«ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ»
Η εντύπωση αυτή, που από καιρό είχαν πολλοί βουλευτές, επιβεβαιώθηκε με τον αποκλεισμό της από την προετοιμασία της κυβερνητικής πρότασης για την αναθεώρηση του Συντάγματος που ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, για το περιεχόμενο της οποίας, όπως πληροφορούμαστε, η -και καθηγήτρια της Νομικής- πρόεδρος της Βουλής έμαθε ακούγοντας μαζί με τους υπόλοιπους βουλευτές της Ν.Δ. την ομιλία του πρωθυπουργού στην αίθουσα της γερουσίας.
Γνωρίζοντες τα κυβερνητικά παρασκήνια κάνουν λόγο για «πάγο» στις σχέσεις Κ. Καραμανλή και Άννας Μπενάκη. «Ποιος πάγος; Ολόκληρο παγόβουνο μεσολαβεί από το Μαξίμου ως τη Βουλή…» έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος της ΝΔ. Ορισμένοι αποδίδουν την απόσταση στο τεράστιο «χάσμα πολιτικών γενιών» μεταξύ των δυο τους. Άλλοι μιλούν για καχυποψίες από το παρελθόν που έχουν να κάνουν με τους «μητσοτακικούς δεσμούς» της προέδρου. Και κάποιοι επισημαίνουν την κρίση που δημιουργήθηκε στο τέλος της περασμένης άνοιξης όταν είχε δημιουργηθεί το ζήτημα με την ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για να «κοπεί» μηνιαίο επίδομα 3.000 ευρώ για τους πρώην βουλευτές.
Ό,τι από τα τρία κι αν ισχύει -ή ίσως και τα τρία μαζί- γεγονός είναι ότι η πρόεδρος της Βουλής έχει μήνες πολλούς να μιλήσει με τον πρωθυπουργό. Κι αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο όχι μόνο για τη λειτουργία της Βουλής, αλλά της κυβέρνησης.
Από Οκτώβριο η συζήτηση για την αναθεώρηση
Η απουσία της προέδρου της Βουλής από την αναθεωρητική διαδικασία γίνεται ηχηρότερη από το γεγονός ότι σχεδόν οι μισές από τις συνταγματικές αλλαγές που εξαγγέλθηκαν αφορούν στη λειτουργία του κοινοβουλίου, όπως ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων και των «πόθεν έσχες» των βουλευτών από το υπό ίδρυση Συνταγματικό Δικαστήριο, η βουλευτική ασυλία, τα κωλύματα εκλογιμότητας, το επαγγελματικό ασυμβίβαστο και ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας.
Για όλα αυτά λέγεται ότι οι μόνο που είχαν άποψη και διαμόρφωσαν το πλαίσιο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ήταν δύο άλλοι καθηγητές της Νομικής: ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Αργύρης Καρράς.
Γι’ αυτό ίσως δεν είναι τυχαία η… ανορεξία με την οποία αναφερόταν στο θέμα η Άννα Μπενάκη όταν λίγο μετά την ομιλία του Κώστα Καραμανλή συναντιόταν με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Εκεί, όπως μαθαίνουμε, η πρόεδρος της Βουλής ήταν όλο να «δούμε πρώτα πότε θα κατατεθούν οι προτάσεις», ενώ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» συνέδεσε το θέμα με τις εκλογές (κάτι, όμως, που δεν ανέφεραν άλλες εφημερίδες).
Στο μόνο θέμα που συμφωνούσαν όλα τα ρεπορτάζ ήταν ότι εξήγησε πως δεν πρόκειται να γίνει ουσιαστική συζήτηση για την αναθεώρηση πριν από τον ερχόμενο Οκτώβριο, κάτι για το οποίο η στήλη έχει γράψει σχετικά εδώ και τρεις εβδομάδες.
——————*———————-
Γιατί ξέχασαν τη νομοθεσία περί ευθύνης υπουργών;
Από τις υπόλοιπες προτάσεις που αφορούν στη Βουλή στα «αγκάθια» της αναθεώρησης περιλαμβάνεται και το ζήτημα της βουλευτικής ασυλίας, που προτείνεται να αλλάξει. Βουλευτές ακόμη και από το κυβερνών κόμμα έχουν διαφορετική άποψη και πιστεύουν ότι αυτό λύθηκε με τις αλλαγές που έγιναν επί της προεδρίας του Απ. Κακλαμάνη, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξει το Σύνταγμα.
Άποψή τους είναι ότι «με τα μέτρα που εφαρμόστηκαν ο διαχωρισμός των αδικημάτων ανάλογα με το αν σχετίζονται με την πολιτική δραστηριότητα του βουλευτή γίνεται ήδη». Επ’ αυτού, όμως, υπάρχει και σημαντικός αντίλογος και σίγουρα το μεγάλο αυτό θέμα θα απασχολήσει τη Βουλή όταν ξεκινήσει η ουσιαστική συζήτηση.
Εκείνο, ωστόσο, που προκάλεσε απορίες είναι πως η κυβέρνηση δεν άνοιξε το ζήτημα της νομοθεσίας για την ποινική ευθύνη των υπουργών για το οποίο θεωρείται -τουλάχιστον στα ζητήματα της παραγραφής των αδικημάτων, αλλά και στη διαδικασία που ακολουθείται με τις διώξεις- ότι το σημερινό πλαίσιο είναι πολύ προβληματικό.
Είναι το πλαίσιο που -υποτίθεται ότι ήταν αυτό που- δεν άφησε περιθώρια στη σημερινή κυβέρνηση να επαναφέρει το αποκαλούμενο «έγκλημα του Χρηματιστηρίου», αλλά και άλλες καταγγελίες για σκάνδαλα της προηγούμενης περιόδου διακυβέρνησης.
Οπότε, ένα εκ των δύο συμβαίνει: Ή δεν έλεγαν αλήθεια όταν υποστήριζαν ότι έφταιγε το συνταγματικό πλαίσιο και παραγράφηκαν τα «πράσινα σκάνδαλα» ή δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε στο άρθρο 86 για να μην έχουν και οι επόμενοι κυβερνώντες τη δυνατότητα να ζητήσουν εξεταστικές και προανακριτικές επιτροπές για «έργα και ημέρες» της «νέας διακυβέρνησης».
——————*———————-
Βενιζέλος και σία καλύπτουν τα «κενά» του Γιώργου
«Όπως η φύση, έτσι και η πολιτική απεχθάνεται τα κενά». Την ερμηνεία αυτή δίνουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στις κινήσεις στελεχών του κόμματός τους με τις οποίες αμφισβητείται ευθέως η αποτελεσματικότητα της αντιπολιτευτικής τακτικής που ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου. Στις σαφείς αποστάσεις του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος από την ερώτηση των έξι βουλευτών για την Χριστίνα Βαληνάκη, βρέθηκαν στελέχη όπως η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Θόδωρος Πάγκαλος που έδωσαν στους ερωτώντες την πολιτική στήριξη που τους αρνήθηκε η επίσημη ηγεσία του κόμματος.
Αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που αψήφησε την -ακατανόητη- «ντιρεκτίβα» του προέδρου του κόμματός τους να μη σχολιαστούν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τη συνταγματική αναθεώρηση, είναι ίσως η πρώτη φορά που βρήκε τόσο πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ να επαινούν τις πρωτοβουλίες.
«Μας έσωσε ο Βενιζέλος», ήταν η φράση που χρησιμοποιούσαν ακόμη και βουλευτές που μέχρι πρότινος δεν είχαν να πουν ούτε ένα καλό λόγο για τον πολυπράγμονα δελφίνο από τη Θεσσαλονίκη.
Κάποιοι το πήγαιναν ακόμη παραπέρα: «Αν συνεχίσει ο Γιώργος να ασχολείται μόνον με τους μετανάστες και με τη Σοσιαλιστική Διεθνή, πολύ γρήγορα θα βρεθεί να είναι αποκλειστικά πρόεδρος της τελευταίας» έλεγαν.
——————*———————-
Πώς τα μαθαίνει όλα η πρόεδρος;
Ξένισε αρκετούς από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, όπως πληροφορείται η στήλη, η πρόεδρος της Βουλής με τα όσα είπε στη διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή της πίτας που τους οργάνωσε την περασμένη Τρίτη. Εκεί, στον λόγο που έβγαλε η Άννα Μπενάκη Ψαρούδα, είπε στους συντάκτες (με τους οποίους έχει κόψει κάθε παρτίδα, αφού δεν τους συναντά ποτέ) ότι «μαθαίνει τα πάντα που λένε», προκαλώντας πολλές απορίες, αλλά και… σούσουρο για το τι εννοούσε με αυτά που έλεγε.
Κάποιοι, οι πιο… κακεντρεχείς, υπαινίχθηκαν «παρακολουθήσεις», ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι ήταν φιλοφρόνηση που έδειχνε ότι «η πρόεδρος ακούει». Σε κάθε περίπτωση, οι εκφράσεις που χρησιμοποίησε δεν ήταν οι καλύτερες, όταν όχι τόσο λόγω της ιδίας, αλλά κυρίως λόγω του περιβάλλοντός της, υπάρχουν πολλές καχυποψίες στις σχέσεις της προέδρου με τους δημοσιογράφους.
——————*———————-
Δελτία Τύπου με εικονογράφηση
Πρωτότυπη -αν μη τι άλλο- η πρακτική που ακολουθεί ο βουλευτής του Συνασπισμού Θανάσης Λεβέντης, καθώς τα δελτία Τύπου που διανέμει ο συνεργάτης του (ο οποίος αν δεν κάνουμε λάθος τυγχάνει να είναι και γιος του) είναι εικονογραφημένα.
Δύο φορές την περασμένη εβδομάδα δελτία Τύπου του βουλευτή, που είναι ούτως ή άλλως ένας από τους πλέον επιμελείς στα θέματα με τα οποία καταπιάνεται, ήταν διανθισμένα με εικόνες, υπερβατικές -είναι αλήθεια-, αλλά πάντως ενδιαφέρουσες και από εικαστική πλευρά αλλά και από πολιτική πρωτοτυπία.