tabula rasa

Δεν υπάρχει σοβαρό γραφείο στοιχημάτων που θα δεχόταν να πληρώσει έστω και ένα σεντ για κάτι που θεωρείται απολύτως βέβαιο.

Το ερώτημα είναι τι απόδοση μπορεί να έχει το στοίχημα, όταν αυτό που κρίνεται είναι η τοποθέτησή της στο υπουργείο Εξωτερικών. Εκεί οι αποδόσεις ποικίλλουν. Υπάρχουν φαν του τζόγου στη Νέα Δημοκρατία που θεωρούν πως κι αυτό το ζήτημα εντάσσεται στην πρώτη κατηγορία: «Η Ντόρα θα μπει στην κυβέρνηση και θα πάρει το Εξωτερικών», λένε μετά βεβαιότητας, λες και έχουν ακούσει τον Καραμανλή να παραμιλά στον ύπνο του. Επειδή, όμως, αυτό μπορεί να το γνωρίζει μόνο η Νατάσα, οι… στοιχηματζήδες καλά θα κάνουν να προσέξουν, μέρες που είναι, γιατί μπορεί να χάσουν τα λεφτά τους. Διότι, η Ντόρα μπορεί να είναι κάτι σαν φουλ του άσου σε έναν (επικείμενο) ανασχηματισμό που δεν θα έχει πολλά να προσφέρει, αλλά ο Καραμανλής είναι ικανός ακόμα και για φλος….

Οι συνεργάτες της δημάρχου Αθηναίων μιλούν, είναι αλήθεια, με μεγάλη προσοχή. Ακριβώς επειδή γνωρίζουν ότι ο Καραμανλής είναι απρόβλεπτος. Η κ. Μπακογιάννη λοιπόν ξέρει καλά πως θα αποτελέσει το κερασάκι σε μια τούρτα που έχει, ήδη, μουχλιάσει. Άλλωστε, ο ανασχηματισμός συζητείται σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία από την άνοιξη του 2005 και φτάσαμε αισίως στον Ιανουάριο του 2006. Δεν θέλει όμως να μείνει ένα απλό κερασάκι. Δηλώνει πως έχει συγκεκριμένη διπλωματική ατζέντα και επιθυμεί να την υλοποιήσει από το νεοκλασικό κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας. Εκεί αρχίζουν και οι «πονοκέφαλοι» του Καραμανλή.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πως μετά τον ήπιο και απολύτως έμπιστο Μολυβιάτη η Ντόρα θα εισέλθει στο Εξωτερικών σαν μοχθηρή Κρουέλα ντε Βιλ σε παρθεναγωγείο… Θα επιδιώξει να αναμορφώσει την εξωτερική πολιτική ακολουθώντας όχι τα βήματα του ηλικιωμένου προκατόχου της, αλλά εκείνα του προκατόχου του προκατόχου της, που, κατά σύμπτωση, ανήκει στην αντίπαλη παράταξη.

‘Αλλωστε η realpolitik του Γιώργου ήταν, πάντοτε, πολύ κοντά στις απόψεις ολόκληρης της οικογένειας Μητσοτάκη, κατά τρόπο που ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ εξέθεσε πολλές φορές το κόμμα του, συμφωνώντας με τις πολιτικές αποφάσεις του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Εκείνο που φοβούνται οι αντίπαλοι της ιδέας για μετακίνηση της κ. Μπακογιάννη στο Εξωτερικών είναι ότι οι απόψεις του πρωθυπουργού κατά τη διετία Μολυβιάτη θα φαντάζουν εκτός τόπου και χρόνου, και ο Καραμανλής θα αναγκαστεί να εξηγήσει γιατί αλλάζει γραμμή πλεύσης.

Η πλειονότητα των βουλευτών της ΝΔ εξάλλου θεωρούν πως μια τέτοια αναβάθμιση ισοδυναμεί με « χρίσμα» προς την κ. Μπακογιάννη και δεν το βλέπουν με καλό μάτι, γι? αυτό και (επειδή ανήκουν στην καραμανλική πτέρυγα) αναζητούν επίδοξους δελφίνους μεταξύ των Γιώργου Βουλγαράκη, Γιώργου Αλογοσκούφη, ακόμα και του Δημήτρη Αβραμόπουλου ή του Αντώνη Σαμαρά. Ο πρώτος εξ αυτών, μάλιστα, βρίσκεται σε ευθεία (αν και όχι δημόσια) αντιπαράθεση με τη δήμαρχο Αθηναίων και δεν είναι τυχαίο πως στην υπόθεση της αποκάλυψης των ονομάτων των στελεχών της ΕΥΠ που φέρονται ότι συμμετείχαν στην απαγωγή των πακιστανών μεταναστών, συνεργάτες του κατηγορούσαν σαφώς την κ. Μπακογιάννη ότι «υποκίνησε την υπόθεση των αποκαλύψεων».

Την… πληροφορία ανέλαβε να μεταφέρει -από το δελτίο του Alpha- ο Νίκος Κακαουνάκης και η αντίδραση της Ντόρας ήταν άμεση (αν και από το Καρπενήσι όπου βρισκόταν για τα Χριστούγεννα) και ιδιαίτερα έντονη.

Όπως κι αν έχουν πάντως τα πράγματα, η δήμαρχος έχει αρχίσει να «πακετάρει» τα πράγματά της από το μέγαρο της πλατείας Κοτζιά. Λέει πως «ο Καραμανλής δεν θα την πουλήσει», ωστόσο δεν είναι σίγουρη πως θα επιβραβευθεί με το υπουργείο Εξωτερικών. Στο ερώτημα τι θα κάνει εάν ο πρωθυπουργός της δώσει κάποιο άλλο υπουργείο, η Ντόρα απαντά διπλωματικά: «θα εξαρτηθεί από την πρόταση». Αυτό σημαίνει πως όλα έχουν να κάνουν με τη… συσκευασία.

Η κ. Μπακογιάννη δεν μπορεί να απαντήσει αρνητικά σε μια σχετικώς σοβαρή πρόταση του Καραμανλή, έστω κι αν αυτή αφορά τα υπουργεία Ανάπτυξης ή Εργασίας ή ακόμα και το Πολιτισμού (για το οποίο διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ότι δεν το θέλει). Γιατί, στο τέλος, αυτό που λένε συνεργάτες της ότι, δήθεν, σκέπτεται ακόμα και να παραμείνει στο δήμο, όλοι γνωρίζουν πως είναι ένα όμορφο χριστουγεννιάτικο ανέκδοτο…


Σχολιάστε εδώ