Ναι σε όλα στον Μπους!

Σε αυτή την απαισιόδοξη εκτίμηση συγκλίνουν πολιτικοί κύκλοι και μάλιστα -και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία- και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και φυσικά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που βλέπουν με ανησυχία την πλήρη «αμερικανοποίηση» των πάντων απ’ τις πολιτικές ηγεσίες τόσο της Ρηγίλλης όσο και της Χαρ. Τρικούπη.

Είναι πολλές και σοβαρές οι ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή γι’ αυτόν τον κατήφορο, που είχε μεν ξεκινήσει από το δίδυμο Σημίτη – Γιώργου Παπανδρέου, αλλά ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργός είχε καταγγείλει ως άνευ όρων και ανταλλαγμάτων πλήρη υποταγή, που αντιστρατεύεται μάλιστα τα εθνικά μας συμφέροντα. Και όμως έπειτα από μια μικρή περίοδο «διορθωτικών» κινήσεων τους πρώτους μήνες της πρωθυπουργίας του, όπου πραγματικά σε ό,τι αφορά το κατάπτυστο και διχοτομικό Σχέδιο Ανάν ο Καραμανλής είχε κρατήσει θετική για τα εθνικά συμφέροντα στάση, στη συνέχεια λειτουργεί σαν να έχει παραδοθεί και αυτός πλήρως και να έχει προσδεθεί στο αμερικανικό άρμα συνεχίζοντας την απαράδεκτη πολιτική των προκατόχων του, τους οποίους είχε καταγγείλει…

Το κερασάκι στην τούρτα θα είναι, όπως πολλοί φοβούνται ακόμα και στο κυβερνητικό «στρατόπεδο» και μάλιστα στο καραμανλικό λόμπι, η τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη στο υπουργείο Εξωτερικών. Μια τέτοια τοποθέτηση εκτιμάται ότι επισημοποιεί πλήρως τη φιλοαμερικανική στροφή της κυβέρνησης και του Καραμανλή προσωπικά και στέλνει πολυσήμαντα μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις…

Δεν χρειάζεται βέβαια η αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΞ για να πειστεί κάποιος ότι η Ελλάδα οδεύει ολοταχώς προς πρόσδεση στο άρμα της υπερδύναμης ύστερα από μια μικρή περίοδο, όπου εμφανίστηκε «ατίθαση». Ωστόσο επειδή και η σημειολογία στις μέρες μας τουλάχιστον έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία, είναι εμφανές ότι ο ίδιος ο Καραμανλής θέλει με κάθε… επισημότητα να καταστήσει σαφές ποιος είναι το αφεντικό στη χώρα μας.
Πράγματι, όλο και πληθαίνουν οι ενδείξεις πως τελικά η Ντόρα θα τοποθετηθεί στο ΥΠΕΞ. Όλο και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι τελικά ο Καραμανλής, και παρά την αρχική του απόφαση να βάλει τη Ντόρα στην κυβέρνηση, αλλά όχι στο ΥΠΕΞ, έχει «πειστεί» από τα υπερατλαντικά αφεντικά πως εκεί πρέπει να τοποθετηθεί η δήμαρχος, για να… έχουν εντελώς ήσυχο το κεφάλι τους!

Και προσέξτε:
• Όπως αποκάλυψε «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», πριν από λίγες ημέρες ο Γιώργος, σε φιλική κουβέντα που είχε με δημοσιογράφους, στη διάρκεια της οποίας είπε πολύ σημαντικά πράγματα, ουσιαστικά υπέδειξε στον Καραμανλή να τοποθετήσει την Ντόρα στο ΥΠΕΞ!

Μάλιστα. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης (κατά τα άλλα…) τόνισε ότι ο ίδιος θα τοποθετούσε σε αυτό το ευαίσθητο υπουργείο την Ντόρα, αφού είναι η ιδανική για να βρίσκεται εκεί!
Και επειδή είναι γνωστές οι «ιδιαίτερες» σχέσεις του Γιώργου με την Ουάσινγκτον, τι άλλο από μήνυμα ήταν η τοποθέτησή του;

Άλλωστε, ο Γιώργος Παπανδρέου αντιπολιτεύεται (λέμε τώρα…) την κυβέρνηση σε όλα τα ζητήματα πλην των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής! Ή, για να ακριβολογούμε, η κριτική που κάνει στην κυβέρνηση επί των θεμάτων αυτών είναι ότι… δεν πάει με πιο γοργό ρυθμό στο άρμα της Ουάσινγκτον!
Είναι δυνατόν την περίοδο που βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση της η έρευνα για τις απαγωγές και ανακρίσεις Πακιστανών ο αρχηγός της αντιπολίτευσης να προσφέρει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση, υποχρεώνοντας τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματός του, Ν. Αθανασάκη, να δημοσιοποιήσει (!) συνομιλία του με τον βρετανό ΥΠΕΞ;

Σύμπνοια λοιπόν και σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα, όπου το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του έχουν «λουφάξει», επειδή ό,τι συνέβη με τους άμοιρους Πακιστανούς εντάσσεται εμφανέστατα στη διεθνή «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία των ΗΠΑ.

Δικομματική σύμπνοια για… πακιστανοποίηση!

Και όλα αυτά ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις πως ό,τι συνέβη με τους Πακιστανούς ήταν σε γνώση όχι μόνο του Βουλγαράκη, αλλά και του Μολυβιάτη και -τελικά- και του Καραμανλή. Άλλη μια κίνηση πλήρους αμερικανοποίησης της χώρας μας με τις ευλογίες των δυο μεγάλων κομμάτων…
Όπως το ίδιο σηματοδοτεί η αγορά των F-16 από την Ελλάδα δίχως το παραμικρό πολιτικό αντάλλαγμα. Μάλιστα ακόμα και με εχθρική στάση των ΗΠΑ σε κρίσιμα εθνικά μας θέματα όπως το Σκοπιανό, τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό.

Αν στην αυγή του 2006 έτσι έχει οροθετηθεί η πορεία της χώρας μας, τότε μόνο απαισιόδοξες σκέψεις και εκτιμήσεις μπορεί να κάνει κάποιος. Αν ολοταχώς οδεύουμε προς… πακιστανοποίηση και της χώρας και των κατοίκων της, τότε μόνο μελαγχολία προκαλεί η άνευ όρων παράδοση στις επιταγές της υπερδύναμης. Προσέξτε:

• Με πρωθυπουργό -τελικά- φιλοαμερικανό εκόντα – άκοντα και έπειτα από μια σύντομη φάση στη διάρκεια της οποίας το έπαιξε και ολίγον «κακό παιδί». Αλλά φαίνεται πως οι όποιες αντιστάσεις είχαν ημερομηνία λήξης…

• Με υπουργό Εξωτερικών την εκλεκτή της Ουάσινγκτον, στον βαθμό που, όπως όλα δείχνουν, θα έχουμε την τοποθέτηση της Ντόρας εκεί…

• Και με αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ένα από τα αγαπημένα παιδιά της Ουάσινγκτον επίσης…

Αμφιβάλλει κανείς ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;

Αγκάθι εξακολουθεί να είναι για τον πρωθυπουργό, αλλά και για το κυβερνών κόμμα, η είσοδος με τον ανασχηματισμό στο νέο κυβερνητικό σχήμα της δημάρχου Αθηναίων, Ντόρας Μπακογιάννη, με δεδομένη τη βούλησή της να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών αντικαθιστώντας τον Πέτρο Μολυβιάτη.

Το πρόβλημα είναι και δύσκολο και εξαιρετικά σύνθετο, καθώς πέραν των παραδοσιακών εσωκομματικών συσχετισμών άπτεται και των σχέσεων της Ελλάδας με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχει έντονη αντιπαράθεση με πρωταγωνιστές τους λεγόμενους «Καραμανλικούς», οι οποίοι αντιτίθενται στο ενδεχόμενο να αναλάβει η κ. Μπακογιάννη το υπουργείο Εξωτερικών. Αν και για την ώρα αυτή η αντιπαράθεση έχει επισκιασθεί από μια σειρά άλλων αντιπαραθέσεων που έχουν τροφοδοτήσει πρόσφατα περιστατικά (π.χ. συλλήψεις Πακιστανών, η υπόθεση της εν ψυχρώ εκτέλεσης των δύο αστυνομικών από τον Ρώσο κ.ά.), εν τούτοις παραμένει πάντα ενεργή και δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στην κυβέρνηση, αλλά και στους όποιους χειρισμούς του πρωθυπουργού για τον ανασχηματισμό.

Δύο είναι κυρίως οι ενστάσεις που προβάλλονται για να μην ανατεθεί το υπουργείο Εξωτερικών στην Ντόρα Μπακογιάννη: τα παιχνίδια των εσωκομματικών συσχετισμών και η αγωνία για το ποιος θα ελέγξει το κόμμα, και αυτή καθαυτή η πολιτική στο Κυπριακό, οι σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

Όσον αφορά την πρώτη, οι λεγόμενοι «Καραμανλικοί» αντιδρούν έντονα στο να περάσει το υπουργείο Εξωτερικών στα χέρια της κ. Μπακογιάννη, έχοντας ως κεντρικό επιχείρημα πως με αυτόν τον τρόπο η φιλόδοξη δήμαρχος Αθηναίων, και θυγατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με τη δυναμική της θα καταστεί αυτόματα διάδοχος του Κώστα Καραμανλή. «Το υπουργείο Εξωτερικών, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, παράγει διαδόχους», λένε οι λεγόμενοι «Καραμανλικοί» και τονίζουν επιπροσθέτως πως ο εκάστοτε υπουργός Εξωτερικών έχει κύρος και αίγλη, λόγω και των διεθνών διασυνδέσεών του αλλά και των λεπτών θεμάτων που χειρίζεται. «Δεν μπορεί το κόμμα της ΝΔ να ξαναπεράσει στα χέρια της οικογένειας Μητσοτάκη», σημειώνουν και υπενθυμίζουν τα μεγάλα προβλήματα που υπήρξαν και τα άγονα χρόνια για τη ΝΔ, μέχρι ο έλεγχος του κόμματος να ξαναέλθει πλήρως στα χέρια των «Καραμανλικών». «Δεν είναι δυνατόν να βγάλουμε τώρα μόνοι μας τα μάτια μας», σημειώνουν οι λεγόμενοι «Καραμανλικοί» και προσθέτουν πως από τις πρώτες κιόλας ώρες που η Μπακογιάννη θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών «ο Καραμανλής θα νιώσει το ανάστημα και την ανάσα της κ. Μπακογιάννη δίπλα του». Έλεγαν, μάλιστα, χαρακτηριστικά πως ακόμα και σε κάθε μεγάλη και βαρυσήμαντη συνάντηση του κ. Καραμανλή με ξένο ηγέτη ή σε κάποιο σπουδαίο ταξίδι του στο εξωτερικό, η κ. Μπακογιάννη θα εμφανίζεται (λόγω της θέσης της) ακριβώς δίπλα του και θα καρπούται ό,τι μπορεί. Και αυτό, προσθέτουν, σε αντίθεση με την πολύ προσεκτική στάση σε ανάλογες περιπτώσεις του Πέτρου Μολυβιάτη, που άφηνε το πεδίο ελεύθερο στον Κώστα Καραμανλή και εκείνος λειτουργούσε μόνο ως «ασπίδα προστασίας» του πρωθυπουργού, αφού στην ουσία δεν διεκδικεί τίποτα παραπάνω ως αξίωμα.

Βουλευτές μάλιστα της ΝΔ, που στηρίζουν αναφανδόν τον Κ. Καραμανλή, υπογραμμίζουν πως «θα ήταν πολιτικά άστοχο αν εμείς, ο πρόεδρος, στρώναμε το κόκκινο χαλί στην Μπακογιάννη για τη διαδοχή, όποτε και αν αυτή τεθεί».

Αντιδράσεις στην Κύπρο

Όσον αφορά τη δεύτερη παράμετρο (σχέσεις με Κύπρο, πολιτική στο Κυπριακό κ.ά.) το πρόβλημα εδώ φαίνεται να είναι οξύτερο. Σχεδόν άπαντες υπενθυμίζουν τις δηλώσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη υπέρ του Σχεδίου Ανάν, αλλά και τις οξύτατες προσωπικές του επιθέσεις κατά του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου. Υπενθυμίζουν επίσης και παρόμοιες δηλώσεις υπέρ του Σχεδίου Ανάν (σε κάπως πιο ήπιους τόνους) της Ντόρας Μπακογιάννη. Όπως μάλιστα παρατηρούσαν βουλευτές και στελέχη που πρόσκεινται στον Κ. Καραμανλή, αν η ΝΔ και ο Κ. Καραμανλής επέφεραν καίριο πλήγμα στο ΠΑΣΟΚ και τον Γ. Παπανδρέου, ιδιαίτερα στις ευρωεκλογές, όπου η διαφορά των δύο κομμάτων σχεδόν υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Μαρτίου του 2004, οφείλεται στην πολύ προσεκτική στάση του Κ. Καραμανλή και της κυβέρνησης στο θέμα του Σχεδίου Ανάν και του δημοψηφίσματος, που στην ουσία «αποενοχοποιούσαν» πολιτικά το «ΟΧΙ» των Ελληνοκυπρίων. Παράλληλα, άφησαν πλήρως εκτεθειμένο τον Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ που -στην πλειονότητά του- στήριξε το «ναι». Επίσης κατάφεραν, σε μια κρίσιμη εθνικά συγκυρία, να δείξουν πως η ΝΔ, τουλάχιστον στα λόγια, είναι κόμμα με «πατριωτικά χαρακτηριστικά».

Η Ντόρα Μπακογιάννη όπως και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, έλεγαν βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, έχουν τη δική τους παντιέρα στην εξωτερική πολιτική και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά. Πρόσθεταν ότι η πληθωρικότητα της δημάρχου Αθηναίων κάλλιστα μπορεί να μεταβάλει τις ισορροπίες που έχουν επιτευχθεί στην εξωτερική πολιτική και ιδιαίτερα στο Κυπριακό. Επίσης εκφράζουν φόβους πως η ενδεχόμενη παρουσία της κ. Μπακογιάννη στο υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις Αθήνας-Λευκωσίας και στις σχέσεις Κώστα Καραμανλή – Τάσσου Παπαδόπουλου.

Άλλωστε κανείς, και στη Λευκωσία και στην Αθήνα, δεν ξεχνά τις σκληρές και κυνικές δηλώσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για τον Τάσσο Παπαδόπουλο και το Σχέδιο Ανάν. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ έχει υπογραμμίσει σε δημόσιες δηλώσεις του πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος με τη στάση του στο σχέδιο Ανάν δημιουργεί θέμα απέναντι σε συμμάχους (υπονοώντας τους Βρετανούς και τους Αμερικάνους). Υποστήριξε επίσης πως η απόρριψη του Σχεδίου Ανάν δεν θα ήταν προς όφελος της Κύπρου και επίσης εμμέσως πλην σαφώς είχε κατηγορήσει τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι με τη στάση του δημιουργεί και πρόβλημα στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας.

Ανάλογες θέσεις, αλλά με πιο ήπιους τόνους, για το Σχέδιο Ανάν είχε υιοθετήσει και η Ντόρα Μπακιγιάννη.

Πάντως έντονος είναι και ο προβληματισμός στην Κύπρο για το ενδεχόμενο η Ντόρα Μπακογιάννη να βρεθεί στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. «Δύσκολα ξεχνάμε τις επιθέσεις και τις λοιδορίες που δεχτήκαμε από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη πρωτίστως, και από την κυρία Μπακογιάννη», υπογράμμιζαν έγκυροι πολιτικοί κύκλοι στη Λευκωσία. Πρόσθεταν μάλιστα πως η κ. Μπακογιάννη αλλά και ο κ. Μητσοτάκης το λιγότερο που θα μπορούσαν να κάνουν είναι να ανακαλέσουν όσα έχουν πει για την πολιτική ηγεσία της Κύπρου, και ιδιαίτερα για τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, αλλά και να σεβαστούν επιτέλους την απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας του κυπριακού λαού που απέρριψε το Σχέδιο Ανάν. Πρόσθεταν επίσης πως ιδιαίτερα στην περίπτωση κατά την οποία η κ. Μπακογιάννη βρεθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, μαζί με τα άλλα θα πρέπει δημοσίως να δεσμευτεί ότι στηρίζει την πολιτική για το Κυπριακό που αποφασίζει η Λευκωσία.


Σχολιάστε εδώ