Συμβιβασμό με τον Ειρηναίο αναζητά τώρα η κυβέρνηση

Προειδοποιούσαμε για τον κίνδυνο να υπάρχουν δύο Πατριάρχες στα Ιεροσόλυμα, ο Ειρηναίος και ο Θεόφιλος, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν αφού το Ισραήλ όχι μόνο δεν αναγνωρίζει την εκλογή του νέου Πατριάρχη Θεόφιλου, αλλά θεωρεί κανονικό Πατριάρχη τον Ειρηναίο, όπως και άκυρη τη διαδικασία εκλογής του νέου.

Είναι χαρακτηριστικό -όπως είπαμε- ότι το Ισραήλ εδώ και μήνες δεν δίνει την έγκρισή του όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία και δεν εκδίδει το σχετικό διάταγμα, ενώ επιπλέον θεωρεί άκυρη την εκλογή του Πατριάρχη Θεόφιλου, πριν ακόμη γίνει, γιατί ακόμη δεν έχει επιστρέψει εγκεκριμένο τον κατάλογο των υποψηφίων για την εκλογή.
Και δεν φθάνει αυτό, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων διπλωματικών κύκλων ήδη το Ισραήλ με δύο Πατριάρχες επί του εδάφους του «χορεύει» την Ελλάδα στο ταψί, προκειμένου να κερδίσει, είτε εκβιαστικά είτε όχι, όσο γίνεται περισσότερα ανταλλάγματα.

Η κατάσταση αυτή φαίνεται ότι έχει προβληματίσει σοβαρά την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και προφανώς με την έγκριση της κυβέρνησης βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοβουλία του υφυπουργού Εξωτερικών Παν. Σκανδαλάκη, προκειμένου να εξευρεθεί λύση μεταξύ των δύο Πατριαρχών, γεγονός που από μόνο διασύρει γενικότερα την Ελλάδα και την Εκκλησία.
Έτσι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, την περασμένη Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, με πρωτοβουλία του κ. Σκανδαλάκη, πραγματοποιήθηκε τετράωρη μυστική σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο πρώην προέδρος του Αρείου Πάγου κ. Κόκκινος, ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, βουλευτής και ευρωβουλευτής κ. Κοραχάης, που ως γνωστόν είναι φίλος της Εκκλησίας και του Ειρηναίου και έχει διατελέσει πρόεδρος Επιτροπής της Βουλής για την Ορθοδοξία, ο καθηγητής Θεολογίας στο πανεπιστήμιο κ. Θαν. Αγγελόπουλος, καθώς και ο εκπρόσωπος της οργάνωσης «Οικουμενικός Ελληνισμός» κ. Πανουτσόπουλος.

Στη σύσκεψη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έγινε ανασκόπηση της κατάστασης και αναζητήθηκε μια συναινετική λύση που θα ικανοποιεί τον Ειρηναίο και θα αποκλείει το Ισραήλ από τα διάφορα πολιτικά παιγνίδια που παίζει εκμεταλλευόμενο τη διαρχία που έχει δημιουργηθεί στο Πατριαρχείο.
Από τις συζητήσεις που έγιναν φαίνεται να προκύπτει μια συναινετική λύση που θα μπορούσε να δεχθεί και ο Ειρηναίος και η οποία αφορά έστω και τη μερική του αποκατάσταση.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση που έγινε, η μερική αυτή αποκατάσταση έχει σχέση με τη διατήρηση του τίτλου του πρώην Πατριάρχη από τον Ειρηναίο, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει καθαίρεσή του, τη συμμετοχή του σε τμήμα της διοίκησης του Πατριαρχείου, με ορισμένες ουσιαστικές αρμοδιότητες και με ενδεχόμενη εγκατάστασή του στην Αθήνα, σε κάποιο από τα μετόχια του Παναγίου Τάφου, μη αποκλειόμενης και της Εξαρχίας, στην οποία είχε θητεύσει και παλαιότερα.
Μια τέτοια συναινετική λύση όπως είναι σαφές θα οδηγήσει στην αναγνώριση του Θεόφιλου ως Πατριάρχη Ιεροσολύμων και βέβαια το Ισραήλ να μην μπορεί πλέον να καθυστερεί την αναγνώριση του, ούτε και να παίζει παιγνίδια εις βάρος της Ελλάδας, ενώ παράλληλα ο Ειρηναίος δεν θα θεωρείται καταργηθείς και θα έχει και αρμοδιότητες.
Ήδη τα πρώτα βήματα για συμβιβασμό με τον Ειρηναίο -όπως επιθυμεί η κυβέρνηση- φαίνεται να έχουν γίνει.


Σχολιάστε εδώ