Στο αρχείο η υπόθεση Βαληνάκη;

Τάραξε τα νερά ο Γιοσάκης

Η σύζυγος του υφυπουργού Εξωτερικών που φαίνεται για ένα διάστημα να είχε φύγει από τα φώτα της επικαιρότητας, ειδικά σε σχέση με το γραφείο του κ. Σάκη Κεχαγιόγλου στο οποίο εργαζόταν, επανήλθε την προηγούμενη εβδομάδα στην επικαιρότητα με τη μήνυση που κατέθεσε ο αρχιμανδρίτης Γιοσάκης και η οποία τάραξε κατά κάποιον τρόπο τα νερά…
Πολλοί αναρωτήθηκαν για τη στάση των δικαστικών αρχών απέναντί της, ενώ στα ερωτήματα αυτά ήλθε να προστεθεί και η ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τον πρωθυπουργό…
Έστω κι αν οι βουλευτές επικρίθηκαν γι’ αυτό ή ακόμη και το ΠΑΣΟΚ να την αντιμετώπισε με διγλωσσία, δεν έπαψε να είναι ένα μέσο πίεσης για την καθυστέρηση που υπήρχε στο να καταθέσει η κ. Βαληνάκη…
Μάλιστα, θα πρέπει να πούμε ότι κυβερνητικοί κύκλοι και παράγοντες της Ρηγίλλης επέκριναν τον υφυπουργό Εξωτερικών, γιατί δεν είχε πιέσει στην κατεύθυνση της κατάθεσης της συζύγου του πολύ πιο νωρίς, πριν καν δημιουργηθούν ερωτήματα…
Χαρακτηριστικά μάλιστα ανέφεραν την στάση του κ. Λυκουρέζου, μεγαλοδικηγόρου και πρώην βουλευτή της ΝΔ, που σε δημοσίευμα εβδομαδιαίας εφημερίδας ότι «η δικαιοσύνη ψάχνει το γραφείο του» επισκέφθηκε αμέσως τον Άρειο Πάγο να ζητήσει εξηγήσεις, για να πάρει διαβεβαιώσεις ότι δεν συμβαίνει τίποτε απολύτως. Κάτι που δεν έκανε η κ. υφυπουργού.
Ήταν σαφές λοιπόν ότι η κ. Βαληνάκη δεν θα μπορούσε μετά από τόσο θόρυβο να αποφύγει μια κατάθεση. Ήδη είχαν δημιουργηθεί απορίες στην κοινή γνώμη. Τα πράγματα αφέθηκαν στην τύχη τους με αποτέλεσμα να εκτίθεται τόσο η κυβέρνηση, και ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, όσο και παράγοντες της Δικαιοσύνης… Όλοι πλέον πιστεύουν ότι αν δεν τάραζε με την μήνυση τα νερά ο Γιοσάκης δεν θα «ξύπναγε» κανένας… Ίσως δεν έχουν και άδικο…
Στο αρχείο η υπόθεση…
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ερωτήματα σε δικαστικούς κύκλους δημιουργεί και ο τρόπος με τον οποίο κλήθηκε να καταθέσει η κ. Βαληνάκη, που χαρακτηρίζεται λανθασμένος δικονομικά, οδηγεί όμως στην απεμπλοκή της και για αυτό υπάρχουν δυσμενή σχόλια από δικαστικούς κύκλους ότι η υπόθεση θα τεθεί στο αρχείο.
Αυτή ακριβώς είναι και η πεποίθηση πολλών δικαστών, ότι δηλαδή η υπόθεση της Χριστίνας Βαληνάκη πράγματι θα τεθεί στο αρχείο, αν φυσικά δεν υπάρξουν νέα στοιχεία, και αυτό ενισχύεται και από τον τρόπο με τον οποίο εκλήθη να καταθέσει.
Ενισχύεται, δηλαδή, από το γεγονός ότι εκλήθη από τον κ. Σανιδά να καταθέσει ως μάρτυρας, ενέργεια που δείχνει, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, ότι δεν υπάρχει η παραμικρή υπόνοια εις βάρος της, γι’ αυτό άλλωστε δεν ορκίζεται και γι’ αυτό δεν μπορεί να ασκηθεί εναντίον της η παραμικρή ποινική δίωξη.
Έπρεπε, έλεγαν, να κληθεί να καταθέσει ως ύποπτη ώστε να έχει την δυνατότητα ο ανακριτής, εφόσον προκύπτουν στοιχεία, να ασκήσει ποινική δίωξη.
Συμπληρωματικά να σημειώσουμε ότι για το ίδιο ζήτημα εκτός από τη διάσταση απόψεων που υπάρχει για το αν έπρεπε μετά τον θόρυβο που είχε δημιουργηθεί να δεχθεί ο κ. Σανιδάς το αίτημα της κ. Βαληνάκη να καταθέσει απόγευμα και να φύγει μυστικά από τον Αρειο Πάγο, υπάρχει και διχογνωμία μεταξύ των δικαστών για το ποιος δικαστής έπρεπε να χειριστεί την υπόθεση.
Ορισμένοι δικαστές υποστηρίζουν ότι ο κ. Σανιδάς έχει εξαντλήσει τη δικαιοδοσία του και ότι η κ. Βαληνάκη έπρεπε να είχε κληθεί εδώ και καιρό από τον κ. Σίδερη, και μάλιστα ως ύποπτη αφού χειρίστηκε υποθέσεις μαζί με τον κ. Κεχαγιόγλου. Όλα τα άλλα λένε ήταν τα προσχήματα.
Η παρουσία του Λινού
Το γεγονός της κλήσης της συζύγου του υφυπουργού, έτσι ξαφνικά κάτω από την πίεση της μήνυσης Γιοσάκη και των ΜΜΕ, σχολιάζεται πάντως αρνητικά μεταξύ των δικαστών, ορισμένοι εκ των οποίων λένε με νόημα ότι ο κ. Σανιδάς απλώς έτρεξε μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε και πρόλαβε τον κ. Σίδερη, όπως με τον ίδιο αρνητικό τρόπο σχολιάζεται το γεγονός ότι η κατάθεση της κ. Βαληνάκη στον ανακριτή έγινε παρουσία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Λινού! Κάτι που δεν ήταν απαραίτητο…
Νέα ερώτηση βουλευτών
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να καταθέσουν -ίσως και αύριο- νέα ερώτηση στη Βουλή για υπόθεση που χειρίστηκε η κ. Βαληνάκη. Η ερώτηση θα απευθύνεται προς τον υπουργό Υγείας κ. Νικήτα Κακλαμάνη, από τον οποίο θα ζητηθεί να καταθέσει στην Βουλή ολόκληρο τον φάκελο που αφορά στο πειθαρχικό του γιατρού κ. Ζορνατζή, καθώς και την επαναφορά του στο ΕΣΥ και ειδικότερα την παρουσία του στο νοσοκομείο του Θριάσιου.
Θα «κελαηδήσει» η Μπουρμπούλια;
Το άλλο θέμα της επικαιρότητας που επισκίασε σε μεγάλο βαθμό τη ληστεία στην τράπεζα και το πιστολίδι στο κέντρο της Αθήνας ήταν η σύλληψη της πρώην ανακρίτριας κ. Μπουρμπούλια στο Παρίσι… Μια σύλληψη που έγινε με βάση το ευρωπαϊκό ένταλμα και την οποία το «ΠΑΡΟΝ» είχε προαναγγείλει από τον Νοέμβριο, όταν γράφαμε ότι ήδη την καταδιώκει η ΙΝΤΕΡΠΟΛ, η οποία μάλιστα την παρακολουθούσε από τότε…

Η σύλληψή της δημιούργησε ερωτήματα για τον τρόπο που έγινε, έξω από το σπίτι της αδελφής της που διαμένει στο Παρίσι, κάτι που φαίνεται ως να το προκάλεσε η ίδια και για αυτό αμέσως κυκλοφόρησαν τα διάφορα σενάρια που λένε ότι η κυρία Μπουρμπούλια έρχεται στην Ελλάδα αποφασισμένη και έτοιμη να… κελαηδήσει!
Τα «πόθεν έσχες»
Εξάλλου, για το θέμα των δηλώσεων «πόθεν έσχες» θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ελεγχθούν όλες, παρά το γεγονός ότι είναι γνωστό πως δεν υπάρχει μηχανισμός για να γίνει ο έλεγχος.
Πολλοί δικαστές, όπως διαπιστώθηκε, είχαν αποδεικτικά στοιχεία ότι είχαν καταθέσει ή ταχυδρομήσει τη δήλωσή τους η οποία φαίνεται να έχει χαθεί μέσα στους δαιδάλους του Αρείου Πάγου και των μεγάλων δικαστηρίων.
Μετά από λεπτομερείς ελέγχους που έχουν γίνει όσοι δικαστές δεν έχουν κάνει δηλώσεις θα κληθούν να κάνουν και έτσι πιστεύουν ότι θα καλυφθεί και το κενό που υπάρχει.
Η πορεία της κάθαρσης
Πάντως, για το θέμα της πορείας της κάθαρσης έντιμοι καθόλα δικαστές σε συζητήσεις τους επισημαίνουν ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή την ιστορία, γιατί ο θόρυβος που ξεσηκώνει κάθε περίπτωση προκαλεί τεράστια ζημιά στο κύρος της Δικαιοσύνης.
Αντιθέτως, πολλοί δικαστές τονίζουν ότι αυτά τα πράγματα συμβαίνουν και ότι αυτό που έχει σημασία είναι να αισθανθούν όλοι οι λειτουργοί της δικαιοσύνης ότι η κάθαρση, η εντιμότητα και η διαφάνεια είναι μια συνεχής διαδικασία η οποία δεν σταματάει ποτέ…
Κατάθεση Τζουλάκη
Τέλος, ο Εισαγγελέας Χανίων κ. Τζουλάκης είναι από εκείνους τους δικαστικούς λειτουργούς που η μελέτη του «πόθεν έσχες» που είχε καταθέσει, σε συνδυασμό με την πολύχρονη παραμονή του στο ίδιο μέρος, τον οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον ανακριτή προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για ζητήματα που αφορούν στη μεγάλη περιουσιακή του κατάσταση. Είναι από τους εισαγγελικούς λειτουργούς που έχουν «κερδίσει» το αμετάθετο επί πολλά χρόνια και συνυπολογίστηκε και αυτό στην κλήση του στον ανακριτή.


Σχολιάστε εδώ