Κύμα λαθρομεταναστών από τα Κατεχόμενα στην Κύπρο

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργού Δημοσίας Τάξεως της Κύπρου, κ. Θεοδώρου, από τους 5.287 λαθρομετανάστες που μπήκαν παράνομα στην ελεύθερη Κύπρο το 2004 μόνο οι 7 μπήκαν απευθείας από τις ελεύθερες περιοχές. Το ίδιο έγινε και για τους 5.175 λαθρομετανάστες που μπήκαν το 2005. Μόνο οι 16 απ’ αυτούς μπήκαν από τις ελεύθερες περιοχές.
Ο κύπριος υπουργός έκανε παραστάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στη ροή λαθρομεταναστών και εξήγγειλε αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Στο πνεύμα αυτό, η Αστυνομία ήδη απαγορεύει αυστηρά την παράνομη εργοδότηση λαθρομεταναστών. Το 2004 συνέλαβε και παρέπεμψε στο δικαστήριο 234 εργοδότες που απασχολούσαν λαθρομετανάστες. Έλαβε επίσης αυστηρά μέτρα για την καταχρηστική κατάθεση αιτήσεων πολιτικού ασύλου και την άμεση εκδίκασή τους, ώστε να αποφεύγεται η μακριά παραμονή λαθρομεταναστών με πρόσχημα την αναμονή της απαντήσεως των Αρχών στο αίτημά τους για πολιτικό άσυλο.
Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι τα κυπριακά εργατικά συνδικάτα αντιδρούν έντονα απέναντι σε οποιαδήποτε ανοχή στη λαθρομετανάστευση που ανατρέπει εκ των πραγμάτων τους όρους της αγοράς εργασίας και υπονομεύει το βιοτικό επίπεδο και την απασχόληση των κυπρίων εργαζομένων.
Σύσταση κέντρων υποδοχής και ταμείου για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης στη Βόρεια Αφρική
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναφέρει με νέους όρους την ιδέα της δημιουργίας στις παρυφές της Ευρώπης κέντρων υποδοχής λαθρομεταναστών με τη συνεργασία των χωρών που βρίσκονται κοντά στα ευρωπαϊκά σύνορα.
Τα πρώτα από τα κέντρα αυτά θα δημιουργηθούν στη Βόρεια Αφρική, σε συνδυασμό με τη δημιουργία ειδικού Ταμείου Βορείου Αφρικής για την ενίσχυση των χωρών που συμβάλλουν στο έργο της ανασχέσεως των λαθρομεταναστών και της χρηματοδοτήσεως στις χώρες-πηγές της λαθρομεταναστεύσεως αναπτυξιακών έργων και προγραμμάτων.
Η πολιτική αυτή έρχεται ως συνέχεια της κοινής πρωτοβουλίας που πήραν η Γαλλία και η Ισπανία, και της εισηγήσεως που έκαναν στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την υποστήριξη άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Η Ελλάδα, για άλλη μια φορά, είναι απούσα από κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές για τη λαθρομετανάστευση, που αντιμετωπίζεται από σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με πολύ μεγάλη ανησυχία και αυστηρά μέτρα. Η Ελλάδα στο μεγάλο αυτό πρόβλημα επιδεικνύει μια περίεργη απάθεια, ανοχή και ψευδαπάτη που φτάνει στον παραλογισμό. Αρκεί να ακούσει και να διαβάσει κανείς τον διευθυντή του λεγομένου Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Ζαβό, που με περισσή ακρισία ή εσκεμμένη διαβουκόληση της κοινής γνώμης ισχυρίζεται ότι δήθεν εμείς στην Ελλάδα θα κάνουμε πολύ καλύτερη μεταναστευτική «πολιτική» και δεν θα έχουμε ταραχές αλά Γαλλία! Και ποια είναι αυτή η «πολιτική»; Η άμεση ένταξη και «ενσωμάτωση», περιλαμβανομένης της απονομής πολιτικών δικαιωμάτων, όλων των λαθρομεταναστών, χωρίς καμία διάκριση, και αυτών που ήταν εδώ και αυτών που εξακολουθούν να έρχονται. Και αυτών που συρρέουν από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου κινδυνεύουν με απέλαση.
Ο κύριος αυτός υπολαμβάνει για δήθεν «μεταναστευτική πολιτική» τη διάλυση κυριολεκτικά της Ελλάδος ως εθνικού κράτους και τη μετατροπή της σε τριτοκοσμική χώρα μεταναστών στο άψε σβήσε. Πρόκειται για απαράδεκτες ιδεοληψίες και πολιτική ανευθυνότητα, που θα δημιουργήσουν στη χώρα επικίνδυνα τετελεσμένα γεγονότα και μέγιστο εθνικό πρόβλημα. Η υπεύθυνη κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά και έγκαιρα με αυτό το ζήτημα και να δει επιτέλους τι κάνουν και πώς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μετανάστευσης και των μεταναστευτικών πολιτικών οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Σχολιάστε εδώ