Και το ΣΔΟΕ στην ΕΡΤ!

Ενέργεια που αναδεικνύει και το πολιτικό πρόβλημα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και των αποφάσεών της. Και ενώ στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής τα ανώτατα στελέχη της κρατικής τηλεόρασης γνώριζαν για την έλευση των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης από τις αρχές Ιανουαρίου -είχε ενημερωθεί προσωπικά ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Χρήστος Παναγόπουλος- έγινε προσπάθεια να κρατηθεί το ζήτημα μυστικό. Το θέμα όμως βγήκε στον «Τύπο της Κυριακής» με τη συνέντευξη του ειδικού γραμματέα του Σώματος Ελεγκτών Λάμπρου Γεωργακόπουλου και επισημάνθηκε με σημασία από την ιστοσελίδα spinet. Από τη στιγμή εκείνη στο Ραδιομέγαρο ξέσπασε σάλος. Φωτοτυπίες της συνέντευξης κυκλοφορούσαν από γραφείο σε γραφείο, ενώ με εντολές κάποιων επιχειρείται άκρα μυστικότητα στα στοιχεία που ψάχνουν οι επιθεωρητές.

Τι λέει, όμως, ο κ. Γεωργακόπουλος; «Το θέμα μάς έχει απασχολήσει και ήδη διενεργείται έλεγχος στην ΕΡΤ, συγκεντρώνονται στοιχεία, θα ξεκινήσει η διαδικασία των καταθέσεων, ενώ κύριο βάρος θα δοθεί στις συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής για την τελευταία πενταετία. Θα εξετάσουμε ευρύτερα τη νομιμότητα λειτουργίας. Στο στόχαστρο θα βρεθούν από τις εξωτερικές παραγωγές μέχρι το κατά πόσο δίδονται νόμιμα, έως το μέγεθος των υπερωριών και το πώς καταβάλλονται αυτές». Σε ερώτηση αν θα ζητηθεί και η συνδρομή του ΣΔΟΕ ο κ. Γεωργακόπουλος απαντά ότι «αν χρειαστεί, φυσικά». Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη τέσσερις επιθεωρητές βρίσκονται από τις 4 Ιανουαρίου στο Ραδιομέγαρο και «ξεσκονίζουν» έγγραφα, αναθέσεις, παραστατικά, στοιχεία λογιστηρίου κ.λπ. Η έρευνα δεν αφορά μόνο τις παλιές αναθέσεις αλλά και τις νεότερες και το μέγα ζήτημα για την ΕΡΤ είναι ότι σε μεγάλο βαθμό όποια πρόσωπα αποφάσιζαν στο παρελθόν αποφασίζουν και τώρα για τις αναθέσεις. Και εκεί θα βγει «λαβράκι». Δεν είναι πάντως τυχαίο ότι σε πολλές υποθέσεις για τις οποίες έχει διαταχθεί ένορκη διοικητική έρευνα, από τις πιο απλές ως και τις πιο σοβαρές, τα πορίσματα δεν βγαίνουν ποτέ εκτός των κλειστών γραφείων των υπευθύνων και δεν επιρρίπτονται ευθύνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο φάκελος για το «Olympic trophy», την αποτυχημένη παραγωγή-σκάνδαλο για τους Ολυμπιακούς, βρίσκεται καταχωνιασμένος στα χέρια κάποιων, καθώς και ότι στο σκάνδαλο για την παραγωγή «Διονύσης Σολωμός», παρά ότι έφθασε στον Εισαγγελέα, έγινε παραγραφή των αδικημάτων.

Οι επιθεωρητές θα δώσουν βάρος ειδικά στις οικονομικές υπηρεσίες και εκεί έχει πολύ ψωμί. Κάτι τα ένσημα των συμβασιούχων που δεν υπάρχουν και υφίσταται διαμάχη με το ΙΚΑ, κάτι τα στοιχεία που δεν αντιστοιχούν σε πραγματικές ενέργειες, τραβούν ήδη την προσοχή τους. Το ΣΔΟΕ θα έχει πολλή δουλειά, αν μπει στο Ραδιομέγαρο.

Η υπόθεση αυτή προκαλεί νευρική κρίση στη διοίκηση που είναι αφοσιωμένη στο μεταξύ στην υπόθεση της Eurovision και των παραγωγών που θα γίνουν γι’ αυτήν. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, βγήκαν ο πρόεδρος του ΟΤΕ, Π. Βουρλούμης, και ο διευθύνων σύμβουλος του Hellas Sat, Χρ. Πρωτοπαπάς, και άφησαν αιχμές για «φωτογραφικές διατάξεις» στους διαγωνισμούς της ΕΡΤ για τη μεταφορά του δορυφορικού σήματος υπέρ του Hot Bird. Το θέμα είναι παλιό και βγήκε στην επιφάνεια σε μια δύσκολη στιγμή για τη διοίκηση της ΕΡΤ και ενώ ζητά την εξαίρεσή της από τον νόμο για τις ΔΕΚΟ. Ο Hellas Sat υποστηρίζει πως παρά το ότι προσφέρει καλύτερη τιμή για το δορυφορικό της ΕΡΤ, στους διαγωνισμούς υπάρχει συγκεκριμένη διάταξη για καλώδια που πρέπει να συνδέουν την ΕΡΤ με τον κόμβο του δορυφόρου με αποτέλεσμα να αποκλείεται ο Hellas Sat που χρησιμοποιεί ασύρματα δίκτυα. Aπαραίτητη προϋπόθεση για τη μεταφορά του δορυφορικού της σήματος στην Eυρώπη και στον κόσμο θεωρεί η EPT τον δορυφόρο Hot Bird. Στη μακροσκελή της απάντηση για όσα ειπώθηκαν από τον πρόεδρο του OTE και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Hellas Sat, ότι δηλαδή αποκλείεται ο OTE λόγω φωτογραφικών διατάξεων στον διαγωνισμό, η EPT υποστηρίζει ότι ο OTE από τις 28 Iουνίου 2005 την ενημέρωσε ότι αδυνατεί να παρέχει τον δορυφόρο Hot Bird, τον οποίο χρησιμοποιούσε τα τελευταία δέκα χρόνια. Επιπλέον, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής μειοδοτικός διαγωνισμός και δεν αποκλείεται κανείς με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα των Hot Bird, επειδή «η συγκεκριμένη υπηρεσία πρέπει να παρέχεται στους ομογενείς με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως επί δεκαετία συμβαίνει». H EPT αφήνει επίσης αιχμές για τον OTE, καθώς επί δέκα χρόνια ήταν συνεργάτες.


Σχολιάστε εδώ