Τσοτσορός κατά Κοντομηνά

Με τις αγωγές διεκδικεί πολλά εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση, αλλά και την προσωπική κράτηση των Δ. Κοντομηνά, Γ. Ψαρρά, Π. Ιωαννίδη και Π. Ζαμπελά. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι στρέφεται μόνο εναντίον δύο μελών του ΔΣ του Ιδρύματος Ωνάση και όχι εναντίον συνολικά του ιδρύματος που είχε την ευθύνη και του οποίου πρόεδρος ήταν ο μακαρίτης Στέλιος Παπαδημητρίου και σημερινός πρόεδρος ο γιος του Αντώνης Παπαδημητρίου. Ο τελευταίος διετέλεσε μέτοχος του Alpha, από τη μεταβίβαση της τηλεόρασης από τον Γ. Αλαφούζο στον Σ. Τσοτσορό, και της Alpha Digital Synthesis (ADS) και στενός συνεργάτης του Σ. Τσοτσορού από την εποχή της εκκαθάρισης των ναυπηγείων Περατικού.

Επανέρχεται στην επικαιρότητα όχι μόνο η ιστορία της δεύτερης πλατφόρμας συνδρομητικής τηλεόρασης, της ADS, αλλά και όλων των πωλήσεων των μετοχών, από την εποχή Αλαφούζου, υπό τις πιέσεις των εκσυγχρονιστών, ως τον Δ. Κοντομηνά.
Πρόκειται για δύο αγωγές. Η πρώτη είναι εναντίον του Alpha από την ACN και την Προβολή και επί της ουσίας εναντίον του Γ. Ψαρρά, κατόχου του 25% του Alpha.
Ο Σ. Τσοτσορός στην αγωγή του ισχυρίζεται πως η γενική συνέλευση στις 30/7/2004 -όταν ακόμη δηλαδή μετείχε- με θέμα την έγκριση ισολογισμού ήταν άκυρη εξαιτίας της παρουσίας του Γ. Ψαρρά, ο οποίος είναι «εικονικός» μέτοχος. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της αγωγής, οι μεταβιβάσεις από τις εταιρείες Nairview Panama και Ολύμπικ Σίπινγκ Εντ Μάνατζμεντ ΕΠΕ, έναντι συνολικού ποσού 10.095.000 ευρώ, προς τον Γ. Ψαρρά «είναι εικονικές», διότι «από την κοινή πείρα» προκύπτει ότι είναι αδύνατον να μεταφερθεί και να καταβληθεί σε μετρητά το ποσό «σε μία ημέρα και μάλιστα τις βραδινές ώρες που υπογράφτηκε το αγοραπωλητήριο».

Ακόμη, κατά τον Σ. Τσοτσορό, ο Γ. Ψαρράς «δεν άσκησε ουδέποτε επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά ήταν υπάλληλος και στη συνέχεια στέλεχος των επιχειρήσεων του ομίλου των ασφαλιστικών εταιρειών της Interamerican. Στην αγωγή ο πρώην ιδιοκτήτης του Alpha επικαλείται «δημοσιογραφική έρευνα», βάσει της οποίας διαπιστώθηκε εισαγωγή συναλλάγματος ύψους 8.000.000 δολ. στο όνομα και για λογαριασμό του Γεωργίου Ψαρρά από τα νησιά Cayman μέσω Nova Bank και μάλιστα τα χρήματα αυτά τα έστειλε στον αγοραστή η εταιρεία με την επωνυμία «Grafton Shipping Panama SA» που ανήκει στον ίδιο όμιλο εταιρειών στον οποίο ανήκουν και οι πωλήτριες και των οποίων οι νόμιμοι εκπρόσωποι είναι οι Π. Ιωαννίδης και Α. Ζαμπελάς. Αναφέρει ακόμη πως «μετά από πέντε ημέρες ως νόμιμοι εκπρόσωποι της εταιρείας Grafton Shipping Panama SA, που ανήκει στον ίδιο όμιλο με τις πωλήτριες και είναι συμφερόντων του Ιδρύματος Ωνάση, εμβάζουν σε συνάλλαγμα στα νησιά Cayman στον υποτιθέμενο αγοραστή Γεώργιο Ψαρρά το ποσό των 8.000.000 δολ. και στον λογαριασμό BCP BANK AND TRUST (CAYMAN)» και στη «συνέχεια του έστειλαν με τον ίδιο τρόπο και το επιπλέον ποσό των 4.000.000 δολ., δηλαδή του έστειλαν συνολικά το ποσό των 12.000.000 δολαρίων».

Ισχυρίζεται δηλαδή ότι «ο φερόμενος και υποτιθέμενος αγοραστής Γεώργιος Ψαρράς δεν κατέβαλε το τίμημα στις πωλήτριες, οι οποίες μέσω της προηγούμενης αδελφής εταιρείας τού έδωσαν τα χρήματα για να αγοράσει τις μετοχές τους ή τουλάχιστον του επέστρεψαν το τίμημα που υποτίθετο ότι τους κατέβαλε σε μετρητά». Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, πρόκειται για δάνειο που είχε συνάψει ο Γ. Ψαρράς με το ίδρυμα, με την εγγύηση του Δ. Κοντομηνά.
Το στοιχείο αυτό χρησιμοποιείται και στη δεύτερη -92 σελίδων- αγωγή κατά των Δ. Κοντομηνά, Mantelord, Nairview, Ολύμπικ Σίπινγκ Εντ Μάνατζμεντ Ελλάς, Alpha TV, Π. Ιωαννίδη και Α. Ζαμπελά, η οποία επί της ουσίας αναφέρεται στη διαδρομή της Alpha Digital Syntesis (ADS).

Η συμφωνία ADS – NetMed περιείχε, κατά την αγωγή, τρεις όρους:
– Τη συμμετοχή της Fidelity Managements SA, με έδρα τον Παναμά, που εκπροσωπούσε τα συμφέροντα όλων (Τσοτσορού, Κοντομηνά, Ιδρύματος Ωνάση) διά του Αντώνη Παπαδημητρίου. Η εταιρεία αυτή θα έπαιρνε το 22% της NetMed NV.
– Την εκκαθάριση της ADS.
– Τη λήψη ως τις 15.00 ώρα Κεντρικής Ευρώπης της 22ας Ιανουαρίου 2002 απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού που να επιτρέπει τη συμφωνία.

Στη συνέχεια ισχυρίζεται πως η NetMed αθέτησε τη συμφωνία στις 30/10/2002 -μετά τη διακοπή της ADS- και συνεπώς υπήρχε μόνο ο δικαστικός δρόμος, καθώς η ADS είχε να διαχειριστεί ποσά 200-230 εκατ. ευρώ. Στις 28/11/2002 ο νομικός εκπρόσωπος των μετοχών του Δ. Κοντομηνά «αιφνιδιαστικά» ενημέρωσε πως υπήρχε συμφωνία του επιχειρηματία και του Ιδρύματος Ωνάση για τη μεταβίβαση του 25% των μετοχών της ADS στον Γ. Ψαρρά.

Ο Σ. Τσοτσορός παραδέχεται πως συνέχισε τη μεταβίβαση, χωρίς όμως «καμία επιπλέον ενημέρωση, αλλά και πληροφόρηση» και πως στη συνέχεια η πλειοψηφία των Κοντομηνά και Ιδρύματος Ωνάση ακολούθησε «τακτική απαξίωσης του ρόλου των μετόχων της πλειοψηφίας και μείωσε τον ρόλο του ΔΣ, υπερχρεώνοντας αλόγιστα την ADS». Και αφού επικαλείται πρόσφατα δημοσιεύματα της «Ελευθεροτυπίας» και του «Π» για τις μεταβιβάσεις στον Alpha, υποστηρίζει ότι η στάση της πλειοψηφίας εξανάγκασε τους μετόχους να πουλήσουν το 31,3% των μετοχών που κατείχαν πριν από τις 31/12/2004 σε τιμές που έφταναν μόλις το 37,5% της αγοραίας τιμής και το 28,7% της τιμής των τελευταίων αγοραπωλησιών που πραγματοποίησαν οι μέτοχοι της ADS το 2002. Πρόκειται για τις εξής μεταβιβάσεις της ADS:
– Από την Προβολή 1.134.000 ονομαστικές μετοχές (2,52%) προς τον Σ. Τσοτσορό.
– Επίσης από την Προβολή 3.197.077 μετοχές (7,1%) προς την Interfinance προς 4.150.297 ευρώ.
– Από την ACN προς την Interfinance 8.252.254 μετοχές (17,8%) προς 10.453.930 ευρώ, σε τρεις ετήσιες δόσεις.
– Ο Σ. Τσοτσορός προς τη Νέρβιου Πάναμα 771.392 μετοχές (1,7%) και προς την Ολύμπικ Σίπινγκ Εντ Μάνατζμεντ Ελλάς 362.608 μετοχές (0,8%).
– Η Προβολή προς την Ολύμπικ Σίπινγκ Εντ Μάνατζμεντ Ελλάς 2.802.625 μετοχές (0,6%).
– Με το ίδιο συμβόλαιο η ACN πούλησε στην Ολύμπικ Σίπινγκ Εντ Μάνατζμεντ Ελλάς 115.375 μετοχές (0,2%).
– Η Προβολή πούλησε στη Mantelord 220.918 μετοχές (0,4%).
– Η ACN πούλησε στη Mantelord 83.956 μετοχές (0,18%).
Ο Σ. Τσοτσορός υποστηρίζει πως με αυτά τα δεδομένα οι μέτοχοι του Δ. Κοντομηνά δαπάνησαν συνολικά 38,15 εκατ. ευρώ και «απέκτησαν τον τρίτο τηλεοπτικό σταθμό της χώρας».

Alpha: Μόνος του διεύθυνε ο Τσοτσορός

Στους μετόχους και στα παλιά στελέχη του Alpha η αγωγή του Στάθη Τσοτσορού δημιουργεί απορία. Ο Σ. Τσοτσορός, λένε, «διεύθυνε χωρίς παρεμβάσεις τον Alpha Digital μέχρι που ετέθη σε εκκαθάριση, καθώς επίσης διεύθυνε χωρίς παρεμβάσεις και τον Alpha TV μέχρι που και αυτός κατέληξε σε οικονομικό αδιέξοδο». «Ως εκ τούτου, η άσκηση της αγωγής μπορεί να εκτιμηθεί σαν αψυχολόγητη ενέργεια χωρίς πραγματικό έρεισμα, ιδίως αν ληφθεί υπ’ όψιν και η λοιπή εν γένει πορεία του Σ. Τσοτσορού στον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η αγωγή αυτή το μόνο που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα είναι επιπτώσεις στον Σ. Τσοτσορό για τον τρόπο διαχείρισης των ως άνω εταιριών», σημειώνουν.

Κατά τον Alpha, «ο Σ. Τσοτσορός ισχυρίζεται και βασίζει την αγωγή του στην “ανακάλυψη” ότι ο Γ. Ψαρράς είναι “εικονικός” μέτοχος, ενώ σε όλους είναι γνωστό ότι τον εγνώριζε πολλά χρόνια και είχε αναπτύξει προσωπική φιλία μαζί του. Εντύπωση δημιουργεί ότι ο Σ. Τσοτσορός αμφισβητεί το κύρος και τη φερεγγυότητα των πρώην μετόχων του σταθμού του Ιδρύματος Ωνάση, αν και ο ίδιος σε όλη τη διάρκεια της θητείας του απολάμβανε της πλήρους εμπιστοσύνης τους».
Τέλος, «εκτιμά», σημειώνουν πάντοτε από το κανάλι, «ότι μεταβίβασε το ποσοστό του σε τρίτους σε χαμηλό τίμημα, όταν και οι πέτρες στον Alpha γνωρίζουν και πολύ περισσότερο ο ίδιος ότι ο Alpha διασώθηκε χάρη στη βούληση του κ. Κοντομηνά και των λοιπών μετόχων να διασώσουν το όνομα του Alpha, να διαφυλάξουν την εργασία των απασχολουμένων και να θέσουν σε πραγματικά ανοδική τροχιά τα οικονομικά δεδομένα του σταθμού».


Σχολιάστε εδώ