ο δαίμονας των δημαρχείων

Εν μέσω εορτών αποφασίστηκε από τη διοίκηση του δήμου Μοσχάτου να γίνει η δημοπρασία για την ανέγερση ενός δημοτικού κτιρίου που θα στεγάσει υπηρεσίες του δήμου. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 700.000 ευρώ. Την ίδια περίοδο έγιναν ακόμη δύο πολύ σοβαροί διαγωνισμοί. Ο ένας αφορούσε το Πολιτιστικό Κέντρο, προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ, και ο άλλος την ανακατασκευή της οδού Κωνσταντινουπόλεως, προϋπολογισμού 370.000 ευρώ.

Παραπονέθηκε ο τοπάρχης του δήμου Βάρης, γιατί η στήλη δεν ασχολείται πολλές φορές μαζί του! Δημαρχάρα μου, καλύτερα. Εγώ δεν είμαι για να κάνω καλό. Μια και το θέλεις όμως, δεν μου στέλνεις τη λίστα με τα καταστήματα που έχουν από καμιά δεκαριά μηνύσεις -ειδικότερα στην παραλία- και συνεχίζουν να λειτουργούν; Η αλήθεια είναι ότι ο φίλτατος δήμαρχος Δημήτρης Αναστασίου έχει μια περίεργη αντίληψη σχετικά με τον χρόνο διεκπεραίωσης μιας υπηρεσιακής εκκρεμότητας. Μπορεί δηλαδή μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για σφράγισμα καταστήματος να εκτελεστεί σε… εβδομήντα δύο μήνες. Είναι θέμα, όπως λέει, προτεραιοτήτων.

Είχα γράψει την προηγούμενη εβδομάδα για την υπερδραστηριότητα της διευθύντριας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, Χριστίνας Νικηταρά. Κάθε εβδομάδα και σχολική ημερίδα. Μου τηλεφώνησαν, λοιπόν, συντρόφια από τον Ασπρόπυργο και μου είπαν ότι όλα αυτά τα κάνει η κυρία διευθύντρια γιατί θέλει να πολιτευτεί με το ΠΑΣΟΚ. Κατέθεσε μάλιστα και την υποψηφιότητά της για νομάρχης. Και τι έγινε, ρε παιδιά; Κακό είναι αυτό; Η φιλοδοξία του καθενός είναι αδίκημα; Από τον χώρο της εργασίας σου πρέπει να διακριθείς. Εκεί θα ξεχωρίσεις. Πάντως, με αφορμή το «ερέθισμα» των συντρόφων έψαξα για τις υπόλοιπες προτάσεις που κατατέθηκαν στα αρμόδια όργανα της Χαριλάου Τρικούπη για τη Δυτική Αττική. Έχουμε λοιπόν και λέμε: Τάσος Βεντούρης, Αθανάσιος Δημητράκης, Παναγιώτης Μαλλιάρας και Χρήστος Τσάμης. Από τη ΝΔ υποψήφιος θα είναι πάλι ο νυν νομάρχης Αριστείδης Αρκουδάρης, ενώ από τον Συνασπισμό η πρώην βουλευτής Ιωάννα Στεργίου έχει πάρει το «πράσινο φως».

Μια βιομηχανική μονάδα που παράγει πίσσα και είδη ασφαλτόστρωσης και δραστηριοποιείται στην περιοχή του Μαρκόπουλου φαίνεται να έχει διχάσει τους δημοτικούς συμβούλους της περιοχής. Κάποιοι ζητούν το θέμα της βιομηχανίας να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο εξαιτίας της ρύπανσης που δημιουργεί, ενώ ο πρόεδρος του σώματος αρνείται. Μου λένε, πάντως, πως το θέμα με τη ρυπογόνο (;) βιομηχανία θα πάει και στη Βουλή, διαμέσου ερώτησης βουλευτή που πολιτεύεται στην περιοχή. Είναι όμως δυνατόν ο δήμαρχος να αρνείται να συζητηθεί το θέμα αυτό; Για ποιον λόγο;

Και ο Παναγιώτης Καπετανέας θα είναι υποψήφιος δήμαρχος στον δήμο Βάρης. «Βάρη – Νέα Εποχή» ονομάζεται ο νεοϊδρυθείς συνδυασμός.

Γέμισε ψάρια το Μενίδι. Μπορεί να μοιάζει λίγο με φιλανθρωπική ενέργεια που γινόταν στην κατοχή, αλλά στην ουσία ήταν θετική. Αφού πάντως έγινε, εγώ θα το αναφέρω. Στην περιοχή του Μενιδίου υπάρχει ένα ψαροπαντοπωλείο. Εκεί, λοιπόν, την προηγούμενη εβδομάδα, ο ιδιοκτήτης του διά χειρός της συζύγου του δημάρχου Σπύρου Στριφτού, Ρένας, μοίρασε δεκαπέντε τελάρα ψάρια δωρεάν. Μέχρι και κάτοικοι από το Ζεφύρι πήγαν και πήραν ψαράκια. Τώρα, βέβαια, εάν ψάξω να βρω τι σκοπιμότητα κρύβεται πίσω από την ενέργεια του ιχθυοπώλη, που ανήγαγε την κυρία δημάρχου σε… ψαροδότρια, είμαι σίγουρος ότι κάτι θα βρω. Θα το κάνω άλλη φορά.

Ακούω πολλές καλές κουβέντες για τη λειτουργία των παιδικών και βρεφικών σταθμών του δήμου Δραπετσώνας. Καθαριότητα, ευπρέπεια και ευγένεια από τους δασκάλους. Το καλό να λέγεται. Αυτά λένε οι γονείς. Το χειρότερο χάλι, που δυστυχώς έγινε και πρώτο θέμα σε τηλεοπτική εκπομπή, στο οποίο βρίσκονται παιδικοί σταθμοί είναι στους Αγίους Αναργύρους. Έδωσαν σε παιδάκια αντί για νερό… ποτάσα. Τέτοιο χάλι πουθενά στον κόσμο. Καλή κουβέντα όπου πρέπει και ανάθεμα όπου χρειάζεται.

Εγκρίθηκε το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του δήμου Κορυδαλλού. Το σχέδιο αυτό επιτέλους θα προσδιορίσει τις κατευθύνσεις της χωρικής οργάνωσης σε όλη την έκταση της πόλης. Είναι αλήθεια, ο δήμος Κορυδαλλού έχει δημιουργήσει αποδεκτές δομές για τον καθένα που θέλει να ζει μόνιμα στην πόλη αυτή.

Την περασμένη Τετάρτη παίχτηκε η τελευταία πράξη με πρωταγωνιστές 19 δημοτικούς συμβούλους σε δικαστική αίθουσα του Πειραιά. Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση, όπου ήταν κατηγορούμενοι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι που είχαν ψηφίσει τη μονιμοποίηση των 49 εκτάκτων υπαλλήλων το 2001. Μάρτυρες κατηγορίας στην ουσία κατά των υπαλλήλων ήταν ο δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος και η πρώην τοπάρχισσα Βέρα Νικολαΐδου. Η ακροαματική διαδικασία κράτησε σχεδόν δύο ώρες. Για να μη λέμε πολλά, να σας ενημερώσω ότι αθωώθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι. Στην ουσία δηλαδή το δικαστήριο έκρινε και τη νομιμοποίηση της μετατροπής των συμβάσεων από εκτάκτου σε αορίστου χρόνου. Πάντως, κρίμα. Είναι δυνατόν δήμαρχοι, νυν και πρώην, να πηγαίνουν μάρτυρες εις βάρος ταλαίπωρων και φτωχών εργαζομένων;

Στο χειρότερο σημείο τους βρίσκονται οι σχέσεις του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Χαϊδάρι, Δημήτρη Μαραβέλια, με τον έτερο διεκδικητή και νυν «αντάρτη» του «γαλάζιου» κόμματος, Αντώνη Λυμπέρη. Έτσι, παιδιά, όχι δήμο δεν θα πάρετε, αλλά μπορεί να χάσετε και το… λεωφορείο της γραμμής.

Είχα πάει προ ημερών στην κοινότητα Μαγούλας. Εκεί πρόεδρος είναι ο Θεόφιλος Ρόκας. Εγώ, ως γνωστόν, επειδή έχω το προνόμιο να μη με ξέρουν, ανοίγω πόρτες και μπαίνω όπου θέλω. Μπήκα, λοιπόν, στο γραφείο του προέδρου. Μου θύμισε τις ελληνικές ταινίες του 1970. Ένα γραφείο, δύο καρέκλες και δύο σημαίες. Μία ελληνική και μία ευρωπαϊκή. Δεν το γράφω για κακό. Αντιθέτως. Ο Θεόφιλος χωρίς γραβάτα, απλός, καλοσυνάτος, με το ψαρομάλλικο μουστάκι του, ευχάριστος, έλεγε «χρόνια πολλά» σε όποιον έβρισκε μπροστά του. Σκέφτομαι μερικά γραφεία δημάρχων, εδώ στην Αθήνα, που ντρέπεσαι να μπεις. Η μοκέτα σού καλύπτει το παπούτσι. Φίλτατε Ρόκα, η απλότητα είναι προσόν ψυχής. Μπράβο!

Πολύ καλές εντυπώσεις αφήνει στις συνεδριάσεις του συμβουλίου στον δήμο Ρέντη η γοητευτική σύμβουλος Μπελώνη. Δεν ξέρω μέχρι πού φτάνουν οι φιλοδοξίες της, αλλά έχει καταφέρει να δημιουργήσει πολλούς φίλους που, αν πάρει τη μεγάλη απόφαση, θα της φανούν χρήσιμοι.

Ψάχνω καμιά φορά να βρω είδηση από τις δραστηριότητες της αντιπολίτευσης στο Μαρούσι και κουράζονται τα δάχτυλά μου να ξεφυλλίζω τα πρακτικά του ΔΣ, χωρίς να μπορώ να διαπιστώσω μια ουσιαστική διαφορετική πρόταση. Αν εξαιρέσω, ομολογώ αρκετές φορές, τις σοβαρές επισημάνσεις που κάνει η σύμβουλος Ρένα Χαλιώτη, μετά ακολουθεί το χάος. Αυτός ο δυστυχής Ρώτας είτε υπάρχει είτε όχι, το ίδιο πράγμα είναι. Όσον αφορά τα προεκλογικά «μαγειρέματα» στο εν λόγω βόρειο προάστιο είναι πιο θολά από ποτέ. Αν εξαιρέσεις τη Ρηγίλλης, που έχει ήδη καταλήξει στον γιατρό Γιώργο Πατούλη, όλοι περιμένουν τι θα κάνει ο νυν δήμαρχος. Μία του κίνηση μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Για να δούμε.

Φαίνεται πως η ιστορία με τις παράνομες βεβαιώσεις που έδιναν γιατροί σε κεντρικά νοσοκομεία της Αττικής θα έχει αντίκτυπο και σε δήμο της Δυτικής Αττικής, όπου «πράσινος» γιατρός υποψήφιος για το χρίσμα είναι ανακατεμένος σε ανάλογη υπόθεση. Μάλιστα «εχθροί» και «φίλοι» του γιατρού γνωρίζουν ελάχιστα πράγματα, αφού τα στοιχεία που τον ενοχοποιούν βρίσκονται σε συγκεκριμένο πρόσωπο που έχει «άκρες» με τη σημερινή κυβέρνηση και θα περιμένει να τον… σταυρώσει την κατάλληλη στιγμή.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Αγαπημένα μου συντρόφια, την επόμενη εβδομάδα θα ετοιμάσω αφιέρωμα με όλους τους υποψήφιους δημάρχους της Αττικής. Πας ενδιαφερόμενος καλοδεχούμενος. Γρήγορα στο φαξ και στείλτε την ανακοίνωσή σας. Τα άλλα είναι δική μου δουλειά.


Σχολιάστε εδώ