Στο απόσπασμα οι ελευθερίες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη

Ποιος για παράδειγμα θα μπορούσε πριν από είκοσι χρόνια να προβλέψει ότι εκατοντάδες κάμερες θα κατέγραφαν κάθε μας βήμα; Ή να σκεφθεί ότι ξένοι πράκτορες μαζί με έλληνες αστυνομικούς θα απήγαγαν, εις γνώσιν και υπό την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας, κατοίκους αυτής της χώρας, χωρίς να εκδηλωθεί η παραμικρή ουσιαστική πολιτική αντίδραση;

«Οι καιροί όμως έχουν αλλάξει», όπως συνηθίζουν να επαναλαμβάνουν όσοι πολιτικοί αρέσκονται να «κάνουν τα στοιχειά στιχάκια», για να δικαιολογήσουν το πλανητικό καθεστώς τρόμου που έχει επιβληθεί. Τελευταίος στη σειρά ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, καθώς επιχειρηματολογούσε από το βήμα της γαλλικής εθνοσυνέλευσης για τον νέο τρομονόμο που ψηφίσθηκε με 202 ψήφους υπέρ και 122 κατά. Ο νέος τρομονόμος της Γαλλίας επαυξάνει τον χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές για να ανακρίνουν υπόπτους, από τέσσερις μέρες που ήταν μέχρι σήμερα, σε περισσότερες από έξι, ανάλογα με την περίπτωση. Υποχρεώνει τους παροχείς υπηρεσιών Ίντερνετ, ακόμη και τους ιδιοκτήτες ίντερνετ καφέ, να τηρούν αρχείο με τις σελίδες που έχουν επισκεφθεί οι πελάτες τους και τους υποχρεώνει επίσης να το παράσχουν στις αστυνομικές αρχές, μόλις αυτές το απαιτήσουν. Καθιστά νομικά εφικτή την τήρηση εξειδικευμένων αρχείων για όσους πολίτες επισκέπτονται χώρες που θεωρείται ότι συνδέονται με την τρομοκρατία. Παρέχει τη νομική δυνατότητα να τοποθετηθούν κάμερες σε οποιοδήποτε σημείο: από χώρους δημόσιων συναθροίσεων, όπως πλατείες και αεροδρόμια, μέχρι τόπους λατρείας. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα ξεπεραστούν τα σημαντικά νομικά εμπόδια που υπήρχαν για την τοποθέτησή τους και είχαν αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να χαρακτηρίζονται από τις αρχές της Γαλλίας σχετικά λίγες οι 60.000 κάμερες που είναι τοποθετημένες σε δημόσιους χώρους, σε σχέση πάντα με τον κατακλυσμό που υπάρχει σε άλλες δυτικές χώρες. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, οι κάμερες που επισήμως είναι σε χρήση σε δημόσιους χώρους ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια!

Θα παρακολουθούν και τα αυτοκίνητα!

Η περίπτωση της Αγγλίας όμως δείχνει ότι η διαδικασία των παρακολουθήσεων δεν έχει τέλος. Ότι όσο καταρρίπτεται το ένα φρούριο πολιτικών ελευθεριών μετά το άλλο, δεν γινόμαστε περισσότερο ασφαλείς, αλλά ακριβώς το αντίθετο: όλο και περισσότερο ανασφαλείς, όλο και περισσότερο απροστάτευτοι από ένα κράτος κακέκτυπο του «Μεγάλου Αδελφού»! Στην Αγγλία λοιπόν αφού έφτασαν να αντιστοιχεί 1 κάμερα ανά 15 κατοίκους, εφόσον το απόρρητο των τηλεφωνικών επικοινωνιών και της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας καταργήθηκε, σειρά τώρα έχουν τα αυτοκίνητα! Δεν πρόκειται για υπερβολή. Με βάση δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων, από τον ερχόμενο Μάρτιο θα καταγράφεται και θα τηρείται για δύο ολόκληρα χρόνια σε βάση δεδομένων το δρομολόγιο που κάνει κάθε όχημα από αυτοκίνητο μέχρι και ποδήλατο! Η καταγραφή των διαδρομών θα γίνεται μέσω ενός περίπλοκου και πανάκριβου συστήματος παρακολούθησης που περιλαμβάνει από κάμερες (ήδη έχουν τοποθετηθεί 3.000 τέτοιες κάμερες που μπορούν και αναγνωρίζουν περισσότερες από 3.500 πινακίδες αυτοκινήτων την ώρα) μέχρι δορυφορικά συστήματα.

Πρόκειται για ένα εφιαλτικό δίχτυ, που όχι μόνο θα ποινικοποιήσει όσους πολιτικούς αγώνες θεωρούνταν νόμιμοι και σεβαστοί μέχρι τώρα (αρκεί να σκεφτούμε ότι με βάση τους αγγλικούς τρομονόμους ένα μακό μπλουζάκι με τον Τσε για παράδειγμα μπορεί να χαρακτηριστεί ως εγκώμιο στην ένοπλη πάλη και κατ’ επέκταση στην τρομοκρατία, οπότε όποιος το φοράει να διωχθεί με βάση αυτούς τους ολοκληρωτικούς νόμους), αλλά δεν θα αφήσει ούτε σπιθαμή ιδιωτικής ζωής απροσπέλαστη από κρατικούς μηχανισμούς που είναι παντελώς ανεξέλεγκτοι. Το μέγεθος των κινδύνων που ελλοχεύουν για τη δημοκρατία από αυτό το παγκόσμιο καθεστώς κρατικής αυθαιρεσίας έγινε φανερό τον Ιούλιο, όταν η αστυνομία του Λονδίνου σκότωσε μέσα στο μετρό με εννιά σφαίρες στο κεφάλι έναν νεαρό Βραζιλιάνο, επειδή είχε την ατυχία να μοιάζει με Άραβα. Όσα μας επιφυλάσσει όμως το μέλλον, ως αποτέλεσμα των υπερεξουσιών του κράτους «Μεγάλου Αδελφού» που οικοδομείται, είναι ακόμη χειρότερα και αδιανόητα για τις μέχρι τώρα εμπειρίες μας. Στην Ελλάδα πέρασαν πολλά χρόνια για να καταλάβουν οι αρχές ότι όσοι είχαν πρόσβαση στις κάμερες που ανόητα είχαν τοποθετήσει πάνω από τα τραπεζικά ΑΤΜ, σε γωνία τέτοια μάλιστα που έβλεπαν το ΡΙΝ, σχετίζονταν με ορισμένα «τέλεια» -κατά τ’ άλλα- εγκλήματα κλοπών καρτών και αναλήψεων στη συνέχεια. Στην Αγγλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα ακόμη πόσες ιδιωτικές ζωές θα καταστραφούν από την παράνομη χρήση αυτών των δυσθεώρητων σε όγκο αρχείων; Ακόμη όμως και αν θεωρήσουμε εξαίρεση την περίπτωση εκείνου που θα θελήσει να προβεί σε (προσωπικούς, πολιτικούς ή επιχειρηματικούς) εκβιασμούς βλέποντας στην κάμερα δύο ανθρώπους μαζί, ενώ δεν θα έπρεπε να είναι, αξίζει να αναρωτηθούμε για τον ζόφο που θα επικρατήσει στον χώρο των ιδεών, του πολιτισμού και της πολιτικής από αυτό το γκρίζο πέπλο ανελευθερίας που σιγά σιγά σκιάζει τη ζωή μας, πολλές φορές υπό την ανοχή μας.

Ήττα του Μπους

Αχτίδα φωτός ήταν αναμφισβήτητα η ήττα που υπέστη ο Μπους την προπερασμένη εβδομάδα, όταν τελικά δεν κατάφερε να παρατείνει τη χρονική ισχύ του αμερικάνικου τρομονόμου για όσο διάστημα ήθελε. Ο Πάτριοτ Ακτ (όπως ονομάστηκε ο αμερικάνικος τρομονόμος προκειμένου να εγείρει τα πατριωτικά αντανακλαστικά των Αμερικάνων) έληγε κανονικά σήμερα, Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου. Έπειτα από αντιπαράθεση αρκετών μηνών, την Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου η Γερουσία ενέκρινε τελικά την παράτασή του για έξι μήνες. Η πρόταση αυτή είχε θεωρηθεί συμβιβαστική, καθώς ο Μπους και η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων ζητούσαν την παράταση του νόμου για έναν χρόνο, ενώ από την άλλη αγωνιστές και κινήσεις υπεράσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων, οι Δημοκρατικοί, αλλά και ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί αντιπρότειναν την ανανέωση της ισχύος του νόμου για τρεις μήνες. Στο αποκορύφωμα της σύγκρουσης -για να αντιληφθούμε τη σφοδρότητά της- η βαθιά συντηρητική αμερικανική εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» έφθασε να ζητήσει από τους Δημοκρατικούς να αναλάβουν από τώρα την πολιτική ευθύνη για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα, που θα γίνει στις ΗΠΑ σε περίπτωση που δεν ψηφιζόταν η ανανέωση του τρομονόμου. Και ενώ εγκρίνεται από τη Γερουσία η ανανέωσή του για έξι μήνες, η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου διαθέτουν πλειοψηφία οι Ρεπουμπλικανοί, αρνείται να συγκατανεύσει και δίνει την έγκρισή της μόνο για έναν μήνα! Η απόρριψη της πρότασης του Μπους είναι αναμφισβήτητα ένα ηχηρό ράπισμα στο κλίμα τρομοϋστερίας που επικρατεί στις ΗΠΑ. Έρχεται δε σε μια περίοδο όπου η μια αποκάλυψη για τις κρατικές αυθαιρεσίες (παρακολουθήσεις τηλεφώνων, για παράδειγμα, χωρίς εισαγγελική εντολή) διαδέχεται την άλλη (απαγωγές υπόπτων και βασανισμοί από τη CIA), ενώ το οργουελικό νομικό οπλοστάσιο αποδεικνύεται ανίκανο να ανταποκριθεί ακόμη και στους στόχους που θέτει. Κατά πόσο όμως αυτή η σημαντική απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων προαναγγέλλει ταυτόχρονα και την άμβλυνση της δρακόντειας τρομοκρατικής νομοθεσίας, δυστυχώς είναι νωρίς ακόμη να το πούμε.

Ας ελπίσουμε το 2006 να είναι η χρονιά που θα σηματοδοτήσει το κλείσιμο της σκοτεινής εποχής ανελευθερίας και φόβου η οποία άνοιξε με τους τρομονόμους και τους κατακτητικούς πολέμους.


Σχολιάστε εδώ