Κοινωνικό αίτημα η επανίδρυση του κράτους
Πρόκειται για προϊούσα σήψη, η οποία οφείλεται σε ενέργειες, παραλείψεις, «μεταρρυθμίσεις» και παρεμβάσεις όλων σχεδόν των κυβερνήσεων μετά τη μεταπολίτευση. Η παιδεία αλώθηκε, ο δημόσιος τομέας εξαρθρώθηκε, η αξιοκρατία ισοπεδώθηκε, η ιεραρχία καταργήθηκε, αφού τα «πόδια γύρισαν να χτυπήσουν το κεφάλι», οι εθνικοί και οι κοινοτικοί πόροι δεν έπιασαν τόπο από τις εγκληματικές σπατάλες κυρίως για λόγους τάχα «κοινωνικής πολιτικής», αλλά στην πραγματικότητα για κομματικές σκοπιμότητες.
Και φθάσαμε στο σημερινό κατάντημα. Ήδη σε προηγούμενες αναλύσεις μας είχαμε παρουσιάσει τις παθογένειες που κυριαρχούν στον δημόσιο τομέα. Σήμερα, με αφορμή τον άδικο χαμό των δύο αστυνομικών μας από το χέρι του ρώσου κακοποιού δεν θα αρκεστούμε σε εύκολες διαπιστώσεις ή σε επισημάνσεις, αλλά θα παραθέσουμε μερικές προτάσεις για την αναστροφή της εικόνας στον χώρο της Αστυνομίας, αλλά και σε όλο τον δημόσιο τομέα:
– Συστηματική εκπαίδευση όλων των λειτουργών και των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα.
– Συστηματική, συνεχής και αντικειμενική αξιολόγηση όλων των λειτουργών και των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και ανάλογη ηθική και υλική αμοιβή των ικανών και των διακρινομένων για τις επιδόσεις και την πρόσθετη προσφορά στους έλληνες πολίτες.
– Επαναφορά της πειθαρχίας και του σεβασμού της ιεραρχίας σε όλο τον δημόσιο τομέα.
– Ουσιαστικός έλεγχος όλων των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, ο οποίος θα συνοδεύεται από αυστηρές κυρώσεις και συνέπειες για τους επίορκους ή για εκείνους που διώκονται για πειθαρχικά και άλλα αδικήματα.
– Παραμονή στην ίδια υπηρεσία όλων των δημόσιων υπαλλήλων και κυρίως εκείνων που εργάζονται σε τομείς όπου, σύμφωνα με διεθνείς εκθέσεις και έρευνες, πρωτοστατούν σε διαφθορά, όχι πάνω από 4-5 χρόνια.
– Επανασύσταση των καταργηθέντων αστυνομικών τμημάτων στα αστικά κέντρα και σε κωμοπόλεις, επάνδρωσή τους με το αναγκαίο προσωπικό και εξασφάλιση του αναγκαίου μηχανολογικού και τεχνολογικού εξοπλισμού. Είναι πράγματι θλιβερή εικόνα των αστυνομικών τμημάτων σε μερικές περιοχές της περιφέρειας, τα οποία διατηρήθηκαν μεν, αλλά παραμένουν, στην κυριολεξία, κλειστά!
– Η πεζή περιπολία ανά δυάδα αστυνομικών σε όλες τις περιοχές της χώρας δεν προκαλεί μόνο ασφάλεια και σιγουριά στους πολίτες, αλλά αποτρέπει και εγκλήματα, αφού «ο φόβος φυλάει τα έρμα».
– Τα περιπολικά είναι σωτήρια για τους κατοίκους και ιδιαίτερα εκείνους ορισμένων περιοχών που έχουν εξελιχθεί σε άντρα κακοποιών και εγκληματιών, αλλά πολλά από αυτά θυμίζουν το γνωστό δημοτικό άσμα «καβάλα πάνε στην εκκλησιά, καβάλα προσκυνάνε»! Πριν από πέντε περίπου χρόνια είχαμε ζητήσει από ένα αστυνομικό τμήμα περιοχής της Αττικής, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτη από τους κακοποιούς, να είναι συχνή η παρουσία των περιπολικών. Η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχουν αυτοκίνητα! Την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς και μάλιστα στις 10 το βράδυ περάσαμε τυχαία από το ίδιο αστυνομικό τμήμα, όπου μετρήσαμε να είναι παρκαρισμένα στον δρόμο κοντά πάνω από 5-6 περιπολικά! Προφανώς, στο αστυνομικό αυτό τμήμα δόθηκαν στο μεταξύ τα προβλεπόμενα αυτοκίνητα, αλλά δεν εξασφαλίστηκε και το αναγκαίο ένστολο προσωπικό!
– Επάνοδος στην πραγματική υπηρεσία των εκατοντάδων αστυνομικών που φρουρούν «στόχους» ή τα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Είναι κρίμα, άδικο και πρόκληση πολλοί οικισμοί της Αττικής να έχουν αναθέσει, λόγω της απουσίας των φυσικών αστυνομικών δυνάμεών στην περιοχή της, τη φύλαξή τους, με δαπάνες των φορολογούμενων πολιτών τους, σε ιδιωτικούς αστυνομικούς και να μην κάνουν αυτό -όπως πρέπει- οι «στόχοι» και κυρίως οι ποδοσφαιρικές εταιρείες!
– Θα μας πείτε, τι σχέση έχουν όλα αυτά με μια οικονομική στήλη εφημερίδας. Έχουν και παραέχουν. Κατʼ αρχάς, η οικονομία θέλει κλίμα, θέλει ασφάλεια, θέλει σιγουριά για να είναι υγιής. Ύστερα, όλα αυτά έχουν σχέση με τη διαχείριση των εθνικών πόρων, οι οποίοι στη συντριπτική πλειονότητα προέρχονται από την άγρια φορολογία των πολιτών, οι οποίοι απαιτούν άμεση ανταποδοτικότητα, κυρίως στην αντιμετώπιση των προβλημάτων καθημερινότητας. Όλα αυτά σημαίνουν ότι η επανίδρυση του κράτους αποτελεί ένα επιτακτικό κοινωνικό αίτημα.