Από τον Καλατράβα στον Δοξιάδη και στις ελληνικές καλένδες
Όπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων, επρόκειτο για τον καρπό μιας εν κρυπτώ ανάθεσης μελέτης από τη διοίκηση της ΔΕΘ (Μπακατσέλος) και τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης (Τσιαρτσιώνη) στον δημιουργό του ολυμπιακού στέγαστρου.
Οι προτάσεις Καλατράβα (είχαμε δημοσιεύσει τότε το πλαίσιο της μελέτης που καταφέραμε να ανακαλύψουμε) ήταν πράγματι ιδιαίτερα καινοτόμες και ενδιαφέρουσες. Δεν έτυχαν ωστόσο της ενθουσιώδους αποδοχής της κυβέρνησης, καθώς για την υλοποίησή τους χρειάζονταν χρήματα που ο Αλογοσκούφης δεν ήταν διατεθειμένος να διαθέσει. Ο Καραμανλής εγκαινιάζοντας τη ΔΕΘ απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα, δείχνοντας πως το όλο εγχείρημα δεν επρόκειτο να υιοθετηθεί από την κυβέρνησή του.
Ο Ισπανός πήρε την αμοιβή του (300.000 ευρώ) και αποχώρησε, ενώ οι Μπακατσέλος – Τσιαρτσιώνης (φαίνεται πως πήραν στα σοβαρά τον ρόλο τους να αναμορφώσουν την πόλη) απτόητοι συνέχισαν να σχεδιάζουν.
Επόμενο «χτύπημα» των δύο το σχέδιο Δοξιάδη, με το οποίο επιχειρείται να αξιοποιηθούν τα 180 στρέμματα της ΔΕΘ, χωρίς ωστόσο να διατεθεί από τις δημόσιες επενδύσεις ούτε ένα ευρώ. Έτσι, καταρτίστηκε -πάλι εν κρυπτώ- μία μελέτη που προβλέπει τη διάθεση του «φιλέτου» στους εργολάβους, οι οποίοι θα αναλάβουν να χρηματοδοτήσουν το σχέδιο, μετατρέποντας τον μοναδικό ελεύθερο χώρο του κέντρου της πόλης σε νέα πολιτεία με εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία και γενικώς τσιμέντο.
Η πρόταση Μπακατσέλου – Τσιαρτσιώνη κατατέθηκε εν πομπαίς και οργάνοις στη νεοσύστατη Γραμματεία Συμπράξεων Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), προκαλώντας τον ενθουσιασμό του ιδρυτή της Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος θεωρεί πως η κατάθεση και μόνο της πρότασης δικαιώνει τη «μεταρρυθμιστική» του πολιτική. Επισήμως, πάντως, η κυβέρνηση αποφεύγει να αναφερθεί στο θέμα και να ξεκαθαρίσει αν το εν λόγω σχέδιο αποτελεί την πολιτική της επιλογή ή όχι.
• Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης βγαίνει στα τοπικά κανάλια και υπερηφανεύεται για την πρωτοβουλία της εποπτευόμενης από αυτόν ΔΕΘ.
• Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, σιωπά για την ουσία της πρότασης.
• Ο μοναδικός θεσσαλονικιός υπουργός, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, μιλώντας μάλιστα στη Βουλή, είπε πως το σχέδιο δεν αποτελεί παρά την προσωπική πρόταση του ΥΜΑΘ και δεν απηχεί τη θέση της κυβέρνησης.
• Οι «γαλάζιοι άρχοντες της πόλης» Παπαγεωργόπουλος και Ψωμιάδης ξιφούλκησαν κατά του Μπακατσέλου, χρησιμοποιώντας μάλιστα υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς για την πρωτοβουλία του να αποτολμήσει να προτείνει κάτι για τα δικά τους χωράφια, όπως θεωρούν τη Θεσσαλονίκη.
• Οι μισοί φορείς της πόλης (κάποια επιμελητήρια για παράδειγμα, από τα οποία προέρχεται και ο Μπακατσέλος) το βλέπουν ως θετικό, ενώ κάποια άλλα (ΤΕΕ) ως καταστροφικό.
• Η τοπική ΝΔ δεν ασχολήθηκε με το θέμα, αφήνοντας να αξιοποιεί ο καθένας για λογαριασμό του τη μη τοποθέτηση της διοικούσας επιτροπής.