Καθοριστική χρονιά

Το 2006 θεωρείται και είναι καθοριστική χρονιά για τις πολιτικές εξελίξεις. Στους πρώτους μήνες του έτους, στις 7 Μαρτίου, η κυβέρνηση θα κλείσει δύο χρόνια διακυβέρνησης και στο τέλος του έτους θα έχει σχεδόν συμπληρώσει τα τρία τέταρτα της συνταγματικής θητείας της, αποκτώντας έτσι ικανό κυβερνητικό παρελθόν προς αξιολόγηση εκ μέρους του εκλογικού σώματος. Τούτο σημαίνει ότι εντός του 2006 θα αρχίσει να οργανώνεται πιο συστηματικά και επί υπαρκτής βάσεως η εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων. Άλλωστε, οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οπότε καταναγκαστικά θα μπουν στην ψυχολογία του εκλογικού κύκλου και των κομματικών προτιμήσεων.

•Ασφαλώς η μεν κυβέρνηση πρωτίστως θα κριθεί στο πεδίο της οικονομίας (με την εισοδηματική κατάσταση των νοικοκυριών να παίζει καθοριστικό ρόλο), η δε αξιωματική αντιπολίτευση θα κριθεί από το εάν παρουσιάσει ή όχι πειστική και θελκτική εναλλακτική λύση διακυβέρνησης. Επίσης, σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος θα παίξουν τόσο οι διαδικασίες της συνταγματικής αναθεώρησης όσο και τα αποτελέσματα των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μάλιστα, το «πολιτικό μείγμα» της συνταγματικής αναθεώρησης και των δημοτικών εκλογών μπορεί να πυροδοτήσει την επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων. Συγκεκριμένα, εάν τον Σεπτέμβρη του 2006 ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, διαπιστώσει ότι «χάνεται το στοίχημα» της Οικονομίας, τότε «εύκολα» μπορεί να μετατρέψει τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε «διπλές εκλογές», προκειμένου να κατοχυρώσει το «2,5+4».

•Δυστυχώς για τον Γιώργο Παπανδρέου πρέπει να βιαστεί, ώστε να συγκεκριμενοποιήσει τον «άλλο δρόμο» πριν από τον Σεπτέμβριο του 2006, ίσως και πριν από τον Απρίλιο. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει τάχιστα να περάσει από την ασάφεια στην σαφήνεια, να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση εξουσίας, που να πείθει και να θέλγει. Το εκλογικό σώμα αποφασίζει έχοντας κατά νου δύο κριτήρια. Το πρώτο κριτήριο αφορά τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης. Το δεύτερο κριτήριο αφορά τη σύγκριση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και ακριβώς η σύγκριση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εμφανίζει την κρατούσα κατάσταση να υπερέχει στα περισσότερα ποιοτικά στοιχεία. Βέβαια, επειδή μέσα στο 2006 θα έχει μεγιστοποιηθεί η κυβερνητική φθορά, μπορεί να αλλάξει η εικόνα, αλλά για να αλλάξει καθοριστικά πρέπει το ΠΑΣΟΚ να πείσει ότι «μπορεί».


Σχολιάστε εδώ