Συνεχίζει το υπουργείο Άμυνας τις έρευνες για τον θάνατο του δόκιμου στον Έβρο

Οι ιατροδικαστές από την πρώτη στιγμή έκαναν λόγο για αυτοκτονία, κάτι που σκέφθηκαν αρχικά και οι γονείς του θύματος, αλλά στη συνέχεια, μετά την έκταση που πήρε το θέμα στα κανάλια, «ψάχνονται» για να διαπιστώσουν αν το παιδί τους δολοφονήθηκε… Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο τραγικός πατέρας Νικόλαος Σούρας είχε δηλώσει υπεύθυνα ότι δεν επιθυμούσε την παρουσία τεχνικού συμβούλου δικής του επιλογής στη νεκροψία-νεκροτομή, γιατί είχε εμπιστοσύνη στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία του Στρατού.

Δηλαδή ο πατέρας του άτυχου δόκιμου είχε δεχθεί αρχικά την άποψη των ιατροδικαστών της Κομοτηνής που μιλούσαν ξεκάθαρα για αυτοκτονία. Από εκεί και πέρα βέβαια και ενώ ο στρατός φέρθηκε με τον σεβασμό που απαιτούσε η περίσταση στους γονείς του άτυχου νέου και τους διευκόλυνε σε ό,τι ζήτησαν, τόσο κατά την παραμονή τους στο Διδυμότειχο, όπου τους είχε παραχωρηθεί το υπηρεσιακό όχημα του διοικητή της περιοχής για τις μετακινήσεις τους, όσο και για τη μεταφορά της σορού του παιδιού τους στην Αιδηψό, όπου κηδεύτηκε, άρχισε μια απίστευτη παραφιλολογία από τα κανάλια, που έφθασαν να μιλούν για… συμπλοκές με εμπόρους ναρκωτικών, για κυκλώματα πορνείας κ.λπ… Μέχρι και ότι οι στρατιώτες της παραμεθόριας περιοχής του Έβρου έχουν… άτυπη εντολή να «κλείνουν τα μάτια» όταν ακούν ήχους τυμπάνων, για να μην πέφτουν στις ενέδρες παρανόμων, ακούστηκε να λέει κάποιος…

Βέβαια τύμπανα ακούγονται πολλές φορές στα ελληνικά φυλάκια, αλλά δεν τα χτυπάνε οι λαθρέμποροι για να τους… ανοίγουν οι στρατιώτες τον δρόμο. Τα χτυπάνε οι κάτοικοι των τουρκικών χωριών της απέναντι πλευράς, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν σε θρησκευτικές τελετές (ραμαζάνι, μπαϊράμι) ή σε κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι, αρραβώνες κ.λπ.).

Όπως ανέφεραν στο «Π» έγκυροι στρατιωτικοί κύκλοι, ειδικά για την παραμεθόρια γραμμή του Έβρου η ευαισθησία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας είναι μεγάλη. Για τον λόγο αυτόν σε συνεργασία με τις τοπικές αστυνομικές αρχές έχει σχεδιαστεί ένα πλέγμα μέτρων που εξασφαλίζει τον διαρκή και αποτελεσματικό έλεγχο της οριογραμμής νύχτα και μέρα.
Η όλη σχεδίαση του συστήματος γίνεται πάντα και με γνώμονα την ασφάλεια του εμπλεκόμενου προσωπικού, το οποίο πέραν της ειδικής εκπαιδεύσεως είναι εφοδιασμένο με τα κατάλληλα υλικά και μέσα που εξασφαλίζουν τη σωματική του ακεραιότητα και δρουν αποτρεπτικά σε μεγάλο βαθμό στην εκδήλωση παρανόμων ενεργειών στη μεθόριο. Την αποτελεσματικότητα του συστήματος επιτήρησης της επιβεβαιώνει η συνεχής αύξηση του αριθμού των εντοπιζόμενων και συλλαμβανόμενων λαθρομεταναστών στην ελληνοτουρκική μεθόριο, καθώς και η μείωση των περιστατικών τραυματισμού ή απώλειας στρατιωτικού προσωπικού που εμπλέκεται στην υλοποίηση των μέτρων.

Ενδεικτικά το έτος 2002 συνελήφθησαν 9.766 λαθρομετανάστες, το 2003 συνελήφθησαν 7.189, το 2004 συνελήφθησαν 11.609 και το 2005 συνελήφθησαν 13.500. Βλέπουμε δηλαδή ότι ο αριθμός των λαθρομεταναστών που συνελήφθησαν μέσα σε τρία χρόνια (2003-2005) σχεδόν διπλασιάστηκε. Κάτι που σημαίνει ότι τα μέτρα αποδίδουν. Βέβαια οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή επιδρούν αρνητικά σε κάποια υπερευαίσθητα άτομα, τα οποία κάποιες (ευτυχώς λίγες) φορές καταφεύγουν σε απονενοημένα διαβήματα. Πάντως και αυτές οι περιπτώσεις με τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στο στράτευμα έχουν περιορισθεί. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το 2004 είχαμε μόλις τέσσερις αυτοκτονίες στις ένοπλες δυνάμεις (καμία στον Έβρο) και πέρυσι τρεις, εκ των οποίων οι δύο στον Έβρο (η μία του Δ. Σούρα).

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, Σπ. Σπηλιωτόπουλο, όλες οι περιπτώσεις αυτών των θανάτων ελέγχονται από τις στρατιωτικές υπηρεσίες και τη στρατιωτική Δικαιοσύνη, η οποία είναι ανεξάρτητη, δηλαδή δεν υπάγεται στους αρχηγούς των γενικών επιτελείων. Πρώτο μέλημα δε του υπουργείου είναι η ασφάλεια των στρατευσίμων, γι’ αυτό και λαμβάνονται πάντα όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την πρόληψη κάθε πιθανού κινδύνου. Ανεξάρτητα απ’ όλα αυτά ο θάνατος του δόκιμου από την Αιδηψό, του γελαστού παιδιού που κανένας στη γραφική λουτρόπολη δεν μπορεί να διανοηθεί ότι χάθηκε, έχει απασχολήσει πολύ την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας. Μάλιστα την περασμένη Κυριακή έγινε ειδική σύσκεψη για το θέμα αυτό στο υπουργείο Άμυνας υπό την προεδρία του υπουργού Σπ. Σπηλιωτόπουλου και με συμμετοχή του αρχηγού ΓΕΣ, στρατηγού Ντούβα, και του διευθυντή Ενημέρωσης πλοιάρχου Γκίκα. Κατά τη διάρκεια δε της σύσκεψης έγινε και ο σεισμός…


Σχολιάστε εδώ