ΚΑΤΩ… στον ΠΕΙΡΑΙΑ

Εκείνο που φαίνεται αδιαπραγμάτευτο για τους Πειραιώτες, όπως τουλάχιστον το εισπράξανε όσοι παρακολουθούν κάθε χρόνο τα Θεοφάνια στον Πειραιά, είναι η σταθερή στήριξη στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Τόσο κατά την είσοδό του στο δημαρχείο όσο και κατά την αποχώρησή του ο πρωθυπουργός αποθεώθηκε από πολλούς Πειραιώτες που είχαν συγκεντρωθεί μόνο και μόνο για να τον χειροκροτήσουν. Μάλιστα, από την υποδοχή εντυπωσιάστηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός που ξέφυγε δύο φορές από τον κλοιό των ανδρών της ασφάλειάς του και έγινε ένα με τον κόσμο που τον χειροκροτούσε και τον αποθέωνε.

• Κατά την είσοδο του πρωθυπουργού στο δημαρχείο, μία ομάδα εργαζομένων στα μαγαζιά της Πειραϊκής, τα οποία θα κλείσουν λόγω των καταγγελιών ότι βρίσκονται στις επιχωματώσεις που σκεπάζουν το Κονώνειο Τείχος, σήκωσαν πανό, ζητώντας από τον Κ. Καραμανλή να μεσολαβήσει για να μη μείνουν άνεργοι. Το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν: «Δώσε λύση, πρωθυπουργέ». Να σημειώσουμε ότι ο κ. Καραμανλής, επειδή έχει την ευθύνη και του υπουργείου Πολιτισμού, έχει τη δυνατότητα να παρέμβει. Γι’ αυτό οι μελλοντικοί άνεργοι του ζητούσαν να παρέμβει.

• Πάντως, ο Κ. Καραμανλής δεν ανέφερε λέξη για τον Αγραπίδη στην καθιερωμένη δήλωσή του μετά τον αγιασμό. Ενώ παλαιότερα όλο και κάτι είχε να πει για τον Πειραιά και τον δήμαρχό του, προχθές δεν είπε τίποτα. Μόνο ευχήθηκε «καλή φώτιση σε όλους, πολιτικούς και πολίτες». Αυτό οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του δημάρχου το εξέλαβαν ως άρνηση του πρωθυπουργού να στηρίξει τον Αγραπίδη, ενώ οι φίλοι του δεν ήθελαν ούτε να ακούσουν κάτι τέτοιο, λέγοντας ότι αφού ο πρωθυπουργός ήρθε στον Πειραιά και παραεκάθισε στη δεξίωση που έδωσε ο Χ. Αγραπίδης στο δημαρχείο, τι άλλη στήριξη θα μπορούσε να του προσφέρει;

• Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης έγινε και η πρώτη συνάντηση Κ. Καραμανλή – Π. Μαντούβαλου, μετά τα γνωστά γεγονότα που οδήγησαν τον πειραιώτη βουλευτή στην αποχώρησή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και στη συνέχεια στη διαγραφή του. Ο πρωθυπουργός αντάλλαξε χειραψία με τον Μαντούβαλο και είπαν τις καθιερωμένες ευχές, χωρίς ωστόσο να ακουστεί κάτι ιδιαίτερο.

• Ιδιαίτερα θερμή ήταν η υποδοχή που επιφύλαξαν οι Πειραιώτες και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Ο Πρόεδρος μάλιστα θυμήθηκε ότι είχε κατέβει άλλη μία φορά για τα Θεοφάνια στον Πειραιά με τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου.

• Ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε… απουσία από τον εορτασμό του Πειραιά. Αντιθέτως, παρών ήταν ο… τέως Κώστας Σημίτης, ο οποίος όμως πέρασε απαρατήρητος. Μεγαλύτερη αίσθηση έκαναν ο Πάγκαλος με τον Ανωμερίτη παρά ο Σημίτης. Μία ακόμα αξιοσημείωτη απουσία ήταν εκείνη του Παναγιώτη Φασούλα, η οποία όμως ήταν δικαιολογημένη, γιατί ο ψηλός είναι στις ΗΠΑ για να περάσει τις γιορτές με τη σύζυγό του και το παιδί τους που δίνει τη μάχη του και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι φαίνεται να την κερδίζει. Κάτι που ευχόμαστε ολόψυχα.

• Εντυπωσιακό το παρών του νομάρχη Γιάννη Μίχα και του Μανώλη Μπεντενιώτη. Και οι δύο καταχειροκροτήθηκαν και έδειξαν ότι έχουν… ανεβασμένες μετοχές στον Πειραιά.

• Οι υφυπουργοί Β. Μιχαλολιάκος και Γ. Καλός έφυγαν γρήγορα από τη δεξίωση στο δημαρχιακό μέγαρο λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Αντιθέτως, η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά έμεινε ως αργά. Όπως και ο υφυπουργός Μεταφορών Τάσος Νεράντζης, που στη συνέχεια έκανε τη βόλτα του στην πλατεία Κοραή, όπου έγινε ενθουσιωδώς δεκτός, καθώς έχει πολλούς φίλους στην περιοχή. Ασχέτως αν εκλέγεται στη Βʼ΄ Περιφέρεια Πειραιά…

• Βόλτα στην πλατεία έκανε και ο Πέτρος Μαντούβαλος που καταχειροκροτήθηκε απ’ όπου και αν πέρασε. Μάλιστα ο κόσμος τού έλεγε ότι δικαιώθηκε και τον καλούσε να επιστρέψει στο κόμμα. Ο ίδιος, πάντως. περιοριζόταν να ευχαριστεί τους Πειραιώτες και να έχει ένα αινιγματικό χαμόγελο, σαν να ήθελε να πει «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά»…

• Εντυπωσιακή εμφάνιση έκανε στην πλατεία και ο καρδιολόγος Τάκης Μελάς, ο οποίος έχει ανακοινώσει ότι θα κατέβει ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος. Δεν υπήρξε Πειραιώτης που να μην τον πλησίασε για να του ευχηθεί και να του δηλώσει υποστήριξη. Ακόμα και δημοτικοί σύμβουλοι του Αγραπίδη πήγαν και τον χαιρέτησαν θερμά. Αν αυτό το ρεύμα που έδειξε ότι έχει μεταφραστεί και σε ψήφους, τότε θα έχουμε εκπλήξεις στον Πειραιά…

• Απόλυτα εναρμονισμένος με την ημέρα ο στολισμός της αίθουσας όπου έγινε η δεξίωση στο δημαρχιακό μέγαρο. Προσεγμένο και το μενού που προσφέρθηκε στους προσκεκλημένους, ενώ πολύ σοβαρή ήταν όλη η διοργάνωση, που φανέρωσε ότι κάποιοι δούλεψαν με μεράκι για να γίνουν όλα σωστά, σε σημείο να μείνουν ευχαριστημένοι όλοι οι συμμετασχόντες. Δικαιολογημένα, λοιπόν, τα συγχαρητήρια που «εισέπραξε» η αντιδήμαρχος Πασχαλίνα Καλαγιά, η οποία είχε την ευθύνη για τη διοργάνωση.

• Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ήταν τρεις επίσκοποι στον αγιασμό των υδάτων στον Πειραιά. Εκτός του Μητροπολίτη Καλλίνικου ήταν ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Σεραφείμ, που έχει τον βαθμό του τιτουλάριου Επισκόπου Χριστιανουπόλεως και εκπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο που βρισκόταν στον Βόλο, καθώς και ο Επίσκοπος πρώην Νέας Ζηλανδίας που πρόσφατα έχασε τη θέση του μετά τη διένεξή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας και έχει επιστρέψει στην Ελλάδα. Όμως ο κ. Καλλίνικος δεν παρέστη στη δεξίωση που δόθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο, επειδή του παρουσιάστηκε μια ξαφνική αδιαθεσία.

• Για πρώτη φορά επίσης τα τελευταία χρόνια ο δήμαρχος Χ. Αγραπίδης δεν έκανε μετά τη δεξίωση την καθιερωμένη βόλτα στην πλατεία Κοραή. Αντιθέτως, γύρω στις 2.30 μ.μ. κατέβηκε μαζί με τον πρόεδρο του ΔΣ Κ. Γκαβέρα από το γραφείο του και αναχώρησε αμέσως. Στενοί του συνεργάτες έλεγαν, ωστόσο, ότι ο δήμαρχος ήταν ευχαριστημένος από την παρουσία του πρωθυπουργού στο δημαρχείο, στη δεξίωση που παρέθεσε, καθώς και απ’ όσα του είπε ο Κ. Καραμανλής σε σύντομη συνομιλία που είχαν στο γραφείο του.

•Έκθεση με έργα ζωγραφικής φυλακισμένων ανακοινώθηκε ότι λειτουργεί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Μάλιστα αναφερόταν ότι η βιβλιοθήκη θα ήταν ανοιχτή για την έκθεση από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Ωστόσο, όσοι πήγαν για να δουν τα έργα των φυλακισμένων βρήκαν τις πόρτες κλειστές. Το γεγονός ανέφερε και ο αντιπρόεδρος της Λέσχης Ενεργών Πολιτών Ευαγγελίστριας, Βασίλης Βασιλειάδης, στον δήμαρχο και του έκανε τα σχετικά παράπονα. Τα ίδια παράπονα έκανε και στην αρμόδια αντιδήμαρχο Ασπασία Αλυγιζάκη, η οποία του ζήτησε… συγγνώμη! Το θέμα βέβαια δεν είναι αν θα ζητήσει συγγνώμη ή όχι η αντιδήμαρχος, αλλά γιατί είναι κλειστή η βιβλιοθήκη. Η… φοβερή δικαιολογία ήταν ότι δεν υπήρχαν… φύλακες! Μα, είναι δυνατόν να μένει κλειστή η βιβλιοθήκη επειδή δεν υπάρχουν φύλακες διαθέσιμοι; Και ο ρόλος της κ. Αλυγιζάκη ποιος είναι; Να διαπιστώνει αν υπάρχουν φύλακες ή να λειτουργεί τη βιβλιοθήκη; Αν δεν μπορεί να κάνει αυτό το απλό, τι άλλο θα πρέπει να περιμένουμε να κάνει;

•Επιβεβαιώνει όσα δημοσιεύσαμε για τα όργια που γίνονται στα υπηρεσιακά συμβούλια ο Σύλλογος Μονίμων και Αορίστου Χρόνου Υπαλλήλων του δήμου Πειραιά. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, για να προαχθεί ένας υπάλληλος με αʼ΄ βαθμό σε προϊστάμενο διεύθυνσης θα πρέπει πρώτα να έχει επιλεγεί για προϊστάμενος τμήματος και αφού κριθεί επιτυχημένη η θητεία του μπορεί να προταθεί για προϊστάμενος διεύθυνσης. Στην περίπτωση της προαγωγής της υπαλλήλου που είχε έρθει με… μεταγραφή από τη Ν. Σμύρνη, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, βέβαια. Ούτε ασχολήθηκε κανένας με τον φάκελο της προαχθείσης υπαλλήλου. Απλώς κάποιος έδωσε την εντολή και το συμβούλιο την υλοποίησε. Όσον αφορά την άλλη περίπτωση που σημειώσαμε, η ανακοίνωση που προαναφέραμε τονίζει ότι για να προαχθεί υπάλληλος με βʼ΄ βαθμό θα πρέπει να έχει εξαντληθεί ο πίνακας των υπαλλήλων με αʼ΄ βαθμό. Όμως το συμβούλιο προήγαγε υπαλλήλους με βʼ΄ βαθμό τη στιγμή που υπήρχαν τουλάχιστον 30 με αʼ΄ βαθμό. Τώρα, βέβαια, τη λύση θα τη δώσουν τα δικαστήρια, καθώς έχουν προσφύγει σχεδόν όλοι όσοι θεωρούν ότι αδικήθηκαν.

•Μία ευχάριστη έκπληξη περίμενε τον δήμαρχο Κορυδαλλού, Στέφανο Χρήστου. Ένας πραγματικός «μποναμάς» που δικαιώνει στο ακέραιο τις προσπάθειές του. Πρόκειται για ένα έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αναφέρει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση των φυλακών. Μάλιστα οι γυναικείες φυλακές θα φύγουν πρώτες, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2006! Άντε μετά ο Στ. Χρήστου να μη… σαρώσει και αυτή τη φορά στις εκλογές…


Σχολιάστε εδώ