Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…

Πανηγύριζε και για τις προοπτικές που ανοίγονταν σε βάθος χρόνου, αφού όλοι είναι βέβαιοι πως η περίφημη αποκρατικοποίηση των όποιων κρατικών εταιρειών έχουν απομείνει θα πραγματοποιηθεί πριν από το καλοκαίρι, και όποια «φιλέτα» παραμένουν εκτός αγοράς σύντομα θα εισαχθούν μετά βαΐων και κλάδων.

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Εμπορική, συγχωνεύσεις και εξαγορές τραπεζών, νέα επιχειρηματικά deals του μεγέθους της συμφωνίας ΔΕΛΤΑ – CHIPITA είναι μερικά μόνο από τα… όνειρα των ασχολούμενων με την αγορά, που φέτος δεν δείχνουν και τόσο μακρινά και τόσο απραγματοποίητα.

Υπό αυτές τις συνθήκες όσοι πανηγυρίζουν για το θερμό ξεκίνημα της αγοράς έχουν απόλυτο δίκιο. Δικαιούνται ακόμα και να παραβλέπουν τις φωνές εκείνες των πιο ψύχραιμων -ίσως και πιο έμπειρων- αναλυτών που επιμένουν να χαρακτηρίζουν το ΧΑΑ ως «αγορά τάσης και ψυχολογίας». Όπερ μεθερμηνευόμενο σημαίνει αγορά άστατη, ευμετάβλητη και πάντως όχι τέτοια που να εμπνέει τους απλούς ιδιώτες μικροεπενδυτές στο να επανακάμψουν στην αγορά μας. Ή μήπως το αντίθετο;

Η στήλη λοιπόν για να πάρει και θέση από νωρίς φοβάται πως αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά που επιδεικνύει τις τελευταίες 2 3 μέρες η Σοφοκλέους μπορούν να προσελκύσουν ΓΙΑ ΛΑΘΟΣ ΛΟΓΟΥΣ και ίσως ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΣΤΙΓΜΗ τους επενδυτές που απουσίαζαν από τα δρώμενα τα τελευταία χρόνια.

Φοβάται ότι όλοι θα τρέξουν να επωφεληθούν του θετικού κλίματος και πιθανότατα θα εγκλωβισθούν σε χαρτιά που ΤΩΡΑ δίνουν και ΜΕΤΑ θα πάρουν πίσω κι αυτά ακόμα που σήμερα δεν τους έχουν… ακουμπήσει οι μικροί, οι πολλοί! Σενάριο απευκταίο μεν, αλλά τόσο χιλιοειδωμένο στο παρελθόν.

Διάβαζα τις προάλλες πως ορισμένες μικρές ΑΧΕ ήδη αρχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα πλαφόν στις συναλλαγές τους. Πράγμα που είχε να συμβεί από το 2000 αν δεν κάνω λάθος. Μόνο που όλοι μας πρέπει να θυμούμαστε πώς κατέληξε εκείνη η ομαδική παράκρουση.

Είναι νωρίς και για να γκρινιάξουμε και για να πανηγυρίσουμε. Περιμένετε να καταλαγιάσει ο πρώτος ενθουσιασμός και θα καταφέρουμε να δούμε τα πράγματα πιο ψύχραιμα. Σκεφτείτε απλά πως εάν οι υπεραισιόδοξοι της αγοράς μας έχουν τελικά δίκιο για τις προοπτικές της, τότε όλοι θα έχουμε την ευκαιρία μας στο εγγύς ή στο απώτερο μέλλον.

Π.Γ.

Υ.Γ.1: Κρατάω για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς τα λόγια του προέδρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σπύρου Καπράλου, στην κοπή της πίτας του ΧΑΑ τη Δευτέρα: «Το 2005 ήταν μια εξαιρετική χρηματιστηριακή χρονιά, κυρίως γιατί τέθηκαν οι βάσεις για την επανάκτηση της διαφάνειας και της σχέσης εμπιστοσύνης για το ευρύ επενδυτικό κοινό. Για τη χρονιά που ξεκινάει έχουμε στόχο να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, για να ξαναφέρουμε στη Σοφοκλέους τον συνειδητοποιημένο επενδυτή». Η στήλη προσυπογράφει και περιμένει να μετουσιωθούν οι ευχές σε πράξεις.

Υ.Γ.2: Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις που έδωσαν τα μέλη του Χρηματιστηρίου στο φετινό διαγωνισμό του ΧΑΑ. Οι χρήστες που απάντησαν επέλεξαν ως αποτελεσματικότερη εισηγμένη εταιρία στην ενημέρωση του επενδυτικού κοινού κατά το 2005 τον Μυτιληναίο, ως καλύτερη επενδυτική ευκαιρία για το 2006 την Εθνική Τράπεζα και ως σημαντικότερη επενδυτική ευκαιρία από τις μη εισηγμένες στο ΧΑΑ εταιρείες το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Απαντήσεις με νόημα!


Σχολιάστε εδώ