«ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ»
Ανακοινώνοντας ότι έχει έτοιμο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΕΥΠ -το οποίο μεταξύ άλλων θα προβλέπει και υποχρεωτικές μετατάξεις υπαλλήλων της σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες- ο υπουργός Δημόσιας Τάξης έκανε γνωστό ότι δεν το έχει καταθέσει ακόμη στη Βουλή, επειδή σε αυτό προβλέπεται κοινοβουλευτικό όργανο ελέγχου, το οποίο, για να συσταθεί, χρειάζεται τροποποίηση του Κανονισμού.
«Μου είπε η κυρία Μπενάκη να περιμένει λίγο» είπε ο Βουλγαράκης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ζήτημα θα επιλυθεί στο πλαίσιο ευρύτερων αλλαγών που θα γίνουν στον ισχύοντα Κανονισμό. Η πληροφορία αυτή «δένει» απόλυτα και με την αίσθηση που υπάρχει μεταξύ των υπαλλήλων της Βουλής, ότι επίκειται αναθεώρηση και του υπηρεσιακού μέρους του Κανονισμού που ετοιμάζεται, και με τον οποίο, όπως κυκλοφορεί στους διαδρόμους, θα καλυφθούν αρκετά από τα αιτήματα του προσωπικού. Ορισμένοι μάλιστα λένε ότι το θέμα του Κανονισμού θα ανοίξει παράλληλα με τη συνταγματική αναθεώρηση (εκεί κατά την άνοιξη, δηλαδή). Το πότε θα προχωρήσει όμως, λένε οι ίδιες πηγές, θα εξαρτηθεί ίσως από το κατά πόσο θα γίνουν προτάσεις από τα κόμματα, για να αλλάξουν όσα προβλέπονται για τη λειτουργία της Βουλής στο Σύνταγμα. (Δεν αποκλείεται πάντως το ζήτημα της ΕΥΠ να ρυθμιστεί νωρίτερα, ίσως μόλις τελειώσει η ιστορία με τη δικαστική διερεύνηση του θέματος των Πακιστανών, και υπό την προϋπόθεση ότι στον ανασχηματισμό δεν θα μετατεθεί ο Βουλγαράκης).
«Καζάνι που βράζει» η «πράσινη» Κ.Ο. μετά το νέο «φιάσκο»
Με «καζάνι που βράζει» μοιάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αφού το πάθημα με το «μπάχαλο» που παρατηρήθηκε στη συζήτηση του προϋπολογισμού στα τέλη Δεκεμβρίου όχι μόνον δε έγινε μάθημα, αλλά τα ίδια φαινόμενα επαναλήφθηκαν και στην πρώτη εβδομάδα της νέας χρονιάς όπου συνεδρίασε η Βουλή.
Το «ποδαρικό» που έγινε με την επιλογή για συζήτηση επερώτησης της Άντζελας Γκερέκου για το AIDS δημιούργησε πολλές γκρίνιες, καθώς αρκετοί έλεγαν ότι «δεν μπορεί η αντιπολιτευτική ατζέντα να καθορίζεται από τα πρόσωπα, αλλά από τα γεγονότα και τα θέματα», ιδίως μετά τα καρφιά του υπουργού, Νικήτα Κακλαμάνη, ότι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν υπερασπίζονται το έργο των κυβερνήσεών του στον τομέα της Υγείας!
Η γκρίνια όμως των «πράσινων» βουλευτών έγινε οργή μετά το «φιάσκο» για το ΠΑΣΟΚ στο οποίο οδηγήθηκε το αίτημα για ακρόαση στην αρμόδια Επιτροπή των υπουργών Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, αναφορικά με τις καταγγελίες για απαγωγές των Πακιστανών κατ’ απαίτησιν των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Δεν ήταν μόνον η έλλειψη προετοιμασίας που έδειξε ότι είχε η τριάδα η οποία ανέλαβε να χειριστεί την υπόθεση, ούτε οι παλινωδίες τους στο ζήτημα της παραίτησης του Βουλγαράκη το πιο εξοργιστικό, σύμφωνα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι άρχισαν να αποχωρούν από το μέσον της συνεδρίασης, καθώς είχε χαθεί πλήρως από τους «πράσινους» ο έλεγχος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Έχασαν κατ’ αρχάς πολύτιμο χρόνο κάνοντας ερωτήσεις στον Αν. Παπαληγούρα, που μίλησε δεύτερος, και άφησαν για το τέλος τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, ο οποίος με την αρχική του ομιλία είχε κερδίσει τις εντυπώσεις. Κι έτσι όταν ήρθε η ώρα να ερωτηθεί ο Βουλγαράκης -και αφού παρεμβάλλονταν οι βουλευτές της ΝΔ με μακρόσυρτες ερωτήσεις που είχαν σαφή στόχο να ροκανιστεί ο χρόνος- το παιχνίδι είχε κριθεί. Σε αυτό -για να είμαστε δίκαιοι- συνέβαλε και η προεδρεύουσα, Ζέτα Μακρή, η οποία άσκησε άψογα τα καθήκοντά της φροντίζοντας να μην έρθουν σε δύσκολη οι δύο υπουργοί, χωρίς ταυτόχρονα να δώσει την παραμικρή λαβή για κριτική από την αντιπολίτευση.
«Μα τον Θεό, θα
σηκωθώ να φύγω…»
Ο συντονισμός των στελεχών του ΠΑΣΟΚ ήταν για… κλάματα, αφού οι τρεις που είχαν οριστεί για να κάνουν ερωτήσεις -ο συντονιστής Μ. Παπαϊωάννου, ο Θ. Πάγκαλος από το Πολιτικό Συμβούλιο και ο (με το «έτσι θέλω» ειδικός) Απ. Κακλαμάνης- όχι μόνον δεν είχαν κάνει καταμερισμό μεταξύ τους και δεν είχαν κοινή γραμμή, αλλά μόνον που δεν… αρπάχτηκαν στη διάρκεια της διαδικασίας.
Κάποια στιγμή μάλιστα κι ενώ ο Παπαϊωάννου, που είχε το «γενικό πρόσταγμα», έκανε, μάλλον ανούσιες και φλύαρες ερωτήσεις προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο Απόστολος Κακλαμάνης έδειξε να χάνει την υπομονή του.
«Μα τον Θεό, θα σηκωθώ να φύγω…» ψιθύρισε απευθυνόμενος στον παρακαθήμενό του συντονιστή του ΠΑΣΟΚ.
Δεν έφυγε βέβαια, αλλά έμεινε και ζητώντας λίγο αργότερα τον λόγο επί του Κανονισμού κάλεσε την Πρόεδρο της Επιτροπής να περιορίσει τους ερωτώντες στο θέμα των Πακιστανών. Μόνον όμως που όταν ήρθε η σειρά του, ο ίδιος ρώτησε σχεδόν επί παντός του επιστητού. Από τον Νίκολας Μπερνς -που θυμήθηκε ότι τον είχε αποκαλέσει «ανθύπατο»- μέχρι την καταγγελία του Γιώργου Καρατζαφέρη για τις κρατήσεις αλλοδαπών στη βάση της Σούδας εγκαλώντας μάλιστα τον υπουργό Δικαιοσύνης, γιατί ο εισαγγελέας Χανίων δεν ζήτησε να μπει μέσα να κάνει έλεγχο. (Λες και αν το ζητούσε, οι Αμερικανοί θα του έστρωναν χαλί να περάσει, όπως προβλέπουν οι συμφωνίες για τις βάσεις που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις των οποίων ο τέως Πρόεδρος της Βουλής ήταν κορυφαίο στέλεχος…)
Δεκατρείς από τους 50 έμειναν μέχρι το τέλος
Ενδεικτικό επίσης της κακής προετοιμασίας που είχε γίνει στο ΠΑΣΟΚ για τη συνεδρίαση (στην οποία υποτίθεται ότι «θα έβγαιναν οι ευθύνες του Πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών», όπως λεγόταν την προηγουμένη ημέρα όπου συνεδρίασε με πολυπληθέστατη σύνθεση το Συντονιστικό των «πράσινων») ήταν και η κατάληξη.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ… ξέχασαν να ζητήσουν την παραίτηση του Βουλγαράκη. Και χρειάστηκε έπειτα από έντονες αλληλοκατηγορίες να πάει ο Μ. Παπαϊωάννου στη Χαριλάου Τρικούπη για να ζητήσει να παραιτηθεί ο υπουργός! Δεν ήταν όμως μόνον αυτό. Στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν να γίνει ψηφοφορία στην Επιτροπή, για να αποφασιστεί η έκδοση έκθεσης, η οποία, όπως προβλέπεται στον Κανονισμό της Βουλής, θα συζητιόταν στην Ολομέλεια της Βουλής με τη μορφή της γενικευμένης επερώτησης.
Ε, λοιπόν, η ψηφοφορία έγινε και με ψήφους 7 έναντι 6 απορρίφθηκε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, αφού από τα 50 μέλη της Επιτροπής, αλλά και τους αρκετούς άλλους που από ενδιαφέρον είχαν προσέλθει για να την παρακολουθήσουν (καθώς η κυβέρνηση είχε επιβάλει να μη μεταδίδεται τηλεοπτικά ούτε στο εσωτερικό κύκλωμα της Βουλής) είχαν κουραστεί από την ένθεν κακείθεν ατέρμονη φλυαρία και είχαν σηκωθεί και φύγει. Αλλά και οι λίγοι που είχαν μείνει μέχρι το τέλος μάλλον είχαν άλλους λόγους για τους οποίους επέδειξαν υπομονή. Το λέμε γιατί η Μιλένα Αποστολάκη με το που τελείωσε η συνεδρίαση… άρπαξε από το χέρι τον υπουργό Γιώργο Βουλγαράκη, απομονώνοντάς τον για αρκετά λεπτά σε μια διπλανή αίθουσα με τρόπο που θύμιζε υποβολή αιτήματος για «ρουσφέτι»…
Χάρη (και) στον… Ξεκουκουλωτάκη – «κουκούλωμα» για τους Πακιστανούς
Λίγο το κασετοφωνάκι του Χάρη Ξεκουκουκουλωτάκη, του Χανιώτη δημοσιογράφου που «έγραψε» τις βαριές εκφράσεις του Χ. Μαρκογιαννάκη κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δ. Λινού, άλλο τόσο -και ίσως περισσότερο- το εσωτερικό «μπάχαλο» του ΠΑΣΟΚ συνέβαλαν στο να περάσει την περασμένη Τετάρτη ο Γιώργος Βουλγαράκης ένα μάλλον ανέλπιστο και για τον ίδιο ευχάριστο πεντάωρο.
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης έφθασε εμφανώς αγχωμένος στη Βουλή, ένας άγχος που τον έκανε να διαβάζει την προσεκτικά γραμμένη αρχική ομιλία του, και να κοιτάζει κάθε τόσο προς τον φίλο του εκδότη εβδομαδιαίας εφημερίδας που ήταν παρών στη συνεδρίαση, και τον… εμψύχωνε νεύοντάς του ότι «πάει καλά»… Η «θυσία» την προηγούμενη νύχτα του στενού του συνεργάτη υφυπουργού έδωσε το απαραίτητο «άλλοθι» στον Γ. Βουλγαράκη να δηλώνει πίστη στη Δικαιοσύνη και στην έρευνα που γίνεται από αυτήν, έχοντας πλέον την «έξωθεν καλή μαρτυρία» ότι ο ίδιος που συνέβαλε στην παραίτηση Μαρκογιαννάκη δεν έχει τίποτε κατά των λειτουργών της Θέμιδος που ερευνούν την υπόθεση.
Από αυτά που είπε (κυρίως αργότερα στους δημοσιογράφους), αλλά και από αυτά που υπαινίχθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής έγινε σαφές ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είναι πεπεισμένος ότι η έρευνα θα «βγάλει λάδι» τον ίδιο και τις υπηρεσίες του. Φρόντισε άλλωστε ο ίδιος να δώσει «κάλυψη» στα στελέχη της ΕΥΠ που καταγγέλθηκαν ότι συμμετείχαν στις απαγωγές, αφού δεν θα δοθεί άδεια στη Δικαιοσύνη να εξεταστούν, και ο μόνος που θα επιτραπεί να καταθέσει είναι ο διοικητής της υπηρεσίας, πρέσβης Ιωάννης Κοραντής.
Την ίδια ώρα επίσης φρόντισε ο ίδιος να καλυφθεί και ο υπ’ αριθμόν ένα «ύποπτος» από βρετανικής πρεσβείας, ο εμφανιζόμενο ως στέλεχος της πρεσβείας στην Αθήνα, ο περιβόητος Λάνγκμαν. «Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι αυτός ο άνθρωπος την επίμαχη περίοδο βρισκόταν αλλού» υποστήριξε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Κι όλα από τον υπουργό, που κατά τα άλλα πότε ισχυριζόταν ότι δεν είχε ιδέα για την έρευνα που γίνεται, και συνιστούσε στους άλλους να είναι «κρατημένοι», αλλά φεύγοντας έριξε προς τους δημοσιογράφους την ατάκα «στο τέλος αυτής της υπόθεσης θα πέσει πολύ γέλιο…».
Έτσι, ακόμη κι όσοι είχαν την παραμικρή αμφιβολία πείστηκαν ότι στο θέμα θα μπει μια μεγάλη «κουκούλα»…