XΡΗΜΑτιστήριο
Tην επομένη οι επενδυτές προχώρησαν σε τοποθετήσεις που ξεκινούσαν από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, ενώ σταδιακά εξαπλώνονταν και στις άλλες με αποτέλεσμα να επικρατήσουν έντονα ανοδικές τάσεις. Ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,30% στις 3.710,89 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 277,1 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε μία ακόμη συνεδρίαση στην οποία, εν μέσω θετικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, πραγματοποιήθηκαν τοποθετήσεις στους περισσότερους κλάδους με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει εκ νέου με θετικό πρόσημο.
→ +31,5% για τον γενικό δείκτη τιμών, +30,47% για την υψηλή κεφαλαιοποίηση, +47,06% για τη μεσαία, +33,2% για τη μικρή και καλή πορεία των μετοχών κυρίως προς το φίνις της χρονιάς συνθέτουν το χρηματιστηριακό παζλ του 2005.
→ Αν αληθεύουν οι εκτιμήσεις των αναλυτών σχετικά με τις νέες αυξήσεις των επιτοκίων, τόσο από την ΕΚΤ όσο και από τη FED, τότε το 2006 επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις για τους λάτρεις των μετοχών.
→ Ρευστά αποθέματα ή επιστροφή χρημάτων στους μετόχους; Σε αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν οι ανά τον κόσμο οικονομικοί αναλυτές, όταν οι επενδυτές δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο παρά να περιμένουν.
→ Για έναν ακόμη μήνα, τον Δεκέμβριο, στις τρεις πρώτες θέσεις κατάταξης των χρηματιστηριακών εταιρειών από πλευράς συναλλαγών με πακέτα βρίσκονται τραπεζικές ΑΧΕΠΕΥ: Eurobank Sec., Εθνική Χρηματιστηριακή και Σίγμα. Ενθαρρυντικό πάντως είναι το μήνυμα της υποχώρησης του συγκεντρωτισμού, αφού τα μερίδια αγοράς των δέκα πρώτων ΑΧΕ μειώθηκαν στο 78,4%, από 81,1% τον Νοέμβριο!
→ Εντάξει, δεν λέμε, καλές οι εκπτώσεις και οι προσφορές για τους καταναλωτές, όμως για έναν ακόμη μήνα η «αγορά» καταγράφει σημαντική μείωση πωλήσεων! Μέχρι πότε θα αντέξουν οι καταστηματάρχες;
→ Εκείνος μπορεί να θέλει να αναλάβει τραπεζίτης, το θέμα είναι ποιανού θέση πρόκειται να πάρει. Ο λόγος για έναν ακόμα ημέτερο της σχολής του London School Of Economics.
→ Αυτό τους έλειπε, να μη στηρίξουν τους χρηματοδότες του κόμματος, τα δικά τους παιδιά, τους ημέτερους επιχειρηματίες! Ο λόγος για τη νέα χρηματοδότηση του υπερχρεωμένου Ομίλου Λαναρά κυρίως από κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες.
→ Το 2005 η μέση απόδοση των Μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων Εσωτερικού ανήλθε σε 29,48%, παρουσιάζοντας ελαφρά απόκλιση σε σχέση με τον γενικό δείκτη τιμών του χρηματιστηρίου που έκλεισε τη χρονιά με απόδοση 31,50%!
→ Τελικά τι από τα δύο είναι αυτός ο ΟΤΕ, εισηγμένη ιδιωτική εταιρεία ή δημόσια επιχείρηση κοινής ωφελείας; Αυτό γιατί για τα εργασιακά θεωρείται καθαρά ιδιωτική, ενώ για την παραχώρηση του τηλεφωνικού αριθμού 11880 δημόσια. Αλλιώς ποιος ο λόγος παρέμβασης από τη Δικαιοσύνη;
→ Είτε οι Έλληνες είχαν για να χάσουν είτε απλώς έπαιζαν το τελευταίο τους χαρτί! Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τον συνολικό τζίρο των καζίνων που ξεπέρασε κατά πολύ τα περσινά επίπεδα.
→ Τώρα όσον αφορά τα ΕΛΠΕ, ως εισηγμένη επιχείρηση οφείλει να ξεκαθαρίσει αν πουλά με κέρδος ή ζημία! Αυτό γιατί από τα 60,8 ευρώ που ήταν αρχικά να δώσουν τη μεγαβατώρα, τη δίνουν πλέον με περίπου 55 ευρώ.
→ Γνωστοποίηση των εκτός ισολογισμών ρυθμίσεων και μάλιστα σε μορφή παρατηρήσεων ζητά η ΕΕ από τις εισηγμένες επιχειρήσεις! Άντε να δούμε πότε το μέτρο αυτό θα υιοθετηθεί και από τη χώρα μας…
→ Μπορεί να άργησε, δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά, τελικά όμως πήρε θέση! Ο λόγος για τον πρόεδρο του ΕΜΕΧΑ, ο οποίος ανέφερε αυτό που όλοι γνωρίζουν, ότι δηλαδή η άνοδος του ΧΑ έγινε χωρίς τους έλληνες επενδυτές.
→ Λες και ήταν έτοιμη από καιρό! Αναφερόμαστε στη ΔΕΗ και τους νέους λογαριασμούς της, οι οποίοι θα μας επισκεφθούν με αυξημένο το τέλος ακίνητης περιουσίας.
→ Τι σας γράφαμε εδώ και τρεις εβδομάδες σχετικά με την εταιρεία Roland Berger; Να που ήρθε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να μας επιβεβαιώσει, καθώς την έθεσε σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας!
→ Επιτέλους οι αρμόδιοι άρχισαν να αντιλαμβάνονται τον ρόλο που διαδραμάτισαν κάποιες ελεγκτικές εταιρείες. Γι’ αυτό και τις εξαιρούν από ελέγχους ίδιων εταιρειών.
→ Κύριε Πιλάβιε, δεν σας προκαλεί εντύπωση ότι οι θεσμικοί που ανήκουν σε τράπεζες «ξεφορτώνουν» πάντα πρώτοι μετοχές εταιρειών για τις οποίες επίκεινται αρνητικές αποκαλύψεις; Βρε, κάτι συμπτώσεις!
→ Επιτέλους ας βάλουν ένα τέλος σε όλες αυτές τις δημοσίου συμφέροντες ανώνυμες εταιρείες, οι οποίες δημιουργήθηκαν με δικά μας χρήματα για να βολέψουν δικούς τους ημέτερους.
→ Οι πρώτες αυξήσεις του 2006 κατέφθασαν επισήμως από τις βιομηχανίες τροφίμων και φτάνουν μέχρι το 12,7%. Σύντομα θα ακολουθήσουν και οι άλλοι κλάδοι.
→ Σαν πολύ περίεργα δεν μας τα λένε κάποιες εισηγμένες εταιρείες; Μεταξύ άλλων ζητούν «…έγκριση σύναψης ασφαλιστηρίου για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου περί ευθύνης έναντι τρίτων…»! Άκου τι πάνε να περάσουν οι αθεόφοβοι στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους!
→ Ο απίστευτος και όμως αληθινός πρόεδρος του ΧΑ «ξαναχτύπησε»! Αυτή τη φορά κατά την κοπή της πίτας του χρηματιστηρίου, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «…για τη χρονιά που ξεκινάει έχουμε στόχο… να ξαναφέρουμε στη Σοφοκλέους τον συνειδητοποιημένο επενδυτή…». Δηλαδή, κ. Καπράλο, όλοι αυτοί που έχασαν τα χρήματά τους από την αδιαφορία των αρμοδίων της αγοράς ήταν ασυνείδητοι;
→ Μία καλή και μία κακή είδηση μας επιφύλαξε ο Άρειος Πάγος! Από τη μια είναι θετικό αυτός που προκηρύσσει διαγωνισμούς να μη δεσμεύεται για την αποδοχή πρότασης, από την άλλη όμως είναι άκρως αρνητικό ότι οι τράπεζες δεν υποχρεώνονται να επιστρέφουν πανωτόκια σε περίπτωση που έχει κλείσει ο λογαριασμός.
→ «Εγκαίνια» είχαμε και για τον δημόσιο δανεισμό, καθώς δημοπρατήθηκαν από τον ΟΔΔΗΧ έντοκα ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Πάντως, μέχρι τα 29 δισ. ευρώ, που είναι ο φετινός στόχος, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο…
→ «…Οι πληροφορίες προέρχονται από τρίτες πηγές … μεταφέρονται όπως δόθηκαν, χωρίς ευθύνη της Τράπεζας της Ελλάδος…»! Κύριε Γκαργκάνα, είναι δυνατόν να μη γνωρίζετε περισσότερα για τις εταιρείες διαμεσολάβησης, όταν μάλιστα τους έχετε δώσει και άδεια παροχής πιστώσεων;
→ Αναδιάρθρωση δόσεων δανείου με στόχο την εξυγίανση ή απλώς και μόνο για να είναι προσωρινά ενήμερη; Ο λόγος για τη ΝΕΛ!
→ Ποιος άφησε ανοιχτό το «παράθυρο» στους εφοριακούς; Ποιος τους μετέτρεψε σε εκτιμητές ακινήτων; Γιατί τρέχει και δεν φτάνει ο κ. Μπέζας; Για ποιες διευκρινίσεις και για ποια αυστηρά πλαίσια γίνεται εκ των υστέρων λόγος;