Βρώμικο παιχνίδι των Άγγλων κατά της Κύπρου!

Και τούτο διότι αποτελεί σαφέστατα μια αναβάθμιση ποιοτική έναντι της μέχρι σήμερα πρακτικής, να πραγματοποιούνται τέτοιου είδους συναντήσεις σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Σύμφωνα μάλιστα με έγκυρους πολιτικούς διπλωματικούς κύκλους, αλλά και κατά την εκτίμηση της κυπριακής κυβέρνησης μια τέτοια κίνηση, που θεωρείται εχθρική, σημαίνει ντε φάκτο αναγνώριση του ψευδοκράτους και οδηγεί σε νέα δεδομένα και σε δραματική επιδείνωση των σχέσεων Μεγ. Βρετανίας – Κυπριακής Δημοκρατίας. Για τούτο και είναι πάνδημο το αίτημα να αντιμετωπιστεί ανάλογα αυτή η βρετανική προβοκάτσια. Και κατά τούτο προξενεί αλγεινή εντύπωση και αρνητικές σκέψεις και σχολιασμούς η περίεργη, ανεξήγητη έως τώρα σιωπή της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν είναι δυνατό να λάμπει διά της απουσίας της η Αθήνα σε μια περίοδο και σε μια χρονική συγκυρία όπου διακυβεύονται πολλά στο Κυπριακό, και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια χονδροειδής εχθρική ενέργεια εις βάρος της Κύπρου!

Είναι χαρακτηριστικό πως η βρετανική προβοκάτσια αντιμετωπίζεται με αποφασιστικό τρόπο απ’ το σύνολο των κυπριακών πολιτικών δυνάμεων, που έχουν κοινή, ενιαία θέση και άποψη για το συγκεκριμένο ζήτημα. Και είναι απ’ τις λίγες, τις ελάχιστες περιπτώσεις όπου έχουμε μια τέτοια ομοθυμία των κυπριακών κομμάτων και στήριξη των επιλογών του Προέδρου, Τάσσου Παπαδόπουλου. Και είναι κοινό το αίτημα των Κυπρίων να σταθεί η Αθήνα στο πλευρό τους έστω και καθυστερημένα, έστω και την ύστατη ώρα. Να μην απουσιάσει από μια κρίσιμη εθνική μάχη. Να μη σιωπήσει αποδεχόμενη αντεθνικά τετελεσμένα…

Σε θέση μάχης η Κύπρος

Η κυπριακή κυβέρνηση και όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο, όπως προαναφέραμε, βρίσκονται σε θέση μάχης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της χονδροειδούς προβοκάτσιας. Το θέμα έχει αναχθεί -και απολύτως δικαιολογημένα- σε μείζον πολιτικό, διπλωματικό και εθνικό. Και αντιμετωπίζεται ανάλογα. Ήδη ο Πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος, διαμήνυσε με σαφήνεια πως αν τελικά η συνάντηση Στρο – Ταλάτ πραγματοποιηθεί στο «προεδρικό» του ψευδοκράτους, τότε ο ίδιος δεν θα συναντηθεί με τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών. Και σ’ αυτή την επιλογή έχει τη σύμφωνη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου.

Σε μια τέτοια περίπτωση είναι αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Στρο στην περιοχή. Διότι δεν είναι δυνατό να πάει εκεί, χωρίς να έχει διασφαλίσει συνάντηση και με τον Πρόεδρο ενός κράτους μέλους της ΕΕ. Και αυτή είναι η πρώτη αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης, που υπαγορεύεται και από μια άλλη βρετανική πρόκληση: την επιλογή να αφιχθεί ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών στην Κύπρο όχι απ’ το επίσημο αεροδρόμιο της Λάρνακας, αλλά απ’ το αεροδρόμιο της βρετανικής βάσης…

Ξανά στην Τουρκία η Κοντολίζα…

Στο μεταξύ η Κοντολίζα Ράις προγραμμάτισε νέα επίσκεψη στην Τουρκία για το αμέσως επόμενο διάστημα, τη δεύτερη αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της. Σημειώνεται ότι η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δεν έχει ακόμα πραγματοποιήσει ή προγραμματίσει επίσκεψη στην Ελλάδα παρά το φιλοαμερικανικό άνοιγμα Καραμανλή – Μολυβιάτη. Οπότε ή μας θεωρούν δεδομένους ή έτσι κι αλλιώς θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι θεωρούν προνομιακό εταίρο την Τουρκία…

Τα αδιέξοδα του Στρο…

Η θέση του Τζακ Στρο γίνεται καθημερινά όλο και δυσκολότερη και το ταξίδι του φαίνεται ότι δεν μπορεί να έχει σπουδαία αποτελέσματα. Βεβαίως η βασική επιδίωξη του Λονδίνου είναι η διευκόλυνση της Τουρκίας και όχι η επίλυση του Κυπριακού. Η βρετανική προεδρία -που έληξε στις 31/12- άλλωστε ασχολήθηκε πρωτίστως με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και μετά με τον προϋπολογισμό της Ευρώπης. Το 2006 θα συνεχισθούν οι προσπάθειες της Βρετανίας να σταθεροποιήσει τη σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ και να διευκολύνει τον δρόμο της σε ό,τι αφορά τις ενταξιακές διαβουλεύσεις που επισήμως έχουν ξεκινήσει από τον Οκτώβριο. Επί της ουσίας όμως φαίνεται ότι τα θέματα ούτε προχωρούν ούτε επιλύονται λόγω της άρνησης της Άγκυρας να προσαρμοσθεί στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Οι σχέσεις της Λευκωσίας με το Λονδίνο δεν είναι φυσικά οι καλύτερες εδώ και δυο χρόνια λόγω της απόρριψης του Σχεδίου Ανάν από τους Κυπρίους. Όμως οι απειλές και οι φοβέρες που έφταναν έως το σημείο να ισχυρίζονται μερικοί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκδιωχθεί από την ΕΕ δεν είχαν κανένα πρακτικό αντίκρισμα. «Η Τουρκία είναι υπό το βάρος διαφόρων αποφάσεων της Ένωσης η οποία πλέον ζητά από την Άγκυρα:

– Να προχωρήσει σε εφαρμογή της Τελωνειακής Ένωσης με την Κύπρο.

– Να αποδεχθεί ότι οι σχέσεις των Τουρκοκύπριων με την ΕΕ θα γίνεται μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας και πάντως μόνο στην περίπτωση που θα έχει πλήρη γνώση και η Λευκωσία.

Συγχρόνως το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον επιδιώκουν να δώσουν κάποια «ανταλλάγματα» στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, δημιουργώντας την εντύπωση ότι μπορεί να αναβαθμισθεί το καθεστώς του ψευδοκράτους ως προς τις διεθνείς του σχέσεις.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η επίσκεψη Στρο στη Λευκωσία και στην Άγκυρα θα είναι η πρώτη ουσιαστική παρέμβαση της Βρετανίας στο Κυπριακό μετά το δημοψήφισμα, παρά το γεγονός ότι προηγήθηκε η επίσκεψη του αναπληρωτή πρωθυπουργού, Τζον Πρέσκοτ, τον περασμένο Οκτώβριο στη Λευκωσία. Το Λονδίνο έχει υποσχεθεί στην Άγκυρα ότι το Κυπριακό θα είναι ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει ο Τζακ Στρο με τον ομόλογό του, Αμπντουλάχ Γκιουλ. Φαινομενικά δεν είναι γνωστές οι προθέσεις της Βρετανίας αναφορικά με τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Είναι ωστόσο προφανές ότι ο βρετανικός παράγοντας θα επιχειρήσει να δώσει «λύσεις» με δικές της συνταγές στα θέματα που θα προκύψουν τους επόμενους μήνες.

– Το θέμα της εφαρμογής από την Άγκυρα του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ΕΕ.

– Το ζήτημα των κοινοτικών κανονισμών για τους Τουρκοκύπριους. Παράλληλα, το Φόρεϊν Όφις θα προσπαθήσει να προετοιμάσει το έδαφος και για τους απεσταλμένους του ΟΗΕ, όταν και όποτε ο Κόφι Ανάν θα αποφασίσει περιοδεία τους στην περιοχή. Το Λονδίνο σε σχέση με τη Λευκωσία θα επιχειρήσει μέσα από το δομημένο διάλογο, το πλαίσιο του οποίου συμφώνησαν το περασμένο καλοκαίρι ο Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Τόνι Μπλερ, να ξεπεράσει το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην Κύπρο για τη Βρετανία λόγω της στάσης της στο Κυπριακό.


Σχολιάστε εδώ