Πληρώνει και ο προκαλών την αγωγή

Δικαστική απόφαση-έκπληξη καλεί την εναγόμενη που έχασε την αγωγή να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα. Η απόφαση δε έχει πολιτικό χαρακτήρα, διότι πρόκειται για ένα κομμάτι του «παζλ» της υπόθεσης «17 Νοέμβρη», αφού το δικαστήριο καλεί τη Μαρία Τσιντέρη, που είχε στραφεί εναντίον του Alter, του Κώστα Γιαννίκου, της Αθανασίας Ανεζάκη, του Νίκου Ευαγγελάτου, του Στέλιου Βορίνα και του Νίκου Κακαουνάκη, διεκδικώντας από τον καθένα 5 εκατ. ευρώ, να καταβάλει και στους έξι από 100.000 ευρώ! Το μήνυμα του Πρωτοδικείου είναι ότι η διαδικασία της βιομηχανίας των αγωγών έφτασε στα όριά της.

Πρόκειται για εκπομπές της περιόδου των ανακαλύψεων, αλλά και της διοχέτευσης πληροφοριών για τη 17Ν. Η Μ. Τσιντέρη στην αγωγή της υποστήριξε πως το Alter με τη συμμετοχή των συγκεκριμένων δημοσιογράφων στις 23/8/2002, στις 9/10/2002, στις 6/11/2002, στις 20/5/2003 και στις 28/5/2003 συκοφαντήθηκε από τις αναφορές.
Το δικαστήριο κρίνει πως η Αθανασία Ανεζάκη (αφηγήτρια των ρεπορτάζ), ο Νίκος Ευαγγελάτος και ο Στέλιος Βορίνας «παρουσίασαν τα γεγονότα ως αληθή, έχοντας λάβει προηγουμένως τις ακόλουθες πληροφορίες από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και από τα αρχεία της ΕΛΑΣ».

Στη συνέχεια η απόφαση αναφέρεται στα τηλεφωνήματα που δέχθηκε ο τότε αρχηγός της Αστυνομίας Στέφανος Μακρής, ενώ το δικαστήριο δέχεται και τις ποινικές καταθέσεις των Μ. Νηστικάκη, Δ. Αποστολόπουλου και Α. Λαμπαδιάρη, «οι οποίοι μάλιστα σε κάποιο σημείο της κατάθεσής τους δηλώνουν απόλυτη βεβαιότητα πως η ενάγουσα και η πληροφοριοδότρια είναι το ίδιο πρόσωπο». Το δικαστήριο κρίνει πως «με τα επίμαχα δημοσιεύματα αμφισβητήθηκε μεν η προσωπικότητα της ενάγουσας, όχι όμως με τρόπο που υπερβαίνει τα όρια του θεμιτού, αφού τούτο έγινε στο πλαίσιο της υπόθεσης που απασχόλησε την ελληνική δικαιοσύνη. Ούτε βέβαια ο ειδικός σκοπός εξύβρισης αποδείχθηκε σύμφωνος με τις ίδιες ανωτέρω σκέψεις».

Στην περίπτωση του Ν. Κακαουνάκη, που ζήτησε εγγυοδοσία, το δικαστήριο αναβάλλει την οριστική του απόφαση, υποχρεώνει όμως και πάλι τη Μ. Τσιντέρη να καταβάλει το ποσό των 100.000 ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.


Σχολιάστε εδώ