Αλαλούμ στο ΠΑΣΟΚ ή κρυφές αγάπες Γιώργου-Καραμανλή!
Οι βουλευτές κ. Καρχιμάκης, Διαμαντίδης, Γρηγοράκος, Μωραΐτης, Αηδόνης και η κυρία Περλεπέ κατέθεσαν, είναι αλήθεια, ερώτηση που προκάλεσε εντύπωση, αλλά έτσι δεν πρέπει να κάνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης; Και εδώ τίθεται το ερώτημα: ποιος ή ποιοι από το ΠΑΣΟΚ δεν ήθελαν να ανοίξουν μέτωπο με το στενό φιλικό περιβάλλον του κ. Καραμανλή; Και πόσο μπορεί να αληθεύει η φημολογία ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει «ανοιχτή γραμμή» με τον Καραμανλή και σε κρίσιμα θέματα δεν τραβάει στα άκρα! Και εδώ πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι μόνο το τελευταίο δεκαήμερο είχε η αξιωματική αντιπολίτευση την ευκαιρία να χτυπήσει άγρια, στην καρδιά της κυβέρνησης, μια με το θέμα της απαγωγής των Πακιστανών και μια με την υπόθεση της εμπλοκής της γυναίκας του υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Βαληνάκη στο παραδικαστικό κύκλωμα. Κι όμως και στις δύο περιπτώσεις το ΠΑΣΟΚ εμφανίσθηκε με διγλωσσία — άλλα να λέει στη συζήτηση στην Επιτροπή και άλλα μετά όταν βγήκαν έξω!
Κάποιοι μιλούν για κώδικα συμπεριφοράς που έχουν οι δύο αρχηγοί, για… αριστοκρατική αντίληψη της πολιτικής και έτσι εξηγείται ίσως ότι η καθημερινότητα και τα γεγονότα ξεπερνούν τον Γιώργο Παπανδρέου, και χάνει, την ώρα που του σερβίρουν στο πιάτο την επικράτηση… Η διγλωσσία ήταν το αποκορύφωμα στη στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην ερώτηση των 6 βουλευτών για το θέμα της κυρίας Βαληνάκη. Άλλα έλεγαν κατ’ ιδίαν και άλλα δημόσια, με αποτέλεσμα οι 6 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που υπέγραψαν την καυτή ερώτηση να μην ξέρουν αν το κόμμα τούς καλύπτει ή όχι.
Θα τους κάνουμε ήρωες
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, που συνομίλησε με συνεργάτες του, δεν έκρυψε την ενόχλησή του και είπε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ότι: «Με αυτόν τον τρόπο κάνουμε ήρωες τα στελέχη της ΝΔ». Και θύμισε μάλιστα την περίπτωση της ερώτησης της κ. Συλβάνας Ράπτη, που είχε προσωπικές και συναισθηματικές αναφορές στο παιδί του πρώην υπουργού, Σάββα Τσιτουρίδη, που μπορεί να αποπέμφθηκε τότε για τη μετάθεση του παιδιού του, σήμερα όμως απολαμβάνει τον «ηρωισμό» που του έφτιαξε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Αντίθετος εμφανίστηκε και ο διευθυντής του γραφείου του κ. Παπανδρέου, Π. Γερουλάνος, ο οποίος κινήθηκε στην ίδια γραμμή με τους υπόλοιπους συνεργάτες του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Μια τέτοια κίνηση δείχνει και μέχρι πού θέλεις να οροθετήσεις την αντιπαράθεσή σου με τον Καραμανλή και αν θέλεις να τον πας λάου λάου, ή να ρίξεις απλώς και μόνο φωτοβολίδα. Υπό την έννοια αυτή η Χαριλάου Τρικούπη υπολόγιζε να χειριστεί διαφορετικά το θέμα και γι’ αυτό δεν περίμενε να «χαλάσει» τη σούπα η ΚΟ. Ο Νίκος Αθανασάκης σε ανύποπτο χρόνο είχε πει για το ίδιο θέμα σε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ότι θα το χειριζόταν ο ίδιος και θα έλεγε περίπου την κατάλληλη στιγμή προς την κυβέρνηση: Φανταστείτε, αν αυτό γινόταν επί ΠΑΣΟΚ και σύζυγος υπουργού αποκαλύπτεται ότι μετέχει σε παρόμοια κυκλώματα, τι θα κάνατε τότε; Τα ίδια και χειρότερα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αναδείκνυε ο κ. Αθανασάκης ως υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος την υπόθεση της κ. Βαληνάκη. Αυτό είπε στις δηλώσεις του μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, όταν πια αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων να καλύψει τους έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, για να μην πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις το εσωκομματικό ζήτημα τις επόμενες ημέρες.
Με τον πρώτο υπογράφοντα την ερώτηση βουλευτή, Μ. Καρχιμάκη, μίλησε τηλεφωνικά η κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη, που έδειξε ότι δεν συμφώνησε με την πρακτική των έξι βουλευτών. Η στενή συνεργάτιδα του κ. Παπανδρέου και διευθύντρια του γραφείου της ΚΟ θεωρεί ότι η υπόθεση Βαληνάκη από μόνη της αναδεικνύεται και ως εκ τούτου δεν χρειαζόταν η παρέμβαση των βουλευτών. Είναι ένα γενικότερο πολιτικό θέμα και γι’ αυτό χρειαζόταν πιθανόν πρωτύτερη συνεννόηση, πριν εκδηλωθεί μια παρόμοια ενέργεια από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως εξήγησε στον κ. Καρχιμάκη, τον οποίο ίσως θεωρεί τον μοναδικό βουλευτή που έχει δείξει με τις παρεμβάσεις του στη Βουλή τι ακριβώς είναι η Νέα Δημοκρατία. Παρ’ όλα αυτά, θεώρησε και πάλι πως πρέπει σε τέτοια θέματα να υπάρχει γενικότερη συνεννόηση.
Ο κ. Δημήτρης Ρέππας, γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, πριν αναχωρήσει για την Κίνα εξαπέλυσε τορπίλη και μέσω διαρροών έβαλε βόμβα στα θεμέλια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όταν πήρε αποστάσεις από την ενέργεια των έξι βουλευτών. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους έλεγε πως η ενέργεια των βουλευτών δεν αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή. Ο δε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, για το ίδιο θέμα δεν ήταν ενήμερος, όπως έλεγε, αλλά δήλωσε ότι οι βουλευτές όλων των κομμάτων δεν είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν το κόμμα όταν πρόκειται για ερώτηση και όχι για επίκαιρη ερώτηση. Μόνο τότε σε αυτή την περίπτωση πρέπει το κόμμα να γνωρίζει το περιεχόμενο της ερώτησης. Όταν πρόκειται για επίκαιρη.
Γεγονός όμως είναι ότι οι έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν βρήκαν συμπαραστάτη το κόμμα τους, ένιωσαν μεγάλη απογοήτευση και έλεγαν παρασκηνιακά πως για να υπάρχει τέτοια αντίδραση, κάποιοι φοβούνται μήπως και η κυβέρνηση τούς βγάλει τα άπλυτά τους στη φόρα. Και είναι αλήθεια πως ορισμένοι από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι τόσο «ανοικτοί» σε διάφορες υποθέσεις κατά το παρελθόν, όταν ασκούσαν πολιτική από τη θέση υπουργών, που τώρα φοβούνται μήπως και οι… αμαρτίες τους φανούν. Μόλις έγινε αντιληπτή η ενέργεια του κ. Ρέππα, ένας εκ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γρηγοράκος, που ήταν και ο πιο ένθερμος υποστηρικτής, σύμφωνα με πληροφορίες πήρε στο τηλέφωνο τον κ. Νίκο Αθανασάκη και του ζήτησε εξηγήσεις για το… άδειασμα που εισέπραξαν από τη Χαριλάου Τρικούπη και τα γραφεία της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος έδωσε τις δικές του εξηγήσεις, αλλά δεν πείστηκε ως φαίνεται ο κ. Γρηγοράκος και υπήρξε ένας θερμός διάλογος μεταξύ των δύο στελεχών που δεν οδήγησε πουθενά. Εκνευρισμένος ο κ. Γρηγοράκος από την πρακτική που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ, έλεγε στη συνέχεια ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ηγεσία και πως όλα αυτά είναι αποκυήματα της φαντασίας των δημοσιογράφων. Ίσως και να φοβήθηκε κιόλας από την τακτική του ΠΑΣΟΚ, που δεν τους συμπαραστάθηκε, και γι’ αυτό να βρέθηκε σε τέτοια πίεση λέγοντας στη συνέχεια τα ακριβώς αντίθετα. Άσχετα όμως μ’ αυτά ο κόσμος και οι ψηφοφόροι των βουλευτών θεωρούν, αν μπορούμε να το πούμε, επιβεβλημένες τέτοιου είδους κινήσεις που δεν υπολογίζουν λεπτές ισορροπίες, αλλά θέλουν να βλέπουν το κόμμα τους να κάνει πραγματική αντιπολίτευση.
Για το γεγονός αυτό, που για άλλη μια φορά έφερε στην επιφάνεια το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ορισμένοι ρίχνουν ευθύνες στον κ. Ρέππα, λέγοντας πως δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργεί εσωκομματικά θέματα εκεί που δεν υπάρχουν. Τον κατηγορούν μάλιστα ότι πολλές φορές λόγω της θέσης που κατέχει μιλάει εξ ονόματος του Παπανδρέου, ενώ δεν είναι καθόλου έτσι. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με το νέο αυτό σύμπτωμα βρίσκεται σε κατάσταση τρέλας και καταλαβαίνουν οι περισσότεροι πως όλα αυτά προέρχονται από το ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη «γραμμή» του Γιώργου για το τι θέλει να κάνει. Όλα αυτά τα φαινόμενα ασυνεννοησίας είναι απόρροια των καταστάσεων που επικρατούν στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου. Ο Νίκος Αθανασάκης πάντως ύστερα από αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε επιχείρησε να ανασκευάσει το όλο κλίμα που είχε δημιουργηθεί και κατόπιν εορτής με δηλώσεις του προσπάθησε να τα μαζέψει.