Επιστροφή Λαλιώτη

Το ίδιο στέλεχος μας αποκάλυψε πως την τελευταία περίοδο ο πρόεδρος του κόμματος έχει δεχτεί εισηγήσεις του στενού κύκλου των συνεργατών του να προχωρήσει σε ριζικές και σοβαρές αλλαγές στα όργανα του ΠΑΣΟΚ, μετά τη σύνοδο στην Αθήνα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στη διάρκεια της οποίας ο Γιώργος θα εκλεγεί πρόεδρός της.

«Το γεγονός αυτό (η εκλογή του ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς) σε συνδυασμό με την ανάληψη εσωκομματικών πρωτοβουλιών μπορεί να τονώσει την ηγετική εικόνα του Γιώργου που είναι αποδυναμωμένη και πάσχει ιδιαίτερα έναντι του Κ. Καραμανλή», σύμφωνα με την εκτίμηση του στενού του επιτελείου.
Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, στο πλαίσιο της επιχείρησης τόνωσης του ηγετικού προφίλ του προέδρου τού έχουν υποβληθεί προτάσεις που περιλαμβάνουν:

• Την ενεργοποίηση του Κώστα Λαλιώτη.

• Αλλαγές στα κομματικά όργανα, τα οποία είτε υπολειτουργούν είτε αλληλοκαλύπτονται είτε εμφανίζονται ως πόλοι ζύμωσης και τριβών και αδυνατούν να δώσουν την εικόνα οργάνων παραγωγής πολιτικής και καθοδήγησης.

• Σχεδιασμό για το «χαμήλωμα» του πολυπράγμονος Β. Βενιζέλου, του οποίου η δραστηριότητα και γενικότερα η τάση «αυτονόμησης» σε συνδυασμό με εσωκομματικές συμμαχίες που επιχειρεί πλήττουν ακόμα περισσότερο το αδύναμο προφίλ του Γιώργου.

Κωδικός… Λαλιώτης

Σε ό,τι αφορά την επανενεργοποίηση του Κώστα Λαλιώτη (ο ίδιος τονίζει με κάθε ευκαιρία ότι ποτέ δεν αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ), οι εισηγήσεις του επιτελείου του Γιώργου είναι:

• Να δραστηριοποιηθεί ο Λαλιώτης εν όψει και των δημοτικών-νομαρχιακών εκλογών, γιατί, όπως επισημαίνεται, «είναι αδύνατο να πάμε στις εκλογές χωρίς τον Λαλιώτη, όταν μάλιστα βρισκόμαστε σε τέτοια κατάσταση»…

Το πρόβλημα εστιάζεται στο πώς θα γίνει η επαναδραστηριοποίηση. Και το πρόβλημα αφορά το επιτελείο του Γιώργου, όχι τον Λαλιώτη, ο οποίος δεν θέτει όρους παρά μόνο πολιτικά ζητήματα. Αλλά οι στενοί συνεργάτες του Γιώργου διακατέχονται από τον μόνιμο φόβο ότι η επανενεργοποίηση Λαλιώτη αυτομάτως θα μειώσει το ειδικό βάρος του επιτελείου του αρχηγού. Γι’ αυτό του εισηγήθηκαν να επιστρέψει μεν, αλλά να μην του δοθεί «διακριτός ρόλος». Βέβαια με μια τέτοια μικρόψυχη και πλήρη σκοπιμοτήτων προσέγγιση το ζήτημα μάλλον θα παραμείνει σε εκκρεμότητα. Εκτός αν ο ίδιος ο Γιώργος αποφασίσει να «το πάρει πάνω του».

Σημειώνεται πως οι Γιώργος και Λαλιώτης συναντήθηκαν πρόσφατα στο σπίτι του Αντ. Λιβάνη την ημέρα της γιορτής του και συζήτησαν αρκετά. Αλλά φυσικά δεν συζήτησαν τέτοια θέματα…

Να αλλάξει η Μαριλίζα με τον Ρέππα!

Σχετικά με τις αλλαγές στα όργανα οι προτάσεις του επιτελείου του Γ. Παπανδρέου περιέχουν:

• Την αντικατάσταση από τη θέση του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως η νυν γραμματέας δεν διαθέτει το «ειδικό βάρος» της θέσης. Μάλιστα του προτείνουν να τοποθετηθεί στη θέση της ο νυν γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δημ. Ρέππας. Θα είναι όμως εύκολο στον Γιώργο να δεχτεί μια τέτοια εισήγηση, όταν μάλιστα η Μ. Ξενογιαννακοπούλου ήταν δική του επιλογή;

• Αλλαγές στους συντονιστές και στο Συντονιστικό της ΚΟ. Είναι αλήθεια πως και ο Γιώργος δεν είναι ικανοποιημένος από την απόδοση ορισμένων εκ των συντονιστών ή από τη συνεργασία τους με τους αντίστοιχους υπεύθυνους από το Πολιτικό Συμβούλιο και θέλει να κάνει αλλαγές. Ωστόσο και εδώ ισχύει πως είναι αποκλειστικά δικής του επιλογής οι συντονιστές και οι αναπληρωτές τους…

• Αλλαγές και στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση με τον ορισμό και άλλου εκπρόσωπου δίπλα στον Χ. Καστανίδη, η παρουσία του οποίου πάντως κρίνεται απόλυτα πετυχημένη.

Το πρόβλημα «Βενιζέλος»…

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που απασχολούν τον αρχηγό και το επιτελείο του είναι η πολυπράγμων δράση του Β. Βενιζέλου. Ιδιαίτερα με τις διαφοροποιήσεις του και την «αυτονόμησή» του την τελευταία περίοδο σε μια σειρά σοβαρά ζητήματα, εκτιμάται πως «έχει ξεπεράσει ορισμένα άτυπα όρια διαφοροποιήσεων και αυτόνομης παρουσίας».

Το κλίμα για τον Βενιζέλο είναι πλέον πολύ βαρύ στο περιβάλλον του Γιώργου και στον ίδιο τον πρόεδρο. Υπάρχει επιπλέον και οργή για την άτυπη συμμαχία του με τον Άκη και ένα τμήμα του «εκσυγχρονιστικού» μπλοκ, γεγονός που πέραν των άλλων έχει δημιουργήσει εκρηκτικό κλίμα στη Θεσσαλονίκη.

Αναζητούνται επομένως τρόποι «συνετισμού» και «χαμηλώματος» του πολυπράγμονος δελφίνου. Σύμφωνα μάλιστα με μια «ακραία» άποψη κάποιων εκ των συνεργατών του αρχηγού, πρέπει να βρεθεί τρόπος να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα και να δοθεί ένα μάθημα στον Βενιζέλο…

Μάλιστα ο κ. Παπανδρέου με δεδομένη την εκλογή του ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ξανασκέφτεται την πρόταση να συγκροτήσει ολιγομελή και ευέλικτη γραμματεία του Πολιτικού Συμβουλίου, καθότι ο ίδιος θα απουσιάζει συχνά στο εξωτερικό λόγω των υποχρεώσεών του έναντι της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει κατά την υποχρεωτική απουσία του στο εξωτερικό να λειτουργήσει κάποιο άλλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ «αντ’ αυτού» και σπεύδει να καλύψει το «πολιτικό κενό» με ένα συλλογικό ολιγομελές όργανο που θα έχει την ευθύνη χάραξης γραμμής στα θέματα της καθημερινής δράσης του κόμματος. Προφανώς ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ φοβάται ότι κατά τη διάρκεια της απουσίας του θα σπεύσει ως «αντ’ αυτού» ο Ευάγγελος Βενιζέλος και γι’ αυτό φροντίζει να αφήσει στο πόδι του συλλογική ηγεσία και ταυτόχρονα προωθεί τον Θόδωρο Πάγκαλο ως αντίβαρο του κ. Βενιζέλου. Κομματικός παράγοντας επισήμανε στο «ΠΑΡΟΝ» ότι ο κ. Παπανδρέου όχι μόνο όρισε τον κ. Πάγκαλο επικεφαλής στην αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά τον όρισε και εκπρόσωπό του, «αντ’ αυτού», στην εκδήλωση των Θεοφανίων.

…και το ήξεις αφήξεις του Φασούλα

Στο μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες έχει δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στον Πειραιά σε σχέση με την υποψηφιότητα του Παν. Φασούλα για τον δήμο. Όπως έχει γράψει το «ΠΑΡΟΝ», η υποψηφιότητα Φασούλα είχε συμφωνηθεί σε συνάντηση που είχε ο πρώην βουλευτής με τον Γ. Παπανδρέου. Η εφημερίδα του Πειραιά «Νέος Λόγος» την περασμένη Δευτέρα με ρεπορτάζ της επισήμαινε πως η υποψηφιότητα έχει κλείσει, προσθέτοντας πως η συνάντηση Γιώργου – Φασούλα πραγματοποιήθηκε στα τέλη Νοέμβρη, ύστερα από μεσολάβηση του Κ. Σημίτη.

Ωστόσο, την Τρίτη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά, στην οποία συμμετείχε για πρώτη φορά και ο Κ. Σημίτης και στην οποία πήραν μέρος επίσης και οι Φασούλας, Μαν. Μπεντενιώτης, Δημ. Καρύδης, Στ. Σουμάκης, Γ. Μίχας και ο συντονιστής της ΝΕ κ. Μαλτέζος, ο Π. Φασούλας εμφανίστηκε να ισχυρίζεται πως το θέμα δεν έχει κλείσει και ότι δεν έχει ακόμα αποφασίσει. Και δήλωσε ότι την τελική του απόφαση θα την πάρει τον Μάιο.

Η συζήτηση μεταφέρθηκε μέσω της Μιλένας Αποστολάκη στον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος, κατά τις πληροφορίες μας, εξεπλάγη. Και κάλεσε τον Παναγιώτη Φασούλα να συναντηθούν μέσα στην εβδομάδα…


Σχολιάστε εδώ