Το παζλ του ανασχηματισμού και το κρίσιμο τεστ των δημοτικών εκλογών
Και άκουσε τον πρωθυπουργό να του απαντά:
– Μη φοβάσαι. Ο κόσμος μόνο πρόσκαιρα επηρεάζεται από την παραπολιτική. Τα υπόλοιπα θα τα διορθώσουμε. Θα τον περάσουμε τον κάβο…
Γεγονός είναι πως τα πράγματα του πήγαν στη συνέχεια σχετικά καλά. Η επιστροφή από τις Βρυξέλλες με τα 20,1 δισ. ευρώ, η πελώρια γκάφα του Γιώργου Παπανδρέου στον χειρισμό αυτού του θέματος, η άσχημη εικόνα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, η πρωθυπουργική πρωτοβουλία για τη συνταγματική αναθεώρηση και η γενικά θετική αποδοχή της συνετέλεσαν ώστε η κυβέρνηση και ο Καραμανλής να πάρουν κάποια επικοινωνιακή ανάσα και ο ερχομός του νέου χρόνου να μην τους βρίσκει στριμωγμένους στο καναβάτσο.
Αλλά πόσο θα διαρκέσει αυτό το κλίμα;
Ακόμα και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού ανησυχούν ότι, αν δεν αναληφθούν σοβαρές πρωτοβουλίες αμέσως μετά τις γιορτές και κυρίως αν δεν ξεπεράσει ο ίδιος ο Καραμανλής την εικόνα απουσίας που κυριαρχούσε έως και πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών, τότε θα επιστρέψουν και η κακή κυβερνητική εικόνα και το «άρρωστο» κλίμα γκρίνιας, εσωστρέφειας και αμφισβήτησης και γενικά θα έχουν «μια από τα ίδια» και θα ξαναβρεθούν αμυνόμενοι και μάλιστα άτεχνα.
Κυρίως ασκούνται πιέσεις «να δείξει ο Καραμανλής ότι κυβερνά και δεν παρακολουθεί απλώς». Και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, διακριτικά μεν αλλά πάντως βασικά αυτό επισημαίνεται στον πρωθυπουργό απ’ το επιτελείο των στενών συνεργατών του. Και αυτό το κλίμα τού μεταφέρεται και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και από τη Ρηγίλλης.
Βεβαίως την περίοδο αμέσως μετά τις γιορτές αυτό που αναπόφευκτα θα κυριαρχήσει τόσο σε ενδοκυβερνητικό όσο και σε εσωκομματικό επίπεδο θα είναι οι σχεδιαζόμενες και κυοφορούμενες αλλαγές σε κυβέρνηση και κρατικό μηχανισμό. Είναι μάλιστα τόση και τέτοια η -αντικειμενική- «πίεση» που ασκείται από τη δυναμική των αναμενόμενων αλλαγών, ώστε δεν αποκλείεται να επισπεύσει ο Καραμανλής τον ανασχηματισμό σε σχέση με τον προγραμματισμό του, που είναι για τον Φλεβάρη – Μάρτη, αφού υπάρχει ο κίνδυνος να επικρατήσει γενική απραξία, ακόμα και παραλυσία, έως ότου τελικά πραγματοποιηθεί ο ανασχηματισμός.
Προς το παρόν, πάντως, όπως μας υπογράμμισε συνεργάτης του πρωθυπουργού, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα, εκτός αν ο Καραμανλής επιδιώξει να «αιφνιδιάσει», αν και έχει χάσει τη δυναμική του ακόμα και ο αιφνιδιασμός εν μέσω σεναριολογιών και προσμονών και «πιέσεων» από ενδιαφερόμενους και ΜΜΕ (κυρίως των «νταβατζήδων»)…
Ανασχηματισμός και… δημοτικές εκλογές
Ανεξάρτητα από τον χρόνο πραγματοποίησης των αλλαγών σε κυβέρνηση, ΔΕΚΟ και γενικές γραμματείες, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο Κώστας Καραμανλής θα «χρωματίσει» αυτές τις αλλαγές με την αναμονή των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών του Οκτώβρη του 2006.
Με δεδομένο δηλαδή ότι ο πρωθυπουργός δεν υποκύπτει στη γοητεία των συχνών ανασχηματισμών, ούτε στην άσκηση «ανακάτεμα της τράπουλας» για ξεπέρασμα κρίσεων, το πιθανότερο είναι να κάνει άλλον έναν μόνο ανασχηματισμό έως τις εθνικές εκλογές και ανάλογα με τα αποτελέσματα των δημοτικών.
Αυτό σημαίνει ορισμένα πράγματα για τις τωρινές αλλαγές, για την τύχη προσώπων και για το εύρος τελικά του επόμενου ανασχηματισμού. Για παράδειγμα, είναι πιθανό να επηρεαστεί ο χειρισμός του «θέματος» Μεϊμαράκη, αν δηλαδή θα μπει στην κυβέρνηση τώρα ή μετά τις δημοτικές, γεγονός που με τη σειρά του θα επηρεάσει και άλλα πρόσωπα.
Τα παραπάνω συνεκτιμώνται παράλληλα με την αίσθηση ότι ο Καραμανλής εννοεί αυτό που λέει, ότι αποκλείονται οι πρόωρες εκλογές, ακόμα και η «διπλή κάλπη» τον επόμενο Οκτώβρη, παρά τα ποικίλα σενάρια που κάνουν λόγο για εκλογικό αιφνιδιασμό. Και πράγματι οι πληροφορίες μας από το στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον επιμένουν ότι δεν υπάρχει ζήτημα πρόωρων εκλογών. Μάλιστα υπουργός που συνομίλησε πρόσφατα με τον Καραμανλή μάς επεσήμανε ότι αντιμετώπισε με γέλια τη σεναριολογία που συνδέει την εξαγγελία έναρξης των διαδικασιών για συνταγματική αναθεώρηση με πρόωρη ή «διπλή» κάλπη…
Τούτου δοθέντος αναδεικνύεται η σοβαρή -έτσι κι αλλιώς- σημασία των αποτελεσμάτων των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αποτελεσμάτων που εν πολλοίς θα καθορίσουν το κλίμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Είναι επομένως πιθανό να κρατήσει ο Καραμανλής κάποιες «καβάτζες» για μετά τις δημοτικές.
Εξίσου βέβαιο είναι ότι η μάχη του ερχόμενου Οκτώβρη θα πολιτικοποιηθεί από τα πράγματα και ανεξάρτητα από φραστικές διακηρύξεις. Και θα πολιτικοποιηθεί έντονα τόσο από τη Ρηγίλλης όσο και από τη Χαριλάου Τρικούπη.
Στόχος του κυβερνώντος κόμματος είναι ο κατά το δυνατόν περιορισμός της ψήφου διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση, που είθισται να εκφράζεται στις δημοτικές εκλογές, καθώς και κάποιες επιτυχίες σε επίπεδο επικοινωνιακών εντυπώσεων που θα μπορούν ενδεχομένως να ισοφαρίσουν τις εντυπώσεις των αναπόφευκτων απωλειών. Μία τέτοια επιτυχία θα ήταν η επανάκτηση της υπερνομαρχίας Αθήνας-Πειραιά. Και θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στη μάχη αυτή. Οι πληροφορίες μας επιμένουν πάντα πως το πρόσωπο που θα ηγηθεί αυτού του ψηφοδελτίου θα είναι πρόσωπο-έκπληξη που θα προξενήσει αίσθηση.
Δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει και άλλες που έχουν παραγγελθεί «μετρούν» την απήχηση προσώπων ακόμα και εκτός του ευρύτερου παραταξιακού χώρου της ΝΔ για την υπερνομαρχία…
Θα δοθεί επίσης έμφαση τόσο στους τρεις μεγάλους δήμους όσο και στις νομαρχίες με στόχο να μην υπάρξουν σοβαρές απώλειες σε σύγκριση με τα -πολύ καλά- αποτελέσματα των εκλογών του 2002. Σε αυτό το πλαίσιο έχει αρχίσει να αναπτύσσεται προβληματισμός για τον δήμο Πειραιά, αν τελικά θα είναι εκεί υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ ο Παν. Φασούλας, που θεωρείται πολύ ισχυρή υποψηφιότητα, ικανή να «χτυπήσει» τον νυν δήμαρχο. Δεν αποκλείεται σε μια τέτοια περίπτωση να αλλάξει ο σχεδιασμός που προέβλεπε την εκ νέου υποψηφιότητα Αγραπίδη…
Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη και την πιθανή υποψηφιότητα του Γ. Καρατζαφέρη, η Ρηγίλλης δεν ανησυχεί για μια νέα νίκη του Β. Παπαγεωργόπουλου. Ανησυχεί, όμως, για το ενδεχόμενο «περιπέτειας» δεύτερου γύρο…