Πάλι βρεθήκαμε ανοχύρωτοι!
Επειδή όμως την υλοποίηση των σχεδίων καλείται να την υλοποιήσει ένας μηχανισμός με τρομερές ελλείψεις και αργά αντανακλαστικά, τότε θα πρέπει να ανησυχούμε.
Η συντεταγμένη πολιτεία, παρά το γεγονός ότι η όλη εκείνη τραγελαφική, όπως αποδείχθηκε, ιστορία με τη γαλοπούλα στις Οινούσες θα έπρεπε να σημάνει γενικό συναγερμό, ακολούθησε τη γνωστή ελληνική οδό. Μόλις το θέμα έφυγε από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, ακολούθησε χαλάρωση. Και όταν στην Τουρκία οι θάνατοι παιδιών άρχισαν να αυξάνονται ανησυχητικά, άρχισε και πάλι το τρέξιμο της τελευταίας στιγμής. Μόλις την περασμένη Παρασκευή στη σύσκεψη των νομαρχών με τον κ. Μπασιάκο ετέθη το ερώτημα:
«Καλά όλες αυτές οι εγκύκλιοι για τα μέτρα προστασίας και τους ελέγχους παντού, αλλά με ποιον μηχανισμό θα γίνουν; Εδώ δεν έχουμε καν τον απαραίτητο αριθμό κτηνιάτρων!». Ως γνωστόν η κυβέρνηση το 2005 υπήρξε φειδωλή στις προσλήψεις. Αυτό μπορεί να εξηγήσει και το ότι τα αποτελέσματα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του τέλους του 2004 για πρόσληψη 525 ατόμων στις νομαρχίες, εκ των οποίων οι 164 ήταν κτηνίατροι, γεωπόνοι και επόπτες υγείας, δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί.
Επειδή όμως οι απαγορεύσεις του 2005 δεν ισχύουν το 2006, η κυβέρνηση κατάφερε με τροπολογία να ανοίξει ένα παράθυρο πρόσληψης κτηνιάτρων με συμβάσεις οκτώ μηνών. Αλλά και πάλι την τελευταία στιγμή και με δεδομένο ότι στον εν λόγω κλάδο δεν υπάρχει και μεγάλη ανεργία, δεν είναι και τόσο εύκολο να βρεις εργαζομένους πρόθυμους να αφήσουν για 8 μήνες τα πάντα και να εγκατασταθούν στην παραμεθόριο.
Την ίδια ώρα οι νομάρχες, που έχουν την ευθύνη των ελέγχων, ύστερα από αίτημα της κ. Γεννηματά, άρχισαν να στέλνουν τη λίστα με τις άμεσες ανάγκες σε προσωπικό, προκειμένου να υλοποιηθεί ο επί χάρτου σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της νόσου. Το «ΠΑΡΟΝ» έχει στη διάθεσή του τα στοιχεία που αφορούν τις ελλείψεις σε 40 νομούς της χώρας.
Όταν διαβάσαμε τον κατάλογο, δεν μπορέσαμε να κρύψουμε την έκπληξή μας από το ότι νομοί που γειτνιάζουν με την Τουρκία όπως της Μυτιλήνης ή της Χίου ζητούσαν εκτός από εξειδικευμένο προσωπικό, γυαλιά προστασίας, λαστιχένιες μπότες, μάσκες υψηλής προστασίας, ψεκαστήρες, απολυμαντικές στολές, που λογικά θα έπρεπε ήδη να είχαν!
Το θέατρο του παραλόγου παίχθηκε και στα Δωδεκάνησα. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, άγνωστο γιατί, ξέχασε να διορίσει στον νομό έστω και έναν από τους 500 ειδικούς επιστήμονες που προσέλαβε. Κτηνίατροι δεν υπήρχαν αρκετοί. Έτσι μόλις πριν από τρεις μέρες, παρουσία του κ. Μπασιάκου, που επισκέφθηκε όλους τους παραμεθόριους νομούς, βρέθηκε λύση με την… επιστράτευση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, που θα θέσει στη διάθεση της νομαρχίας 22 ειδικούς επιστήμονες. Στον Έβρο ο υπουργός υποσχέθηκε βοήθεια απο 17 κτηνιάτρους που θα σπεύσουν να καλύψουν τα κενά. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο υπολογίζεται ότι θα στηθεί τελικά στους παραμεθόριους νομούς ένας μηχανισμός ικανός να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά κάθε ενδεχόμενο.
Για τις τρομερές ελλείψεις που υπάρχουν στους νομούς της ενδοχώρας μάλλον θα ακολουθηθεί η λογική τού θα δούμε με ποιο μπάλωμα θα καλύψουμε τις τρύπες.
Συμπέρασμα; Το κράτος συνεχίζει να λειτουργεί με τη λογική τού βλέποντας και κάνοντας αφήνοντας μεγάλο μέρος της στρατηγικής του στη… θέα Τύχη.
Ευτυχώς, τα μηνύματα που έρχονται από την Κίνα και την παγκόσμια σύσκεψη για το θέμα είναι ενθαρρυντικά, αφού υπάρχει απόφαση όλα τα κράτη να προστρέξουν σε βοήθεια των περιοχών όπου θα εμφανιστεί η νόσος των πτηνών.
Παράλληλα, αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας αισιοδοξούν ότι τελικά θα στηθεί ο μηχανισμός για την αντιμετώπιση της νόσου, αν τελικά αποφασίσει να μας επισκεφθεί.