«Μαύρα» λεφτά μοιράζει το υπουργείο Οικονομικών

Λέμε κρυφά, γιατί παραμονές Χριστουγέννων πήραν τα χρήματα στο χέρι ορισμένοι «καλοί υπάλληλοι» από μια γενική λίστα ποσά της τάξεως των 500 ευρώ και άνω ο καθένας, και η καθεμία υπάλληλος σε όλα τα τμήματα του ΚΕΠΥΟ με την παράκληση από τους προϊστάμενους να μην το αναφέρουν στους άλλους και έφυγαν με άδειες λόγω των ημερών. Οι ίδιοι υπάλληλοι (οι «καλοί») ενημερώθηκαν ότι από μια 2η λίστα θα έπαιρναν συμπληρωματικά άλλα 250-300 ευρώ ο καθένας, ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα μοιράζονταν από 80 έως 240 ευρώ έκαστος συνολικά. Δηλαδή με έναν πρόχειρο υπολογισμό που έγινε «καλοί υπάλληλοι» αποτελούσαν το 25-30% σε κάθε τμήμα, και επομένως επί συνόλου άνω των 1.00 υπαλλήλων του οργανισμού στους 300 (30%) διανεμήθηκε ποσόν άνω των 250.000 ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι 700 (70%) θα ελάμβαναν ένα ποσό μεταξύ 150.000 και 250.000 ευρώ!

Όπως ήταν επόμενο αυτή η άνιση μεταχείριση μεταξύ των υπαλλήλων μαθεύτηκε και υπήρξαν αντιδράσεις από όλους τους υπαλλήλους που δεν έτυχαν ευμενούς ή κατά περίπτωση ειλικρινούς μεταχείρισης, και με κάποια κριτήρια που έπρεπε να εξηγηθούν επαρκώς από τη Διοίκηση. Οι περισσότεροι των αδικημένων από τη διανομή που έκαναν οι προϊστάμενοί τους, πέρα από το γεγονός ότι δεν προσήλθαν να πάρουν τα χρήματά που τους «υπολόγισαν», ζήτησαν κάτι πολύ απλό να μάθουν:

1. Με ποιο σκεπτικό εδόθησαν διαφορετικά ποσά; Λόγω απόδοσης; Λόγω παρουσιών; Λόγω «παρέας» και συμπαθειών; Ή για καθαρά κομματικούς λόγους;

2. Από ποια κονδύλια του υπουργείου (προϋπολογισμός) εδόθησαν και από ποιους κωδικούς; Τι χρήματα ήταν αυτά χωρίς αποδείξεις, δηλαδή «μαύρα» ή το λιγότερο γκρίζα, και ποιος τα διαχειριζόταν αφού κατά τη διανομή δεν υπήρχε νόμιμη διαδικασία, εδίδοντο με μυστικότητα και κατά την επιθυμία κάποιων σε κάποιους; Ποιος έκανε τον τελικό έλεγχο για τα συνολικά ποσά, πόσα ξεκίνησαν και σε ποια μικροποσά κατέληξαν;

3. Οι Διευθυντές και οι τμηματάρχες που έκαναν την διανομή τι κονδύλια είχαν υπό τον έλεγχό τους ο καθένας και τι «τελικά μοίρασαν» και πόσα κράτησαν για τον εαυτό τους ο καθένας;

Η συμβουλή εκ των άνωθεν ήταν πάντα «μη δημιουργείτε θέματα αφού παίρνετε έξτρα επίδομα», οι θιγέντες υπάλληλοι φθάσανε στον Ειδικό Γραμματέα του ΚΕΠΥΟ, κ. Δ. Αναγνωστόπουλο, ο οποίος είπε ότι δεν είχε ιδέα περί του τρόπου διανομής, και υπέθεσε ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις ή μοιράζονται σε όλους ισόποσα ή το πολύ αναλόγως της μισθολογικής κατάστασης ενός εκάστου υπαλλήλου. Αυτό το διευκρίνισε και στους συνδικαλιστές μας που τον επεσκέφθησαν (με μεγάλη καθυστέρηση και χωρίς πολλή όρεξη, έπειτα από πίεση συναδέλφων), γιατί κάποιοι προϊστάμενοι βιάστηκαν να πουν ότι αυτός τους υπέδειξε τον τρόπο της μοιρασιάς των ποσών στο προσωπικό. Ακόμη, επειδή τα αντανακλαστικά των συνδικαλιστών μας είναι ανάλογα των κομματικών, ή και των… εισπρακτικών καταστάσεων (όλοι τους αριστεροί-δεξιοί-πασόκοι κάτι παραπάνω πήραν από αυτή την πίτα και ήταν ψηλά στις λίστες), έδειξαν ξαφνιασμένοι και έδειχναν (όμως με πολύ low profile) ότι δεν ήξεραν τίποτα! Παρ’ όλα αυτά κάποιοι από τους τηρώντας τα προσχήματα έφθασαν στον γενικό γραμματέα και τον υφυπουργό, οι οποίοι έδειξαν να μη γνωρίζουν λεπτομέρειες.

Σ’ ένα τμήμα του ΚΕΠΥΟ, το Μητρώο Φορολογουμένων, όπου από κει άρχισε η όλη ιστορία, ο τμηματάρχης κ. Μ. Ευσταθόπουλος βαυκαλιζόταν ότι πέτυχε για το τμήμα του τα περισσότερα και μεγαλύτερα κονδύλια.

Υπάρχουν όμως σοβαρά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν όπως:

• Από πού προέρχονται τα προς διάθεση μπόνους κονδύλια (λογ/σμός-κωδικός).

• Πόσα μοιράζονται σε πρώτη φάση προσωπικά οι διευθυντές και οι τμηματάρχες; (ακούσθηκε ότι κάποιοι πήραν ή μοίρασαν στον εαυτό τους 2 ή 3 φορές το ποσόν του μισθού τους!…).

• Με ποια κριτήρια ή τι εντολές είχαν για να μοιράσουν τόσα χρήματα στους πιο κάτω (απλοί προϊστάμενοι-υπάλληλοι), όταν κατηγορίες άλλων εργαζομένων ούτε να τα ονειρευτούν δεν μπορούν.

• Τι γίνεται με το ίδιο μοίρασμα των υπερωριών; Υπάρχουν ευνοούμενοι υπάλληλοι που όταν κοιμούνται στο σπίτι τους γράφουν υπερωρίες!… μετά δίνουν και ένα ποσοστό σ’ αυτούς που έδωσαν έγκριση! Έχει γίνει ποτέ ένας σοβαρός έλεγχος υπερωριών από καμιά ελέγχουσα αρχή; Πάντως, είναι πολύ απλός ένας τέτοιος έλεγχος και έχει πολλά λαβράκια να βγάλει!

• Πολύ «μαύρο χρήμα» μυρίζει για Δημόσια υπηρεσία, από την στιγμή που η διανομή γίνεται με κατάλογο και για τα προσχήματα παίρνουν τις υπογραφές των υπαλλήλων όταν καταβάλλεται το παραδάκι, χωρίς κρατήσεις και χωρίς αντίγραφο αποδείξεων ώστε να μπαίνουν στο μισθολόγιο! (που γνωρίζουμε αν δίπλα από κάποιων τις υπογραφές προστίθεται και ένα μηδενικάκι!).

• Λένε ότι οι κομματικοί βγάζουν στην άκρη και κάτι για την κομματική καμπάνια των προστατών τους. Γι’ αυτό είναι προκλητικοί όταν τους κάνουν παράπονα ακόμα και συνδικαλιστές. Αυτά, και περιμένουμε απάντηση.


Σχολιάστε εδώ