Και το πολιτικό χρήμα στην ατζέντα της αναθεώρησης

Για την υλοποίηση του προγράμματός της η κυβέρνηση στην ουσία «έχασε» τον χρόνο της υπερπροσπάθειας για την Ολυμπιάδα, και ο Κ. Καραμανλής θεωρεί πως είναι η τελευταία ευκαιρία για τους συνεργάτες του να αποδείξουν ότι μπορούν να αλλάξουν με ριζικές αλλαγές τα δεδομένα… Ταυτόχρονα, τόσο στο Μαξίμου όσο και στην Ρηγίλλης μάλλον δεν έδωσαν και ιδιαίτερη σημασία στην τελευταία δημοσκόπηση, που δείχνει ότι η μείωση της ψαλίδας μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων έχει πέσει στο 1,2%, αφού θεωρούν ότι οι δικές τους καθημερινές μετρήσεις δείχνουν τη διαφορά γύρω στο 3%.

Η διαφορά μάλιστα αυτή σημειώθηκε μετά τον «πολιτικό αιφνιδιασμό» του κ. Καραμανλή και την εν γένει παρουσία του στη Βουλή με το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος… Η μαγική λέξη της κυβέρνησης, που αποτελεί και το κύριο πλέον σύνθημα για το… νέο έτος, είναι η «μεταρρύθμιση». Σε αυτή ποντάρει και ο Καραμανλής, ζητώντας να προχωρήσουν με ταχύ ρυθμό, οι μεταρρυθμίσεις και με το κατά το δυνατόν μικρότερο πολιτικό κόστος. Ο πρωθυπουργός, όπως τονίζει στους συνεργάτες του, γνωρίζει πολύ καλά ότι θα σημειωθούν κλυδωνισμοί από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αλλά, όπως προσθέτει, αυτοί θα προέρχονται από τα μικροσυμφέροντα και τις γνωστές μικρές κοινωνικές ομάδες, που νιώθουν ότι θίγονται τα κακώς εννοούμενα συμφέροντά τους.

Αντιθέτως, όλα δείχνουν -και οι ανάλογες μετρήσεις της κοινής γνώμης- ότι η κοινωνία είναι έτοιμη για μεγάλες αλλαγές. Το γεγονός αυτό σημαίνει πως τα στελέχη της κυβέρνησης πρέπει να κάνουν έναν αγώνα δρόμου, ο καθένας στον τομέα του, για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Και σε κατ’ ιδίαν πάντως συζητήσεις του ο πρωθυπουργός ζητά «ανατροπές», ενώ είναι γνωστό ότι εδώ και τέσσερις περίπου μήνες είχε ζητήσει από τους υπουργούς του πλήρη προγραμματισμό για το νέος έτος και σε ξεχωριστές συναντήσεις που είχε με τον καθέναν παρενέβη ο ίδιος όσον αφορά τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί. Οι αποκρατικοποιήσεις, όπως όλα δείχνουν, αποτελούν κύριο στόχο της κυβέρνησης μέσα στους πρώτους μήνες του χρόνου, σε συνδυασμό με κάθε περιεχόμενο που μπορεί να διαθέτει ο όρος μεταρρύθμιση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Μαξίμου… δεν σταματά να ψάχνει σε ποιους τομείς θα μπορούσε να παρέμβει, ώστε να αλλάξει δεδομένα ετών. Ειδικά στις περιπτώσεις καλυτέρευσης των προσφερόμενων υπηρεσιών, είτε από υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα είτε από οργανισμούς του Δημοσίου, στους οποίους πρέπει να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας τους (άρση της μονιμότητας), το Μαξίμου αναζητεί τρόπους για να κάνει αισθητή η κυβέρνηση την παρουσία της.

Ξεχωριστή όμως σημασία έχει και το τι θα γίνει σχετικά με τον διάλογο με τις διάφορες κοινωνικές ομάδες. Οι ταχύτητες με τις οποίες επιθυμεί η κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων λειτουργούν απαγορευτικά όσον αφορά τον χρόνο… των συνεννοήσεων. Αυτό σημαίνει ότι διάλογος πέρα από κομματικές γραμμές και συνδικαλιστικές σκοπιμότητες θα πραγματοποιηθεί, αλλά όχι «διάλογος για τον διάλογο», με στόχο να ατονήσει ο προγραμματισμός της κυβέρνησης και να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι μεταρρυθμίσεις μετατίθενται για τον επόμενο χρόνο. Οι διαδικασίες θα είναι τάχιστες σε κάθε περίπτωση. Ωστόσο πονοκέφαλο ακόμη αποτελεί για το Μαξίμου το γεγονός ότι δεν… έχει εξευρεθεί ακόμη τρόπος να ανακοινωθεί κάποια ελάφρυνση σε μισθωτούς συνταξιούχους, ώστε να αντιστραφεί το άσχημο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην πλειονότητα των Ελλήνων, που πληρώνουν δυσβάστακτα φορολογικά βάρη. Και τούτο διότι ο πολύ αυστηρός προϋπολογισμός έχει δημιουργηθεί έτσι ώστε στο τέλος τόσο του 2007 όσο και του 2008 να μπορεί να δοθούν κάποιες ελαφρύνσεις. Για το πολύ δύσκολο όμως 2006 δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη.

Αντιθέτως στο τέλος του 2008 υπολογίζεται ότι το επίδομα του ΕΚΑΣ θα φθάσει στα 230 ευρώ, και η σύνταξη του ΟΓΑ στα 330 ευρώ, ενώ το 2007 προβλέπεται η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών. Όσον αφορά τον ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός φαίνεται να μην έχει αλλάξει γνώμη για μετά τον Μάρτιο, με την συμπλήρωση δύο ετών στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι προγραμματίζει τις όποιες ανακοινώσεις έχουν σχέση με ελαφρύνσεις κοντά στην περίοδο των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών. Τα μηνύματα όμως αυτά, που μεταφέρθηκαν κυρίως από τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη στον πρωθυπουργό, ιδίως από την περιφέρεια, είναι θετικά, καθώς φαίνεται πως το ποσοστό του 42% έχει φέρει αποτελέσματα για συμμαχίες στα μεγάλα αστικά κέντρα. Οι πρώτες συσκέψεις για τις τρεις μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη) θα πραγματοποιηθούν εντός του Φεβρουαρίου, ενώ φαίνεται ότι ήδη έχουν υποβληθεί προτάσεις για την υπερνομαρχία Αθηνών – Πειραιώς.


Σχολιάστε εδώ