ο Δαίμονας των δημαρχείων

Από την πρώτη στιγμή οι ανακριτές της Πυροσβεστικής κατέληξαν στην εκδοχή του εμπρησμού. Ποιους βολεύει τελικά αυτή η πυρκαγιά θα φανεί στο μέλλον. Αυτοί που ξέρουν περισσότερα μου λένε ότι θα φανεί πολύ γρήγορα. Ίσως και τις επόμενες ημέρες.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε γράψει για την πρωτοβουλία ενός συλλόγου που μαζί με τη σύζυγο του δημάρχου Αχαρνών μοίρασε δωρεάν ψάρια σε άπορους κατοίκους του δήμου. Έμαθα πως το σχόλιο αυτό στενοχώρησε αυτούς που ανέλαβαν την παραπάνω πρωτοβουλία, γιατί διέκριναν μια δόση ειρωνείας. Συντρόφια μου, δεν είναι αλήθεια αυτό. Εάν διαβάσετε προσεκτικά, θα δείτε ότι αναφέρω πως κατ’ αρχάς η ενέργεια είναι θετική. Τώρα όμως, εδώ που τα λέμε, όταν θέλεις να κάνεις το καλό, δεν μοιράζεις ψάρια στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, φόρα παρτίδα. Το κάνεις πιο διακριτικά. «Κάνε το καλό και ας το ξέρεις μόνος σου», έλεγε ο συγχωρεμένος ο παππούς μου. Μόνο αυτή ήταν η ένστασή μου.

Η πρωτοβουλία ήταν θαυμάσια. Ο δήμος Αιγάλεω πραγματοποίησε μια άσκηση ετοιμότητας, με τη συμμετοχή όλων των σχολείων της πόλης, για τον τρόπο αντίδρασης σε περίπτωση σεισμού. Η μεθοδικότητα και ο τρόπος με τον οποίο έγινε η άσκηση ήταν εκπληκτικά. Πειθαρχία και σεβασμός άνευ προηγουμένου. Όλα με θρησκευτική ευλάβεια, σαν αληθινό γεγονός. Ο δήμαρχος εκεί. Από πάνω. Ασθενοφόρα, οχήματα Πυροσβεστικής, εθελοντές, όλοι άψογα συγχρονισμένοι. Μαθαίνω ότι σύντομα θα γίνει νέα άσκηση με τη συμμετοχή όλης της πόλης. Τουλάχιστον εγώ δεν θυμάμαι να έχει ξαναγίνει. Μπράβο, δήμαρχε. Και σ’ εσένα και στους συνεργάτες σου.

Δεν ξέρω ποιος το σκέφτηκε, αλλά μάλλον επρόκειτο για επιπόλαιη απόφαση. Στον δήμο Περιστερίου, για την περίοδο των εορτών, τοποθετήθηκε ένα καρουσέλ σαν αυτό που ήταν στο Σύνταγμα για να κάνουν τα παιδάκια δωρεάν κούνια μπέλα. Μου είπαν ότι αυτή η ιστορία στοίχιζε 3.200 ευρώ την ημέρα! Συνολικά δηλαδή, επί 20 ημέρες, 64.000 ευρώ. Πολλά λεφτά. Δήμαρχέ μου, την ώρα που υπήρχαν δημότες οι οποίοι έκαναν Πρωτοχρονιά με φακές στο πιάτο τους, ήταν λάθος. Είναι κρίμα το σοβαρό και θετικό έργο που έχεις κάνει στην πόλη να αμαυρώνεται με τέτοιες ενέργειες. Σου μιλάει φίλος.

Πήγα στο δημαρχείο Βούλας για μια δουλειά μου. Στην είσοδο είδα ένα ωραία σταντ στο οποίο ήταν τοποθετημένες όλες οι τοπικές εφημερίδες. Μου άρεσε αυτή η εικόνα. Νοικοκυρεμένα πράγματα.

Το είχα ξαναγράψει. Ήμουν σίγουρος για το αποτέλεσμα. Εδώ μιλάμε για νοοτροπία αυτοκράτορα ρωμαϊκής αποικίας. Δεν ιδρώνει το αφτί του. Είχαμε αναφερθεί, με προηγούμενο δημοσίευμά μας, στην απόπειρα που γινόταν από το ξενοδοχείο «Καστέλλο» στη Βουλιαγμένη να περιφράξει την παραλία. Το θέμα είχε συζητηθεί και στο δημοτικό συμβούλιο από τον σύμβουλο Σωτήρη Ελευθερίου. Θέλετε να μάθετε τι έγινε μετά από τρεις εβδομάδες; Η ακτή έκλεισε. Τα μπετά πέσανε και όλοι έμειναν ευχαριστημένοι. Πρώτος απ’ όλους ο δήμαρχος, αυτοκράτωρ Κασιδόκωστας.

Η μάχη χαρακωμάτων έχει αρχίσει για τα καλά στην Κέρκυρα. Ο νομάρχης Μαχειμάρης, σχεδόν αδικαιολόγητα, έχει εξαπολύσει έναν άνευ προηγουμένου φραστικό πόλεμο εναντίον πρώην συνεργατών του. Βλέποντας ότι οι αποχωρούντες νομαρχιακοί σύμβουλοι Πουλημένος, Βλάσσης και Καββαδίας έχουν στα σκαριά νέα νομαρχιακή παράταξη και μπορεί να του στερήσουν μια νέα τετραετία στη νομαρχία, προσπαθεί με κάθε τρόπο να τους ανακόψει τη φόρα. Οι μέχρι χθες συνεργάτες του νομάρχη όπου βρεθούν και όπου σταθούν μιλούν για την αλαζονεία και την αυταρχικότητα του πρώτου πολίτη του νησιού, τις οποίες βίωσαν στο πετσί τους. Αναμένεται να ειπωθούν πολλά ακόμα. Συντοπίτες, εγώ εδώ θα είμαι για καμιά δεκαριά χρόνια ακόμα. Ό,τι θέλετε και από τις δύο πλευρές ή από οπουδήποτε αλλού, μη διστάσετε. Μόνο μηνύσεις δεν δεχόμαστε. Όλες οι μέρες στα δικαστήρια είναι πιασμένες με άλλες.

Έτρεχε ο Χιωτάκης να κρυφτεί προκειμένου να γλιτώσει το αυτόφωρο. Την προηγούμενη εβδομάδα στα σύνορα Αμαρουσίου και Κηφισιάς, στην περιοχή Νέας Λέσβου, έγινε… ανάσταση Κυρίου. Εργάτες του δήμου Κηφισιάς εκτελούσαν έργα μέσα στο ρέμα. Η δημοτική σύμβουλος Αμαρουσίου Ρένα Χαλιώτη ειδοποίησε την Αστυνομία και το έργο σταμάτησε. Η Αστυνομία έψαχνε τον δήμαρχο Κηφισιάς για τα περαιτέρω, αλλά αυτός κρυβόταν πίσω από τις… πορτοκαλιές για να γλιτώσει το αυτόφωρο. Τελικά η δημοτική σύμβουλος Χαλιώτη κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα για την ολοκληρωτική διακοπή του έργου. Ακόμη δεν έμαθα για το αποτέλεσμα του δικαστηρίου. Θα φροντίσω να το μάθω μαζί και με την απόφαση που αφορά την ήδη ασκηθείσα ποινική δίωξη στον Χιωτάκη για άλλη υπόθεση που έχει να κάνει με παρόμοια περιβαλλοντική αυθαίρετη παρέμβαση. Και να φανταστείτε ότι ο δήμαρχος είναι και γεωπόνος.

Οι άνθρωποι δεν άντεξαν και προχώρησαν σε κατάσχεση των αντικειμένων που υπήρχαν μέσα στη δημοτική επιχείρηση προκειμένου να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους. Τελικά, όμως, οι εργαζόμενοι στον δήμο Τρικάλων επέστρεψαν τα κατασχεθέντα, αφού πήραν ένα μέρος από τα οφειλόμενα. Εβδομήντα εφτά άνθρωποι έκαναν μαύρες γιορτές…

Απλήρωτοι παραμένουν εδώ και 13 μήνες οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση Σύρου. Να φανταστεί κανείς ότι στο νησί αυτό υπάρχει καζίνο, από το οποίο ο δήμος εισπράττει τεράστια ποσά για την παραχώρηση του κτιρίου όπου στεγάζεται το «ευαγές ίδρυμα».

Σε απολογία κλήθηκαν ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Νάξου προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για το θέμα της παράνομης χωματερής που λειτουργεί ο δήμος στο νησί. Ο δήμαρχος Βασίλης Κόκκοτας κατηγορείται ότι μαζί με έναν εργολάβο έχουν μολύνει με σκουπίδια και λυματολάσπη τη θάλασσα του νησιού. Ο τοπάρχης κατηγορεί τον εργολάβο πως ό,τι έκανε ήταν εν αγνοία του. Θα έχει «ζουμί» αυτή η ιστορία.

Καθορίστηκαν οι χρήσεις γης και στον Άγιο Δημήτριο. Επιτέλους, για πρώτη φορά στην πόλη των νοτίων προαστίων, οι καθημερινές ανάγκες των δημοτών αλλά και οι επαγγελματικές επιχειρηματικές δραστηριότητες των εμπόρων αποκτούν όρια, χωρίς να μετατρέπουν τον δήμο σε μια άναρχη συνοικία.

Παραιτήθηκε από τις φιλοδοξίες της η υποψήφια δήμαρχος Σαλαμίνας κυρία Νάνου υπέρ του υποψηφίου πρώην δημάρχου Στέφανου Μακρή. Την υποστήριξη στον συνδυασμό του πρώην δημάρχου ανακοίνωσε και ο Γιάννης Λένης. Οι δικαστικές περιπέτειες του φίλτατου Στέφανου έχουν όλες τελειώσει με θετικό τρόπο, γεγονός που του επιτρέπει να γυρίζει πλέον τις γειτονιές της Σαλαμίνας με ψηλά το κεφάλι.

Με επίσημο τρόπο ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τη δημαρχία στο Ίλιον ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Κακούρης. Για όσους γνωρίζουν, ο φίλτατος Αντώνιος έχει αποχωρήσει εδώ και αρκετούς μήνες μαζί με άλλους τέσσερις συμβούλους από τη δημοτική ομάδα του φαρμακοποιού Λυκουρέση, ο οποίος ήταν επικεφαλής με τη Νέα Δημοκρατία στις προηγούμενες εκλογές. Οι καθημερινές φαγωμάρες έφεραν γρήγορα τη διάσπαση του συνδυασμού. Στην ουσία ο Αλέξανδρος Λυκουρέσης έχει μείνει μόνο με έναν σύμβουλο. Κατάσταση για γέλια δηλαδή. Παρ’ όλα αυτά γέμισε την πόλη με αφίσες, όπου προανήγγελλε την επανακάθοδό του ως υποψηφίου. Όσον αφορά την παράταξη του ήδη αποχωρούντος τοπάρχη Βασίλη Κουκουβίνου, τα πράγματα είναι πιο απλά, αφού από τους πέντε «μνηστήρες» ήδη έχει ξεχωρίσει ο επικεφαλής. Άλλωστε και η καταγωγή του αντιπροσωπεύει την πολυπληθέστερη ομάδα στην πόλη.

Πιο θερμή από κάθε άλλη φορά αναμένεται η προεκλογική περίοδος στον δήμο Ωρωπού. Οι εντάσεις στο δημοτικό συμβούλιο είναι πλέον συχνό φαινόμενο. Δεν ξέρω γιατί, αλλά ο δήμαρχος Σπύρος Μέξης χάνει πολύ συχνά τον έλεγχο και την αυτοκυριαρχία του. Εκνευρίζεται, βρίζει και χειρονομεί χωρίς λόγο. Δημαρχάρα μου, δεν υπάρχει λόγος για τόσο εκνευρισμό. Δεν έχουμε πόλεμο.

Εντελώς αιφνιδιαστικά παραιτήθηκε ο αντιδήμαρχος Άνω Λιοσίων Κ. Χειλαδάκης. Οι πραγματικοί λόγοι δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστοί. Ακούγονται πολλά.

Ούτε φωνή ούτε ακρόαση ο φίλτατος Κουτελάκης σχετικά με τη μίσθωση που έκανε ο δήμος Ν. Σμύρνης στους δύο δημοτικούς κινηματογράφους που διαθέτει. Με «περίεργες διαδικασίες» πλειοδότρια ανακηρύχθηκε η εταιρεία CON TENT. Η γνωστή εταιρεία που προσπάθησε να νοικιάσει το Ολυμπιακό Στάδιο με 6 ευρώ! Άλλη εταιρεία πήρε μέρος στον διαγωνισμό για τους κινηματογράφους, άλλη υπέγραψε τελικά τη σύμβαση. Ο Γιώργης, ως γνωστόν, αν και έχει διατελέσει ένα φεγγάρι εκδότης εφημερίδας περί την κεντρική πλατεία της πόλης, απαξιοί μονίμως να μας απαντήσει. Δεν πειράζει. Εμείς έχουμε… γαϊδουρινή υπομονή.

Είναι αλήθεια ότι η συμπεριφορά της δημοτικής συμβούλου Νίκαιας κυρίας Ζεϊμπέκογλου είναι απαράδεκτη προς τους εργαζόμενους του δήμου; Έτσι μου λένε οι ίδιοι. Γιατί, κυρία μου;

Συμπεριφορά στρατηγού έχει ο επιστάτης στον τομέα καθαριότητας του δήμου Ν. Ιωνίας. Οι πρακτικές του έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους εργαζόμενους, αλλά όλως παραδόξως η διοίκηση του δήμου κάνει ότι δεν ακούει τίποτα. Έχω απορία να δω πού θα καταλήξει αυτή η ιστορία.

Αν αληθεύουν αυτά που ακούγονται για την «πολιτική συμφωνία» που έχει κάνει ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στα Άνω Λιόσια, καθηγητής Χρήστος Παππούς, μάλλον η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να ψάξει να βρει άλλον υποψήφιο. Εις το μέλλον τα νεότερα.

Μας παραμύθιασε ο δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας Βασίλης Ηλιάκης. Τουλάχιστον έτσι νομίζει. Γέμισε το δημοτικό συμβούλιο με αντίγραφα της κίνησης του τραπεζικού του λογαριασμού. Μιλάμε για πολλά λεφτά. Πού τα βρήκε μόνο αυτός ξέρει. Η άποψή μου είναι ότι πρόκειται για έντιμο άνθρωπο. Αλλού είναι η ουσία. Μόλις έγινε αυτό, λοιπόν, απειλούσε θεούς και δαίμονες πως θα κάνει μηνύσεις και αγωγές στην τράπεζα. Από τότε έχουν περάσει πέντε εβδομάδες. Ούτε μήνυση ούτε αγωγή. Γιατί, Βασίλη μου; Φοβάσαι κάτι;

Φίλτατε τοπάρχη Αργυρούπολης, άμα θυμηθείς και πας κοντά στο φωτοτυπικό μηχάνημα, δεν μας στέλνεις, αν θέλεις βέβαια, μια φωτοκόπια της εφημερίδας στην οποία δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για τον διαγωνισμό που έκανες σχετικά με την παραχώρηση του πολιτιστικού κέντρου για σούπερ μάρκετ; Οι καλοθελητές μού λένε ότι δεν υπάρχει προκήρυξη, αλλά μόνο πρόσκληση ενδιαφέροντος. Εγώ δεν τους πιστεύω. Θα περιμένω.

Τα καταστήματα στους Αγίους Αναργύρους προμηθεύονται από τώρα φούμο και μαύρη μπογιά για τις προσεχείς εκλογές. Η ανύπαρκτη κυκλοφοριακή μελέτη και τα συνεχή έργα για τον προαστιακό έχουν οδηγήσει σε μαρασμό δεκάδες επαγγελματίες. Φυλάνε το χρώμα για την κατάλληλη στιγμή.

Υποψήφιο αναζητά η Νέα Δημοκρατία για τον δήμο Φυλής. Ο Σωτήρης Μασούρης δυστυχώς δεν δικαίωσε, όπως λένε οι ίδιοι, τις προσδοκίες εκείνων που τον εμπιστεύτηκαν. Στο δημοτικό συμβούλιο πηγαίνει όποτε το θυμηθεί. Όσον αφορά την αντιπολίτευση που ασκεί στον δήμαρχο Μπουραΐμη, αυτή είναι άνευ προηγουμένου. Εντελώς ανύπαρκτη. Εμπρός, συντρόφια της «γαλάζιας στρατιάς». Κάθε προσφερόμενος δεκτός.

Στη βράβευση των δημάρχων του παρελθόντος που έκανε ο Δήμαρχος Κηφισιάς, την προηγούμενη εβδομάδα σταμάτησε στην περίοδο Βάρσου. Δεν βράβευσε κανέναν από την περίοδο αυτή. Αγνόησε το γεγονός ότι αν είναι σήμερα δήμαρχος, το οφείλει στην ανταρσία που ξέσπασε στον συνδυασμό του πρώην δημάρχου, λόγω της υπερβολικής εύνοιας που έδειχνε σε αυτόν ο Βάρσος. Εκμεταλλεύτηκε καλά τις καταστάσεις αλλά και τις γνωριμίες του από τον Πανιώνιο. Από την άλλη, μέρα με την ημέρα ο Βάρσος ξαφνιάζει. Τι γίνεται με δαύτον; Για οικονομικές ατασθαλίες και προσωπικά οφέλη κανείς δεν μίλησε. Από τη μια το «Έθνος» τον παρουσιάζει να είναι υποψήφιος για στήριξη από το ΠΑΣΟΚ μαζί με την κυρία Μαίρη Βιδάλη και τον κ. Μπόζο. Από την άλλη, σε ό,τι αφορά την εύνοια της Νέας Δημοκρατίας, η «Ελευθεροτυπία» γράφει ότι για την Κηφισιά παίζουν δυνατά ο νυν δήμαρχος και ο εσωκομματικός αντάρτης του 2002 Β. Βάρσος. Το ρεπορτάζ πάλι λέει ότι αυτός από τώρα έχει φορτσάρει τις μηχανές. Ίσως δεν είναι αναίτιο που λένε για τον Χιωτάκη ότι πάσχει από το σύνδρομο Βάρσου. Τι λέει ο Βάρσος για όλα αυτά; Gloria victis. Ντέρμπι προοιωνίζεται στην Κηφισιά.

S Μπορεί στο ΠΑΣΟΚ να σφάζονται για το χρίσμα στους Αγίους Αναργύρους και να είναι όλοι εναντίον όλων, στο αντίπαλο στρατόπεδο όμως η κατάσταση είναι οριακή. Έτσι λοιπόν, ενώ ο Τρίγκας απέφυγε τους κραδασμούς προσωρινά από τις τοποθετήσεις των αντιδημάρχων, πρώην φίλοι και συνεργάτες του ετοιμάζουν «γαλάζιο» αντάρτικο ψηφοδέλτιο με τη βοήθεια και «πράσινων» αξιωματούχων, ώστε να συντριβεί στις ερχόμενες εκλογές. Βέβαια, αυτοί που είναι έκθετοι στην τοπική κοινωνία είναι οι «γαλάζιοι» σύμβουλοι, που ενώ βρίζουν τον δήμαρχο στις παρέες τους, μόλις αυτός τους επιπλήξει γίνονται οι μεγαλύτερες «κότες»…

Ξανά υποψήφιος δήμαρχος θα είναι στις επικείμενες δημοτικές εκλογές στον Άγιο Δημήτριο ο Βασίλης Γιαννακόπουλος, επικεφαλής συνδυασμού. Τον δήμο θα διεκδικήσουν ο νυν δήμαρχος κ. Ειρηνάκης, ο ως τώρα αντιδήμαρχός του, επικεφαλής δικού του ψηφοδελτίου, κ. Μ. Παπαδάκης, και ο κ. Λαζαρόπουλος (και αυτός από τον χώρο της ΝΔ).

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Υπάρχει και… αρσενική Μπουρμπούλια, με το αξίωμα του δημάρχου. Αυτός μαζεύει καταθέσεις από εργολάβους και αυτή μάζευε από έγκλειστους στον Κορυδαλλό. Τα κοινά τους σημεία είναι η χώρα όπου έχουν καταθέσει τα χρήματα και ο χώρος όπου θα περάσουν αρκετά από τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής τους.


Σχολιάστε εδώ