Στην κόψη του ξυραφιού η νέα Εθνική Σύμβαση Εργασίας
Και οι δύο αυτές επιδιώξεις κατέστησαν βασικές προτεραιότητες στη δεύτερη συνάντηση των δύο μερών, που έγινε την περασμένη Τρίτη, και θα τεθούν σε δοκιμασία στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν ΓΣΕΕ και εργοδότες θα ξανασυναντηθούν, καθώς όπως μας δηλώνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, η συνάντηση αυτή θα σηματοδοτήσει «αν πηγαίνουμε προς συμφωνία ή ρήξη…».
Σκληρός στις θέσεις του για περιορισμένες αυξήσεις, τις οποίες «ζωγράφισε» στο 3%-3,5%, ήταν ο πρόεδρος των βιομηχάνων (ΣΕΒ), Οδ. Κυριακόπουλος, που επανήλθε στην άποψη για συμβάσεις δύο ταχυτήτων και επιπλέον έθεσε προς συζήτηση θέματα όπως είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών σε «προβληματικούς» κλάδους ή περιοχές της χώρας, η προαιρετική εφαρμογή του επιδόματος πολυετίας σε ανέργους άνω των 50 χρόνων, και έκανε λόγο για υπολογισμό του πληθωρισμού με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα (κινείται κατά μέσο όρο στο 2%) και όχι με αυτόν που καταγράφεται στη χώρα μας.
Ο κ. Κυριακόπουλος έδωσε στοιχεία του ΣΕΒ σύμφωνα με τα οποία:
• Εκτιμάται ότι το 2004 στο σύνολο των επιχειρήσεων μεταποίησης και κατασκευών οι ζημιογόνες επιχειρήσεις είναι περισσότερες από το 30%, ενώ περίπου 37% παρουσιάζουν μείωση πωλήσεων. Στις ζημιογόνες επιχειρήσεις απασχολούνται περίπου 53.200 εργαζόμενοι, ενώ στις επιχειρήσεις που παρουσιάζουν μείωση πωλήσεων εργάζονται περισσότερα από 130.000 άτομα. Με βάση την ίδια πηγή:
• Σύμφωνα με τα στοιχεία ισολογισμών μεταποίησης των ΑΕ και ΕΠΕ για το 2004, οι κλάδοι που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η κλωστοϋφαντουργία, η παραγωγή ειδών ένδυσης και η κατεργασία δέρματος. Στους κλάδους αυτούς οι επιχειρήσεις που παρουσιάζουν μείωση πωλήσεων σε σχέση με το 2003 ξεπερνούν το 50%. Ανάλογη εικόνα εκτιμάται ότι θα εμφανίσει και ο κλάδος κατασκευών (βλέπε πίνακα).
Η εργατική πλευρά, χωρίς να υποβαθμίζει τα οικονομικά προβλήματα που παρουσιάζουν τομές της οικονομίας, υποστηρίζει ότι πρέπει να αναζητηθούν αλλού οι λύσεις για την κατάσταση που επικρατεί, με τη στήριξη των επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να αποδεχθεί την υπονόμευση της ΕΓΣΣΕ ούτε τη μείωση του χρόνου εργατικού κόστους. Μάλιστα, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Αλ. Καλύβης, απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους των εργοδοτών, που ανέπτυσσαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, πρότεινε χαριτολογώντας να δημιουργήσουν Ταμείο Αλληλεγγύης μεταξύ τους και να στηρίξουν όσους βρίσκονται σε δυσχερή θέση…
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, Γ. Μαυρίκος, δεν μίλησε στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, όμως σε δημόσιες δηλώσεις του μετά τη συνάντηση κάλεσε σε κινητοποιήσεις τους εργαζομένους, ενώ ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ και γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Κώστας Πουπάκης, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει έδαφος για συζήτηση καθιέρωσης συμβάσεων πολλών ταχυτήτων.
Έντονος πάντως προβληματισμός επικρατεί στη ΓΣΕΕ εν όψει της τρίτης συνάντησης με τους εργοδότες, γιατί όλοι αντιλαμβάνονται πως φέτος οι διαπραγματεύσεις είναι εξαιρετικά δύσκολες και απαιτούν λεπτούς χειρισμούς, ώστε να μην αμφισβητηθεί ο θεσμός της ΕΓΣΣΕ και να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς αυξήσεις. Ο πολιτικός συσχετισμός είναι σε βάρος της ΓΣΕΕ αυτή τη στιγμή, γιατί:
• Οι εργοδότες και κυρίως ο ΣΕΒ «παίζουν» έχοντας πλάτες στην κυβέρνηση της ΝΔ, της οποίας υπήρξε προεκλογική εξαγγελία η επανεξέταση του θεσμού της ΕΓΣΣΕ, ενώ:
• Υπάρχουν ταυτοχρόνως νόμοι των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που προβλέπουν διαφοροποίηση των εργασιακών σχέσεων σε προβληματικές περιοχές ή κλάδους -νόμους που η εργοδοσία αξιώνει τώρα να ενεργοποιηθούν.
Η συνδικαλιστική ηγεσία παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να πετύχει τη στοιχειώδη συνεννόηση που απαιτείται για να χαραχθεί μια κοινή στρατηγική μεταξύ των συνδικαλιστικών παρατάξεων, ώστε να αποτελέσει μια καλύτερη διαπραγματευτική ομάδα που θα επιδιώξει από κοινού το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι αποστάσεις μεταξύ των συνδικαλιστικών παρατάξεων εξακολουθούν και τώρα να υφίστανται, γεγονός που προεξοφλεί πως δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να υπάρξει συμφωνία και σε οποιοδήποτε ποσοστό αυξήσεων ενδεχομένως συγκλίνουν οι δύο πλευρές. Ήδη ο κ. Πολυζωγόπουλος σε όλους τους τόνους υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να αναλάβει για άλλη μια φορά την ευθύνη της υπογραφής, αν δεν συμφωνήσουν οι άλλες παρατάξεις, προειδοποιώντας μάλιστα ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα καλέσει τη διοίκηση και θα αναθέσει στην πλειοψηφία τον χειρισμό της φετινής σύμβασης, ενώ οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της Αριστεράς προβλέπουν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να «ναυαγήσουν», γιατί στο τέλος παρά τις αντιπαραθέσεις που θα υπάρξουν με τις εργοδοτικές οργανώσεις, η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ θα συμφωνήσουν και θα υπογραφεί η νέα ΕΓΣΣΕ. Ως προς το ενδεχόμενο προσφυγής στη διαιτησία (ΟΜΕΔ) όλοι τονίζουν ότι είναι υπαρκτό, εφόσον εμφανιστούν αξεπέραστες δυσκολίες και εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις που δεν θα αφήνουν κανένα περιθώριο ελιγμών και στις δύο πλευρές.