XΡΗΜΑτιστήριο

Την επομένη στον απόηχο των χρηματιστηριακών δηλώσεων Αλογοσκούφη – Μητσοτάκη επικράτησαν εκ νέου ανοδικές τάσεις με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 3.844,79 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,20%. Κέρδη για την υψηλή κεφαλαιοποίηση, αλλά και σχετική επιφυλακτικότητα σε αρκετούς τίτλους της μικρής. Άνοδο για τις Eurobank 3,94%, Alpha 1,90%, Cosmote 1,37% και Motor Oil 2,96%. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση στην οποία τα deals και οι τάσεις των ξένων αγορών οδήγησαν τους εγχώριους «παίκτες» σε νέες τοποθετήσεις στους περισσότερους κλάδους της αγοράς. Ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,84% στις 3.877,23 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 606 εκατ. ευρώ. Την επομένη επικράτησαν σταθεροποιητικές τάσεις, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενώ ρευστοποίησαν βραχυπρόθεσμα κέρδη στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Ο γενικός δείκτης στις 3.885,23 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,21% και η αξία των συναλλαγών στα 356 εκατ. ευρώ.

→ Διακοπή δικαστικών αποφάσεων για θέματα εισοδηματικής πολιτικής; Ούτε η χούντα θα πρότεινε κάτι τέτοιο! Επέκταση ωραρίου λειτουργίας των τραπεζών χωρίς διαβούλευση; Ούτε η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών θα ξεστόμιζε κάτι ανάλογο! Χρηματιστηριακά φαινόμενα τύπου ’99 εν έτει 2006;

→ Ποιοι λεηλάτησαν συστηματικά την εισηγμένη Κεράνης; Σε ποιους αναλογούν τυχόν αστικές και ποινικές ευθύνες; Ποιος κυβερνητικά αρμόδιος ενδιαφέρεται για όλα αυτά;

→ Παρά τη σχετική ανακοίνωση της Εμπορικής οι φήμες για την εισηγμένη εταιρεία Φοίνικας είναι πάρα πολλές, ενώ η μετοχή ιδιαίτερα «μαζεμένη», με αποτέλεσμα όλα τα σενάρια να παραμένουν ανοικτά.

→ Εκ του αποτελέσματος θα κρίνουμε τόσο τον ρόλο του μεσάζοντα όσο και τον λόγο πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου της Hyatt! Εν αναμονή λοιπόν.

→ Εταιρική σταθερότητα ή προστασία των συμφερόντων των μετόχων; Χρυσή μετοχή ή απαραίτητη μετοχική πλειοψηφία; Εύκολες ερωτήσεις που υποκρύπτουν δύσκολες απαντήσεις!

→ Μπορεί οι 13 εισηγμένες τράπεζες να κλείνουν τη χρονιά με κέρδη, το θέμα είναι αν αυτά προέρχονται από καθαρά τραπεζικές εργασίες, ή από χρηματοοικονομικές υπεραξίες και φοροελαφρύνσεις.

→ Από κλητήρας αντικριστής; Από μεταφορέας εγγράφων εκτελεστής χρηματιστηριακών εντολών; Αρκεί να είσαι συγγενής πρώην υποδιοικητή και να κατάγεσαι από την ίδια εκλογική περιφέρεια με υφυπουργό! Ο λόγος για ένα ακόμα υπερκομματικό τέκνο της Αγροτικής ΑΧΕΠΕΥ!

→ Όταν μιλάς εκ του ασφαλούς μπορείς να λες ό,τι θες, έτσι δεν είναι κ. Μητσοτάκη; Πραγματική βόμβα ήταν η δήλωση του επιτίμου για καθιέρωση ειδικού φόρου στα βραχυπρόθεσμα κέρδη του Χρηματιστηρίου!

→ Εδώ και καιρό φωνάζαμε, αλλά ποιος μας άκουγε; Οι αυξήσεις του ΦΠΑ και των αντικειμενικών αξιών έφεραν πολλαπλάσιες αυξήσεις σε μεσιτικά, συμβολαιογραφικά, δικηγορικά και έξοδα δανείου εκτοξεύοντας το τελικό πραγματικό τίμημα στα ύψη. Αυτοί ήταν άλλωστε και οι λόγοι για τους οποίους παρατηρήθηκε συγκυριακή αύξηση κατά 4,3% στον αριθμό οικοδομικών αδειών το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2005!

→ Είναι γεγονός ότι κάποιοι δεξιοί επιχειρηματίες χρησιμοποιώντας ακόμα και πολιτικά μέσα απαιτούν από τις συνεργαζόμενες τράπεζες να βάλουν λουκέτο σε ανταγωνιστικούς ομίλους που αντιμετωπίζουν προβλήματα στις δανειακές τους υποχρεώσεις! Υπόσχονται δε μερίδιο από την πίτα των δημόσιων έργων που έρχονται…

→ Έχει και αυτό τη σημασία του! Το ποσοστό συμμετοχής των μετοχών στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια παραμένει μεγάλο, όταν το αντίστοιχο σε ρευστά διαθέσιμα είναι πολύ μικρό.

→ Τι έχουν να πουν τώρα τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα; Ποια η θέση της Τραπέζης της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς; Πού είναι η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών; Ποια η άποψη του οικονομικού επιτελείου; Έπρεπε να παρέμβει η Κομισιόν για τη μη μεταφορά τόσο της οδηγίας σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των λογιστικών συστημάτων όσο και της οδηγίας σχετικά με την εξυγίανση και την εκκαθάριση των πιστωτικών ιδρυμάτων;

→ Ούτε το γεφύρι της Άρτας να ήταν το νέο κτίριο της ΕΧΑΕ επί της Λ. Αθηνών. Πάντως τα ταξίδια του προέδρου με πρόφαση την παρουσίαση της ΕΧΑΕ σε ξένους επενδυτές καλά κρατούν.

→ Το σίγουρο είναι ότι για τις ζημίες των ΔΕΚΟ, οι οποίες το 2004 άγγιξαν τα 351 εκατομμύρια ευρώ, δεν φταίνε οι εργαζόμενοι, αλλά τα εκάστοτε παχυλά αμειβόμενα κομματικά στελέχη που τις διοικούν.

→ Στη διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και δήμων σχετικά με τη διαχείριση των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα, αλλά και Δ΄ ΚΠΣ ψηφίζουμε τους δήμους! Και αυτό γιατί δεν μας αρέσουν οι ανώνυμες εταιρείες «δήθεν» ειδικού σκοπού, οι οποίες θα υλοποιήσουν τα έργα.

→ Όταν η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κυνηγά φαντάσματα και επιβάλλει πρόστιμα που τελικά εκπίπτουν, η SEC στοιχειοθετεί απάτες προερχόμενες από μεγαλοστελέχη εισηγμένων εταιρειών! Αυτή είναι η διαφορά τους.

→ Και αν μιλάμε για υπερσυγκέντρωση στη spot αγορά, να δείτε τι γίνεται με αυτή των παραγώγων, όταν στις πρώτες θέσεις των ΣΜΕ του FTSE-20 και του FTSE-40 καθ’ όλη τη διάρκεια του 2005 βρίσκονται τραπεζικές εταιρείες!

→ Ποιος είναι ο ιθύνων νους της νέας φόρμουλας βάσει της οποίας θα υπολογίζεται ο κίνδυνος του αντισυμβαλλόμενου; Γιατί θα πρέπει να αποδεσμευτούν από το επικουρικό τα κεφάλαια των χρηματιστηριακών εταιρειών; Έτσι, για να ξέρουμε ποιον θα κυνηγάμε.

→ Η ανυπαρξία ρευστότητας στην αγορά επιβεβαιώνεται και από τη μείωση πωλήσεων νέων οχημάτων για το 2005! Και πού είστε ακόμα!

→ Σύμφωνα με το Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών στο τέλος Δεκεμβρίου οι ξένοι επενδυτές κατείχαν το 44,51% της κεφαλαιοποίησης των μετοχών του FTSE-20. Πάντως για μια ακόμη φορά τα στοιχεία δεν είναι απολύτως ακριβή, καθώς στα ποσοστά των «ξένων» συμπεριλαμβάνονται και αυτά των offshore εταιρειών ελληνικών συμφερόντων!

→ Οι επίσημες ανακοινώσεις επιβεβαιώνουν τις αρχικές πληροφορίες σχετικά με τη διάθεση της οικογένειας του ιδρυτή της Proton για αποχώρηση από τον όμιλο.

→ Η επαναδιατύπωση ενοποιημένων οικονομικών αποτελεσμάτων, ακόμα και από εισηγμένες επιχειρήσεις κύρους, καλά κρατούν! Πάντα υπάρχει η κατάλληλη δικαιολογία.

→ Επανερχόμαστε και ξαναρωτάμε. Ποια νομικά γραφεία που συμμετέχουν σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές μεθόδευσαν: «για προσωπικό όφελος την παράλληλη λειτουργία ΧΑΑ και ΧΑΚ;».

→ Ακόμα δεν στέγνωσε το μελάνι μας σχετικά με το ποιοι πραγματοποιούσαν τους ελέγχους στην εισηγμένη Veterin, και ήλθαν οι επίσημες ανακοινώσεις για εξαγορά ποσοστού από τον κ. Λαυρεντιάδη!

→ Εντάξει, δεν λέμε, οι επαγγελματίες διαχειριστές που αυξάνουν τα κέρδη των εταιρειών τους πρέπει να αμείβονται καταλλήλως! Αυτό όμως δεν αποτελεί πανάκεια και δεν σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνουν πλουσιοπάροχα bonus για εικονικές ή συγκυριακές μεταβολές.

→ Για ποιον λόγο το Δημόσιο και οι εταιρείες του πραγματοποιούν τις χρηματιστηριακές τους συναλλαγές μέσω τραπεζικών θυγατρικών εταιρειών; Από τις αγοραπωλησίες της ΔΕΚΑ η Εθνική Χρηματιστηριακή κέρδισε μέσα σε έναν χρόνο προμήθειες 250 εκατ.!

→ Μήπως το αρμόδιο υπουργείο έχει χάσει κάθε επαφή με τον απλό έλληνα φορολογούμενο; Τουλάχιστον ο γρίφος της συμπλήρωσης του Ε9 αυτό δείχνει!

→ Μήπως και αυτό βοηθά στην ανάπτυξη; Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ μείωση της τάξεως του 0,8% σημείωσε ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου του 2005.

→ Άντε πάλι με αυτήν τη δημοπρασία του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς οι ίδιοι υποψήφιοι, οι ίδιοι τελικοί επιλαχόντες! Πέντε τράπεζες θα μοιραστούν και πάλι την προμηθειακή πίτα.

→ Την εβδομάδα που πέρασε είχαμε και την πρώτη αλλαγή κατηγορίας σε μετοχή, καθώς η αύξηση στην τιμή της την έθεσε εκτός ειδικής διαπραγμάτευσης!

→ Λες και είχαν στο μυαλό τους το τι συμβαίνει στη χώρα μας! Η ΕΕ έθεσε ελάχιστα αποδεκτά όρια σωστής και άμεσης πληροφόρησης των μετόχων, καθώς οι γενικές συνελεύσεις θα συγκαλούνται με προειδοποίηση τουλάχιστον ενός μήνα, η δέσμευση πρέπει να αντικατασταθεί από ένα σύστημα καταγραφής, ενώ η ψήφος μέσω πληρεξουσίου δεν πρέπει να υπόκειται σε υπερβολικές διοικητικές αξιώσεις.

→ Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι επενδυτικές προτάσεις της Αγροτικής ΑΧΕΠΕΥ για την αποφυγή αγοράς μετοχών συγκεκριμένων κλάδων εναρμονίζονται πλήρως με τη δανειακή πολιτική της «μαμάς» τράπεζας. Αλλιώς υπάρχει πρόβλημα, έτσι δεν είναι; Θα επανέλθουμε…

→ Ήταν μόνο η αρχή ή θα έχουμε και συνέχεια με άλλους εισηγμένους ομίλους; Εντύπωση προκάλεσε ο λόγος για τον οποίο ανεστάλη η διαπραγμάτευση στη μετοχή της Λεβεντάκης, που δεν είναι άλλος από τη μη δημοσιοποίηση οικονομικών αποτελεσμάτων θυγατρικής της εταιρείας.

→ Όσον αφορά την αύξηση του πληθωρισμού για τον μήνα Δεκέμβριο στο 3,6% ούτε λόγος από το οικονομικό επιτελείο, παρά μόνο διαρροές για συγκυριακή εξέλιξη.

→ Με αυτόν τον τρόπο θα «γκρεμιστούν» τα ενδοομιλικά σινικά τείχη των τραπεζών; Η εθνική ΑΧΕΠΕΥ ανέλαβε την ειδική διαπραγμάτευση της Αlpha Bank! Μήπως πρέπει να περιμένουμε και την αντίστροφη κίνηση;

→ Ποιος είχε προσλάβει τον κ. Παπασταύρου στον Όμιλο της Αγροτικής; Αναφερόμαστε στον γνωστό από την υπόθεση Roland Berger & Partner ΑΕΛΔΕ! Ποιος του είχε επιτρέψει να πραγματοποιεί αγοραπωλησίες μετοχών σε χρηματιστηριακό κωδικό πελάτισσας με ουκρανικό διαβατήριο; Μήπως ο τότε πρόεδρος και η τότε εσωτερική ελέγκτρια;

→ Παραίτηση λόγω ασυμβίβαστου ή κάτι άλλο συμβαίνει με αυτή την υπόθεση; Η αναφορά για τον πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών!


Σχολιάστε εδώ