Περί Βενιζέλου

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρείται και είναι ευφυέστατος και ικανότατος πολιτικός, καθώς και ορθοεπής. Με τέτοια προσόντα κάλλιστα θα μπορούσε να ήταν ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο η ζωή αποφάσισε αλλιώς, οπότε καλείται να προσαρμοστεί στο γεγονός ότι ηγέτης του ΠΑΣΟΚ είναι ο Γιώργος Παπανδρέου και αυτός μέλος της ηγετικής ομάδας του κόμματος. Ασφαλώς το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται τον Βενιζέλο -όπως και ο Βενιζέλος χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ- όμως χρειάζεται τον Βενιζέλο που θέτει τις ικανότητές του στην υπηρεσία του «συλλογικού καλού», καθότι όσο πιο ικανός είναι ένας πολιτικός τόσο πιο επικίνδυνος γίνεται, όταν υπηρετεί αποκλειστικά προσωπικές στρατηγικές στοχεύσεις.

• Επανειλημμένως ο κ. Βενιζέλος έχει «κατηγορηθεί» ότι επιδιώκει να γίνει… χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Πρόσφατα μάλιστα μια δήλωσή του, «με μια τέτοια κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ δεν δικαιούται να χάσει τις εκλογές», ερμηνεύτηκε ως προειδοποίηση προς τον κ. Παπανδρέου, του τύπου «αν χάσεις φεύγεις». Έχουμε την εντύπωση ότι τέτοιες ερμηνείες αδικούν την πολιτική αναλυτική ικανότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου, καθότι είναι αρκούντως απλοϊκό να εικάσει κανείς ότι ο κ. Παπανδρέου θα παραδώσει την ηγεσία εάν το ΠΑΣΟΚ ηττηθεί στις εκλογές. Πρώτον, γιατί σπανίως κερδίζουν εκλογές οι αντιπολιτεύσεις, αν δεν τις χάσουν οι κυβερνήσεις. Δεύτερον, γιατί η νίκη ή η ήττα είναι συλλογική υπόθεση και όχι αποκλειστικά υπόθεση του επικεφαλής. Τρίτον, ακόμα και αν ηττηθεί το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, η ήττα του θα είναι οριακή, όπως δείχνουν τα υπάρχοντα πολιτικά δεδομένα. Θα θυμίζει την ήττα του Κώστα Καραμανλή από τον Κώστα Σημίτη στις εκλογές του 2000, που ισοδυναμούσε με προμήνυμα. Νίκης νίκης που ήρθε το 2004.

• Με άλλα λόγια, όσο ανατράπηκε ο Κώστας Καραμανλής, όταν έχασε παρατρίχα τις εκλογές του 2000, άλλο τόσο θα ανατραπεί αν χάσει ο Γιώργος Παπανδρέου τις επόμενες εκλογές. Ακόμα και ο Κώστας Σημίτης, εάν δεν παρέδιδε την ηγεσία στον Γιώργο Παπανδρέου, δύσκολα θα μπορούσε να ανατραπεί από τα μέσα, και κάθε τέτοια απόπειρα θα οδηγούσε στη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ και στη μετατροπή του σε κόμμα «μη εξουσίας». Επομένως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι καταδικασμένος να συμπορευτεί με τον Γιώργο Παπανδρέου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τις εκλογές θα τις κερδίσει ή θα τις χάσει ο Κώστας Καραμανλής και όχι ο Γιώργος Παπανδρέου.

ΥΓ.: Πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ οφείλει να αξιοποιήσει επιτελικά τόσο τον κ. Βενιζέλο όσο και τον κ. Λαλιώτη, αν θέλει να έχει… τύχη στις εκλογές.


Σχολιάστε εδώ