Ο Ιγνάτιος στη θέση του Καλλίνικου

Συγκεκριμένα, αποφασίσθηκε να προταθεί στον γηραιό μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικο να παραιτηθεί λόγω αδυναμίας εκτελέσεως των καθηκόντων του, προς όφελος του Ιγνατίου, με αντάλλαγμα να μη φέρει αντίρρηση για την τοποθέτηση του Θεοκλήτου στον Βόλο. Ο Καλλίνικος ήταν εμφανώς καταβεβλημένος στα Θεοφάνια και χρειάστηκε τη βοήθεια του επισκόπου Χριστιανουπόλεως Σεραφείμ (μελλοντικού μητροπολίτη Βορειοανατολικής Αττικής) για να ολοκληρώσει τη λειτουργία. Εκμυστηρεύτηκε μάλιστα στον δήμαρχο Πειραιώς Χρήστο Αγραπίδη την πρόθεσή του να αποχωρήσει σύντομα από τη μητρόπολη λόγω γηρατειών.

Ο Ιγνάτιος πάντα επιθυμούσε να διαδεχθεί τον πνευματικό του πατέρα στον Πειραιά, αφού το μεγάλο έργο αυτής της μητρόπολης έχει και τη δική του σφραγίδα. Άλλωστε, οι περισσότεροι στενοί συνεργάτες του στον Πειραιά δεν τον ακολούθησαν το 1998 στον Βόλο περιμένοντας την εύλογη μετάθεσή του στο πρώτο λιμάνι της χώρας.

Τη θέση του Ιγνατίου στον Βόλο θα την καταλάβει ο Θεόκλητος, επιτυγχάνοντας το μεγάλο του όνειρο να διοικήσει τη μητρόπολη του δικού του πνευματικού πατέρα και σημερινού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, άσχετα αν αυτή η κίνηση βρίσκει αντίθετους πολλούς στους εκκλησιαστικούς κυρίως κύκλους της Μαγνησίας. Θα πετύχει έτσι κάτι που δεν κατάφερε το 1999, επειδή δεν είχε συμπληρώσει πέντε χρόνια από της λήψεως του πτυχίου του…

Ήδη προ τριημέρου ο Θεόκλητος «αποκαταστάθηκε» ως εν ενεργεία μητροπολίτης με τον τίτλο «Βρεσθένης». Η επιλογή του τίτλου προκάλεσε έντονη δυσφορία στην ιεραρχία, γιατί προηγουμένως τον κατείχε ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, μια σημαντική μορφή της ορθόδοξης θεολογίας. Άλλωστε, είναι εκκλησιαστική συνήθεια να μην αποδίδεται σε άλλο πρόσωπο τίτλος παλιάς μητρόπολης που κατείχε παλαιότερα άλλος μητροπολίτης. Η σκοπιμότητα της κίνησης είναι προφανής!

Με τις διαδοχικές αυτές μεταθέσεις ο Πειραιώς πλέον Ιγνάτιος θα μπορεί να είναι μέσα στις εξελίξεις για τη διαδοχή του Χριστόδουλου, όποτε κι αν γίνει αυτή, και θα μπορεί επί ίσοις όροις να συναγωνιστεί τον συνυποψήφιό του για την αρχιεπισκοπική θέση μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαο, ο οποίος ήδη «προθερμαίνεται για το ντέρμπι».


Σχολιάστε εδώ