«Καίγονται» όλοι οι καραμανλικοί υποψήφιοι υπουργοί Εξωτερικών!

Μόνο φαιδρή θα χαρακτηριζόταν μια κυβέρνηση που θα συνέχιζε να διατηρεί στους κόλπους της έναν υφυπουργό ο οποίος περιφέρεται σε κομματικά γραφεία της ΝΔ και μάλιστα στον νομό Χανίων, όπου αφθονούν οι άνθρωποι του Μητσοτάκη, και με την ελαφρότητα θαμώνα επαρχιακού καφενείου χαρακτηρίζει «ανόητο» και «αγράμματο» τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επειδή η κυβέρνηση είναι πολιτικά δυσαρεστημένη από κάποιες ενέργειές του. Όσο χολωμένος και αν είναι με έναν ανώτατο δικαστικό κάποιος υπουργός, ακόμη και αν απεργάζεται μυστικά χίλιες συνωμοσίες και δολοπλοκίες για να τον καθαιρέσει, να τον απομακρύνει ή να τον εκβιάσει, τέτοιες κουβέντες δεν λέει ούτε στη γυναίκα του, αν δεν θέλει να τις βρει μπροστά του!

Αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς και τα ασύστολα ψέματα που έλεγε ο εξαναγκασθείς σε παραίτηση υφυπουργός και μάλιστα από τηλεοράσεως —ότι δήθεν ποτέ δεν ξεστόμισε αυτές τις πολιτικές ανοησίες— με αποτέλεσμα να γελοιοποιηθεί σε πανελλαδικό δίκτυο σε ελάχιστα λεπτά από τα κανάλια που έβγαλαν μαγνητοφωνημένες τις δηλώσεις του, όλοι πρέπει να παραδεχτούμε ότι ευτυχώς που απαλλάχθηκε η χώρα από έναν τόσο ανεπαρκή πολιτικά υφυπουργό.

Σίγουρα δεν πρόκειται να λείψει σε κανέναν, πέρα από τους στενούς κομματικούς του φίλους.

Εσωκομματικό «μαχαίρωμα»

Από την άλλη πλευρά θα αποτελούσε σύμπτωμα ασυγχώρητου πολιτικού στραβισμού να μη διαπιστώσει κανείς ότι ο Χρ. Μαρκογιαννάκης «φαγώθηκε» εν ψυχρώ και μελετημένα από εσωκομματικούς αντιπάλους του προερχόμενους από τη ΝΔ. Δεν αποτελεί μυστικό ότι ο τέως υφυπουργός, παρόλο που βουλευτής εξελέγη αρχικά με την υποστήριξη του Κ. Μητσοτάκη, ήδη πριν από τις εκλογές του 2000 έχει περάσει στους καραμανλικούς και βρίσκεται «στα μαχαίρια» με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ. Ο τελευταίος έχει προστατευόμενο άλλον βουλευτή της ΝΔ στον νομό, τον Στ. Νικηφοράκη, ενώ ο επίτιμος δεν του έχει συγχωρήσει ποτέ ότι μέσω της εκλογής του ως βουλευτή ο Χρ. Μαρκογιαννάκης «εκτόπισε» τον ανιψιό του Κ. Μητσοτάκη, τον Κυρ. Βιρβιδάκη, στη θέση του δημάρχου Χανίων.

«Θεωρώ ότι ήταν μια σκευωρία εις βάρος του Χρ. Μαρκογιαννάκη. Ήταν μια σκευωρία — γιατί εδώ είναι κλειστός ο κύκλος και γνωρίζουμε τι γίνεται» δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΝΔ στα Χανιά και αντιδήμαρχος της πόλης, Γ. Βούρβαχης, χωρίς πάντως να προχωρήσει σε κατονομασία των σκευωριών. Την ίδια τακτική ακολούθησε και ο ίδιος ο τέως υφυπουργός σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στον δημοσιογράφο τοπικής εφημερίδας προσκείμενης στη ΝΔ που αποκάλυψε τις δηλώσεις Μαρκογιαννάκη, τόνισε:

«Εγώ ένα ξέρω, ότι ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος είναι μια αξιοθρήνητη περίπτωση. Δεν θα είχε τα κότσια να κάνει μόνος του μια τέτοια ιστορία! Ή κάποιος τον έβαλε και μου την έστησε ή το έκανε εν τη αφελεία του, την οποία κάποιος άλλος εκμεταλλεύτηκε στη συνέχεια. Δεν θα κάνω τον πονηρό. Μπορεί να υποπτεύομαι, αλλά δεν έχω αποδείξεις».

Ενδιαφέρουσες διασυνδέσεις

Η υπόθεση του εν λόγω δημοσιογράφου έχει όντως ενδιαφέρον. Δεν πρόκειται για κάποιον ακομμάτιστο ρεπόρτερ, δεδομένου ότι για τέσσερις μήνες πριν από τις επιλογές του 2004 και ένα μικρό διάστημα μετά εργάστηκε στο γραφείο Τύπου του… Χρ. Μαρκογιαννάκη! Τι γνωρίζει επομένως ο Χρ. Μαρκογιαννάκης και αποκαλεί «αξιοθρήνητη περίπτωση» άνθρωπο που είχε στο γραφείο του; Υπαινιγμούς κάνει και ο πρόεδρος της ΝΕ Χανίων της ΝΔ, ο προαναφερθείς Γ. Βούρβαχης: «Εγώ θέλω να διαβεβαιώσω, επειδή τον γνωρίζω, ότι ο συνάδελφός σας δημοσιογράφος ένα διάστημα προεκλογικά απασχολήθηκε στο γραφείο Τύπου του κ. Μαρκογιαννάκη.

Στη συνέχεια αποχώρησε και περιφέρεται σε άλλα πολιτικά γραφεία» υπογράμμισε με νόημα εννοώντας πάντα πολιτικά γραφεία παραγόντων της ΝΔ. Άλλωστε εδώ και έναν χρόνο ο δημοσιογράφος Χαράλαμπος Ξεκουκουλωτάκης εργαζόταν στην εφημερίδα «Δημοκράτης των Χανίων», η οποία πρόσκειται στη ΝΔ, και ο εκδότης της οποίας στηρίζει τον Χρ. Μαρκογιαννάκη. Ο δημοσιογράφος είναι γνωστός στην πόλη και έχει διατελέσει πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Χανίων και αναπληρωτής γενικός γραμματέας του.

Υπάρχει και κάτι άλλο σημαντικότερο. Λίγο πριν τον προσλάβει ο Χρ. Μαρκογιαννάκης, ο δημοσιογράφος Ξεκουκουλωτάκης είχε επιμεληθεί εκδήλωση παρουσίασης βιβλίων της Μπόνι Μίλερ, της συζύγου δηλαδή του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ! «Η “σχέση” που διείδε ο κ. Μαρκογιαννάκης ανάμεσα στους Αμερικανούς και τον δημοσιογράφο, όπως λέγεται στα Χανιά, ήταν το κίνητρό του να τον προσλάβει» σημείωναν με νόημα τα «Νέα» την Πέμπτη.

Αλληλοσυγκρουόμενοι ισχυρισμοί

Η ιδιοκτησία της εφημερίδας «Δημοκράτης» δημοσίευσε την Τετάρτη πρωτοσέλιδη ανακοίνωση με τίτλο «Διάψευση του ʽʽΔημοκράτηʼʼ», στην οποία ισχυρίζεται ότι το επίμαχο δημοσίευμά της με τις εμπρηστικές δηλώσεις Μαρκογιαννάκη (που κατά δημοσιογραφικά παράδοξο τρόπο όντως δεν βρισκόταν στους τίτλους, αλλά μόνο στα ψιλά γράμματα του ρεπορτάζ) πέρασε εν αγνοία της διεύθυνσης, με αποκλειστική πρωτοβουλία του συντάκτη.

«Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι το επίμαχο δημοσίευμα έγινε αποκλειστικά με πρωτοβουλία του συνεργάτη της, κ. Χάρη Ξεκουκουλωτάκη, και εν αγνοία της διεύθυνσης της εφημερίδας. Να σημειώσουμε ότι το δημοσίευμα «πέρασε» λόγω του ότι την ημέρα αυτή γινόταν ανακαίνιση της εφημερίδας με νέο εκτυπωτικό μηχάνημα. Θεωρείται σίγουρο ότι οι φερόμενες ως δηλώσεις του κ. Μαρκογιαννάκη δεν έγιναν από μικροφώνου, και αυτό γιατί θα τις είχαν δημοσιεύσει και οι άλλες εφημερίδες των Χανίων. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τον λόγο για τον οποίο ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος έγραψε ό,τι έγραψε για τον υφυπουργό Δημόσιας Τάξης, ο οποίος δεν συνηθίζει να εκφράζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο» αναφέρει το κείμενο.

Πρόκειται για ισχυρισμούς που προσπαθούν να καλύψουν χοντροκομμένη γκάφα μιας ιδιοκτησίας φιλικής προς τον τέως υφυπουργό, ή ενέχουν δόση αλήθειας; Δεδομένου ότι πρόκειται για μικρή επαρχιακή εφημερίδα το δεύτερο δεν μπορεί να αποκλειστεί — πόσο μάλλον που οι τίτλοι δεν αναφέρουν τίποτα για το θέμα. Το περιβάλλον του Χρ. Μαρκογιαννάκη μάλιστα διοχέτευσε στον Τύπο της Αθήνας την «πληροφορία» ότι δήθεν το επίμαχο κείμενο με τις δηλώσεις του πέρασε λάθρα, και αφού είχε ήδη κλείσει η ύλη της εφημερίδας.

«Τονίζω ότι δεν είμαι βαλτός από κανέναν βουλευτή, από κανέναν πολιτευτή Χανίων, από κανέναν, από καμία οικογένεια. Εγώ απλώς έκανα το καθήκον μου» ισχυρίστηκε από την πλευρά του ο Χαρ. Ξεκουκουλωτάκης σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία». Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ήθελε να… προβάλει(!) τον Χρ. Μαρκογιαννάκη, αλλά κατά παράδοξο τρόπο, αφού έκανε αυτό το «καλό» στην κυβέρνηση, μέσα σε 24 ώρες είχε παραιτηθεί και είχε βρεθεί στην Αθήνα, όπου ο Ν. Χατζηνικολάου του πρότεινε στον αέρα να του… βρει δουλειά(!), παρόλο που ο Ξεκουκουλωτάκης είχε δώσει την κασέτα όχι στον Alpha αλλά στο Mega!

Ύποπτα, πολύ ύποπτα πράγματα…

Η υπόθεση Βαληνάκη

Και ενώ μαινόταν η υπόθεση Μαρκογιαννάκη, η οποία αντικειμενικά πλήττει έμμεσα τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκη, και τις πολιτικές φιλοδοξίες για αναβάθμισή του στο υπουργείο Εξωτερικών —σχετικές φήμες κυκλοφόρησαν κάποια στιγμή— ξαφνικά «έσκασε» μια άλλη φαινομενικά άσχετη υπόθεση. Ο σκοτεινός, προφυλακισμένος για σωρεία κατηγοριών Αρχιμανδρίτης, Ιάκωβος Γιοσάκης, πριν καν απολογηθεί κατέθεσε μήνυση κατά του εφέτη ανακριτή, Γιάννη Σιδέρη, με αντικείμενο την έμμεση ενοχοποίηση ως συμμετέχουσας στο παραδικαστικό κύκλωμα της Χριστίνας Βαληνάκη, συζύγου του στενού συνεργάτη του Κ. Καραμανλή και υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Βαληνάκη, και υπ’ αριθμόν ένα υποψήφιου για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να προβάλει αντίσταση στους Αμερικανούς και να μην κάνει υπουργό Εξωτερικών την Ντόρα!

Το ποινικό μέρος της υπόθεσης θα το ερευνήσει ίσως σε κάποιο βαθμό η Δικαιοσύνη. Το πολιτικό μέρος όμως αυτής της ιστορίας έχει γίνει πλέον καθαρό: όταν εμφανίζεται κάποιος πιστός στον Κ. Καραμανλή υπουργός ως πιθανός διάδοχος του Π. Μολυβιάτη στο υπουργείο Εξωτερικών, ακόμη και σε επίπεδο σκέψεων και φημών, αμέσως τίθεται σε κίνηση εναντίον του ένας πολυπλόκαμος μηχανισμός πολιτικών, πρακτόρων, ΜΜΕ και ανάλογων κατά περίπτωση παραγόντων!

Το πολιτικό σχέδιο

Στόχος της μεθοδευμένης εκστρατείας είναι να «κοντύνει» πολιτικά τον περί ου ο λόγος υπουργό και να τον «κάψει» τόσο, ώστε να μη θεωρείται πλέον κατάλληλος για υπουργός Εξωτερικών. Ζητούμενο δηλαδή να παραμένει διαρκώς «κενή» η θέση του διαδόχου στο υπουργείο Εξωτερικών με μοναδική «αντικειμενικά κατάλληλη» υποψήφια την… Ντόρα!

Δεν έχει κριθεί ακόμη αν ο πρωθυπουργός θα υποκύψει ή όχι στην ασφυκτική πίεση αυτών των μηχανισμών, οι οποίοι εμφανώς κινούνται με την έγκριση και του αμερικανικού παράγοντα, παρόλο που κάθε άλλο παρά αντίθετος στην αμερικανική πολιτική μπορεί π.χ. να κριθεί ο Γ. Βαληνάκης. Ούτε κατά διάνοια. Αυτό υποδηλώνει ότι το σχέδιο είναι ευρύτερο. Με δεδομένη την κάθε άλλο παρά φιλολαϊκή πλέον πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή, χωρίς κανένα πρόσχημα, ο κίνδυνος για τον πρωθυπουργό είναι η φθορά της κυβέρνησής του να προσλάβει τόσο γρήγορο ρυθμό, με τους διαρκείς ανασχηματισμούς που του επιβάλλουν και τα κανάλια, ώστε να κινδυνεύσει να χάσει τις εκλογές του 2007-2008, οπότε η Ντόρα θα διεκδικήσει πλέον την αρχηγία της ΝΔ και όχι απλά και μόνο τη θέση της υπουργού Εξωτερικών.

Εν όψει ακριβώς ενός τέτοιου ενδεχόμενου είναι άλλωστε που πασχίζει με κάθε μέσο να γίνει τώρα υπουργός Εξωτερικών, ώστε να αναβαθμίσει τις πολιτικές σχέσεις της με τους Αμερικανούς, και να συμμετάσχει στη διεκδίκηση της αρχηγίας της ΝΔ από ηγεμονική θέση. Με δεδομένο τα χίλια νήματα που δένουν τον Γιώργο Παπανδρέου και τους συνεργάτες του με τους Αμερικανούς και τους μηχανισμούς τους καμία αντίρρηση δεν θα είχε η Ουάσινγκτον για μια ήττα της ΝΔ στις εκλογές.

Αντιθέτως, θα ήταν ευτυχής να δει πρωθυπουργό τον πιο αφοσιωμένο στις ΗΠΑ άνθρωπό της, τον Γ. Παπανδρέου, και αρχηγό της αντιπολίτευσης και υποψήφια πρωθυπουργό την Ντόρα, εξίσου αφοσιωμένη στην Αμερική. Θα ήταν το ιδανικό σενάριο για τους Αμερικανούς! Ας ελπίσουμε να μην υλοποιηθεί με αυτήν την εφιαλτική μορφή του, που μόνο δεινά θα επισωρεύσει στη χώρα μας.


Σχολιάστε εδώ