Χωρίς στρατηγική το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές

Η αιτία είναι πως κανείς δεν γνωρίζει μέχρι σήμερα ποια θα είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες δημοτικές εκλογές και γι’ αυτό έχουν αρχίσει οι γκρίνιες και η εσωστρέφεια και πάλι στη Χαριλάου Τρικούπη.

Ο Αλέκος Παπαδόπουλος, που έχει το γενικό πρόσταγμα, όσον αφορά τις υποψηφιότητες, φαίνεται πως αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα ή τουλάχιστον την επιφυλακτικότητα ορισμένων στελεχών που μετέχουν στο κομματικό όργανο της Χαριλάου Τρικούπη. Γι’ αυτό, προκειμένου να μη χρεωθεί ευθύνες που δεν του ανήκουν, δεν κρύβει ότι ορισμένοι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου τον παρεμποδίζουν στο έργο του, κάνοντας μάλιστα λόγο για «μπιζιμποντισμό». Αυτό και μόνο έχει ενοχλήσει αρκετούς βουλευτές, αλλά και Νομαρχιακές Επιτροπές του κόμματος που βλέπουν ότι τα πράγματα καθυστερούν επικίνδυνα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής εκλογικών διαδικασιών, που στις αρχές της εβδομάδας βρέθηκε στη Λέσβο για τα δημοτικά, σκοπεύει αντί των προκριματικών, που είχαν αρχικά αποφασιστεί για τους υποψήφιους σε μεγάλους δήμους και νομαρχίες, το ΠΑΣΟΚ να κάνει δημοσκοπήσεις για να βρουν τους καλύτερους. Ταυτόχρονα, ο κ. Ν. Σαλαγιάννης (δεξί χέρι του κ. Παπαδόπουλου) αρχίζει τις προσωπικές συνεντεύξεις με τους υποψήφιους προκειμένου να βοηθήσει τον κ. Παπαδόπουλο, αν και πρόσφατα ορισμένα στελέχη τον συμβούλεψαν ότι καλό θα ήταν για τον ίδιο να έπαιρνε σταδιακά αποστάσεις από τον πρόεδρο της επιτροπής, γιατί στο τέλος θα βρεθεί εκτεθειμένος και ο ίδιος.

Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι εκ των συνεργατών του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ δεν θεωρούν σοβαρές τις καταγγελίες που απευθύνει σε όσους «φωτογραφίζει» ο κ. Παπαδόπουλος γιατί —όπως λένε— δεν υφίστανται. «Δεν υπονομεύει κανείς τον Παπαδόπουλο», λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, οι οποίοι προσθέτουν πως ο Αλέκος θα έχει ημερομηνία λήξεως στην επιτροπή εκλογών. Και αναφέρουν σε αυτό το σημείο ότι όποτε βρίσκει τα δύσκολα μπροστά του, ή καταγγέλλει και αποχωρεί ή ψάχνει για φαντάσματα. Εκείνο λοιπόν που φοβούνται περισσότερο οι συνεργάτες του Παπανδρέου είναι μήπως ο Αλέκος Παπαδόπουλος τα βροντήξει όταν η στιγμή δεν είναι κατάλληλη και το θέμα που θα δημιουργηθεί κοστίσει πολιτικά στη μάχη των δημοτικών εκλογών. «Φαντάσου όταν έρθουν τα δύσκολα με τους δήμους στην Αθήνα ή με επιλογές που πρέπει να γίνουν ανάμεσα σε διάφορα στελέχη ή και ακόμη η μάχη στην Αθήνα, στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, ο Αλέκος τι θα κάνει τότε;», συμπληρώνουν χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαδόπουλος, πάντως, αν λάβουμε υπόψη παλαιότερο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να τους κάνει τη χάρη να παραιτηθεί. Για όλα αυτά είναι φυσικά ενήμερος ο κ. Παπανδρέου. Μάλιστα σχετικά πρόσφατα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, που ασχολείται με τα δημοτικά, ανέφερε στον αρχηγό του Κινήματος, τον οποίο συνάντησε, ότι υπάρχουν ορισμένα προβλήματα, αλλά και καθυστερήσεις στην ανάδειξη υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών, καθώς και πολλές φορές διαφορετικές αντιλήψεις ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε στον συγκεκριμένο άνθρωπο ότι γνωρίζει πολύ καλά τι ακριβώς γίνεται: «Το ξέρω το θέμα, άσ’ το…».

Στον κ. Παπαδόπουλο οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι χρεώνουν ότι με την τοποθέτησή του στην επιτροπή εκλογικών διαδικασιών έφτιαξε ένα σύστημα αρκετά σφιχτό και συγκεντρωτικό ώστε να το ελέγχει απόλυτα ο ίδιος και να μην έχουν στην ουσία φωνή τα υπόλοιπα μέλη. Τώρα, όμως, που λόγω του ότι οι οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ δεν δουλεύουν, κανείς δεν δραστηριοποιείται πέραν των γνωστών που θέλουν να είναι υποψήφιοι επειδή δεν έχουν μάθει χωρίς εξουσία, τώρα που σε κάθε περιοχή κατέρχονται σαν το… τσουνάμι πολλοί υποψήφιοι από τον ίδιο χώρο και κανείς δεν ελέγχει τίποτα απολύτως, βρήκαν την ευκαιρία τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής και ρίχνουν τις ευθύνες στον κ. Παπαδόπουλο. «Πηγαίνετε στον Παπαδόπουλο να τα βρείτε», είναι η απάντηση των περισσότερων στελεχών που θέλουν να μην έχουν καμία ευθύνη στις επιλογές του προέδρου της επιτροπής.

Έτσι, ορισμένοι θεωρούν ότι ο Αλ. Παπαδόπουλος αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί να ανακοινώσει υποψηφίους δημάρχους και νομάρχες προκειμένου να δείξει πως η επιτροπή του παράγει αποτελέσματα και άρα θα υποπέσει σε σφάλματα και σε λαθεμένες επιλογές. Όπως για παράδειγμα λένε ότι αν ανακοινώσει υποψήφιους που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ σε ορισμένους δήμους, όπως π.χ. στη Ν. Ιωνία και το Μαρούσι, με τους διπλανούς δήμους τι θα γίνει; Αυτομάτως θα θεωρηθεί πως τους «αδειάζει». Γι’ αυτό και προτίθενται ορισμένοι βουλευτές, κυρίως από τη Β’ Αθηνών, να προτείνουν στον Αλέκο Παπαδόπουλο, όταν έρθει η ώρα, να ανακοινώσει πρώτα αυτούς που δεν θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ και μετά τους υποψήφιους που θα υποστηρίξει.

Σε επίπεδο Πολιτικού Συμβουλίου αλλά και ανάμεσα στους συντονιστές υπάρχουν στελέχη που δυσφορούν με την τακτική του κ. Παπανδρέου, που έχει αφήσει τον χρόνο να περνάει χωρίς να κάνει τίποτε, όσον αφορά τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στις δημοτικές εκλογές. Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν πως ο αρχηγός του κόμματος πρέπει να λάβει μια απόφαση, κάτι να κάνει επιτέλους: Ή θα αποφασίσει να μετατρέψει τις δημοτικές εκλογές σε μάχη κατά της κυβέρνησης, τοποθετώντας ακόμη και πολιτικά στελέχη πρώτης γραμμής υποψήφιους σε δήμους, ή θα αποφασίσει να τοποθετήσει υποψηφίους νέους ανθρώπους που ναι μεν θα αναλάβουμε το κόστος, αλλά θα ξέρουμε ότι γίνεται μια νέα αρχή στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Η κωλυσιεργία που παρατηρείται έχει κάνει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να εκφράζουν φόβους για επανάληψη των γεγονότων που είχαν συμβεί κατά την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του 2002. Η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο Ανδρέας Λοβέρδος και μια σειρά άλλων στελεχών, όπως οι Μανώλης Όθωνας, Κώστας Σκανδαλίδης και Γιάννος Παπαντωνίου πιστεύουν πως αν δεν υπάρξει έγκαιρη επέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για να δώσει το στίγμα του και άμεση κινητοποίηση του Κινήματος προς αυτήν την κατεύθυνση, τότε το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσει ύφεση των δυνάμεών του σε ορισμένες περιοχές είναι υπαρκτό και αυτό, όπως σημειώνουν, θα ήταν ολέθριο εν όψει και των εθνικών εκλογών. Βέβαια, όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο Στέφανος Τζουμάκας, στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση υπήρχε ο αναχωρητισμός των στελεχών εξαιτίας της παρουσίας στη θέση του προέδρου και πρωθυπουργού του Κ. Σημίτη, κάτι που σήμερα δεν υφίσταται. Συνεπώς πιστεύει περισσότερο στην κινητοποίηση του απλού ΠΑΣΟΚικού κόσμου, που θεωρεί δική του υπόθεση τη νίκη δημάρχων που υποστηρίζονται με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ, παρά στη διαδικασία που θα ακολουθήσει το κόμμα σύμφωνα με τις αποφάσεις του.

Την ίδια ώρα εξαιτίας αυτής της κατάστασης που υφίσταται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και λόγω της αδυναμίας του Γιώργου να επέμβει, σε διαφόρους δήμους σε όλη την Ελλάδα παρατηρείται πληθώρα υποψηφίων που θεωρούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πως μπορούν να λειτουργήσουν ως υποψήφιοι δήμαρχοι ή νομάρχες. Στον πειρασμό έχουν μπει φαίνεται και κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιθυμούν ή τους ασκούνται πιέσεις ώστε να είναι υποψήφιοι σε διάφορες περιοχές.

Παιγνίδια

Όλα αυτά βέβαια σε συνδυασμό με τα εσωκομματικά παιχνίδια που παίζουν ορισμένα στελέχη. Για παράδειγμα, στον Βόλο οι εσωκομματικοί αντίπαλοι συγκρούονται μεταξύ τους, στο όνομα βεβαίως της ανανέωσης και του Γ. Παπανδρέου. Σημερινοί βουλευτές, πρώην βουλευτές συγκρούονται παρασκηνιακά έχοντας στο μυαλό τις επόμενες στρατηγικές και για τις επόμενες βουλευτικές. Με δεδομένη δυνατότητα που έχει ο Αλ. Βούλγαρης να κερδίσει τον δήμο, παίζονται ανάλογα εσωκομματικά παιγνίδια, με άλλους να επιθυμούν διακαώς την στήριξη του και άλλοι την εξόντωσή του.

Τα εσωκομματικά παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις αποφάσεις των διαφόρων υποψηφίων. Ένα ακόμη παράδειγμα είναι η ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Νόρας Κατσέλη στον δήμο της Ν. Σμύρνης. Σύμφωνα με άριστες πηγές, στην κ. Κατσέλη έχουν κάνει κρούση στελέχη του ΠΑΣΟΚ από την περιοχή, αλλά η ίδια θεωρεί πως αν δεν ξεκαθαρίσει ο Παπανδρέου τι θέλει να κάνει, δεν υπάρχει περίπτωση για κάτι τέτοιο. Μάλιστα επειδή είναι γνώστρια των εσωκομματικών ισορροπιών, εκφράζει επιφυλάξεις κατά πόσον τελικά, αν λάβει την οριστική της απόφαση να μετακομίσει στον δήμο, θα την υποστηρίξουν όλοι οι παράγοντες του ΠΑΣΟΚικού ιστού ή με τη βοήθεια των υπολοίπων βουλευτών της Β’ Αθήνας θα προσπαθήσουν να την εκπαραθυρώσουν, βγάζοντάς την με τον ίδιο ακριβώς τρόπο εκτός παιχνιδιού. Έτσι, προτού πάρει την οριστική της απόφαση, θέλει πρώτα να μιλήσει με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για όλα αυτά τα θέματα που σε τελευταία ανάλυση είναι θέματα που αφορούν και τον ίδιο τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, αν ενδιαφέρεται πραγματικά για τη νίκη του κόμματός του στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Κόντρες για τη νομαρχία

Ανάλογες περιπτώσεις συμβαίνουν και σε άλλους δήμους, όπως σε εκείνους της Β’ Πειραιά, αφού για παράδειγμα στη Δραπετσώνα υπάρχουν έξι υποψήφιοι δήμαρχοι και στο Κερατσίνι τέσσερις, όπου τοπικοί βουλευτές που θέλουν να προωθήσουν δικούς τους ανθρώπους κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να τους εγκαταστήσουν στο δημοτικό προσκήνιο. Δύσκολη κατάσταση επικρατεί και σε άλλους δήμους, για παράδειγμα στη Γλυφάδα, όπου η Φώφη Γεννηματά, επειδή δεν θέλει να είναι ξανά στο ψηφοδέλτιό της ο σημερινός νομάρχης Γ. Σγουρός, πιέζει, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, να είναι υποψήφιος στον δήμο Γλυφάδας ο νομάρχης, ενώ ενδιαφέρον για τον δήμο έχει εκδηλώσει και ο Μ. Μπαλτάς.

Η αποχώρηση του κ. Βαλασόπουλου από το γραφείο του κ. Παπανδρέου αλλάζει τα δεδομένα στον Υμηττό. Ο κ. Βαλασόπουλος μέχρι πριν την αποχώρησή του από συνεργάτης του Γιώργου υποστήριζε την υποψηφιότητα του Χρ. Ζούπα, παλαιού μπασκετμπολίστα της ΑΕΚ και γιατρού το επάγγελμα. Τώρα που έγιναν οι αλλαγές στη Χαριλάου Τρικούπη σκέφτονται με μεγαλύτερη ψυχραιμία πια και πάλι την υποστήριξη του σημερινού δημάρχου κ. Αργιανά.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, θέλοντας για άλλη μια φορά να στείλει το μήνυμά του, αλλά κυρίως το στίγμα του, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος, μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση των συντονιστών και αναφερόμενος στο θέμα των δημοτικών εκλογών, εμφανώς χαμήλωσε τον πήχη, αφού είπε πως το στοίχημα είναι η ανανέωση στην τοπική αυτοδιοίκηση και τα παρευρισκόμενα στελέχη απόρησαν με την τακτική του, καταλαβαίνοντας πολύ περισσότερα από όσα ήθελε να πει. Οι πρώτες ανακοινώσεις υποψηφίων αναμένεται να δημοσιοποιηθούν, σύμφωνα με τον Θανάση Τσούρα, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου και αυτό γιατί επικοινωνιακά η Χαριλάου Τρικούπη θέλει να δώσει έμφαση στις εργασίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που θα απασχολήσει το ΠΑΣΟΚ μία εβδομάδα στα τέλη Ιανουαρίου. Αμέσως μετά την εκλογή του κ. Παπανδρέου στη Σοσιαλιστική Διεθνή το ΠΑΣΟΚ θα ασχοληθεί με τα δημοτικά. Οι συσκέψεις που γίνονται για το πρόγραμμα του Γιώργου Παπανδρέου δείχνουν ότι θα έχει φουλ δουλειά, αφού το πρόγραμμά του σύμφωνα με τον σχεδιασμό περιλαμβάνει ημερίδες για διάφορα θέματα της ελληνικής κοινωνίας όπως για παράδειγμα το περιβάλλον, συνδιασκέψεις για την αγροτική πολιτική και τους μικρομεσαίους, συνδιάσκεψη για την τοπική αυτοδιοίκηση και τη δημόσια διοίκηση, αλλά και περί τα τέλη Μαΐου το συνέδριο της νέας Νεολαίας του Γιώργου. Θα είναι μια περίοδος έντονης δραστηριότητας, αλλά το ζητούμενο πάντα παραμένει αν με όλα αυτά ο Παπανδρέου καταφέρει να «πάρει πάνω του» πολιτικά, γιατί μέχρι σήμερα συμβαίνει το αντίθετο.


Σχολιάστε εδώ