Κυριακή με τον πρωινό καφέ

Νέος γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας

Ο κ. Τζαφέρης Μελέτης είναι ο νέος γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο οποίος παράλληλα θα ασκεί τα καθήκοντα γενικού γραμματέα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων για το Γʼ και Δʼ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, όπου έχει δείξει τις δυνατότητές του.

Άμεσος στόχος της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας μέχρι τον Μάρτιο 2006 είναι η κατάρτιση «Πορτοκαλί Βίβλου» για τη δημόσια υγεία, η οποία θα περιέχει τις πολιτικές προτεραιότητες και τους επιχειρησιακούς στόχους της Δημόσιας Υγείας, για να καταλήξει στη συνέχεια, μετά από διαβούλευση, σε «Λευκή Βίβλο Δημόσιας Υγείας» για την περίοδο 2007-2022.

Καλή επιτυχία.


Σε τέσσερις εταιρείες δημοσκοπήσεων ανέθεσε η Χαριλάου Τρικούπη να κάνουν έρευνα σε 60 δήμους και νομαρχίες της χώρας, για τις προθέσεις της κοινής γνώμης στις περιοχές όπου το χρίσμα διεκδικούν πολλοί υποψήφιοι. Η Metron Analysis του Στράτου Φαναρά πήρε το μεγαλύτερο πακέτο. Η OPINION του Ηλία Νικολακόπουλου, η G.P.O. του Τάκη Θεοδωρικάκου και η ΚΑΠΑ Research του Ντίνου Ρουτζούνη είναι οι άλλες τρεις εταιρείες. Προτεραιότητα θα δοθεί στο Κερατσίνι, όπου γίνεται το έλα να δεις με τους πολλούς υποψήφιους, μεταξύ των οποίων είναι και ο Χρίστος Σαλελές, και η επόμενη έρευνα θα γίνει στη Νίκαια, όπου κι εκεί για το ΠΑΣΟΚ υπάρχει πρόβλημα. Σημειώνεται ότι, αν συμφωνήσουν όλοι οι υποψήφιοι, μπορεί να αναθέσουν σε μια άλλη εταιρεία τη δημοσκόπηση στην περιοχή τους.


Αν… ανησυχούσατε για το τι γίνεται ο τέως (ο Γλίξμπουργκ ντε!), πώς πέρασε τις γιορτές, τι κάνουν παιδιά και εγγόνια, ησυχάστε!

Όπως προκύπτει απ’ τις ευχετήριες κάρτες που έστειλε σε φίλους του στην Ελλάδα (έχει ακόμα τέτοιους…):

– Πρώτον, συνεχίζει προκλητικότατα να αυτοαναφέρεται ως… βασιλεύς Κωνσταντίνος! Και ανάλογα να υπογράφει. Τις διαβεβαιώσεις περί σεβασμού στο δημοψήφισμα του ’74 κ.λπ. προφανέστατα τις έχει γραμμένες στα παλαιότερα των (βασιλικών!) υποδημάτων του…

– Δεύτερον, το γραφείο του στο Λονδίνο… μεταφέρθηκε. Έτσι, για να ξέρετε, αν πάτε καμιά βόλτα κατά Λόντρα μεριά και επιθυμήσετε… βασιλικό κέρασμα.

– Τρίτον, τα εγγόνια χαίρουν άκρας υγείας (και καλά να ‘ναι δηλαδή), όπως φαίνεται και στη φωτό… Άντε. Και του χρόνου.

Ή μάλλον… καλές Απόκριες!


+ Από πίτα σε πίτα τρέχουν τώρα οι βουλευτές. Ιδιαίτερα οι της Νέας Δημοκρατίας βρήκαν αφορμή να ανταλλάσσουν χειραψίες με τους ψηφοφόρους τους χωρίς τον φόβο για παράπονα και γκρίνιες. Κάποιοι πάντως θα χρησιμοποιήσουν την… πίτα για επίδειξη δυνάμεως και της ομάδας όπου ανήκουν. Όπως ο Θεσσαλονικιός Θόδωρος Καράογλου, όπου την άλλη Κυριακή στο PORTO PALLACE οι… «Βουλγαρακικοί» θα δώσουν το «παρών» και θα… μετρηθούν!

+ Στη Ρωσία, όπου άρχισαν να βγαίνουν σκάνδαλα της ηγεσίας, ένας από τους ομοτράπεζους του Κρεμλίνου πρότεινε ότι θα πρέπει όλη τη μέρα να ζούμε και να συμπεριφερόμαστε σαν να βρισκόμαστε στο «Δελτίο των 8»! Το διηγείτο στο Περιστύλιο της Βουλής ο πρώην «τσάρος της οικονομίας» επί εκσυγχρονισμού Νίκος Χριστοδουλάκης…


Νέες… φωτιές άναψε ο Γεωργιάδης

Δεν πρόλαβε να σβήσει η φωτιά με τον Μαρκογιαννάκη και άναψε άλλη. Από νησί κι αυτή ξεκίνησε, αλλά ευτυχώς έσβησε γρήγορα γιατί δεν είχε ισχυρή βάση… Πρωταγωνιστής ο βουλευτής Κέρκυρας Νίκος Γεωργιάδης, που γι’ άλλη μια φορά γίνεται ήρωας αναταραχής στη ΝΔ. Πριν από τρεις μήνες σας θυμίζω ότι είχε αποκαλέσει «μπούρδες» την ελληνική απαίτηση να μην υπάρχει η λέξη «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων, θέση που ξεσήκωνσε μύριες αντιδράσεις και στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ζήτησαν την παραίτησή του.

Τώρα τα ‘βαλε με τρεις συναδέλφους του. Σε συνέντευξή του στην κερκυραϊκή εφημερίδα «Ενημέρωση» χαρακτήρισε… φθαρμένους τους βουλευτές Κεφαλληνίας Πέτρο Αλιβιζάτο και Λευκάδος Ξενοφώντα Βεργίνη, ενώ για τον συμπατριώτη του Νίκο Δένδια είπε ότι δεν έχει να παρουσιάσει κοινοβουλευτικό έργο και «δεν επιθυμεί να γίνει υφυπουργός»!

Το θέμα έφθασε στον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Απόστολο Σταύρου, που κάλεσε τον Γεωργιάδη και του ζήτησε εξηγήσεις. Όμως ο κερκυραίος βουλευτής ήδη είχε διαμαρτυρηθεί στην εφημερίδα ότι ποτέ δεν έδωσε τέτοια συνέντευξη και δήλωσε ότι ποτέ δεν είχε πει αυτά τα πράγματα στην κυρία Μαρίνα Μοσχάτ, που εμφανίζεται ότι είχε πάρει τη συνέντευξη.

Και έτσι μπήκε τελεία και παύλα.

Βέβαια, κάποιοι από τους οι βουλευτές που έγιναν… βούκινο, γελάνε, αλλά και κάποιοι δεν κρύβουν την οργή τους…


• Άρχισαν οι προκαταρκτικές συζητήσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Να δούμε, θα βρεθεί κανείς από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ή την Αριστερά να πει λέξη για το ελεεινό άρθρο 86, με το οποίο υψώνονται τείχη προστασίας στις ατασθαλίες των υπουργών και κατοχυρώνεται το «αδίωκτό» τους στο διηνεκές. Με αυτό το άρθρο καλύφθηκαν όλες οι αρπαχτές που έγιναν στους εξοπλισμούς. Δεν θα βρεθεί ένας βουλευτής να ζητήσει την κατάργησή του;

• Πανηγυρισμοί την προηγούμενη εβδομάδα, γιατί η θρυλική διασύνδεση των TOR-ΜΙ με την υπόλοιπη Ελληνική Αεράμυνα προβλέπεται (είπαμε, προβλέπεται) να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο, ανακατεμένη με απειλές από τους ΠΑΣΟΚους Καστανίδη, Λοβέρδο, Ακριβάκη και Ρέππα. Τους υπενθυμίζουμε, για να ηρεμήσουν, ότι τα αντιαεροπορικά αυτά αγοράσθηκαν το 1999 με τις διαδικασίες του ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ-ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ για την άμεση αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής. Πέρασαν 7 ολόκληρα χρόνια και τα TOR-MI έμειναν στον πάγκο. Επιχειρησιακά άχρηστα… Κάποιος αντίλογος παρακαλώ;

• Έτσι πάντως κι έλθει καμιά ειδησούλα δυσάρεστη από τους λογαριασμούς της Ελβετίας, θα γίνει χαμός…

• Αντικαθίσταται από τον Αντγο Κ. Μπισμπίκα και επιστρέφει στην Ελλάδα ο Αντγος Θανάσης Νικολοδήμος, μέχρι τώρα αρχηγός της Εθνοφρουράς Κύπρου, ο οποίος υπηρέτησε εκεί 3,5 χρόνια με επιτυχία, και αφήνει σπουδαίο έργο πίσω του. Ο Νικολοδήμος εντυπωσίασε τους Κύπριους επισήμους με τις ικανότητες, το ήθος και τις προσπάθειες που έκανε για την άμυνα της Μεγαλονήσου, καίτοι δεν είχε πάντοτε την πλήρη στήριξη της ελληνικής πλευράς.

• Η Τουρκική Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (SSM) επέλεξε την εγχώρια αεροπορική βιομηχανία (ΤΑΙ) ως κύριο ανάδοχο του εκσυγχρονισμού 48 F-4E παρά την αρχική αντίδραση του τουρκικού ΓΕΑ, που ήθελε να γίνει ανάθεση στην ισραηλινή ΙΑΙ. Ο εκσυγχρονισμός με μεγάλη προστιθέμενη αξία θα γίνει με τη βοήθεια των Ισραηλινών, οι οποίοι αναβάθμισαν τα πρώτα 54 Α/Φ των Τούρκων. Υπενθυμίζουμε ότι εμείς, γαλαντόμοι, κουβαρντάδες και ανάξιοι επί τόσα χρόνια να στήσουμε μια σωστή αεροπορική βιομηχανία, δώσαμε τον εκσυγχρονισμό (οι εκσυγχρονιστές) των F-4 στην EADS με ένα σωρό λεφτά, και ακόμη τρέχουμε και δεν φτάνουμε… (Οι πληροφορίες από το JANE’S, 7 Δεκ. 2005). Ας πάει το ΓΕΑ να συγκρίνει τιμές, και θα του… απογειωθεί η τρίχα…

• Σεισμός στην Ουάσινγκτον από τις αποκαλύψεις για λαδώματα γερουσιαστών και άλλων κρατικών λαμογιών από τον Αμπράμοφ. Θα πέσουν κεφάλια… Μα τι σου είναι αυτοί οι Αμερικανοί. Εντελώς αφελείς και αστοιχείωτοι. Δεν φροντίζουν να βάλουν στο Σύνταγμά τους ένα άρθρο σαν το 86 του δικού μας και να ψηφίσουν ομοφώνως έναν νόμο σαν τον 3126/2003 «Περί Ποινικής Ευθύνης Πολιτικών», οπότε κανένας δεν θα τολμούσε να βάλει χέρι στα αμερικανικά λαμόγια του Κογκρέσου ούτε τους παρακεντέδες τους. Αμερικανάκια…

• Σε κατ’ οίκον περιορισμό τέθηκε ο αρχηγός του ισπανικού στρατού γιατί αντέδρασε απειλητικά στη διαφαινόμενη πρόθεση της ισπανικής κυβέρνησης να ενδώσει σε απαιτήσεις της Καταλωνίας να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία. Μπορεί ο στρατηγός, Χοσέ Αγκουάντο, να ξεπέρασε τα όρια, αλλά εκείνο που συζητήθηκε είναι ότι αντέδρασε, εξέφρασε γνώμη, δεν είναι άβουλο όργανο να λέει ναι σε όλα, δεν είναι ανθρωπάριο (όπως έλεγε ο αείμνηστος Ευάγγελος Γιαννόπουλος). Πάσα επιχειρούμενη συνειρμική συσχέτιση είναι συμπτωματική.


Σχολιάστε εδώ