ο δαίμονας των δημαρχείων

Μεγάλη αναστάτωση έχει δημιουργήσει στην Αργυρούπολη η απόφαση της δημοτικής αρχής για τη λειτουργία ενός μεγάλου σούπερ μάρκετ. Εκτός από τα παρατράγουδα που ακούστηκαν για τον τρόπο με τον οποίο ο δήμος μίσθωσε το δημοτικό κτίριο που προοριζόταν για πολιτιστικό κέντρο, οι κάτοικοι διαμαρτύρονται και για το εντονότατο κυκλοφοριακό πρόβλημα που θα προκύψει, καθώς επίσης για την αγοραστική υποβάθμιση που θα υποστούν τα μικρά μαγαζιά της πόλης. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως η δημοτική αρχή του φίλτατου, κατά τ’ άλλα, Γιάννη Τσαρπαλή δίνει «γην και ύδωρ» στον σουπερμαρκετάκια και παρέχει κάθε είδους κυκλοφοριακή διευκόλυνση γύρω από το κτίριο προκειμένου άπαντες να κατευθύνονται προς τα εκεί. Δεν πειράζει, συντρόφια. Στις επικείμενες εκλογές στείλτε τον δήμαρχο να μαζέψει ψήφους από τα ράφια του μαγαζιού. Όλα εδώ πληρώνονται.

Ο προπονητής της άρσης βαρών Χρήστος Ιακώβου δεν κρύβει τη φιλοδοξία του να κατέβει υποψήφιος δήμαρχος στη Γλυφάδα. Προχθές, πίνοντας το καφεδάκι μου σε γνωστότατο καφέ του Κολωνακίου, γιατί ως αρχιδιαπλεκόμενος και μιζαδόρος ρεπόρτερ μόνο εκεί συχνάζω, άκουσα με τα αφτάκια μου να λέει σε φίλο του: «Περίπατο θα πάρω τις εκλογές. Αξίζει όμως τον κόπο;». Δεν θα χαρακτηρίσω τα λεχθέντα. Οφείλω όμως να δώσω μια μικρή, ταπεινή και ασήμαντη συμβουλή: Χρήστο μου, άλλα τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας. Οι κάλπες δεν έχουν Τζέκο. Προσγειώσου, πριν κάνεις ανώμαλη πτώση.

Με φουλ τις μηχανές προχωράει η δημοτική σύμβουλος Παπάγου Σοφία Χρήστου για την προετοιμασία του συνδυασμού της. Κάθε μέρα και μία συγκέντρωση σε σπίτι. Η αγαπητή Σοφία ήταν πρώτη σε σταυρούς με την παράταξη του νυν δημάρχου Βασίλη Ξύδη. Μαζί της κατεβαίνει και ο δεύτερος σε σταυρούς Δημήτρης Οικονόμου που έχει επίσης ανεξαρτητοποιηθεί από τη διοίκηση. Τελευταία πληροφορήθηκα ότι ήδη και η πρώην αντιδήμαρχος Σοφία Μάγγου στηρίζει τη νέα προσπάθεια.

Σε μια έκρηξη ειλικρίνειας, την προηγούμενη εβδομάδα, ο δήμαρχος Πετρούπολης, σε ώρα συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου και ενώ συζητιόταν το θέμα νέας κινητοποίησης των κατοίκων για τη χωματερή, μίλησε πολύ άσχημα για τους όμορους συναδέλφους του. «Γιατί σιωπούσαν όλα αυτά τα χρόνια; Δεν γνώριζαν ότι η λυματολάσπη έπεφτε στη χωματερή από το 1991; Μέχρι τότε είχαν πέσει 1.300.000 κυβικά μέτρα λυματολάσπης. Επίσημα στοιχεία από τα ζυγολόγια. Το μόνο που έκαναν ήταν να συγκαλύπτουν το γεγονός». Όπως τα λες είναι, δημαρχάρα. Ξεχνάς όμως να πεις ότι η σιωπή ήταν συνάρτηση των βαλιτσών με τα πακέτα που έπαιρναν ως αντισταθμιστικά. Μιλάμε για πολλά πακέτα. Άμα τα βάλεις στη σειρά, φτάνεις μέχρι την Ελβετία.

Το πρωί το σφραγίζουν, το βράδυ λειτουργεί. Αυτό μόνο στο Π. Φάληρο θα μπορούσε να συμβεί. Στην περιοχή λειτουργεί ένα κέντρο διασκεδάσεως με το όνομα «Μιτελίτσα». Επειδή κοντά στο εν λόγω κέντρο υπάρχει δημοτικό σχολείο, εκ του νόμου δεν μπορεί να πάρει άδεια. Σιγά μην αποτελεί αυτό εμπόδιο τη σήμερον ημέρα. Εφτά φορές το έχει σφραγίσει ο δήμος και ακόμη λειτουργεί. Φαίνεται ότι η αστυνομία της περιοχής έχει πιο σοβαρά πράγματα να κάνει από το να προστατέψει την εφαρμογή του νόμου. Μιλάμε για τον πλήρη ορισμό της διαπλοκής. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας έχει καταλύσει, με την ανοχή της αστυνομίας, κάθε έννοια κράτους δικαίου. Μήπως ο πολυάσχολος με άλλα πράγματα κύριος διοικητής πρέπει να εξηγήσει στους ανωτέρους του τι συμβαίνει επιτέλους με αυτήν την ιστορία;

Εκατόν σαράντα επτά συμβασιούχοι του δήμου Ασπροπύργου μονιμοποιήθηκαν με την εφαρμογή του νέου νόμου. Φτωχές οικογένειες που είχαν ανάγκη επιτέλους να βάλουν μια σειρά στον οικογενειακό τους προγραμματισμό.

Εδώ υπάρχει μεγάλη βεντέτα. Πριν από λίγες ημέρες ο δήμαρχος Ωρωπού, Σπύρος Μέξης, αποφάσισε να ενισχύσει την Τοπική Οργάνωση Νέας Δημοκρατίας της περιοχής του με 500 ευρώ. Έτσι, επειδή του άρεσε. Χουβαρντάς ο τοπαρχάρας, έβγαλε ένα πεντακοσάρικο, το ακούμπησε πάνω στο τραπέζι και έφυγε. Μετά από λίγες ημέρες τού ήρθε μια ειδοποίηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών να πάει να πάρει πίσω τα λεφτά του, γιατί η Νομαρχιακή Επιτροπή δεν έκανε δεκτή την προσφορά! Ο Μέξης, ως γνωστόν, είχε κατέβει ανεξάρτητος υποψήφιος και όχι με την υποστήριξη της ΝΔ. Εκεί είναι όλη η ιστορία. Και εσύ, βρε δημαρχάρα, τέτοια εποχή πας και δίνεις 500 ευρώ; Τέσσερα χρόνια πού ήσουν; Δεν καταλαβαίνεις ότι η σκέψη των ανθρώπων καλπάζει πιο γρήγορα και από το άλογο; Τουλάχιστον πάρε ένα κουπόνι. Καλή η πρόθεση, αλλά το μυαλό λείπει.

Έχασε τη ζωή του σαν ήρωας. Ο λόγος για τον πατέρα του δημάρχου Αρκαδίων Ζακύνθου, Παύλο Δρογγίτη. Ο ηλικιωμένος πατέρας του δημάρχου υπέστη σοβαρά εγκαύματα πριν από μία εβδομάδα, όταν προσπάθησε να βοηθήσει μια γειτόνισσά του, στο σπίτι της οποίας έγινε διαρροή υγραερίου και ξέσπασε φωτιά. Χύμηξε να σώσει τον συνάνθρωπό του. Δεν τα κατάφερε όμως. Η τραγική κατάληξή του γέμισε με πένθος όλο το νησί. Δυστυχώς, την ίδια μοίρα είχε και η άτυχη γυναίκα. Στο καλό να πας, δάσκαλε Παύλο. Σε όλη τη ζωή σου μιλούσες για ήθος και περηφάνια. Το απέδειξες μέχρι τελευταία στιγμή…

Και ο Νίκος Λίγγος θα είναι υποψήφιος δήμαρχος στον δήμο Μαγούλας. Καλοδεχούμενος και καλό αγώνα.

Έφυγε από τη ζωή ανήμερα την Πρωτοχρονιά ο αντιδήμαρχος Μεγάρων Γιώργος Κολλιαλής. Ένας άνθρωπος ήρεμος, γεμάτος καλοσύνη και αγάπη για όλο τον κόσμο. Ο αιφνίδιος θάνατός του γέμισε με θλίψη όσους τον γνώριζαν. Καλό ταξίδι, φίλε μου…

Η είδηση είναι απολύτως διασταυρωμένη και δεν επιδέχεται καμία διάψευση. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έστειλε έγγραφο στον ΑΣΔΑ και τον ενημερώνει ότι η πρόθεση του υπουργείου για μετεγκατάσταση των στρατοπέδων που βρίσκονται στη Δυτική Αθήνα αναβάλλεται για τουλάχιστον… δέκα χρόνια λόγω υψηλού κόστους. Και τι δεν είχαν υποσχεθεί για τα στρατόπεδα αυτά. Θυμηθείτε το. Ο λαός ξέρει να τιμωρεί. Στη Δυτική Αθήνα θα «βουλιάξει» η Νέα Δημοκρατία. Η μόνη εξαίρεση θα είναι πιθανόν μόνο το Αιγάλεω. Κοντός ψαλμός εν όψει.

Με επιστολή τους οι κάτοικοι του δήμου Μεταμόρφωσης διαμαρτύρονται έντονα για την απόφαση του δημάρχου Δημήτρη Τζίτζιφα να επιτρέψει τη δημιουργία αποθηκών του ΟΣΚ σε οικόπεδο που προοριζόταν για σχολείο. Συντρόφια μου, μη διαμαρτύρεστε. Κοντά είναι οι εκλογές. Μια και το έφερε η κουβέντα, μήπως ο φίλτατος και αγαπητός δήμαρχος έχει την ευγενή καλοσύνη να μας ενημερώσει για το πολυτελές και πανάκριβο λεύκωμα που εξέδωσε ο δήμος; Έγινε διαγωνισμός; Κατατέθηκαν προσφορές; Εκτός, Δημήτρη μου, και αν το πλήρωσες από την τσέπη σου. Τότε δεν θέλω καμία απάντηση. Διαφορετικά θα επιμείνω όσο δεν φαντάζεσαι.

Εάν είναι αλήθεια, τότε σίγουρα ο περιφερειάρχης Αττικής, Μπάμπης Μανιάτης, έχει πολλή δουλειά. Πρόσφατα η δημοτική αρχή Περάματος, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, ψήφισε απευθείας ανάθεση 1.300.000 ευρώ για την επισκευή του δημαρχείου που εδώ και έξι χρόνια κατασκευάζεται. Το περίεργο της ιστορίας είναι ότι το κονδύλι αυτό αφορούσε έργα που είχαν πραγματοποιηθεί! Αγαπημένε μου Λαγουδάκο, εάν νιώθεις ότι πρέπει να ενημερώσεις τους δημότες σου διά της ταπεινής και σεμνής εφημερίδας μας, είμαι στη διάθεσή σου. Εάν πάλι νιώθεις σαν τον αυτοκράτορα της άλλοτε ισχυρής Αθήνας με το ψηλό δέντρο και δεν θέλεις να δώσεις λογαριασμό σε κανέναν, δεν πειράζει. Καλή καρδιά.

Οι κάτοικοι του δήμου Ν. Ιωνίας με αλλεπάλληλα έγγραφά τους έχουν επισημάνει την ύπαρξη ενός αυθαίρετου κτίσματος που έχει εξελιχθεί σε κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Το εν λόγω κτίσμα βρίσκεται κυριολεκτικά στη μέση του δρόμου. Για να περάσει το αυτοκίνητο πρέπει να κάνει ζιγκ ζαγκ. Δεν πίστευα στα μάτια μου. Είμαι σίγουρος ότι παρόμοιο πράγμα δεν πρέπει να υπάρχει σε όλη την Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι τα υπομνήματα διαμαρτυρίας κοντεύουν να βγουν από τη βαλίτσα, ουδείς αρμόδιος κινητοποιείται. Λέτε να μένει εκεί ινκόγκνιτο κανένας βασιλιάς και να μην το ξέρουμε; Πώς αλλιώς να εξηγήσω την ανυπαρξία των υπηρεσιών;

Πιο επίσημο δεν γίνεται. Ο δήμαρχος Μελισσίων, Γιάννης Μητρόπουλος, δεν θα είναι ξανά υποψήφιος. Πριν από λίγες ημέρες μάζεψε τα μέλη της παράταξής του και τους το ανακοίνωσε. Μπορεί βέβαια στην ίδια συγκέντρωση να μίλησε περί ενότητας της δημοτικής ομάδας, αλλά ήδη μαθαίνω πως τα… μαχαίρια ακονίζονται. Οι Παπακωνσταντίνου και Χατζηαδάμ έχουν κλείσει θέση για μονομαχία. Ίδωμεν.

Όλο και περισσότερο ακούγεται το όνομα του συναδέλφου Φώτη Σιούμπουρα για τη Ν. Σμύρνη ως υποψήφιου δημάρχου με τη Νέα Δημοκρατία.

Η πρώην δήμαρχος Νέας Ερυθραίας κ. Ταμβάκη θα είναι πάλι υποψήφια, όπως η ίδια ανακοίνωσε σε συγκέντρωση που έκανε με παλιά στελέχη της παράταξής της. Οι πληροφορίες μου όμως λένε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει άλλη άποψη.

Αγωγή στον δήμαρχο Χαϊδαρίου έκανε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, γιατί μαζί με κατοίκους αφαίρεσε μια κεραία της από ταράτσα σπιτιού. Βέβαια η ιστορία αυτή είναι για γέλια. Η αγωγή αυτή είναι μόνο για εκφοβισμό και τρομοκράτηση. Η κατεδάφιση έγινε κατόπιν εντολής της Πολεοδομίας, αφού δεν υπήρχε καμία άδεια. Πρέπει να σας πω όμως ότι ο δήμος Αγίου Δημητρίου άρχισε να εφαρμόζει κάτι πολύ σωστό που ενδεχομένως θα πρέπει να γίνει απ’ όλους τους δήμους. Με μια κανονιστική πράξη του δημοτικού συμβουλίου καθόρισε επιβολή τέλους 200 ευρώ την ημέρα για τις νόμιμες κεραίες και 100.000 ευρώ για τις παράνομες. Ούτε ξηλώματα ούτε τίποτα. Το χρέος βεβαιώνεται στην εφορία και παίρνει τον δρόμο του. Ωραίος ο Ειρηνάκης.

Νέα δημοτική κίνηση γεννήθηκε στην Αγία Παρασκευή. Οι πρώην αντιδήμαρχοι Ζορμπάς και Λούπας, που είχαν εκλεγεί με την παράταξη του νυν τοπάρχη Σιδέρη, ανακοίνωσαν ότι δημιουργούν δημοτικό συνδυασμό.

Βασίλης Κονίδης λέγεται ο νέος υποψήφιος που θέλει να σώσει τη Γλυφάδα. Ο Βασίλειος είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος με τον ένδοξο Λανδράκη που η μοίρα τον έκανε και δήμαρχο. Τώρα θα μου πείτε, έγινε δήμαρχος ο Στελάρας. Γιατί να μη γίνει και ο Βασιλάρας; Τον γλυφαδιώτικο λαό τον ρωτάει κανείς;

Ένα γήπεδο 5Χ5 δώρισε η οικογένεια Βαρδινογιάννη στον δήμο Ψυχικού. Σοφή και γενναιόδωρη ενέργεια. Μια και λέμε για το Ψυχικό, να σας πω ότι ο τοπάρχης Κρίτων Νεόφυτος δεν θα βάλει ξανά υποψηφιότητα. Ο ίδιος λέει ότι κουράστηκε. Η δημοτική ομάδα που συγκεντρώθηκε πριν από λίγες ημέρες ψήφισε ως διάδοχο του δημάρχου την πρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης Ειρήνη Κατσαρού. Η απόφαση αυτή όμως του δημάρχου είχε ως αποτέλεσμα και μια διασπαστική κίνηση που έχει δημιουργηθεί από τις δημοτικές συμβούλους Χαρλαύτη και Βλουτόγλου. Ήδη η Ελένη Χαρλαύτη ανακοίνωσε ότι θα συγκροτήσει συνδυασμό και θα τεθεί επικεφαλής.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Τι κοινό έχουν οι δήμοι Μεταμόρφωσης, Κερατσινίου, Αμαρουσίου, Κορυδαλλού, Κηφισιάς και ένας… Νίκος; Η απάντηση έρχεται επί της οθόνης μαζί με τα άγρια θηρία.


Σχολιάστε εδώ