Το Ελεγκτικό Συνέδριο θα κλείσει τα μάτια στούς δύο στημένους διαγωνισμούς του Μετρό;

Σύμφωνα μάλιστα με τις απόψεις που διατυπώνουν έμπειροι τεχνικοί, αλλά και ο ιδιοκτήτης και πρόεδρος της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ, είναι σαφές ότι 4 κοινοπραξίες που συμμετείχαν στους δύο διαγωνισμούς είχαν κάνει προσυνεννοήσεις για το ύψος των εκπτώσεων, που ήταν μικρότερες από ποτέ, ενώ η αγορά βοά ότι μέσα στο πακέτο αυτό έχουν προσυμφωνηθεί και ακόμη δύο παρόμοιου μεγέθους έργα, που ετοιμάζεται να τα δημοπρατήσει η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και θα καταλήξουν σε δύο επόμενες!

Ήδη έχει αρχίσει πόλεμος επιστολών μεταξύ των πρόεδρων από τη μια πλευρά της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και από άλλη της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ, οι οποίοι υπερασπίζονται τις θέσεις τους και τις απόψεις τους, ενώ η κοινοπραξία στην οποία συμμετείχαν μεγάλες πορτογαλικές εταιρείες, προχώρησε σε μια εντυπωσιακή ενέργεια, αφού κατέθεσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών δύο αγωγές, μία για κάθε διαγωνισμό με την οποία ζητάνε ως αποζημιώσεις περισσότερα από 200.000.000 δραχμές από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, αλλά και προσωπικά από τα μέλη των δύο επιτροπών αξιολόγησης των διαγωνισμών καθώς και από τα μέλη του ΔΣ της εταιρείας. Και ενώ η ατμόσφαιρα κάθε μέρα και περισσότερο μυρίζει μπαρούτι, ο αρμόδιος υπουργός, κ. Σουφλιάς, που ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των διαγωνισμών, φαίνεται όχι μόνο να σιωπά από τον σάλο που έχει ξεσηκωθεί, αλλά και κρατά στάση που δείχνει ότι θέλει να αποστασιοποιηθεί από την υπόθεση αυτή… προφανώς για να μπορεί να αδειάσει με την άνεση του τη διοίκηση της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ…

Ακόμη θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μέσα στη βαριά αυτή ατμόσφαιρα -για την οποία έχουν ανησυχήσει και οι διάφοροι ενδιαφερόμενοι διαπλεκόμενοι- κρίσιμη αναμένεται να είναι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη νομιμότητα των διαγωνισμών και των συμβάσεων, το οποίο όμως βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πάντων, γιατί ως γνωστόν και εκεί διεξάγονται ανακρίσεις, αφού υπάρχουν καταγγελίες για χαριστικές αποφάσεις υπέρ διαφόρων διαπλεκομένων, των οποίων οι συμβάσεις με το Δημόσιο περνούσαν πολλές φορές χωρίς πολλή συζήτηση…
Μέσα σε όλα αυτά υπήρχε και μία επιστολή απάντηση της Αττικό Μετρό.

Κόντρα με Εμφιετζόγλου

Στο μεταξύ την έντονη αντίδραση του προέδρου της «Μηχανικής», κ. Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, του οποίου η εταιρεία συμμετείχε σε κοινοπραξία, η οποία και αποκλείστηκε από τους δύο διαγωνισμούς, έχει προκαλέσει ο αποκλεισμός, αλλά και οι ισχυρισμοί του κ. Γιαννή περί τήρησης της διαφάνειας και περί της νομιμότητας των λόγων για τους οποίους αποκλείστηκε η κοινοπραξία της οποίας συμμετέχει και η ΜΗΧΑΝΙΚΗ… Ο πρόεδρος της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ στις 13-12-2005, στην οποία διαμαρτύρεται έντονα για όσα έχουν γίνει στους δύο διαγωνισμούς.

Στην απαντητική επιστολή του προς τον κ. Εμφιετζόγλου ο πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, κ. Γιαννής, εκφράζει «την έκπληξή του για την ύπαρξη αβάσιμων και ατεκμηρίωτων ισχυρισμών για το πολυσύνθετο έργο κατασκευής» και σημειώνει μάλιστα ότι «δεν θα ανέμενε κανείς από κατασκευαστικές εταιρείες του μεγέθους και της εμπειρίας της Μηχανικής ΑΕ να επαναλαμβάνουν ισχυρισμούς, οι οποίοι έχουν ήδη απορριφθεί από τα ελληνικά δικαστήρια και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Και καταλήγει σημειώνοντας με έμφαση: «Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ σε καμία φάση του διαγωνισμού ουδεμία ένδειξη ή υπόνοια είχε για συνεννόηση των διαγωνιζομένων με σκοπό τη διενέργεια εικονικού ανταγωνισμού» όπως επίσης ότι «τα ποσοστά έκπτωσης δεν συνιστούν ένδειξη στρέβλωσης του πραγματικού ανταγωνισμού». Κατά συνέπεια -υποστηρίζει ο κ. Γιαννής- «η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, δεν έχει κανένα λόγο να ακυρώσει τα αποτελέσματα των διαγωνισμών» και χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς του κ. Εμφιετζόγλου «προδήλως αβάσιμους και ατεκμηρίωτους». Στην επιστολή του πρόεδρου της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, κ. Γιαννής, απάντησε σε έντονο ύφος ο πρόεδρος της Μηχανικής ΑΕ, κ. Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, στα περί «ατεκμηρίωτων και αβάσιμων ισχυρισμών», καθώς και ότι υπήρξε στους διαγωνισμούς «απόλυτη διαφάνεια» όπως και ότι δεν διαπιστώθηκε «ουδεμία ένδειξη ή υπόνοια συνεννόησης»… «Ώστε δεν αντιληφθήκατε κανένα στήσιμο, καμία συμπαιγνία; Αναρωτιέται κανείς καλά δεν το αντιληφθήκατε, δεν ρωτούσατε τουλάχιστον; Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο και σεις κρυφό καμάρι;», σημειώνει με ειρωνεία ο πρόεδρος της Μηχανικής.

Δεν διερωτηθήκατε —τονίζει ο κ. Εμφιετζόγλου— για τους φωτογραφικούς όρους προεπιλογής που υπήρχαν στους διαγωνισμούς; Δεν προβληματιστήκατε και δεν ρωτήσατε ποιοι τους συνέταξαν ουσιαστικά τους όρους και για ποιους λόγους; Δεν αναρωτηθήκατε και δεν προβληματιστήκατε, γιατί λόγω των όρων αυτών η ΜΗΧΑΝΙΚΗ δεν μπόρεσε να λάβει μέρος στο διαγωνισμό και δεν δώσατε στην εταιρεία μία μικρή παράταση που ζητούσε με την δικαιολογία ότι «θα καθυστερούσε το έργο»…

Τέλος, ο κ. Εμφιετζόγλου καλεί τον κ. Γιαννή να ακυρώσει τους διαγωνισμούς και να τους επαναλάβει με βάση τον νόμο 3263/2004, για να διαπιστώσει ότι οι εκπτώσεις σ’ αυτή την περίπτωση θα κινηθούν στο 35%… Και επισημαίνει καταλήγοντας ότι «θα έχετε εκτελέσει την αποστολή σας και θα έχετε επιτελέσει το χρέος σας, όχι μόνο γιατί θα εξοικονομούσατε περί τα 200.000.000 ευρώ εθνικών και κοινοτικών πόρων, αλλά κυρίως γιατί θα είχατε συμβάλει στον αγώνα υπέρ της διαφάνειας, των συμπαιγνιών και της διαπλοκής… σε τρόπο ώστε η χώρα μας να μη συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον διαφθαρμένων χωρών του κόσμου».


Σχολιάστε εδώ