«Σφαγή» σε ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση αξιοποίησης των χώρων της ΔΕΘ

Έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη μόνο του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Νίκου Τσιαρτσιώνη, και την υποτιθέμενη έγκριση του Γιώργου Αλογοσκούφη (χωρίς όμως να δώσει δεκάρα τσακιστή για τη χρηματοδότηση του σχεδίου), ο Μπακατσέλος βιάστηκε να καταθέσει το «έργο του», θέλοντας να προλάβει τις εξελίξεις που ακούγεται πως πλησιάζουν για τη συγχώνευση ΔΕΘ και HELEXPO και επιδιώκοντας να ισχυροποιήσει τη θέση του απέναντι στον ομόλογό του της HELEXPO -και πρωθυπουργικό κουμπάρο- Αριστοτέλη Θωμόπουλο, ο οποίος επιβουλεύεται να επεκτείνει την εξουσία του και στη ΔΕΘ.

Σκεπτόμενος ότι προωθώντας την πρότασή του είτε θα αποχωρήσει με ψηλά το κεφάλι (θα υποστηρίζει πως είχε όραμα για τη Θεσσαλονίκη και «φαγώθηκε» από τις δυνάμεις της αδράνειας και της μιζέριας) είτε θα διασωθεί, ο Δημήτρης Μπακατσέλος έδωσε συνέντευξη Τύπου, εκθειάζοντας την πρότασή του και αυτοχαρακτηριζόμενος ως ο δεύτερος Ερμπάρ (μεγάλος γάλλος αρχιτέκτονας, που σχεδίασε την πόλη μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917, αλλά ο σχεδιασμός του εφαρμόστηκε μόνο στα αριστοτεχνικά πράγματι δημιουργήματα της πλατείας Αριστοτέλους).

Ο δεύτερος όμως Ερμπάρ ατύχησε, καθώς ο δήμαρχος-αυτοκράτορας σε καμιά περίπτωση δεν έδειξε διατεθειμένος να επιτρέψει τον σχεδιασμό της πόλης εν τη απουσία του.

Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κατακεραύνωσε το σχέδιο, συγκαλώντας μάλιστα ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και καλώντας σε αυτήν τον Μπακατσέλο για να του αποδείξει ποιος είναι το αφεντικό της πόλης.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος δήλωσε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε πρόταση «αξιοποίησης» των 180 στρεμμάτων της ΔΕΘ με τη δημιουργία ενός τεράστιου αριθμού καταστημάτων και γραφείων, εστιατορίων και κινηματογράφων, ξενοδοχείων κ.λπ. στο κέντρο της πόλεως. «Αξιοποίηση», η οποία θα καταφέρει το τελειωτικό χτύπημα στα δοκιμαζόμενα ήδη εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης και κατ’ επέκταση στην κοινωνία της πόλεως και θα μεταφέρει τα κέρδη σε άγνωστη κατεύθυνση, εκτός βεβαίως Θεσσαλονίκης, όπως ακριβώς γίνεται με τα συγκροτήματα που έχουν δημιουργηθεί περιφερειακά της πόλεως».

• Στο πλευρό του δημάρχου τάχθηκε και ο… καραδοκών να παρέμβει σε κάθε ευκαιρία Παναγιώτης Ψωμιάδης, που είπε πως δεν μπορεί να υπάρξει σχεδιασμός για την πόλη, αν αυτός δεν καταρτιστεί από τον ίδιο και τον δήμαρχο.

• Και εκεί που ο Μπακατσέλος έβλεπε τον ουρανό να μαυρίζει πάνω από το κεφάλι του, βρήκε «σανίδα σωτηρίας» σε ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ζήτησε συνάντηση μαζί του για να ενημερωθεί επί της πρότασής του. Το γεγονός ότι το εν λόγω κομμάτι του τοπικού ΠΑΣΟΚ διατηρεί στενές σχέσεις με τον Βαγγέλη Βενιζέλο (του οποίου η συγγενική σχέση με τον Μπακατσέλο είναι γνωστή) τροφοδότησε νέα σενάρια που έμπλεξαν και άλλο την ήδη ανακατωμένη κατάσταση.

Το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης βρίσκεται ήδη σε πρωτοφανή διχασμό και η ιστορία του ραντεβού με τον Μπακατσέλο βάθυνε και άλλο το χάσμα ανάμεσα στα δύο αντιμαχόμενα κομμάτια. Αιτία το γεγονός ότι μετά τη συνέντευξη Τύπου του Μπακατσέλου και την παρουσίαση της πρότασής του, η γραμματεία της Νομαρχιακής Επιτροπής ασχολήθηκε με το θέμα και αποφάσισε να εκφράσει τη ριζική της αντίθεση με τους χειρισμούς Μπακατσέλου.

Στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αναφερόταν ότι μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς να προηγηθεί διάλογος με τους φορείς, η κυβέρνηση σχεδιάζει για τη Θεσσαλονίκη ένα τεράστιο κοινωνικό, οικονομικό και κυκλοφοριακό αδιέξοδο για την πόλη. «Αυτή η εξέλιξη δυναμιτίζει τον οικονομικό ιστό της πόλης, υποθηκεύει την οικονομική ανάπτυξη της Δυτικής Θεσσαλονίκης, αλλοιώνει τον εκθεσιακό και συνεδριακό χαρακτήρα της Έκθεσης, οδηγεί σε κυκλοφοριακή ασφυξία το κέντρο της Θεσσαλονίκης, υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής μας» τονίζει το ΠΑΣΟΚ.

Με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης συμφώνησε ο συντονιστής της ΝΕ, Δημήτρης Τσαβδαρίδης, ενώ επιφυλάχθηκε, λέγοντας πως θα απαντήσει την επόμενη μέρα (αφού λάβει οδηγίες…) ένα μέλος του επταμελούς οργάνου.

Ωστόσο, μετά τη δημοσίευση της ανακοίνωσης ο ένας που επιφυλάχθηκε τάχθηκε κατά, ενώ ο Τσαβδαρίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ουδέποτε συναίνεσε στην έκδοση της απόφασης. Την ίδια στιγμή, σε εφημερίδα των Αθηνών αναφερόταν η πληροφορία (δεν τη γνώριζε εκείνη τη στιγμή ούτε ο ίδιος ο Τσαβδαρίδης) ότι το ίδιο απόγευμα αυτός και άλλα κορυφαία στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ θα πήγαιναν στον Μπακατσέλο για να ενημερωθούν.

Η συνάντηση έγινε, αν και σε αυτήν η προσέλευση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ ήταν ιδιαίτερα ολιγάριθμη (μόνο πέντε πήγαν). Μετά το πέρας της ο Τσαβδαρίδης δήλωσε πως η απόφαση του ΠΑΣΟΚ θα ληφθεί αφού προηγουμένως υπάρξει διαβούλευση με φορείς της πόλης, δίνοντας ουσιαστικά συγχωροχάρτι στον Μπακατσέλο και τους κυβερνητικούς παράγοντες που τον στηρίζουν.

Η εν λόγω εξέλιξη προκάλεσε σάλο στη Νομαρχιακή Επιτροπή, η πλειοψηφία της οποίας ετοιμάζεται στην αυριανή συνεδρίαση να θέσει το θέμα που δημιουργήθηκε και να απαιτήσει τη λήψη απόφασης κατά της «οικοπεδοποίησης του κέντρου της πόλης που επιφέρει η πρόταση Μπακατσέλου».


Σχολιάστε εδώ