Δύο ομάδες συγκρούονται στην κυβέρνηση!

Αυτή η επισήμανση βέβαια δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την «κριτική» των τηλεοπτικών δικτατορίσκων, σύμφωνα με την οποία ο Καραμανλής έπρεπε να απολύσει τον πρώην υφυπουργό την ώρα των δελτίων και… όχι να περιμένει να περάσουν τέσσερις ώρες!

Σχετίζεται όμως άμεσα με τα νέα ήθη, στα οποία δυστυχώς και η κυβέρνηση έχει παγιδευτεί και σύμφωνα με τα οποία η χώρα (πρέπει να) κυβερνάται απ’ τους «τηλε-νταβατζήδες». Ήδη η τηλεοπτική καρατόμηση του τρίτου(!) κυβερνητικού στελέχους (είχαν προηγηθεί οι Τσιτουρίδης και Ρεγκούζας) έχει προκαλέσει και έντονη ενδοκυβερνητική δυσαρέσκεια. Κυριολεκτικά στα δύο έχει χωριστεί η κυβέρνηση σχετικά με την αντιμετώπιση και τον εν γένει χειρισμό του θέματος Μαρκογιαννάκη. Είναι πολλά τα κυβερνητικά στελέχη, ανάμεσά τους και συνεργάτες του Κ. Καραμανλή που πιστεύουν ότι έπρεπε να γίνει ένας διαφορετικός χειρισμός, ο οποίος θα απέτρεπε την κρίση, και πιθανότατα θα οδηγούσε σε αποφυγή της απομάκρυνσης (ουσιαστικά) του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης.

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, να είμαστε όμηροι της τηλεοπτικής δικτατορίας» σύμφωνα με την άποψη πολύ γνωστού υπουργού. Ο ίδιος μάς τόνισε πως απ’ την αρχή το θέμα «φώναζε» πως ήταν στημένο και έπρεπε να αντιμετωπιστεί ανάλογα. Αλλά η κυβέρνηση αφέθηκε για άλλη μια φορά να συρθεί απ’ την κατασκευασμένη «επικαιρότητα» και φάνηκε «αιχμάλωτη» των τηλεοπτικών σόου.

Σε κάθε περίπτωση και αυτό το θέμα έχει εξελιχθεί σε ζήτημα ενδοκυβερνητικής σύγκρουσης. Είναι χαρακτηριστικό πως δεν αφέθηκε ο Σ. Τσιτουρίδης να κάνει παρεμβάσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ είχε πολύ σοβαρά επιχειρήματα για να βγάλει την κυβέρνηση απ’ τα αδιέξοδα στα οποία είχε περιέλθει, ώστε το όλο θέμα να έχει διαφορετική εξέλιξη, πιθανά και το ανώδυνο ξεπέρασμα της κρίσης. Είναι αρκετά τα κυβερνητικά στελέχη τα οποία ασκούν έντονη κριτική και σε επικοινωνιακούς χειρισμούς και σε αυτό το ζήτημα και σε άλλα θέματα, τα οποία έχουν κατασκευάσει τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ. Κατηγορούν ευθέως για αμυντική αντιμετώπιση των μεθοδεύσεων της τηλεοπτικής «πραγματικότητας», για εικόνα (μόνιμης) απολογίας, όταν τα ίδια ΜΜΕ και οι ίδιοι τηλεαστέρες επί Σημίτη σιωπούσαν για μείζονα σκάνδαλα, όπως αυτό του χρηματιστηρίου ή για υβριστικές επιθέσεις στελεχών των κυβερνήσεων Σημίτη εναντίον δικαστικών λειτουργών.

Τα ίδια στελέχη ζητούν αποφασιστική αντιμετώπιση των μεθοδεύσεων των ΜΜΕ των «νταβατζήδων» και χαρακτηριστικά ρωτάν:

• Πού χάθηκε η «λογική» Μπαϊρακτάρη; Γιατί τώρα συμβιβαζόμαστε; Γιατί είμαστε συνεχώς αμυνόμενοι και απολογούμενοι όταν τα συρτάρια είναι γεμάτα φακέλους με σκάνδαλα.

Στο κέντρο της κριτικής βρίσκονται ακόμα και επιλογές που αφορούν και ΜΜΕ και δημοσιογράφους εμπλεκόμενους σε δοσοληψίες με το Δημόσιο, μέσω εταιρειών ή άλλων ειδών «σχέσεων». Όχι μόνο καλύφθηκαν από συγκεκριμένα μέλη της κυβέρνησης, αλλά ορισμένοι … «αμείφθηκαν» κιόλας με νέες δουλειές ή συμβάσεις σε κρατικά ΜΜΕ!

Στόχος ο Καραμανλής!

Επίσης κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ τους και συνεργάτες του πρωθυπουργού, θεωρούν δεδομένο ότι τελικός στόχος όλης αυτής της μεθόδευσης είναι τελικά ο ίδιος ο Καραμανλής. Εγκαλούν συγκεκριμένο τηλεοπτικό κανάλι και πολύ συγκεκριμένους μεγαλοδημοσιογράφους ότι μεθοδεύουν την υπονόμευση του πρωθυπουργού με στόχους:

• Να ενισχυθούν οι παρασκηνιακές διεργασίες για τη συγκρότηση του λεγόμενου «τρίτου πόλου», για τον οποίο έχει επανειλημμένα γράψει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», και με τον οποίο πλέον ασχολούνται και άλλα ΜΜΕ και δημοσιογράφοι (πλέον πρόσφατο το κεντρικό πρωτοσέλιδο άρθρο της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ», με την υπογραφή του έγκριτου Στ. Λυγερού).

• Να οδηγηθεί στον επικείμενο ανασχηματισμό «δέσμιος» της βούλησης των «νταβατζήδων», αδύναμος και ανίσχυρος, ώστε να συρθεί στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης την οποία θέλουν να του επιβάλουν οι διαπλεκόμενοι εκδότες.

• Να εξαναγκαστεί σε ακόμα μεγαλύτερη αναπροσαρμογή της εξωτερικής πολιτικής, δηλαδή να γίνει πειθήνιο όργανο των απαιτήσεων και της βούλησης του αμερικάνικου παράγοντα.

Σχετικά με το τελευταίο τα κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν τη διαρκή την τελευταία περίοδο επιχείρηση υπονόμευσης του υπουργού Εξωτερικών και έμπιστου του Καραμανλή, Π. Μολυβιάτη, και αντίθετα την υπερπροβολή της Ντ. Μπακογιάννη και σε ό,τι αφορά την επιδιωκόμενη τοποθέτησή της στη θέση του Π. Μολυβιάτη.

Τα ίδια στελέχη, στο πλαίσιο της κριτικής που προαναφέραμε για ανοχή, αμυντική τακτική και επιβράβευση ακόμα σκανδάλων της σημιτικής περιόδου, αναφέρουν χαρακτηριστικά τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκη, ο οποίος παγιδεύεται και από μυστικές υπηρεσίες και βρέθηκε και αυτός στο κέντρο μιας σοβαρής κρίσης, μέχρι να «σκάσει» το θέμα Μαρκογιαννάκη. Και όμως, λένε, ακόμα και αυτός κρατά στα συρτάρια του το μέγα σκάνδαλο με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ένα σύστημα που κόστισε πάνω από 120 δισ., και ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει λειτουργήσει! Αρκούσε, λένε, μια απλή κίνησή του για να ταρακουνηθεί ένα ολόκληρο σύστημα διαπλοκής, όπως θα μπορούσε να έχει συμβεί και για μια σειρά άλλων θεμάτων. Και όμως, επιδείχτηκε μια ανεξήγητη έως και απαράδεκτη «μεγαλοψυχία» έναντι ακόμα και σημερινών τιμητών της κυβέρνησης!

Τι θα γίνει με τον ανασχηματισμό

Σχετικά με τον ανασχηματισμό οι πληροφορίες απ’ το περιβάλλον Καραμανλή επιμένουν ότι ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού δεν έχει αλλάξει ούτε και μετά τις πρόσφατες εξελίξεις. Αυτό σημαίνει ότι πριν από τον Φλεβάρη, ίσως και τον Μάρτη δεν θα πρέπει να αναμένονται αλλαγές στην κυβέρνηση.

Και σχετικά με το θέμα της Ντόρας συνομιλητές του πρωθυπουργού επιμένουν πως ο Καραμανλής τονίζει πάντα ότι δεν έχει δεσμευτεί για το υπουργείο που θα της προτείνει, ούτε φυσικά για άλλους όρους. Και αναφέρουν χαρακτηριστικά και σχετικά με τους όρους: «Ακόμα κι αν την τοποθετούσε στο Εξωτερικών, πώς θα της φαινόταν να κρατήσει τους τρεις σημερινούς υφυπουργούς και επιπλέον να έχει και τον Μολυβιάτη σε ειδικό ρόλο συμβούλου επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής;».

Έτσι όλα δείχνουν πως τα πάντα είναι ανοιχτά. Και το παζλ του ανασχηματισμού δεν έχει καν αρχίσει να σχηματίζεται, πέραν κάποιων πρώτων συζητήσεων του Καραμανλή με τον πολύ στενό κύκλο των συνεργατών του…


Σχολιάστε εδώ