Δεν κυβερνάει ο Καραμανλής!

Συγκεκριμένα στο ερώτημα «ποιος πιστεύετε ότι κυβερνά την Ελλάδα», το 23,7% δηλώνει «τα ξένα συμφέροντα», το 23,4% «οι ισχυροί οικονομικοί παράγοντες», το 17,3% «η Ε.Ε.», το 8,8% «τα ΜΜΕ» και μόνο το 16,5% απαντά «ο πρωθυπουργός»!

Πρόκειται πράγματι για μια σαφέστατη απόδειξη τόσο της πλήρους αναξιοπιστίας των πολιτικών ηγεσιών -και κυρίως, φυσικά, του δικομματισμού- όσο και της απογοήτευσης των πολιτών απ’ τα πολιτικά κόμματα και τις εν γένει πολιτικές εξελίξεις.

Άλλωστε η απογοήτευση των πολιτών απ’ τα δύο κόμματα του δικομματισμού προκύπτει και από άλλα σημαντικά ευρήματα. Και κυρίως απ’ την απάντηση στα ερωτήματα πόσο ικανοποιημένοι είσαστε απ’ την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, απ’ την οποία προκύπτει ότι:

• Το 65,3% δηλώνει καθόλου ή λίγο ικανοποιημένο απ’ την κυβέρνηση, έναντι του 34%, που δηλώνει ικανοποιημένο.
• Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για το ΠΑΣΟΚ, αφού καθόλου ή λίγο ικανοποιημένο απ’ την αντιπολίτευση που ασκεί δηλώνει το 83%, έναντι του 15,8%, που δηλώνει ικανοποιημένο!

Πάντως ο δικομματισμός φαίνεται να έχει ακόμα αντοχές και περιθώρια, αφού σε άλλο σχετικό ερώτημα η πλειοψηφία των πολιτών, συγκεκριμένα το 54,7%, απαντά ότι δεν υπάρχει ανάγκη δημιουργίας νέου κόμματος στον ιδεολογικό του χώρο. Αλλά υπάρχει και ένα ισχυρό 39,6%, που απαντά ότι βλέπει την ανάγκη δημιουργίας νέου κόμματος.
Σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση και τα επίμαχα θέματά της, απ’ τη δημοσκόπηση προκύπτουν επίσης εξαιρετικά ενδιαφέροντα ευρήματα:

• Η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ της άρσης της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους στον στενό δημόσιο τομέα.
• Τάσσεται επίσης η πλειοψηφία υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ, ζητά όμως να μην είναι κερδοσκοπικά.
• Επίσης η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού κράτους-Eκκλησίας. Ωστόσο κατά πλειοψηφία ο κόσμος τάσσεται κατά της καύσης των νεκρών.
• Σημαντικό εύρημα επίσης ότι οι περισσότεροι εκ των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της απευθείας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας απ’ τον λαό.

Κυβερνούν τα συμφέροντα και τα ΜΜΕ!

Συγκεκριμένα:
• Αν αθροίσει κάποιος τις απαντήσεις στο ερώτημα «ποιος κυβερνά την Ελλάδα σήμερα», τότε προκύπτει το απογοητευτικό συμπέρασμα ότι το 73,2% πιστεύει πως κυβερνάται από ξένα ή ντόπια συμφέροντα, τα ΜΜΕ και την Ε.Ε. και μόνο το 16,5% πιστεύει ότι κυβερνάται απ’ τον εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας .
Αλλά και αν δούμε τις απαντήσεις ξεχωριστά, πάλι ο πρωθυπουργός βρίσκεται μόλις στην 4η θέση…
• Παρήγορο για τον δικομματισμό είναι ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων φαίνεται να απορρίπτει τον λεγόμενο «τρίτο πόλο», αφού την αναγκαιότητα δημιουργίας νέου πολιτικού κόμματος την απορρίπτει το 54,7%. Ωστόσο και το 39,6%, που τη βλέπει αυτή την αναγκαιότητα δεν είναι ασήμαντο. Και μάλλον τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση θα έπρεπε να προβληματιστούν, αντί να επαναπαύονται…
• Είναι πάντως χαρακτηριστικό πως η πλειοψηφία των αυτοτοποθετούμενων στον χώρο της Αριστεράς βλέπει την ανάγκη δημιουργίας νέου κόμματος .

Ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με όσους αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί και κεντροδεξιοί κυρίως, αλλά και ως κεντρώοι και κεντροαριστεροί.
Κατά της μονιμότητας, υπέρ των μη κρατικών ΑΕΙ, του χωρισμού κράτους – Eκκλησίας και της εκλογής Προέδρου απ’ τον λαό!
Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος, φαίνεται να δικαιώνονται οι κυβερνητικές επιλογές, πλην του θέματος του διαχωρισμού κράτους – Eκκλησίας.

Συγκεκριμένα:
• Το 60,9% στηρίζει την άρση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων δημόσιων υπαλλήλων, έναντι του 35% που διαφωνεί .
• Είναι ενδεικτικό ότι υπέρ της μη μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων στο Δημόσιο τάσσονται οι ψηφοφόροι και της Ν.Δ. αλλά (με μικρότερο ποσοστό) και του ΠΑΣΟΚ, ενώ είναι εντυπωσιακό το ποσοστό και των ψηφοφόρων του ΣΥΝ. Μόνο οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ, αλλά και αυτοί με μικρή διαφορά, διαφωνούν.
• Κάτι άλλο, πολύ εντυπωσιακό, είναι το γεγονός πως υπέρ της άρσης της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων τάσσονται όλες οι κοινωνικές ομάδες, πλην των δημοσίων υπαλλήλων, αν και εκεί εμφανίζεται ένα ισχυρό ποσοστό (47,2%) που συμφωνεί…
• Επίσης υπάρχει ισχυρή συναίνεση και στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων , με ποσοστά 56,5% υπέρ της ίδρυσης και 33,4% κατά. Ωστόσο η μεγάλη πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της ίδρυσης μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ.
• Αίσθηση πάντως προξενεί ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού κράτους-Εκκλησίας.
• Απ’ την άλλη μεριά και παρά την περί του αντιθέτου αίσθηση, οι ερωτηθέντες με ποσοστό 49,3% τάσσονται κατά της καύσης των νεκρών, έναντι του 44,2% που τάσσεται υπέρ της καύσης.
• Επίσης η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει πως η μισθοδοσία των κληρικών πρέπει να γίνεται απ’ την Εκκλησία.
• Ένα άλλο σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι πως με μεγάλη μάλιστα πλειοψηφία 67,9% οι ερωτηθέντες τάσσονται υπέρ της απευθείας απ’ τον λαό εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, και μόνο το 28,7% επιθυμεί την εκλογή του απ’ τη Βουλή, όπως γίνεται σήμερα.

Στα κάτω και η κυβέρνηση και -κυρίως- το ΠΑΣΟΚ…

Ίσως οι απαντήσεις στα ερωτήματα πόσο είναι ικανοποιημένος ο κόσμος απ’ την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση είναι οι αναμενόμενες, και απ’ αυτή την άποψη δεν συνιστούν έκπληξη.
Είναι ωστόσο εντυπωσιακό, πως η εικόνα του ΠΑΣΟΚ είναι χειρότερη τόσο απ’ την εικόνα της κυβέρνησης όσο και σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση!

Συγκεκριμένα :
• Καθόλου ή λίγο ικανοποιημένοι απ’ την κυβέρνηση δηλώνει το 65,3% των ερωτηθέντων και (πολύ ή αρκετά) ικανοποιημένοι το 34%. Το 32,8% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. δηλώνουν καθόλου ή λίγο ικανοποιημένοι απ’ τις κυβερνητικές επιδόσεις.
• Το 83% των ερωτηθέντων δηλώνουν καθόλου ή λίγο ικανοποιημένοι απ’ την αντιπολίτευση που ασκεί το ΠΑΣΟΚ και μόνο το 15,8% δηλώνει πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο. Είναι δε ενδεικτικό πως το 70,2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν καθόλου ή λίγο ικανοποιημένο απ’ το κόμμα τους!

Ποιος κυβερνά;

«Δεν γνωρίζουμε τι αποτελέσματα θα είχε μια αντίστοιχη έρευνα της κοινής γνώμης στη χώρα μας και, σίγουρα, οι απαντήσεις που έδωσαν οι Βρετανοί αντανακλούν τους συσχετισμούς, το πολιτικό κλίμα και τις ιδιομορφίες της χώρας τους. Έτσι ή αλλιώς, όμως, παρουσιάζουν ενδιαφέρον.
Η δημοσκόπηση, λοιπόν, έγινε από το Μπι Μπι Σι (BBC) και ζητούσε απάντηση στο ερώτημα ʽʽΠοιος κυβερνάει τη Βρετανία;ʼʼ. Ιδού και οι απαντήσεις: Την πρώτη θέση κατέλαβε ο πρόεδρος της Κομισιόν, αφού το 22% των ερωτηθέντων απάντησε στο ερώτημα ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Τη δεύτερη θέση με 15% κατέλαβε ο μεγιστάνας του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοχ, μεταξύ άλλων ιδιοκτήτης σειράς τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, όπως και εφημερίδων. Ακολουθεί με 14% το βρετανικό κοινοβούλιο, με 12% ο βρετανικός λαός, μερικά άλλα, και μόλις στην 7η θέση, με 7%, ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Όπως καταλαβαίνετε, οι Βρετανοί και, τουλάχιστον, όσοι πήραν μέρος στη σχετική έρευνα δεν έχουν καθόλου καλή γνώμη για το επίπεδο της δημοκρατίας στη χώρα τους…».
Το παραπάνω σχόλιο δημοσιεύτηκε στον «Ριζοσπάστη». Και αποδείχθηκε προφητικό, όπως αποδεικνύει σήμερα η έρευνά μας. Και μάλιστα πολύ σύντομα…


Σχολιάστε εδώ