Τους λιάνισε ο Λινός!
Μάλιστα δεν λείπουν ακόμα και εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η εργώδης προσπάθεια του κ. Λινού τις τελευταίες ημέρες να παραγγέλνει έρευνες επί όλων των θεμάτων που απασχολούν την επικαιρότητα δεν συνιστά απλώς μια επιβεβλημένη εισαγγελική πρωτοβουλία, για την οποία ουδείς έχει αντίρρηση, αλλά έχει όλα τα στοιχεία της πολιτικής παρέμβασης. Γεγονός είναι ότι στην κυβέρνηση τα ερωτηματικά διευρύνονται και η οργή περισσεύει. Και δεν είναι μόνο ο θιγόμενος από τις εισαγγελικές παραγγελίες υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης, οργισμένος. Είναι και άλλοι υπουργοί, οι οποίοι εκτιμούν πως οι πρωτοβουλίες Λινού «υπαγορεύτηκαν» ουσιαστικά από τον κιτρινισμό ορισμένων αδηφάγων ή ακόμα και «ανθρωποφάγων» ΜΜΕ.
Σε κάθε περίπτωση οι πρωτοβουλίες του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχουν προξενήσει συνολική αναστάτωση. Βέβαια δεν αναμένεται, για ευνόητους λόγους, κάποια δημόσια επίσημη κυβερνητική τοποθέτηση, πολύ περισσότερο αντίδραση. Ωστόσο, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση από την κυβέρνηση Σημίτη, έχουν διαρραγεί. Παράλληλα, υπάρχει έντονη κριτική και προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αν. Παπαληγούρα. Κυβερνητικά στελέχη, αλλά και το Μαξίμου θεωρούν αδιανόητο ότι ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης δεν είχε ενημερωθεί για τις πρωτοβουλίες Λινού τόσο για το θέμα με τις καταγγελίες για τις απαγωγές και ανακρίσεις Πακιστανών όσο και για τον χειρισμό της υπόθεσης του Ρώσου. Περισσότερο βέβαια ο θιγόμενος Γ. Βουλγαράκης, αλλά και άλλοι υπουργοί διατυπώνουν ενστάσεις (τουλάχιστον) για το γεγονός ότι ο Παπαληγούρας «πιάστηκε αδιάβαστος», με αποτέλεσμα να εμφανιστεί συνολικά η κυβέρνηση να αιφνιδιάζεται, η αντιπολίτευση να προσπαθεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, τα ΜΜΕ να κραυγάζουν και γενικά η κατάσταση να φαίνεται ως μη ελεγχόμενη.
Επισημαίνεται ότι αλγεινή εντύπωση έχει επίσης προκαλέσει αυτός ο «δημόσιος διάλογος» μεταξύ του κ. Λινού και της ΕΛΑΣ, μέσω διαρροών, για τη σκοπιμότητα της εισαγγελικής παρέμβασης σχετικά με τις συνθήκες μεταφοράς του Ρώσου, των δύο εν ψυχρώ εκτελέσεων των αστυνομικών και -στη συνέχεια- τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο δολοφόνος των αστυνομικών αυτοκτόνησε, ανακαλύφθηκε και έγινε η νεκροτομή-νεκροψία. Κατά τα άλλα και επί της ουσίας, λες και ζητείται η διερεύνηση όχι των πραγματικών ερωτηματικών, αλλά αυτών που κραυγαλέα ανέδειξαν τα ΜΜΕ…
Αλλά και σχετικά με την υπόθεση των Πακιστανών η πρωτοβουλία του Εισαγγελέα μάλλον προς πολιτική εκμετάλλευση του θέματος παρά προς ουσιαστική διερεύνησή του προσφέρθηκε. Είναι χαρακτηριστικές επ’ αυτών οι αντιδράσεις τόσο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και προσκείμενων στο ΠΑΣΟΚ ΜΜΕ, κυρίως δε δύο εφημερίδων που εμφανίστηκαν να πανηγυρίζουν απροκάλυπτα!
Και στις δύο σημαντικές αυτές υποθέσεις πάντως και πέραν της δικαιολογημένης ή αδικαιολόγητης οργής κατά Λινού, είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση πιάστηκε για άλλη μια φορά να… κοιμάται. Τα αντανακλαστικά της δεν ήταν απλώς αργοπορημένα. Ήταν τραγικά. Και όλος ο χειρισμός του θέματος, πολιτικός και επικοινωνιακός, ήταν από άστοχος έως απαράδεκτος. Και αυτό βεβαίως σχετίζεται και με τον άγριο εσωκομματικό και ενδοκυβερνητικό πόλεμο που δέχτηκε ο Βουλγαράκης, αλλά έχει να κάνει και με τη μόνιμη σχεδόν κυβερνητική ανικανότητα χειρισμού κρίσεων…