Χαοτική η κατάσταση στις τεχνικές υπηρεσίες της ΕΡΤ

Από φίλους, εργαζόμενους στην ΕΡΤ, πήραμε την πιο κάτω επιστολή:

«Κύριε Διευθυντά,
Τους τελευταίους μήνες κανένας μεγάλος διαγωνισμός της ΕΡΤ δεν ευδοκίμησε, με αποτέλεσμα να μένουν πίσω, ακόμη και με κίνδυνο ακύρωσης, τα σχέδια της διοίκησης του οργανισμού. Συγκεκριμένα:

1. Πρόσφατα ακυρώθηκαν και οι δύο διεθνείς διαγωνισμοί μεταφοράς του δορυφορικού προγράμματος της ΕΡΤ στην Ευρώπη πρώτα και στη συνέχεια στην Αμερική και την Αυστραλία. Βασική αιτία η συμμετοχή μόνο ενός ενδιαφερόμενου (της GLOBCAST) μετά τις φωτογραφικές διατάξεις που περιελάμβανε στις τεχνικές του προδιαγραφές και ο αποκλεισμός του ΟΤΕ (Hellasat) από τις διαδικασίες. Υπήρχε σχετικό άρθρο σας στο φύλλο σας στις 9/10/2005, με τίτλο ʽʽ1,2 εκατ. δολ. χάνει η ΕΡΤʼʼ, στο οποίο επισημάνατε τον κίνδυνο αυτόν. Δυστυχώς επαληθευτήκατε.

2. Κινδυνεύει άμεσα το χρονοδιάγραμμα που έθεσε η διοίκηση της ΕΡΤ για την πιλοτική έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής τηλεόρασης. Αιτία οι συνεχόμενες ενστάσεις από τους ενδιαφερόμενους και τα πιθανά ασφαλιστικά μέτρα που θα υποβληθούν από την αποκλεισθείσα ιταλική Eurotel. Αιτία οι αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.

Είχατε προφητικά γράψει σχετικά στο φύλλο σας στις 27/11/2005 με τίτλο ʽʽΔύο διαγωνισμοί της ΕΡΤ με ερωτηματικάʼʼ. Δυστυχώς και πάλι επαληθευτήκατε.
Αξίζει στο σημείο αυτό να παρατηρήσουμε ότι η εταιρεία στην οποία τελικά κατακυρώνεται ο διαγωνισμός (μετά την αλλαγή του μειοδότη…) είναι η εταιρεία Thales. Ναι, η γνωστή γαλλική εταιρεία, που τόσο ντόρος έγινε πρόσφατα στη Γαλλία για την προσπάθεια χρηματισμού εκ μέρους των στελεχών της ανθρώπων της προηγούμενης κυβέρνησης στην Ελλάδα, για την προμήθεια συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων κ.ά.

3. Επίσης πρόβλημα παρουσιάζει και ο διαγωνισμός προμήθειας συστημάτων ʽʽψηφιοποίησης του οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤʼʼ.
Συγκεκριμένα, ενώ ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε στην εταιρεία BTS και εγκρίθηκε από το ΔΣ της ΕΡΤ, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες μας η όλη διαδικασία κόλλησε στην Κοινωνία της Πληροφορίας, λόγω υπέρβασης προϋπολογισμού και του όλου σχεδιασμού του συγκεκριμένου εγχειρήματος με άγνωστες μέχρι στιγμής συνέπειες.

Μετά όλα τα ανωτέρω είναι έκδηλη πλέον η ανησυχία και η δυσαρέσκεια του προέδρου της ΕΡΤ για τους επικεφαλής των τεχνικών υπηρεσιών της ΕΡΤ και προβληματίζεται σοβαρά για τα ποια θα είναι τα επόμενα βήματά του.

Κύριε Διευθυντά,
Ο λόγος που σας παραθέσαμε όλα τα ανωτέρω δεν είναι (χρονιάρες μέρες) να πληγεί η τεχνική ηγεσία της ΕΡΤ, όσο για να κρούσουμε προς όλους τους υπευθύνους το καμπανάκι του κινδύνου για τα πρωτοφανή τεκταινόμενα στην ΕΡΤ, με απώτερο σκοπό τη διαφύλαξη του κύρους και της αξιοπιστίας της.

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία».


Σχολιάστε εδώ