Δημοτικές Παρωδίες

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ παρέμβαση στα δημοτικά πράγματα, αλλά και γενικότερα στον χώρο της αυτοδιοίκησης, επιχείρησε ο Χρήστος Παπουτσής με την ομιλία του, σε εκδήλωση που έγινε για την κοπή της πίτας της δημοτικής παράταξης της οποίας είναι επικεφαλής και πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την περασμένη Τετάρτη στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ», στο Θησείο.

ΘΕΜΑ της ομιλίας του Χρήστου Παπουτσή ήταν: «Η προσφορά της “Όμορφης Πόλης” για την Αθήνα. Η προσπάθεια για το καλύτερο συνεχίζεται…» και βέβαια μίλησε για πολλά… Έκανε τον απολογισμό του έργου της δημοτικής παράταξης για την τριετία που πέρασε, μίλησε για την Ντόρα, της άσκησε κριτική, απάντησε στους επικριτές ότι τα ‘χει βρει μαζί της, διατύπωσε τις προτάσεις του για μια σειρά θεσμικών, διοικητικών και οικονομικών αλλαγών στον χώρο της αυτοδιοίκησης και διατύπωσε μια ριζοσπαστική πρόταση διαλόγου για τη μητροπολιτική Αθήνα, που είναι η αναβάθμιση των 7 Διαμερισμάτων του δήμου Αθηναίων σε δήμους… με παράλληλη δημιουργία συνοικιακών επιτροπών… θέτοντας, όπως χαρακτηριστικά είπε, ως οραματικό στόχο τη Μητροπολιτική Αθηναϊκή Συμπολιτεία… Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι είπε…

Η «ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ» —είπε ο Χρήστος Παπουτσής— δεν ήταν μια παρένθεση των εκλογών του 2002, δεν ήταν ένα απλό όχημα μιας χρήσης για τις εκλογές. Ήταν και παραμένει μια ισχυρή δύναμη δημιουργίας για την Αθήνα. Συγκροτήσαμε μια δημοτική παράταξη δημιουργικών ανθρώπων και η μόνη ταυτότητα που ζητήσαμε ήταν η ταυτότητα του ενεργού αθηναίου πολίτη. Διαμορφώσαμε τα ψηφοδέλτιά μας με την αναλογία 50% για τους άνδρες και τις γυναίκες. Με πολλούς νέους και άξιους, με μετανάστες που για πρώτη φορά συμμετείχαν σε εκλογές, και χωρίς να αποκλείσουμε κανέναν από εκείνους που είχαν εκλεγεί στις προηγούμενες αναμετρήσεις. Με τη συνεργασία μεγάλου αριθμού επιστημόνων αλλά κυρίως με τη συμμετοχή των ίδιων των πολιτών σε κάθε Διαμέρισμα, διαμορφώσαμε το πρόγραμμα της «Όμορφης Πόλης» με ανοικτές συμμετοχικές δημοκρατικές διαδικασίες.

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ της «Όμορφης Πόλης» έρχεται να αποκαταστήσει την αλήθεια μετά την επικοινωνιακή καταιγίδα της προβολής του έργου της κ. Μπακογιάννη. Εμείς δεν ισοπεδώνουμε όσα έχουν γίνει στην πόλη. Αποδίδουμε τα «του Καίσαρος τω Καίσαρι». Κατοχυρώνουμε την πατρότητα των δικών μας ιδεών και προτάσεων. Αναδεικνύουμε το πλούσιο έργο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα σε πλήρη συνεργασία με τον δήμο. Αναγνωρίζουμε με παρρησία τις πρωτοβουλίες της κ. Μπακογιάννη εκεί, βέβαια, όπου πέρασαν από τις διακηρύξεις στα έργα. Γιατί η αλήθεια είναι ότι πολλές διακηρύξεις παρέμειναν ωραία λόγια.

ΑΠΟ ΤΟ 2002 —είπε ο Χρήστος Παπουτσής— προεκλογικά είχαμε εκτιμήσει τι θα συνέβαινε στον δήμο και δικαιωθήκαμε για όσα είχαμε προειδοποιήσει τους Αθηναίους. Είπαμε ότι η κ. Μπακογιάννη θα ήταν δήμαρχος περιορισμένου χρόνου. Η αλήθεια είναι ότι ο δήμος χρησιμοποιήθηκε πολιτικά, υποτάχθηκε σε πολιτικά σχέδια, εντάχθηκε σε προσωπικούς σχεδιασμούς, συχνά απομακρύνθηκε από τον ρόλο της, έγινε γέφυρα για μια άλλη όχθη, ΟΧΙ πάντως για την Αθήνα. Η δημαρχία της κ. Μπακογιάννη ακολούθησε την πεπατημένη των προκατόχων της δημάρχων που υποστηρίχθηκαν από τη ΝΔ. Η δημοτική αρχή για 20 χρόνια αντί να μείνει προσανατολισμένη στις αγωνίες και τις επιδιώξεις των πολιτών εγκλωβίζεται στις αγωνίες και τις επιδιώξεις των πολιτικών προϊσταμένων της. Σ’ αυτήν την κατάσταση πρέπει να δοθεί ένα οριστικό τέλος. Ο δήμος πρέπει να βρει τον ρόλο του στην υπηρεσία των πολιτών. Αυτή είναι η ευθύνη όλων μας. Να βγούμε από την ακινησία. Δεν ταιριάζει στους Αθηναίους η λογική ότι τίποτα δεν αλλάζει. Δεν ταιριάζει στους Αθηναίους το αδιέξοδο, η αντίληψη ότι ο δήμος ανήκει στη Νέα Δημοκρατία.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ —τόνισε— να διαμορφώσουμε μια νέα δημιουργική πλειοψηφία των ενεργών πολιτών, να επιμείνουμε σε μεγάλες αλλαγές, αλλά και αναγκαίες τομές που σχετίζονται με την απόδοση στον δήμο Αθηναίων όλων των αρμοδιοτήτων που επιμένει να ασκεί κυρίως το ΠΕΧΩΔΕ σε ρόλο υπερδημοτικής αρχής της Αθήνας, στην υποχρεωτική μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στα δημοτικά Διαμερίσματα, καθώς και στον ανασχεδιασμό του οικονομικού και διοικητικού μοντέλου διαχείρισης του δήμου από μηδενική βάση, με την υιοθέτηση όλων των σύγχρονων ευρωπαϊκών μεθόδων στην οικονομική διαχείριση.

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ —είπε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Όμορφη Πόλη»— μια νέα χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική, με νέου τύπου δημοσιονομικό πρόγραμμα εσόδων-εξόδων, με προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων, με πολυετή επιχειρησιακό σχεδιασμό, αλλά και πολυετή επενδυτικό σχεδιασμό, με κατοχύρωση της οικονομικής αυτοτέλειας και την ενίσχυση της χρηματοδοτικής ευελιξίας, με εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης επενδύσεων, με τη δημιουργία νέων ιδίων πόρων, νέα κέντρα εσόδων και μεγιστοποίηση της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας.

ΔΙΠΛΑ στα μεγάλα έργα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το αεροδρόμιο, το μετρό, το τραμ, την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων —επεσήμανε— πρέπει να προτάξουμε ένα αναπτυξιακό σχέδιο για την πόλη, ενισχύοντας τις υποδομές, προωθώντας την αστική ανάπλαση περιοχών, διευκολύνοντας τις οικονομικές δραστηριότητες και την προσφορά υπηρεσιών, αξιοποιώντας την υπεραξία των Ολυμπιακών Αγώνων και πετυχαίνοντας ένα διαρκές όφελος για την κοινωνία και τους πολίτες.

ΕΙΜΑΙ ΒΕΒΑΙΟΣ ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα νικηφόρο ρεύμα ενεργών πολιτών εάν τολμήσουμε να δεσμευθούμε σε ανατροπές των σημερινών συστημάτων κεντρικής διαχείρισης των δημοτικών αρμοδιοτήτων και των δημοτικών εσόδων. Καθώς και των κρατικών αρμοδιοτήτων και των φορολογικών εσόδων. Τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και τα γυμνάσια, η τάξη και η ασφάλεια του πολίτη, η κοινωνική μέριμνα και η μέριμνα για τις ειδικές ομάδες πολιτών, ο πολιτισμός και η δημιουργική απασχόληση στη σύγχρονη εποχή είναι καθαρά δημοτικές υποθέσεις.

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ακόμη να τολμήσουμε να δεσμευθούμε σε ανατροπές των σημερινών συστημάτων κεντρικής διαχείρισης των μητροπολιτικών υποθέσεων. Η κυκλοφορία, η ύδρευση, η αποχέτευση, η διάθεση των απορριμμάτων, η χωροταξία και οι πολεοδομικές εφαρμογές, οι αναβαθμίσεις και οι αναπλάσεις, τα κέντρα προληπτικής υγιεινής είναι υποθέσεις που αφορούν τους πολίτες όλων των δήμων της μητροπολιτικής Αθήνας. Μιλάω —είπε— για μητροπολιτική Αθήνα, γιατί δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά στη σύγχρονη εποχή, όταν το 6ο Διαμέρισμα, για παράδειγμα, είναι μεγαλύτερο σε πληθυσμό από τον δήμο Πατρέων. Ας θέσουμε ως οραματικό στόχο τη Μητροπολιτική Αθηναϊκή Συμπολιτεία με 7 δήμους στη θέση των 7 σημερινών δημοτικών Διαμερισμάτων.

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ —τόνισε— να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της αθηναϊκής κοινωνίας. Ας μιλήσουμε για οράματα, για πρόοδο, ευημερία, συμμετοχή, ποιότητα ζωής, προστασία του περιβάλλοντος, ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες. Για οράματα και έννοιες που μας διαφοροποιούν από τη λογική, την αντίληψη και την πρακτική της παράταξης της Δεξιάς στην αυτοδιοίκηση.

ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ακόμη στην ιδέα της δημιουργίας συνοικιακών επιτροπών με ελεύθερη και εθελοντική συμμετοχή των πολιτών, η οποία, όπως είπε, δεν βρήκε έδαφος για υλοποίηση. Να δημιουργήσουμε, με τοπικές πρωτοβουλίες, τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός αυτόνομου και ανεξάρτητου συνοικιακού κινήματος ενεργών πολιτών. Πρέπει να διαμορφώσουμε ένα ισχυρό νικηφόρο ρεύμα ενεργών πολιτών που λειτουργεί θετικά για το μέλλον της πόλης. Ένα κίνημα πολιτών που διαλέγεται, που σχεδιάζει, που προτείνει, που προσπαθεί και επιβάλλει λύσεις και νέες ιδέες για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των Αθηναίων, και πάνω απ’ όλα που ενεργοποιεί τις πιο υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις των νέων ανθρώπων και του συνόλου του αθηναϊκού λαού.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές είπε ότι είναι κρίμα που τα άλλα πολιτικά κόμματα έχουν σπεύσει να αποκλείσουν το ενδεχόμενο υποστήριξης κοινού υποψηφίου με συγκεκριμένο προοδευτικό πρόγραμμα για τον δήμο της Αθήνας. Και είναι κρίμα, γιατί αυτό έχει στην πραγματικότητα ανάγκη η πόλη: μια μεγάλη υπέρβαση από τις κατεστημένες κομματικές αντιλήψεις, οι οποίες εμποδίζουν τη συνεύρεση άξιων και πετυχημένων ανθρώπων απ’ όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους, που τους ενώνει το πραγματικό ενδιαφέρον, η αφοσίωση για την Αθήνα.

ΤΕΛΟΣ, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο των πρόωρων εθνικών εκλογών, σε ό,τι τον αφορά προσωπικά τόνισε ότι θα συνεχίσει μέχρι το τέλος της τετραετίας να συμμετέχει στη συλλογική προσπάθεια της «Όμορφης Πόλης», καθώς και ότι θα συμβάλει με όλους τους τρόπους στην νικηφόρα πορεία στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Ξεκαθάρισε πάντως ότι «επιθυμία μου είναι να αφοσιωθώ περισσότερο στα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα και στις απαιτήσεις του πολιτικού αγώνα, που είναι κοινωνικός και βαθύτατα πολιτικός, ώστε να διαμορφωθεί μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία στη χώρα».

ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ παρευρέθηκαν πολλά στελέχη της δημοτικής παράταξης από τον δήμο και τα Διαμερίσματα, καθώς και βουλευτές, στελέχη του ΠΑΣΟΚ από το Εθνικό Συμβούλιο, από την Α’ Αθήνας, αλλά και από συνδικαλιστικούς χώρους… Παρευρέθηκαν λοιπόν η γραμματέας του κόμματος Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Κώστας Σκανδαλίδης, που είναι και βουλευτής στην Α’ Αθήνας, η Νόρα Κατσέλη, βουλευτής Β’ Αθήνας, η Μαρία Δαμανάκη, βουλευτής Επικρατείας, ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ, οι βουλευτές Α’ Αθήνας Νάσος Αλευράς, Γιάννος Παπαντωνίου, Συλβάνα Ράπτη, (ο Θανάσης Τσούρας τελικά δεν πρόλαβε γιατί ήταν σε επιτροπή στη Βουλή), ακόμη, οι βουλευτές Κώστας Γείτονας, Θάνος Μωραϊτης, Κώστας Καϊσερλής, Τάκης Ρήγας, Γιάννης Παρασκευάς, επίσης ο πρώην βουλευτής Παντελής Οικονόμου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γρηγόρης Φελώνης, τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΑΔΕΔΥ Αποστολόπουλος, Παπαντωνίου, Δόλγηρας, οι αντινομάρχες Αθηνών Γ. Φουντάς και Χάρης Πασβαντίδης, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Βασίλης Χρονόπουλος, πολλοί νομαρχιακοί σύμβουλοι, πολλά μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, ο συντονιστής του Περιφερειακού Συμβουλίου Θανάσης Ντερέκας, ο συντονιστής της Α’ Αθήνας Μανώλης Μπιτσάκης, καθώς επίσης οι Λευτέρης Κατσικαρέλης και Γιώργος Λυμπερόπουλος… Όλοι σχεδόν οι δημοτικοί σύμβουλοι, πολλοί διαμερισματικοί και βεβαίως παρευρέθηκε ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Μπέης…

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Τύπου δίνει αύριο το μεσημέρι η Ντόρα για τη δραστηριότητα της Δημοτικής Αστυνομίας… Να μην ξεχάσει να ασχοληθεί με όλο το φάσμα και όχι μόνο με πόσες κλήσεις έχει δώσει…

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ όλο και περισσότερο τα δημοσιεύματα για διόδια στην Αθήνα… Βλέπουμε σε μεγάλες εφημερίδες αρθρογραφία διάφορων επιστημόνων περί της αναγκαιότητας των διοδίων και βέβαια και διάφορα τηλεοπτικά ρεπορτάζ… Μέχρι και το έγκυρο BBC έκανε ολόκληρο αφιέρωμα, με τη δήμαρχο να κάνει δηλώσεις για την αναγκαιότητα να κλείσει το κέντρο της Αθήνας… Φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους Βρετανούς… Να δείτε που στο τέλος θα ξανακάνουν το αυτοκίνητο είδος πολυτελείας…

ΓΙΟΡΤΗ για την υποδοχή του νέου χρόνου οργάνωσε χθες το βράδυ η Δημοτική Κίνηση «Η Άλλη Αθήνα», του Φώτη Κουβέλη, στα γραφεία της παράταξής του, με μουσική, καλό φαγητό και καλλιτεχνικές εκπλήξεις…Προϋπόθεση για τη συμμετοχή, σύμφωνα με την πρόσκληση, ήταν η καλή διάθεση… Η γιορτή ήταν αφιερωμένη στις μετανάστριες και τους μετανάστες που ζουν στη χώρα μας…

ΣΤΕΝΟΥΣ συνεργάτες κέρασε την περασμένη εβδομάδα σε γνωστό στέκι στην Ηλιούπολη ο Γιάννης Δημαράς με αφορμή τη γιορτή του… Χρόνια πολλά Γιάννη…

ΞΕΦΑΝΤΩΜΑ προβλέπεται στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου των Εργαζομένων στον δήμο Αθηναίων, που θα γίνει την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2006 και ώρα 7.30 μ.μ. στο κέντρο «ΑΝΟΔΟΣ» (Πειραιώς 183), με Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γιάννη Κότσιρα και Ραλλία Χρηστίδου… Στους τυχερούς θα δοθούν πέντε χρυσές λίρες και ένα ταξίδι για δύο άτομα στη Ρώμη ή τη Βιέννη, κατ’ επιλογήν…

ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ γίνονται στην οδό Λιοσίων… Όλη μέρα την Παρασκευή μετακόμιζαν τα γραφεία τους οι αντιδήμαρχοι Κατριβάνου, Τεντόμας, καθώς και οι Καλομοίρης, Κατσαμπέ και η αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βούλα Γείτονα, από τον 5ο όροφο στον 2ο… Ελπίζουμε για καλύτερα…

ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΕ στους δημοτικούς συμβούλους ο προγραμματισμός των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου για το Αʼ εξάμηνο του 2006, που έχει ως εξής: 9, 23, 30 Ιανουαρίου, 6, 13, 27 Φεβρουαρίου, 13, 20, 27 Μαρτίου, 10, 17 Απριλίου, 8, 15, 29 Μαΐου, και 5, 19, 26 Ιουνίου 2006, με ώρα έναρξης των συνεδριάσεων τις 2 μ.μ.

ΕΤΡΕΧΑΝ λαχανιασμένοι την περασμένη εβδομάδα διάφοροι από τη δημοτική αρχή για να δώσουν την αίσθηση ότι ασχολούνται με μεγάλο πρόβλημα που οι ίδιοι είχαν δημιουργήσει για τις γυναίκες που ήταν υποψήφιες για πρόσληψη στη Δημοτική Αστυνομία και στις οποίες είχε μπει φραγμός το ποσοστό του 15%… Και δεν έφθανε αυτό, αλλά ενώ βγήκαν δικαστικές αποφάσεις, αντί ως ώφελον να αποκαταστήσουν αμέσως την αδικία, άφησαν την υπόθεση να σέρνεται και ξύπνησαν όταν κατάλαβαν ότι η κυβέρνηση θα ρυθμίσει το θέμα…

ΤΟΥΣ ΠΡΟΛΑΒΕ ο Προκόπης, κατέθεσε την τροπολογία και έτσι την περασμένη Δευτέρα στο δημοτικό συμβούλιο η συζήτηση έγινε για την τιμή των όπλων… Γι’ αυτό δεν είχε άδικο η Βούλα Γείτονα, που ήταν από τα λίγα στελέχη στον δήμο που έθεσαν πολλές φορές αυτό το θέμα, όταν επεσήμανε στην παρέμβασή της ότι η «δημοτική αρχή έρχεται ως Επιμηθέας να λύσει ένα πρόβλημα που ήταν προβλέψιμο ότι θα δημιουργηθεί. Είχα επισημάνει το 2003 ότι το πλαφόν του 15% για τις γυναίκες ήταν αντισυνταγματικό. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σ’ ένα πραγματικό γεγονός. Από τη μια μεριά πρέπει να τηρηθεί η συνταγματικότητα κι από την άλλη δεν μπορούμε να διώξουμε άτομα που ήδη εργάζονται 2 χρόνια και ο δήμος έχει επενδύσει σ’ αυτούς. Βρίσκω επιπόλαιη την τότε απόφασή σας».

ΑΡΧΙΣΕ τις πιο συστηματικές αναφορές του στην Αθήνα και στις γειτονιές της ο Νικήτας Κακλαμάνης… Γεμάτη αγάπη για την Αθήνα ήταν η συνέντευξη που έδωσε πριν από μερικές μέρες στον Μανώλη Κωττάκη…

Βίκτωρ


Σχολιάστε εδώ