη δημόσια ζωή της χώρας.

Όμως υπάρχει και κάτι άλλο που θα αφοπλίσει την ένταση και την όξυνση των τηλεοπτικών δελτίων, που θα τα απαλλάξει από αίμα και δάκρυα, πόνο και δυστυχία. Οι μετρήσεις τηλεθέασης, που με την ιδέα της ανόδου της ζουν ΟΛΟΙ οι παρουσιαστές. Δεν είναι δυνατόν μια ιδιωτική εταιρεία να επηρεάζει τη στρατηγική ΟΛΩΝ των καναλιών, η οποία μάλιστα δεν λογοδοτεί. Ούτε καν σε ποια νοικοκυριά έχει βάλει τα μηχανήματα που μετράνε την τηλεθέαση και με άγνωστα τα κριτήρια των επιλογών. Όπως και έναντι ποίων δώρων δέχονται να γίνουν… γευσιγνώστες των προγραμμάτων της TV. Πολύ περισσότερο όταν με βάση την τηλεθέαση μοιράζεται η πίτα των διαφημίσεων, ενώ ανάλογα με το ποσοστό της τηλεθέασης το κάθε κανάλι έχει και την πολιτική του επιρροή.

Να λοιπόν η ευκαιρία, κύριε πρωθυπουργέ, με δύο κινήσεις, με την καθιέρωση μηχανισμού ελέγχου του πόθεν έσχες και αξιόπιστη, χωρίς παρεμβάσεις, μέτρηση της τηλεθέασης, ενδεχομένως όχι των δελτίων ειδήσεων, από ανεξάρτητη αρχή, π.χ. το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, μπορούν να διορθωθούν πολλές αμαρτίες που βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια.


Σχολιάστε εδώ