Μπάχαλο στο ΠΑΣΟΚ με Σύνταγμα και Βαληνάκη

Αν και ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ζητήσει από τα στελέχη του να μη βγαίνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα να απαντούν στον Καραμανλή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έριξε λάδι στη φωτιά και απάντησε στον πρωθυπουργό για τις προτάσεις του και τα θέματα που θα μπορούσε να περιλαμβάνει το νέο Σύνταγμα, προκαλώντας για άλλη μια φορά νευρικό κλονισμό στη Χαριλάου Τρικούπη με το «καπέλο» που της φόρεσε.

Τα πράγματα δεν είναι απλά, γιατί ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέλει για το επίμαχο θέμα της αναθεώρησης να έχει στο ΠΑΣΟΚ διακριτό ρόλο. Το είπε άλλωστε ορθά κοφτά στον Γιώργο Παπανδρέου: Εγώ πότε θα μιλάω ως πολιτικός και πότε ως συνταγματολόγος. Αφήνοντας έτσι άναυδα τα περισσότερα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου με την ωμότητα που παρουσίασε τη θέση του.

Από την άλλη, ο Θόδωρος Πάγκαλος, αρμόδιος από το ΠΑΣΟΚ να χειριστεί την υπόθεση της αναθεώρησης, όπως επέλεξε ο κ. Παπανδρέου, βγαίνει στα ραδιόφωνα και προκαλεί σεισμούς με τις αναφορές του περί άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον κ. Παπανδρέου, που σχεδόν παρακαλετά κάνει έκκληση στα στελέχη του να μη θολώνουν τα νερά με δημόσιες παρεμβάσεις τους με αποτέλεσμα να… μην καταλαβαίνει ο κόσμος τι ακριβώς προτείνει το ΠΑΣΟΚ.

Στην ουσία έχουμε μια σύγκρουση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Από τη μια ο Γιώργος Παπανδρέου, που καλεί τα στελέχη του να μη δίνουν αφορμές, και από την άλλη δύο ξεχωριστά κεφάλαια με ονοματεπώνυμο: Βενιζέλος και Πάγκαλος, που συναγωνίζονται μεταξύ τους και ορισμένοι εκφράζουν φόβους ότι στο τέλος θα συγκρουστούν.

Όλα αυτά προκύπτουν από το ότι ο κ. Παπανδρέου δεν ξεκαθαρίζει τι ακριβώς θέλει και ποια πολιτική κατεύθυνση επιθυμεί. Και όπως με το Σύνταγμα έτσι και με την υπόθεση της κ. Βαληνάκη, όσο δεν ξεκαθαρίζει τις απόψεις του τόσο κάθε μέρα θα βγαίνουν στελέχη με διαφορετικές απόψεις και θα γίνεται του Κουτρούλη ο γάμος στο ΠΑΣΟΚ.

Η υπόθεση της συνταγματικής αναθεώρησης ήταν η αφορμή για να ειπωθούν πολλά κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Η Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας για το ίδιο θέμα, επεσήμανε πως η αναθεώρηση είναι σαν την παγκοσμιοποίηση: απειλή και ευκαιρία.

Απάντηση Γιώργου με αιχμές κατά Βενιζέλου
Όση ώρα ο κ. Βενιζέλος αναφερόταν στα θέματα της αναθεώρησης, με τον δικό του πληθωρικό τρόπο, τα υπόλοιπα στελέχη του κομματικού οργάνου ανέμεναν ότι η απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου θα περιείχε σαφείς αιχμές εναντίον του.

Όταν λοιπόν πήρε τον λόγο ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον κ. Βενιζέλο ότι επιχειρεί να βάλει καπέλο στο ΠΑΣΟΚ: Το πολιτικό καπέλο υπερβαίνει το επαγγελματικό, είπε ο κ. Παπανδρέου με αυστηρό τρόπο και όλοι κατάλαβαν ότι επεσήμαινε στον κ. Βενιζέλο να επιλέξει τι από τα δύο θέλει. Πολιτικό στέλεχος ή συνταγματολόγος.

Αρκετά πάντως στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν καταλαβαίνουν πού θέλει ο κ. Παπανδρέου να καταλήξει με την πολιτική τακτική που εφαρμόζει. Μάλιστα θεωρούν πως αν δεν «μαζέψει» γρήγορα αυτή την κατάσταση, καθημερινά θα βλέπουμε στελέχη του ΠΑΣΟΚ να παρελαύνουν στις τηλεοράσεις με χίλιες δυο απόψεις ο καθένας για κάθε θέμα και τότε οι εξελίξεις, όπως επισημαίνουν, θα είναι όχι απλώς τραγικές, αλλά και με απίστευτες για το ΠΑΣΟΚ συνέπειες.

Δυσφορούν οι συνδικαλιστές
Την ίδια ώρα η συνδικαλιστική οργάνωση της ΠΑΣΚΕ δυσφορεί έντονα με την ηγεσία του κόμματος, καθώς θεωρεί περίπου βέβαιο πως ο κ. Παπανδρέου θα συμφωνήσει με την πρόταση του κ. Καραμανλή να αρθεί η μονιμότητα στο Δημόσιο.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πιστεύει, όπως έκανε άλλωστε και με την περίπτωση του ΟΤΕ, ότι αυτού του είδους οι εργασιακές σχέσεις έχουν τελειώσει και επειδή, η αγορά εργασίας απελευθερώνεται με γοργούς ρυθμούς, το Δημόσιο δεν θα πρέπει να απασχολεί εργαζόμενους με σχέση εργασίας μόνιμη.

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ είναι σε ετοιμότητα και σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζουν κείμενο παρέμβασης κατά της άρσης της μονιμότητας, ώστε να δυσκολέψουν τον κ. Παπανδρέου να λάβει αντίθετη απόφαση.

Ήδη και ο κ. Πολυζωγόπουλος και ο κ. Παπασπύρου τάσσονται κατά της άρσης με δηλώσεις τους, επιχειρώντας να καταστήσουν σαφές πως εάν γίνει το αντίθετο τότε ο κ. Παπανδρέου θα βρεθεί απέναντι σε όλη τη συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο, με τον τρόπο τους, επιχειρούν και πολλοί βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μια σειρά στελεχών του ΠΑΣΟΚ, με πρώτο τον κ. Βενιζέλο, αλλά και άλλοι, όπως η Μιλένα Αποστολάκη, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Πέτρος Ευθυμίου, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, η Νόρα Κατσέλη, ο Γιάννος Παπαντωνίου, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τάσσονται κατά της άρσης μονιμότητας, γιατί είναι λογικό ότι θέλουν να διαφυλάξουν τα κομματικά και πολιτικά τους κεκτημένα.

Αρκετοί στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν πως ο Καραμανλής τούς κτύπησε στο αδύνατό τους σημείο και με πολύ έξυπνο τρόπο.

Τους κτύπησε εκεί που πονάνε. Και επειδή ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει να χειριστεί με διαφορετικό τρόπο την υπόθεση, θεωρούν πως ο πρωθυπουργός με την πρόταση για άρση μονιμότητας στους νεοπροσλαμβανόμενους θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ, που θα βρεθεί για άλλη μια φορά στον κυκλώνα των εσωκομματικών συγκρούσεων.


Σχολιάστε εδώ