τυποΘεσσαλονίκη

~Οι κυκλοφορίες των δύο τοπικών πολιτικών εφημερίδων μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης την τελευταία εβδομάδα ήταν οι εξής:

Πέμπτη 29/12 «Αγγελιοφόρος» 6.400 «Μακεδονία» 3.500
Παρασκευή 30/12 «Αγγελιοφόρος» 4.600 «Μακεδονία» 2.850
Σάββατο-Κυριακή 31/12-1/1 «Αγγελιοφόρος» 10.800 «Μακεδονία» 8.300
Δευτέρα 2/1 «Αγγελιοφόρος» 5.300 «Θεσσαλονίκη» 3.400
Τρίτη 3/1 «Αγγελιοφόρος» 5.700 «Μακεδονία» 3.250

~Χαρούμενη Πρωτοχρονιά έκαναν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ3, καθώς την τελευταία εργάσιμη ημέρα του χρόνου το ΑΣΕΠ έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των συμβασιούχων που εντάσσονται στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Παυλόπουλου και οι συμβάσεις τους μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου.

~ Τώρα οι μονιμοποιημένοι περιμένουν τη στιγμή που θα κληθούν να υπογράψουν τη νέα τους σύμβαση, βλέποντας τις αμοιβές και τα λοιπά εργασιακά τους δικαιώματα να βελτιώνονται σε σημαντικότατο βαθμό.

~ Όπως θα ανέμενε ο καθένας, η ιστορία αυτή δεν θα μπορούσε να μην είχε τα σκοτεινά της σημεία. Τα παρατράγουδα.

~ Παρατράγουδο πρώτο: Μαζί με τους συμβασιούχους, που καλύπτουν πλήρες ωράριο και κάνουν εργασίες σε τομείς πάγιων και διαρκών αναγκών της ΕΡΤ3, μονιμοποιήθηκαν μερικές δεκάδες συμβασιούχων που θα έπρεπε να παρέμεναν συμβασιούχοι. Αναφέρομαι σε ορισμένους παραγωγούς μουσικών εκπομπών (ακόμη και εβδομαδιαίων) που κατάφεραν να μονιμοποιηθούν, χωρίς κανείς να γνωρίζει τι θα κάνουν από την επαύριον της υπογραφής της νέας τους σύμβασης.

~ Παρατράγουδο δεύτερο: Μαζί με τους συμβασιούχους που κάλυπταν τις προϋποθέσεις του σχετικού νόμου μονιμοποιήθηκαν και οι μισοί περίπου από τους εκατό που υπέβαλαν αίτηση χωρίς να πληρούν τους όρους της νομοθεσίας (δεν είχαν, για παράδειγμα, συμπληρώσει το 24μηνο που ήταν βασική προϋπόθεση). Αυτοί που γνωρίζουν αναφέρουν πως ευνοήθηκαν «όσοι είχαν βύσμα» και μέσα στον γενικό χαμό περιλήφθηκαν στις λίστες των μονιμοποιημένων. Η εύνοια των 50 περίπου (στην ΕΡΤ3 αναφέρομαι) από τους 100 που υπέβαλαν αίτηση χωρίς να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις προκάλεσε γκρίνιες των συναδέλφων τους (που έμειναν εκτός νυμφώνος), οι οποίοι φέρονται αποφασισμένοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, επικαλούμενοι διακριτική εις βάρος τους μεταχείριση που εύκολα θα αποδειχθεί στις δικαστικές αίθουσες.

~ Παρατράγουδο τρίτο: Δεν περιλήφθηκαν στους μονιμοποιημένους ορισμένοι (τρεις στην ΕΡΤ3), με το επιχείρημα πως εκείνη την περίοδο ασκούσαν χρέη προϊσταμένου τμήματος, μολονότι εργάζονται στην «3» εδώ και πολλά χρόνια ως συνεργάτες. Και αυτοί θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας το δίκιο τους.

~ Παρατράγουδο τέταρτο: Στην ΕΡΤ3 των 200 περίπου μονίμων μέχρι τούδε προστίθενται άλλοι 300 που μετά τις προσφυγές των «ριγμένων» θα γίνουν 350. Η αύξηση αυτή θα δημιουργήσει «υπερφόρτωση» στο μαγαζί, θέτοντας σε κίνδυνο τα οικονομικά του. Επιπροσθέτως, το «γέμισμα» με μονίμους θα δημιουργήσει σύντομα πρόβλημα γήρανσης στην ΕΡΤ3, μια και η υπερπληθώρα μονίμων δεν θα επιτρέπει την πρόσληψη συνεργατών προγράμματος που είναι απαραίτητοι για τη συνεχή ανανέωση του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης (είναι δυνατόν μουσικές εκπομπές να κάνουν οι ίδιοι για δεκαετίες -μέχρι δηλαδή τη συνταξιοδότησή τους- και να μην υπάρχουν «πιτσιρικάδες» που αναζητούν ευκαιρία να κάνουν καριέρα στα μίντια;).

~ Αλήθεια, ποιος κρύβεται πίσω από την αρρενωπή-ερωτική φωνή του «Πατριάρχη», που βγαίνει στον αέρα της πόλης από το κρατικό ραδιόφωνο, αναστατώνοντας όλο τον γυναικείο πληθυσμό;

~ Ποιος είναι αυτός ο μυστηριώδης «Πατριάρχης», που κάθε Κυριακή από τον 102 FM της ΕΡΤ3 παρουσιάζει -μαζί με τον γνωστό παραγωγό Γιώργο Μητράκη- το «Ροκ Μοτέλ», μια μουσική εκπομπή στην οποία ακούγονται εναλλάξ ένα ελληνικό και ένα ροκ τραγούδι;

~ Θα κάνει θραύση το «αποκλειστικό» μου, όταν μάθω το εγκόσμιο όνομά του, γι’ αυτό και είμαι διατεθειμένος να κάνω τα πάντα γι’ αυτήν την πληροφορία…

~ Τρελάθηκε ο Θωμάς, υποστηρίζοντας πως με το που πήγε στον 102 FM ανέβηκε η ακροαματικότητα του σταθμού κατά 1%. Έκπληκτοι όσοι τον ακούν, υπολογίζουν πως οι μετρήσεις ξεκίνησαν τον Οκτώβριο, ενώ οι όποιες αλλαγές στο πρόγραμμα που έκανε ο ίδιος έγιναν τον Δεκέμβριο. Αφού επιμένει, ωστόσο, δεν του χαλάμε χατίρι και τον συγχαίρουμε ευχόμενοι και εις ανώτερα!..

~ Αφόρητες είναι οι πιέσεις που ασκούνται στον διευθυντή ειδήσεων του τρίτου καναλιού Βασίλη Κοντογουλίδη για να «καταπίνει» τα θέματα που δεν είναι ευνοϊκά για την κυβέρνηση. Έτσι οι Πακιστανοί «εξαφανίστηκαν», ενώ αγνοήθηκε εντελώς και η πρόθεση του Καρατζαφέρη να θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Με αυτά και με αυτά, τα νούμερα του δελτίου κατρακύλησαν αισθητά (τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα) με αποτέλεσμα η Θάλεια να του ζητήσει εξηγήσεις. Και κερατάς και δαρμένος δηλαδή! Ψυχραιμία, Βασίλη.

~ Άλλο ένα «γαλάζιο» παιδί στην παρουσίαση των δελτίων ειδήσεων του τρίτου καναλιού. Η Νένα Ουζουνίδου εκμεταλλεύτηκε τις άδειες των Χριστουγέννων και βγήκε στο γυαλί. Να περάσει η επόμενη.

~ Ίδια ήταν η πρώτη πεντάδα των τοπικών ραδιοσταθμών στις μετρήσεις ακροαματικότητας που πραγματοποιήθηκαν το δίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου. Πρώτο το Ράδιο Θεσσαλονίκη και ακολουθούν οι Star FM, Metropolis, Cosmoradio και Ερωτικός. Από τα λοιπά στοιχεία αξιοπρόσεκτη θεωρείται η σημαντική άνοδος του Antenna και του Ζοο, όπως και η βελτίωση του 102 και του Παλμού.

~ Η γνωστή ραδιοφωνική εκπομπή του «ανθρώπου που δεν πούλησε ποτέ κανέναν» Στέφανου Τσιτσόπουλου «Η μελωδία της παρακμής» αλλάζει από αύριο συχνότητα και θα ακούγεται από τον Παλμό 96,5 (καθημερινά 10-12 το πρωί εκτός Σαββατοκύριακου). Στη θέση του στο ραδιόφωνο του Antenna (η τελευταία «πώληση» του «Τσιτς») η Χριστίνα Τσόρμπα που επιστρέφει στην ενεργό δράση μετά τον τοκετό (να χαίρεται το αγοράκι της).

~ Συνεχίζεται η αναταραχή στη δημοτική εταιρεία πληροφόρησης, μετά την άρνηση του δημάρχου να ενδώσει στις πιέσεις της Ένωσης και να εγκρίνει αυξήσεις 8% στις αμοιβές των δημοσιογράφων. Στη συνέλευση των εργαζομένων, που συγκάλεσε η ΕΣΗΕΜ-Θ, το κλίμα δεν ήταν ευνοϊκό για απεργιακές κινητοποιήσεις και αποφασίστηκε να δοθεί μία ακόμη ευκαιρία στον διάλογο για να υπάρξει συμβιβασμός.


Σχολιάστε εδώ