Στα χαρακώματα για την έβδομη άδεια

Βέβαια από τότε πέρασε πολύς καιρός και ήδη ο Δ. Κοντομηνάς έχει συνάψει συμμαχία με τον Χ. Λαμπράκη, αλλά και τον συνέταιρό του Γ. Μπόμπολα.

Στη διεκδίκηση για την έβδομη θέση με περισσότερες πιθανότητες μπαίνει και ο Γ. Αλαφούζος, στόχος του οποίου είναι να κάνει τα πρώτα του βήματα ο τηλεοπτικός του σταθμός τον Μάρτιο με εξάωρο πρόγραμμα. Την ίδια ώρα δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνάει πως και το MAD TV διεκδικεί άδεια πανελλαδικής εμβέλειας, έχοντας 24ωρο πρόγραμμα συνεχούς ροής, χωρίς τηλεμάρκετινγκ, λάιβ πόκερ και χαμηλής αισθητικής προγράμματα. Και βέβαια αξίζει να σημειωθεί πως η προβληματική διαδικασία αδειοδότησης της προηγούμενης κυβέρνησης διακόπηκε με την τεκμηριωμένη προσφυγή του καναλιού στο ΣτΕ, όταν κυβέρνηση, ΕΣΡ και έντυπα πανηγύριζαν πως θα δοθούν οι άδειες.

Ευαγγελάτος: Μόνο εγώ σχετίζομαι με τον Alpha!

Αναλυτικά, ο Νίκος Ευαγγελάτος, μέτοχος κατά 25% του Nine Channel, σε συνέντευξή του στο περιοδικό της εφημερίδας όπου εργάζεται, στο «ΒΗΜΑGAZINO», προανήγγειλε την πανελλαδική του επέκταση, ενώ σε ανθρώπους του καναλιού αποδιδόταν ο έμμεσος παραλληλισμός του καναλιού με το CNN Turk! Ήδη στα ελεύθερα κανάλια του HotBird υπάρχει η ένδειξη «Nine» στη θέση 29.

Τη μεγαλύτερη έκπληξη όμως προκάλεσε η τοποθέτηση του μετόχου πως «με τον Alpha δεν υπάρχει καμία σχέση». «Ο μόνος που σχετίζεται είμαι εγώ», είπε ο Νίκος Ευαγγελάτος, αν και σε μία από τις φωτογραφίες του ρεπορτάζ εμφανίζεται ο Δημήτρης Σταυρόπουλος, βασικό στέλεχος του ραδιοφωνικού σταθμού Alpha και παλαιότερο της τηλεόρασης, να παρουσιάζει το δελτίο ειδήσεων του καναλιού ! Θυμίζουμε μόνο πως ο ίδιος ο Δ. Κοντομηνάς είχε από κοινού παρουσιάσει στο συνέδριο της Interamerican τον Ν. Ευαγγελάτο ως διευθύνοντα σύμβουλο του Polis, αλλά και τον Ν. Χατζηνικολάου υπό την ιδιότητα του αντιπροέδρου του καναλιού, αν θέλει κανείς να μιλήσει για… ενδείξεις. Ταυτόχρονα, την περασμένη Κυριακή, το «Π» δημοσίευσε την πλήρη σύνθεση του ΔΣ, όπου ο Ν. Ευαγγελάτος κατέχει θέση προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στην Cosmopolis TV και αντιπρόεδρος είναι ο Αναστάσιος Μπούρας, ο οποίος κατέχει ταυτόχρονα και τη θέση του προέδρου της αθλητικής εφημερίδας «Sportday», της οποίας το 33% είναι συμφερόντων του Δ. Κοντομηνά.
Μέλη, τέλος, είναι οι Κωνσταντίνος Οδυσσέως και Βασίλης Πήττας. Η λογική του Ομίλου Κοντομηνά είναι πως το Nine είναι το Μακεδονία TV του ΑΝΤ1 και μάλιστα έχουν περίπου το ίδιο ποσοστό, αν και το κανάλι συμφερόντων Κυριακού απευθύνεται σε όλη την Ελλάδα, ενώ του Ν. Ευαγγελάτου μόνο στην Αττική.

Τα σχέδια του Γ. Αλαφούζου

Στόχος του ραδιοτηλεοπτικού συγκροτήματος του Νέου Φαλήρου είναι ο σταθμός να βγει στον αέρα ως τον Μάρτιο, με αρχικά ένα εξάωρο, δοκιμαστικό πρόγραμμα που βεβαίως θα έχει ενημερωτικό περιεχόμενο. Μετά και την εικόνα που παρουσίασε το Nine μάλλον απομακρύνεται το σχέδιο για σταθμό συνεχούς ροής, διότι διαπιστώνεται πως είναι αρκετά κοστοβόρος. Ποια θα είναι η ταυτότητά του δεν διευκρινίζεται, πλην όμως θεωρούνται σίγουρες οι ειδήσεις και ένα διαφορετικό πακέτο ενημέρωσης, σύμφωνα με έρευνα που είχε κάνει εταιρεία μέτρησης το προηγούμενο καλοκαίρι. Προς το παρόν την ευθύνη έχει η διευθυντική ομάδα του Σκάι, ενώ δεν αποκλείεται ο άνθρωπος που θα αναλάβει την ηγεσία του νέου καναλιού να προκύψει μέσα από τα περίπου 1.400 βιογραφικά που συγκέντρωσε η εταιρεία Workshop με την καταχώρισή της πριν από ενάμιση μήνα. Στόχος πάντως είναι να δημιουργηθεί ένας νέου είδους τηλεοπτικός σταθμός. Χαρακτηριστικά στέλεχος άλλου καναλιού, που παρακολουθεί τα δρώμενα, τον περιέγραψε «σαν τη ΝΕΤ, αλλά χωρίς μιζέρια». Η πανελλαδική άδεια είναι βέβαια ένα από τα ζητούμενα στη νέα περίοδο, καθώς με τη νέα νομοθεσία περί συγκέντρωσης θα επιτρέπεται η ταυτόχρονη συμμετοχή σε περισσότερους από έναν ραδιοφωνικούς σταθμούς, αλλά και σε ενημερωτικό τηλεοπτικό.

Νέος χάρτης

Το ερώτημα είναι πώς θα χωρέσουν οι επτά σταθμοί, καθώς οι πέντε (Mega, ANT1, Star, Alter, Alpha) είναι σίγουροι, ενώ για τις δύο θέσεις παλεύουν οι Μακεδονία TV, Mad, Nine, Smart και ίσως και ο 902. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την περίπτωση του Καναλιού της Βουλής, το οποίο εκπέμπει παράνομα, χωρίς άδεια από το ΕΣΡ, με νόμο της Βουλής, σε εκχωρημένες από την ΕΡΤ συχνότητες, με ημιπανελλαδική διάσταση. Τώρα διεκδικεί την 57 από την Αττική, διώχνοντας το S TV του Κατσίκη, το οποίο με εντολή του ΕΣΡ πρέπει να πάει στη 42, συχνότητα που χρησιμοποιεί το Star. Μύλος δηλαδή.

Επίσης, πολλοί ζητούν να επανεξεταστεί το ζήτημα της κατοχής πολλαπλών συχνοτήτων από την ΕΡΤ, όπως επίσης και η συμφωνία της κρατικής τηλεόρασης με τη NetMed για την αναλογική συνδρομητική τηλεόραση που επιτρέπει να εκπέμπουν κωδικοποιημένα τα SuperSport και FilmNet. Ίσως δοθούν απαντήσεις στον νέο χάρτη συχνοτήτων που φτιάχνει τώρα το υπουργείο Μεταφορών, από τον οποίο θα κοπούν πολλές τοπικές άδειες προκειμένου να βρεθούν πανελλαδικές. Εδώ, όμως, θα πρέπει η κυβέρνηση να προσέξει το ζήτημα των νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου, όπου οι άδειες δεν μπορούν να είναι περιφερειακές αλλά τοπικές, καθώς η γεωγραφία τους δεν επιτρέπει τις συνενώσεις.


Σχολιάστε εδώ