Αντισυνταγματικό… Σύνταγμα πιο ίσων από τους ίσους!

Αναφέρομαι στις σχετικές δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργου Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, και του ανεξάρτητου βουλευτή που εξελέγη υπό τη σημαία του ΠΑΣΟΚ, κ. Στέφανου Μάνου. Εξερχόμενος λοιπόν ο κ. Παπανδρέου από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε πως τόνισε στον κ. Καραμανλή ότι: «το σημερινό Σύνταγμα δεν αποτρέπει καμιά κυβέρνηση από το να ασκεί σοβαρές και σωστές πολιτικές, πολιτικές που αντιμετωπίζουν το πραγματικό πρόβλημα της ανεργίας, της οικονομίας, της υγείας, της καθημερινής γραφειοκρατίας που ταλαιπωρεί τον πολίτη».

Την ίδια ημέρα ο κ. Μάνος εμφανίσθηκε με άρθρο του να είναι «κάθετα» αντίθετος με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Σε άρθρο του λοιπόν στην ιστοσελίδα www.bulls.gr αναφέρει μεταξύ των άλλων τα εξής: «Στο Ευρωσύνταγμα γίνονται 37 αναφορές στις έννοιες ανταγωνισμός και ανταγωνιστικότητα. Στο δικό μας Σύνταγμα αντιθέτως η έννοια ανταγωνισμός δεν υπάρχει. Στην Ευρώπη ο ανταγωνισμός είναι θεμέλιο της οικονομίας. Στην Ελλάδα θεμέλιο της οικονομίας είναι το κράτος. Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ουραγός σε όλα δεν είναι άσχετο με το Σύνταγμα».

Αλλά η χώρα μας δεν είναι μόνο ουραγός σε θετικές οικονομικές και κοινωνικές επιδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι και πρωταθλήτρια σε αρνητικούς δείκτες, όπως υψηλά δημόσια ελλείμματα, υψηλό δημόσιο χρέος, υψηλή ανεργία, χαμηλή απασχόληση, υψηλή φορολογία, υψηλό ποσοστό κοινωνικά άδικων εμμέσων φόρων, χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, έντονες περιφερειακές ανισότητες, υψηλό ποσοστό φτώχειας. Είναι αλήθεια ότι για όλη αυτή την υστέρηση σε δείκτες ή σε πραγματική σύγκλιση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φταίει μόνο το Σύνταγμα. Δεν είναι όμως λίγες οι φορές ή οι περιπτώσεις όπου πολλοί, συνδικαλιστές, «πονόψυχοι» εργαζομένων και βολεμένων, επικαλούμενοι αντισυνταγματικές διατάξεις εγκλωβίζουν όχι μόνο την οικονομία, αλλά και κάθε άριστη οικονομική πολιτική, επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, ενισχύουν τις παθογένειες και αγκυλώσεις και δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό στη λειτουργία της οικονομίας με την ανελευθερία στις οικονομικές σχέσεις και τη στρέβλωση στη λειτουργία των αγορών. Άλλωστε, υπάρχουν μερικές συνταγματικές διατάξεις οι οποίες είναι «κάθετα» αντίθετες με την ύψιστη… συνταγματική αρχή ότι «όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι απέναντι στον νόμο». Αμ, δε.

Υπάρχουν συνταγματικές διατάξεις που κάνουν μερικούς Έλληνες να είναι πιο ίσοι από τους … ίσους. Κι αναφέρομαι στην τεράστια διαφορά στις εργασιακές σχέσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (μονιμότητα κ.λπ.), στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στο ωράριο, στις αμοιβές και ακόμη και τα «προνόμια» για τους συνδικαλιστές, που θεσπίστηκαν με τον νόμο 1264/1982 (ΦΕΚ 79Α/1.7.1982) «για τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος», ο οποίος μεταξύ των άλλων απαλλάσσει σχεδόν εξ ολοκλήρου μερικούς συνδικαλιστές από εργασία, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται, σε μερικές περιπτώσεις, στα ταμεία των επιχειρήσεων όπου «εργάζονται» μόνο κάθε 15 ημέρες, εξ ου και έχουν ονομαστεί «δεκαπενθήμεροι»! Κι όμως κανένας από τους νόμους αυτούς που έχουν κάνει μερικούς Έλληνες πιο ίσους από τους ίσους δεν χαρακτηρίστηκε… αντισυνταγματικός!

Στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στις 17 Ιανουαρίου 2006 ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής απαρίθμησε μερικές αρχές που θα αποτελέσουν προτάσεις κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Μερικές από αυτές, όπως η μερική άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, η θέσπιση διατάξεων για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και ο περιορισμός της δυνατότητας των δικαστικών αποφάσεων να ανατρέπουν τον προϋπολογισμό δεν «χτυπούν» μόνο στη ρίζα τις τεράστιες ανισότητες που υπάρχουν στη χώρα μας, αλλά αντιμετωπίζουν και σειρά αγκυλώσεων, παθογενειών και στρεβλώσεων που έχουν κάνει αιχμάλωτη την ελληνική οικονομία και κοινωνία προς όφελος των ολίγων και εις βάρος των πολλών.

Κι όμως. Ο κ. Παπανδρέου στις σχετικές δηλώσεις του τόνισε «δεν συμφωνεί στη λογική που λέει αναθεώρηση διορθωτική…». Δηλαδή με το εξ αντιδιαστολής επιχείρημα συμφωνεί προφανώς στη διατήρηση των προνομίων, των ανισοτήτων και των βολεμένων!


Σχολιάστε εδώ